Автор Тема:  HCV генотип 1б, Oдобрен за лечение със Zepatier, въпроси за зъболекар и др.  (Прочетена 19785 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 148
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Здравейте,
Друг път ще си пиша цялата си история, вече съм го споменавал на друго място .
Одобрен съм за лечение със Зепатиер за 84 дни. Много съм щастлив, очаквах да ме върнат за изчакване на 6-те месеца наблюдение, но явно съм отговарял на критериите за започване на лечението и това, че със сигурност (аз съм сигурен, но явно и според изследванията) съм с хроничен, а не остър хепатит ц.
Имам обаче няколко въпроса:

1. Точно преди да получа протокола (днес) имах силен зъбобол (вчера) и посетих зъболекар. Оказа се че нещата са за лечение на зъба, а лечението трябва да се прави заедно с антибиотик, който ще знам какъв е, когато ми дойде датата за зъболечението (чак след 2 седмици и не се знае колко време ще продължи лечението на самия зъб, споменаха ми и за догодина, че ще има процедури).
Знам че е противопоказно да се пие антибиотик докато взимам Зепатиер, затова се чудя колко мога да изчакам след приключването на антибиотика за да започна Зепатиер.

2.Също така и колко време мога да отлагам самото започване на Зепатиер след като си получа хапчетата от аптеката - дали има някакъв срок, в който трябва да съм направил месечното изследване и т.н.?

3. В здравна каса ми казаха, че протокола е 84 дневен и тези 84 дена започват да текат от датата, на която ми го връчват. Т.е. от днес започва да тече. Това е нещо ново, мислех, че важи 6 месеца.  Крайния ми срок на протокола е 27.02.2020, но краен срок за какво?
За получаване на последната опаковка или за написване на последната рецепта? Самата рецепта важала 15 дена от написването й, но е ясно, че като разбера, че са пристигнали в аптеката, тогава и ще ида до личната да ми напише рецептата.
Притеснява ме възможното забавяне на първата опаковка заради идващите празници, а от там и следващите доставки.

Благодаря ви предварително за отговорите.

« Последна редакция: Декември 06, 2019, 19:38:08 от hristo_gb »

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Здравей и честито лечение.

1. можеш да пиеш антибиотик, просто го съобрази с лекаря си.

2. протокола важи 84 дни, защото са 84 дни на лечение, няма как да е 6 месеца :) Така че ги вземи при първа възможност, за да не забавиш останалите опаковки, а можеш да забавиш малко приема, с десетина дни макс. Крайната дата е крайната дата на протокола, след тази дата не можеш да вземеш опаковка, дори и да са се забавили с доставката в аптеката и това не е по твоя вина. Затова казвам-действай максимално бързо, за да нямаш проблеми.

Ако имаш проблем с аптеката-бавят ли доставката, пиши ни на office@hepactive.org, за да съдействаме.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
Благодаря за отговора и желанието за помощ :)
1. Антибиотика ми е противопоказен по незнайни какви причини. Винаги след прием ми ставаше адски зле (3-4 пъти съм взимал последните 10 години) и пулсът ми отиваше към 45-50 (от 65 нормален), ставах адски уморен и т.н. Все неща, които чета, че е възможно да ми се случат и само от приема на ДДАС без антибиотик, а с него - не ми се мисли. Явно е бил хепатита причината, даже си мисля че съм с над 20 годишна история, затова и бях учуден на Ф2-то, което излезе от биопсията и фиброскана - отдавам го на приема на силни хепатопротектори след последната ми кризичка (след силна упойка при вадене на мъдрец началото на лятото), заради която и откриха високите ми чернодробни ензими и от там хепатита, особено че баш тогава се наложи да дам и кръв (което пак ме насочи към хепатита, защото ми казаха че има нещо в кръвния център, след като бях дал вече кръвта). Не знам даже дали и даването на кръв не ми намали и вирусното натоварване при изследванията около месец по-късно. Е, може и да е от почти пълното отказване на алкохола преди десетина години - влияеше ми зле, мисля, че е ясно защо. Чак се чудя на другите с ХЦВ без симптоми как им се е пиело.
2. Действам максимално бързо - днес взех протокола и вече е връчено копие в аптеката. Проблема не е аптеката, а дистрибуторите, дано няма някакво забавяне по празниците, защото ми го намекнаха в аптеката. Но може и да се притеснявам излишно.
3. Защо са само макс.10 дена позволени забавяне на приема? Обвързани са месечните изследвания с отпускането на лечение ли - демек ако не се явя до 1 месец и 10 дена за ПСР първия месец след получването на лекарството, може да ми спрат протокола или нещо друго? Ако е проблем да се каже тук, може ли на лични, опасявам се, че няма да посмея да ги започна толкова рано.

Много се извинявам за неудобните и най-вероятно глупави въпроси, последните години съм голяма паника, признавам си, но надявам се да ми е простено :)
« Последна редакция: Декември 06, 2019, 23:34:59 от hristo_gb »

• Global moderator
    • Профил
Защото лекарят ти ще иска да ти пусне пср след края на лечението и касата после стриктно следи датите кой пациент кога е стартирал, кога е приключил и т.н. Ако искаш, обсъди с твоя лекар и така.

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
Добре, ще се посъветвам и с нея. Благодаря!
« Последна редакция: Декември 07, 2019, 13:20:46 от hristo_gb »

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
Няма да навлизам в конкретика, но както вече прочетох по-рано тук, а сега и сам се убедих - д-р Балабанска е наистина голям Човек!
Много ме успокои и облекчи.
Ако някой има конкретно питане за моя казус (в случай на подобно стечение на обстоятелствата), предпочитам да е на лично съобщение.
Благодаря Силвана и на Вас!

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
Зъбът е оправен, минах без антибиотик и 8 дена след получаване на първата опаковка и многократни уверения, че следващата ще дойде навреме, днес започнах с първото хапче зепатиер. Реших да го взимам вечер, за да бъда сигурен, че го правя на спокойствие и че няма как да го пропусна. Ако се наложи промяна ще коригирам постепенно.

Исках да споделя с вас и една наистина добра статия, за съжаление на английски, но ако няма кой, ще се опитам да я преведа по-натам.
Освен влиянието на новите лекарства и как да се решат проблеми свързани със симптомите на Хепатит Ц и странични ефекти при лечението, също така е дадено и доста обстойно и качествено описание на тези симптоми, аз лично за първи път разбрах, че много от менталните ми състояния са били причинени от депресията, която често съпътсва хронично болните от ХепЦ, а и други проблеми, които имах. Знам че и тук има такива статии, но това сякаш е една идея по-точно и подробно:
https://www.hemophilia.ca/files/Common-hep-c-symptoms.pdf?fbclid=IwAR3GJLzeSjNuEbJNruEiHuJUOhUw8_d0GIfbtZGviof621ako1AWegs1qks

Друг полезен линк е съвместимостта на лекарствата с тези за лечение на ХепЦ.
https://www.hep-druginteractions.org/checker
Нека да се има предвид, че може би не всички фигурират тук, а след проверка на инхибитори и индуцери (не знам как е на български превода) на ензима, който участва в повечето съвременни ДААс - https://en.wikipedia.org/wiki/CYP3A4, се оказа, че почти всички билки не трябва да се взимат по време на лечение, а не само жълтия кантарион, както е указано в опаковката на Зепатиер например. Някои засилват ефекта и евентуално страничните ефекти, а други намаляват ефективността на лечението (Жълтия Кантарион и др. индуктори на този ензим).

С една дума не приемайте никакви билки или лекарства по време на лечението, без да се посъветвате с лекуващия ви лекар, защото информацията е сложна за разбиране (освен ако не сте медицински лица - каквото аз не съм - нека се има предвид и това)!

Моля администраторите да ме извинят, ако това не е съвсем правилното място за такива статии.

П.п. Забравих да спомена, че това лекарство към настоящия момент може да се изписва с тримесечна рецепта - така ще си спестите 2 разходки до личния лекар.
« Последна редакция: Декември 20, 2019, 22:35:54 от hristo_gb »

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
Ден 4-ти.
Пия хапчето вечер към 20ч. Така си мислех, че ще е най-добре, за да не пропусна точния час, понеже на обяд може да ме възпрепятства нещо, а и ако ми се доспи нямаше да мога да си върша работата.
Осъзнах, че обаче идеята ми не е била много добра и постепенно ще започна да намалявам часа, като мисля да го направя по обяд за 20 дена, защото бях чел тук, че се препоръчва, заради по-силния метаболизъм на тялото след обяд. Така поне няма да оставям дупки над 24 часа, като започна с по-късен час и постепенно го намалявам.
А причината - 4 нощи с лош сън и адска жажда и сухота в устата (като цяло си имах подобен проблем и преди, но сега се засили - отбелязан е и в страничните ефекти на лекарството). Пиенето на много водата е добре при лечението доколкото съм запознат - дехидратирането води до повече странични ефекти и като цяло до натрупване на токсини, затова е важно човек да е хидратиран добре. Още повече, че Зепатиер се изчиства основно с изпражненията, а не с урината, така че не вярвам да е проблем голямата консумация на вода, а даже напротив.
Тези дни обаче си пиех обичайното едно кафе сутрин. И изобщо не ми се доспиваше денем след само 4-5 часа сън нощем.
Затова се сетих да проверя дали и то е противопоказно. Оказа се, че и кофеинът, особено във високи количества е вреден за действието на лекарството - т.е. отслабва действието на всички ДДАС.
Иначе кафето има хепапротективен характер и като цяло се препоръчва при пациенти с HCV (които не са на лечение с ДДАс), но в умерени количества.
Днес реших да не пия кафе и ми стана доста сънливо, затова и следобяд в почивния ден успях да си наваксам недоспиването от последните 4 нощи.
Та просто реших да предупредя бъдещите лекуващи се, които може да четат тук.
Ето и една статийка по въпроса, пак на английски, но на по-разбираем език. Като цяло малко кафе може и да не се бърка, но внимавайте с по-силното кафе или по-сериозните количества и черния чай. Енергийните напитки трябва да се избягват!
https://www.hepmag.com/blog/avoiding-relapse-caffeine-taurine-cyp-enzymes
« Последна редакция: Декември 24, 2019, 18:59:10 от hristo_gb »

• Global moderator
    • Профил
Христо, ти си изключително съвествен и стриктен пациент, поздравления че внимаваш за такива детайли. Надявам се страничните ефекти да отшумят и да ти понася по - добре лечението, но за щастие е само няколко седмици, така че просто стискай зъби :)

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
Благодаря за окуражаването Силвана.
Знам, че лечението сега е направо нищо сравнение с предходните, и може би съм и една идея прекалено многословен, но видях, че във форума е малко "вяло" след навлизането на новите лекарства за Хепатит Ц, затова реших да съм една идея по-информативен с надеждата писанията ми поне малко да са от полза на някой от бъдещите лекуващи се. Признавам, че може и да не съм типичния случай все пак.
Като цяло го понасям засега сравнително добре, но всъщност стабилното натрупване на гразопревир и елбасвир съдъражащи се в Зепатиер се наблюдава около 6-тия ден на прием, което при мен беше днес :) Снощи всъщност премина ефекта със свръх сухотата в устата и даже поспах добре. Може и наистина да е било от кафето.

П.п. реших да продължа да пиша тук, макар и да не е точния раздел, за да не се разпокъсва информацията.

• Global moderator
    • Профил
Огромния пик на споделянето около лечението за С беше в интерферновага ера. Сега всичко е лесно и бързо и беше нормално рязко да спадне комуникацията тук. Хората се лекуват за няколко седмици, и нямат кой знае какви оплаквания, искат да забравят бързо през какво са минали. От друга страна така се губи информация какво  все пак представлява ДДАС и ако се появи пациент с по-комплицирано състояние, не знае какво да очаква. Но всичко е такова, каквото е.
 Да, пиши тук най-добре.

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
Здравейте,
Реших да си пусна междинно изследване веднага след края на 4-тата седмица от началото на лечението в местната лаборатория на Рамус, защото от Токуда ми казаха, че нямало нужда да ходя, но мен ме досърбя твърде много, за да чакам за резултати чак след приключването на лечението.

Пуснах си ПКК, чернодробни изследвания, желязо, глюкоза, TSH и INR и разбира се PCR.
PCR-а и ТСХ ще излязат след десетина дена, но реших да споделя тези, които имам в момента.

Това, което леко ме безпокои е повишаването на лимфоцитите - 52% при макс. 40% (в Токуда беше 43% при макс. 47%), което го имах и по-рано преди да разбера за хепатита, пак според изследвания в същата лаборатория.
Мислех, че имам и някакъв лимфомен проблем, още повече, че четох, че е възможна връзката при HCV, но пък резултатите в Токуда не показаха такъв проблем.
От друга страна, според тази статия, излиза че по-проблемно може да е ниско ниво на лимфоцити, заради връзка с ХЦК, но съчетано с увеличени неутрофили.
https://www.infectiousdiseaseadvisor.com/home/advisor-channels/hepatitis-advisor/imbalance-of-lymphocytes-and-neutrophils-may-indicate-hcc-risk-in-hcv-infection/ 

АСАТ е почти в норма вече - 36 (от 65 преди) (зависи кои реф.ст-сти се гледат), ГГТ също има спад до нормални стойности - 43 (от 77 преди).
АЛАТ ме притеснява, че е спаднал само до 86 (от 146). Дали е нормално? Очаквах по-драстичен спад...

Най-притеснителното за мен, е че Алкалната Фосфатоза се е увеличила от 74 до 126,9. Четох, че по-голям проблем може да има при спад на АФ (възможна връзка с релапс), което малко ме успокои, но това май е от интерфероновата ера и не знам какво да очаквам при DAAs терапия:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2874146/

Тромбоцитите са спаднали от 269 на 192, засега в норма.
Желязото се задържа близо до горна граница.
Билирубина е спаднал до ниски стойности, от близки до горна граница.

Споделям и странични ефекти от приема на Zepatier за първия месец:
1. Повишен тонус, но и лека форма на инсомния първите дни.
2. Физическа умора - лека форма - някои дни. По-добре съм от преди, но тези дни, в които не съм много окей, се тревожа, че съм почти в същото състояние, както и по-рано.
3. Силна жажда и сухота в устата. Пия около до 5л-6л. вода дневно, което е много за 70кг мъж,  и преди пиех доста вода, но сега е още по-засилено - от първия ден на прием до момента.
4. Засилено уриниране през целия ден вкл. и нощем, с почти прозрачен цвят, предполагам заради т.3, което влияе негативно на съня ми и от там леката умора понякога (т.2).
5. Тежест вляво под ребрата - първите дни засилено, отшумява вече. Мисля, че е слезката, което заедно с лимфоцитозата леко ме притеснява.
6. Много рядко има и тежест вдясно под ребрата, където смятам, че е нормално заради ч.дроб.
7. Леко изпотяване последните няколко нощи. Имах такъв проблем и преди хапчетата, но от няколко месеца го нямаше. Възможна връзка със щитовидна жлеза или лимфоцитозата? Или с т.8?
8. Много засилен апетит, храня се сравнително полезно, но много по-често, имам и леко наддаване на тегло (бях отслабнал с 7-8кг. от притеснения и рязка промяна на диетата след като разбрах че съм с HCV). Всъщност спрях да се потя, когато отслабнах и промених диетата (бях към 77кг, не е много за 175см, но преди имах основен симптом силното изпотяване дори и при леки физ.натоварвания, понякога и нощем, както и умората.
9. Не приемам никакви билки, пия много малко кафе и то много слабо (когато съм недоспал ми помага).
10. Голяма глупост - Не успях да спра цигарите, пуша най-леките (както и преди) до макс. 7-8 бр. на ден - бях спрял в първите 2 дни и дали заради това и инсомнията, но станах силно раздразнителен, затова реших да спестя това на семейството си (да, може да излезе и че търся оправдание) :)

Сега чакам да излязат резултатите ПЦР-а и ще пиша пак. Леко съм притеснен, че може да не съм го изчистил, заради резултатите до момента.

Ако някой може да сподели информация за АЛАТ по време на лечението - колко бързо става спадането и т.н., както и евентуално някаква информация за повишаването на алкалната фосфатоза ще бъда благодарен.
« Последна редакция: Януари 17, 2020, 14:21:49 от hristo_gb »

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
Пфу май се самоуспокоих след прочитането на 20-30 научни статии. Или поне разбрах от какво е увеличението на алкалната фосфатоза. Силната сухота в устата (и очите, а аз имах проблем и с тях) е един от признаците на синдрома на Сьогрен - автоимунно заболяване, често свързвано с хепатит Ц. Явно и преди съм го имал, защото пиех все много вода, все ми беше сухо, а сега още повече. Друг симптом пък е повишаването на алкалната фосфатоза. Отделно има връзка и с лимфната система, а аз май си имам и там проблем, който се надявам да се реши, като (ако) изчистя вируса. Иначе... наистина не знам :/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4521276/
Дали лекарството го е засилило или пак ми се е върнал вируса (почти съм сигурен че 2-рата седмица се махна, защото го усетих - рязко се подобрих цялостно) е Божа работа, ще разбера скоро като излязат тези резултати, или пък накрая, когато ще гледам кое, как и защо се променя.
Тези дни пък ме болеше гърлото и имах запушен нос и реших да се самолекувам с пръскане на сребърна вода (преди ми помагаше много по-добре от всякакви илачи и хапове), а и нали не мога да пия лекарства и билки сега. Да ама се оказа, че можело среброто да има токсичен ефект за черния дроб. Уж много полезно, ама на.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27455597
Е, понякога човек се хваща за сламки... :)

И последно се чудя, дали пък е възможно да са ми объркали нещо в изследването на генотипа. Рано е да го мисля, без да имам резултатите от този PCR, но... Мисля, че бях споменал, че беше забравен да бъде пуснат и когато излезе резултата от биопсията и питах за протокола, видяли, че е пропуснат и го пуснали и станал готов за 1 ден. Възможно ли е технически това?
С една дума Зепатиер да не ми действа. Ама надали е това.

За съжаление има и процент лекувани, при които ензимите остават високи и след SVR12. Тогава се говори за риск от последващо увреждане на ч.дроб. В едно такова изследване видях и че повечето свалят рязко ензимите от 2ра до макс.4-та седмица. Тоя висок АЛАТ ме прави един вид... чувствам се като мутант, който е от изключенията и се чувствам сякаш останал без надежда, че някога ще имам нормален живот... :(
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6160300/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5308806/

В крайна сметка се обърках май още повече и не знам и аз как да се успокоя и да гледам пак с надежда края на лечението. Дано поне пцр-а да е добър...

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
Мдаа... ще ми се да изтрия горните 2 мои писаници, но пък нека да стоят, за да се види, как може да действа лечението на някои хора, склонни към твърде много четене в интернет и постоянна тревога, произтичаща от това ;)
С една дума, PCR тестът, който направих в Рамус в края на 4-та седмица показва резултат (-) негативен. Току-що излезе и бързам да се похваля и да благодаря на Бога.  :carate:

Естествено междувременно си поставих още няколко диагнози - от туберкулоза до рак, отделно се бях определил като ребаундер или не знам какъв си още, но мисля, че най-доброто, което мога да направя сега е да спра цигарите - вече нямам оправдание, че се притеснявам и те ме успокояват ;)

Благодаря за търпението на админите и модераторите.
От все сърце пожелавам на всички такива резултати, вкл. и на себе си, все пак имам още 7 седмици прием на зепатиер и 2 ПЦР-а, които ще трябва да потвърдят изхода на лечението.

• Global moderator
    • Профил
Хм, сега виждам, че моят пост не се е постнал, бях ти отговорила на предишното питане, когато беше леко изпаднал в паника. Тогава исках да ти кажа, че не се прави вече пср на 4та седмица, защото е излишно. Излишно, защото за 4 седмици не винаги вирусът изчезва и пациентитв почват да се шашкат излишно. Ако беше значим този резултат, щяха да направят и самото лечение 4 седмици, вместо 8, 12 или 16. Така че най-важният ти резултат е svr. Стискам палци всичко да бъде наред. И поспри с четенето ????

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
Благодаря Силвана.
Aми аз пак от много четене бях решил, че е добре да се направи. После вече разбрах, че не е съвсем сигурен показател, но пък и очаквах по-нисък АЛАТ (уж по-достоверен показател, но при Зепатиер май ги има понякога и тези неща - т.е. леко повишени ензими, понякога и повече). Иначе д-р Балабанска ми каза направо след края на лечението да го направя и леко ме смъмри, като й писах за онзи ден за резултатите, че съм го направил и е било излишно. Сега напълно я разбирам.
Чудя се все пак дали на 8-ма седмица да не пусна само ензими, с цел някаква превенция ако много съм ги вдигнал?

• Global moderator
    • Профил
Временно повишените ензими не са нещо лошо или неочаквано, защо толкова се шашкаш за тях? Аз не бих пускала нищо, но щом искаш, не мога да те спра :) .

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
Искам да попитам нещо, малко ми е рано, но кога точно трябва да е изследването в края на лечението? Докато съм още на хапчета, т.е. например в 12-тата седмица или след като приключа с хапчетата, примерно седмица след това?

• Global moderator
    • Профил
12 или 24 седмици след края на лечението, това лекаря ще прецени

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
На края на лечението ми казаха и 12 седмици след това, просто се чудех това на края на лечението дали е в самия край докато съм още на хапчета или малко след това, но явно ще трябва да питам Балабанска след като се върне от отпуска, просто имах нужда да си направя плановете от по-рано, но нищо...
Все се чудя какво ако реша да ида на преглед платено? Това значи, че освен таксата на лекаря, трябва да платя и всички изследвания, освен PCR, вкл. и фиброскан и т.н.? Проблемът с ходенето с направление е освен, че има хоспитализация, а няма и как да си проверявам резултатите, а трябва да звъня и притеснявам отново лекаря...

Иначе... ами не мога да се похваля, че съм добре. Имам и много добри моменти, но все по-редки. Негативния ПЦР след 4-тата седмица ме окуражи и нещо се преуморих, освен силната умора имам и проблем с очите - виждам черни точици (floaters), което го имах на моменти и по-рано (води се типично за Хеп.Ц), но тогава сякаш не беше толкова ясно изразено. Напоследък ми е и лошо,  а при сън усещам и силна тежест под ребрата...... явно ще трябва да пусна нови изследвания да видя как са нещата, но засега ще стискам зъби, за да не се притесня отново излишно, макар че има случаи (много редки) на сериозно вдигане на чернодробни ензими по време, а понякога даже и след спиране на зепатиера, което налага даже и преждевременното му спиране (което не ми се иска да правя)...  Както и предполагах, с твърде много екстрахепатални прояви, които не бяха диагностицирани, може да се окаже, че имам и допълнителен проблем. Явно времето ще покаже как са нещата.
« Последна редакция: Февруари 17, 2020, 11:07:01 от hristo_gb »

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
Чудех се как ми влияе това което ям и се захванах отново да проучвам възможните взаимодействия на различните храни и лекарството. Едно от нещата, които ми се сториха важни, е че чесънът е противопоказен - води се индуктор на CYP3a4, макар и по-слаб от жълтия кантарион, затова е добре да се използва с внимание или най-добре да не се ползва изобщо, заради възможността на индукторите на cyp3a4 да намалят ефективността на новите лекарства срещу хепЦ. Същото важи и за гинко билоба. Според едно изследване, което намерих се твърди, че чесънът не взаимодейства, но на доста места, включително и тук си пише да се внимава:
https://hivclinic.ca/wp-content/plugins/php/app3.php?r=109&c=garlic

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
Здравейте отново :)
С прибежки и припълзявания успях да изкарам 3 месеца след приключване на лечението, като наближава моментът в който трябва да явя за установяване на ефективността му, а именно дали ще съм постигнал SVR12 :)
Така и не успях да се явя на предните - точно в края на лечението (за които ми казахте и тук, че не са толкова важни) - коронавирусната ситуация ме сгащи точно когато щях да ходя.

Освен че аз самия искам вече да знам дали е успешно, също така доколкото знам съм и длъжен да го направя това изследване, защото в протоколите, които подавах към касата имаше и една декларация, която подписвам и тя беше именно за това - че ще се явявам на всички необходими изследвания.
Това, което ме опасява е следното:

- Дали ще ме приемат в Токуда и дали ще е безопасно да ходя там? Аз съм в Габрово и спазвам все още доколкото мога някои мерки за Ковид19, особено тези за дистанция. А гледам и случаите тези дни пак са нагоре...

- Ако дори и да искам да ида, ми кажат примерно, че не могат да ме приемат на момента, какво ще се случи, ако се окаже, че не съм успял да се излекувам?
Знам че вече се осигурява Восеви от касата, който се прилага за точно такива случаи - на неуспешно лечение с ДААС.
Да, но ако не се явя на трите месеца, може ли да ме отрежат занапред от касата, ако евентуално се развият така нещата - т.е. неуспешно лечение и неявяване на контролен преглед на точно три месеца след приключване на лечението?

Иначе май разбрах още някои неща за моя случай, вкл. и това, че явно съм от хората със по-силен имунитет и всички възможни последствия от това - автоимунни усложнения, поради постоянната засилена активност на имунния отговор и борба на тялото ми с вируса, което между другото обяснява както множеството ми екстрахепатални прояви (в момента имам още няколко такива остатъчни усложнения), така и сравнително ниския вирусен товар, който толкова ме беше учудил в началото (на фона на симптоматиката си). С една дума, не само вируса ме дълбае, даже той по-малко, колкото самият ми имунен отговор, който също може да причини доста поражения на цялата система.
Междувременно си пуснах едни общи кръвни изследвания, но без PCR (май нещо нямам вяра на местния клон на Рамуса и дали ги пращат като хората в София), като вече Алата също ми беше влязъл в нормата, а Асат и ГГТ вече бяха минимални, което е доста добре. Единствения проблем са ми отново нивата на лимфоцитите - още по-нагоре, за сметка на неутрофилите - надолу, но това явно ще иска допълнителни изследвания, защото от както се помня съм с такива отклонения.

Наскоро ми се обади и жлъчката (горе долу тогава си пуснах и изследванията), засега успешно я успокоих със зехтин и лимон - всяка сутрин по една супена лъжица зехтин с няколко капчици лимон.
Като цяло поне се чувствам една идея по-спокоен и повече с акъла си (имам си и спадове като сънливост, уморяемост и т.н., но май стават все по-редки), макар и да е възможно да не си личи на първи поглед от горните ми въпроси :)

• Global moderator
    • Профил
Честит край на лечение  :doubleup:

Обади се на твоя лекар в Токуда и се разберете кога да отидеш. Сега там няма кой знае колко голям поток от пациенти, така че не би трябвало да се притесняваш, особено щом се взимат всички нужни мерки (маски, дезинфекция и тн).
Спокойно, никой няма да ти откаже евентуално лечение с Восеви, защото нямаш пср на 3 м след края на терапията. Особено по време на епидемия.

Стискам палци всичко да е наред.

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
Благодаря Силвана, исках да чуя точно това :) Предполагам лабораториите са по-заети, но когато ида и когато излезе резултата, ще пиша, пък каквото такова :)

• Global moderator
    • Профил
Резултатите за хепатит В момента по мои наблюдения излизат малко по - бавно, но не защото са натоварени с ковид, а защото нивото на пср изследвания за хепатит е спаднало и те събират определена бройка проби, за да могат да ги завъртят на машината. Не го мисли това, по-скоро прецени кога искаш да пътуваш. Имайки предвид, че ковид ще остане, може би е по - добре да се ориентираш сега преди да е дошла втората вълна есента (това си е моя теория де). Аз се лекувам в Токуда, бях преди няколко дни, няма струпване на хора, спокойно е.

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
И аз мисля така, предпочитам сега като е по-спокойно. Само не знам с какво трябва да се оборудвам освен маска, дезинфектант за ръце? Ръкавици? Очила? Изискват ли се? :)

• Global moderator
    • Профил
Аз ходя с маска, ръкавици и дезинфектант. Очила си имам диоптрични, хаха :)

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
Току що разбрах, че все пак съм излекуван, PCR-a от Токуда e oтрицателен. :)
Много ми олекна, макар и да не се чувствам идеално на моменти и леко да си прецаках очите, но ако ми остане време по-натам ще напиша в подробности цялата ми история, защото мисля да започна да търся и лекувам другите си проблеми.
Между другото пръстите на лявата ръка, които бяха перманентно изтръпнали след биопсията вече дават признаци на подобрение - така че може и да е било нерв, който както знаем се възстановява бавно, но трябва да имаме търпение за всичко.
На самите изследвания в Токуда имах чернодробни ензими в норма, ехографски бях нормален според д-р Коемджиев, който ме прегледа много подробно, но на фиброскана бях свалил само до 6,8кПА от 7,2 и имах наченки на омазняване - стеатоза 1, а преди нямах. Може би цигарите и не особено полезното ми хранене не бяха дали възможност на дроба да се възстанови по-бързо. Ще се ходи пак след година, дотогава явно трябва да започна да се движа повече и да се храня по-добре и по-здравословно и богато на антиоксиданти (пресни зеленчуци и прочие) ;) Наблягах само на картофи с ориз, за да не дразня с нищо излишно като подправки и мазно, но всеки ден ядях и много протеини - мляко, кашкавал, яйца и пилешко филе. А да не пропусна - лимфоцитите ми като % пак си бяха нагоре, но д-р Балабанска ме увери, че са по-важни абсолютните стойности, които бяха в норма. За сметка на това желязото ми си стои около горна граница и може и от там да имам леките проблеми.

Благодаря на всички за подкрепата и специално на Силвана Лесидренска.
Дай Боже повече излекувани и скорошно откриване на лек и за хеп.Б.
« Последна редакция: Юли 03, 2020, 15:33:31 от hristo_gb »

• Global moderator
    • Профил
A теглото да си качил леко?
https://www.hepactive.org/news/pokachvaneto-na-teglo-sled-uspeshno-lechenie-na-khepatit-s-e-obichayno
Колко е стеатозата, измерена в стойности? Питам от чисто любопитство, не смятам че имаш повод за притеснение, с малко повечко движение ще се върнеш на 0. Ключовото е точно движението, не толкова храната, говоря ти от личен опит. Като вегетарианец, който набива основно въглехидрати, стеатозата ми от висока, спадна до нулева само с увеличена двигателна активност.

Поздравления за резултата и се радвай, че всичко е зад гърба ти.

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
Когато разбрах за хепатита точно преди 1 година рязко спрях много вредни храни, от типа банички, кифлички, бял хляб и прочие и започнах да хапвам само ориз (но бял), картофи, варено цвекло, бяло месо от пиле и прочие, повече зеленчуци - лято беше тогава и 1 месец след това на първите изследвания бях стеатоза нула. Постепенно обаче свалих доста килограми, точно защото се чудех какво да ям и макар и да бях все гладен гледах да не се тъпча. Когато започнах хапчетата адски ми се увеличи апетита и започнах да хапвам доста повече, но пак избягвах повечето вредни храни, с изключение че май взех да прекалявам с пилешкото бяло месо, ориза и картофите, което леко ми върна килограмите, но искам да отбележа че съм в нормите на индекса за телесна маса. Но понеже имах умора често, вместо да се движа за да я намаля, аз гледах да си лежа и досега почти не се движех съществено, уж за да не си натоварвам дроба. Та предполагам наистина от това е, този уикенд като разбрах добрата новина се пораздвижих и определено ми стана доста по-свежо :)
П.п.Благодаря за статията, и аз бях чел за такива неща, добре че сте я написали - определено има нещо такова, много ми се увеличи апетита поне, килата не чак толкова, но защото се държа някак да не се тъпча много, а и като цяло май съм с бърз метаболизъм и трудно качвам, а и пуша пък не близвам и алкохол, което пак си е фактор май...
Между другото заради все още леко завишения АЛАТ (макар и в нормите), все още не съм отхвърлил вероятността за това https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30246766/
« Последна редакция: Юли 08, 2020, 17:51:38 от hristo_gb »

• Global moderator
    • Профил
Май е време да престанеш с четенето на статии :)

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007