Стели,
това е прравило номер7 в този списък.
Внимаваме за всички лекарства.
Въобще четем листовките на всички лекарства и ако пише, че не се предписват на хора с чернодробна недостатъчносс си правим извода, че това лекарство вероятно натоварва черния дроб. Съответно го пием, само ако е страшно наложително или само за определения срок.
В частност, избягваме ибупрофена и пием аналгин.
Разбира се, трябва да си признаем, че има болки, които ни принуждават да затворим очи и да пием понякога ибупрофен - при онези болки веднъж месечно или когато посред нощ те заболи зъб, тръгне да ти никне мъдрец или ти се обади онази стара невралгия...
Мисля, че въпросът е да не се пие системно или както в Щатите, където с ибупрофен редовно лекуват настинки и грипове.
Аз например съм убедена, че немалък принос за състоянието на черния дроб на мъжа ми има и фактът, че той близо година и половина преди да разбере за хепатита се чувстваше постоянно зле, не искаше да се посъветва сериозно с лекар и сам си измисляше какво му е и с какви лекарства да го лекува. Съответно нещастният му черен дроб е бил натоварен и с функцията на огромна химическа лаборатория - функция, която въобще не е била по силите му. В този си смисъл онази септемврийска сутрин, в която аз взех да си събирам багажа за у мамини и му казах, че ако не си направи пълни изследвания точно този ден, се изнасям, вероятно му спаси живота.
Дани