Даниил, лечението на наркозависимите е проблем навсякъде, не само в Бг. Има определени причини за това. Обаче пациентите, които са на метадон имат право и се лекуват. Самата аз съм насочила за лечение над 10 човека, които не са имали проблеми. Също така да не забравяме, че част от тези пациенти нямат здравни осигуровки, но искат лечение. Е, няма как да стане.
Отиди в Македония, Сърбия или Германия да видиш какъв е достъпа до лечение. Знаеш ли че в Германия се чака между 4-5 м. за преглед от специалист? В Швейцария има доплащане от страна на пациента.
Тук сме свикнали да гледаме само в нашата паничка и да се оплакваме безспирно, без дори да си направим труда да сравним къде сме спрямо другите държави спрямо нашия бюджет. И ако ще се сравняваме с държави, които имат нашия бюджет за здравеопазване, падаме до нивото на Македония, които се лекуват с интерферон. Дали сме толкова зле?
За здравни осигуровки 18.40 лв на месец сме се справили повече от чудесно. Да, има проблем с хоспитализациите и болнични, но проблемите се решават един по един. Пациентите обаче си мълчат и очакват те да се решат от само себе си. Ако всички тук напишат жалби и излязат на протест, то нещата ще изглеждат може би по-различно. Но само от оплакване в интернет не става.
Аз съм благодарна за това, което се преборихме да имаме, костваше ни/ми много нерви, протест и две дела срещу Касата. Никога няма да е идеално, но нека не забравяме къде живеем.
Веси, писах ти на лично. Спирам да ти спамя темата. И честито.