Автор Тема:  HCV Диагностични инструменти: генотипи, подтипове, и квазивидове  (Прочетена 4418 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2373
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
Автор: Alan Franciscus
Дата: декември 2008 г.
 
Терминът генотип се отнася за различни генетични вариации или вериги (strains) на хепатит C. Вариацията в генетичните разлики е приблизително 1/3 между различните генотипи. Има шест главни групи, или генотипи, номерирани от 1 до 6, въпреки че някои експерти вярват, че те може би са дори 11. За всеки генотип има допълнителни разделения, наречени подтипове (например 1а и 1б) и мутации на вируса на хепатит C, наречени квази-видове (квазивидове).
 
HCV постоянно се променя и мутира по време на размножаването си – повече от 1 трилион вирусни копия на хепатит C се размножават всеки ден. По време на процеса на размножаването (репликирането), вируса на хепатит C прави т.нар. „лоши” копия, или грешки по време на гентичното създаване на новите свои копия. Процесът на постоянна мутация помага на вируса да избегне имунния отговор на тялото – когато доминиращите квазивидове са унищожени, се появяват други квазивидове. Това кара имунната система постоянно да идентифицира и да убива новопоявилите варианти. Това е една от причините, поради която толкова много хора развиват хронично заболяване. Учените вярват, че реално във всеки човек, заразен с хепатит C, има милиони различни HCV квазивидове, като те са уникални за всеки един човек, поради индивидуалния имунен отговор към HCV. Квазивидовете могат да играят роля в прогресирането на болестта и отговора на лечението, но все още има противоречиви данни и са нужни още изследвания, които по-добре да разберат ролята, която играят квазивидовете.
 
Тази променливост (генотипи, подтипове и квазивидове) на хепатит C го прави много труден за лечение, както и разработването на ваксина, която да осигури защита срещу всички HCV вериги (strains), въпреки че последните открития в тази област, са окуражаващи.
 
Тестване за генотип, подтип, и квазивидове
 
За да се направи изследване за генотип е нужно кръвно изследване. По принцип, теста за квазивидове се прави само за изследователски нужди. Теста за HCV генотип се прави само веднъж, тъй като генотипа не се променя. Все пак, ако някой се зарази отново с хепатит C, той може да се зарази с различен генотип.

..........................
Повече по темата може да прочетете на сайта на сдружение ХепАктив: HCV Диагностични инструменти: генотипи, подтипове, и квазивидове
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007