Здравейте,
Реших да си пусна междинно изследване веднага след края на 4-тата седмица от началото на лечението в местната лаборатория на Рамус, защото от Токуда ми казаха, че нямало нужда да ходя, но мен ме досърбя твърде много, за да чакам за резултати чак след приключването на лечението.
Пуснах си ПКК, чернодробни изследвания, желязо, глюкоза, TSH и INR и разбира се PCR.
PCR-а и ТСХ ще излязат след десетина дена, но реших да споделя тези, които имам в момента.
Това, което леко ме безпокои е повишаването на лимфоцитите - 52% при макс. 40% (в Токуда беше 43% при макс. 47%), което го имах и по-рано преди да разбера за хепатита, пак според изследвания в същата лаборатория.
Мислех, че имам и някакъв лимфомен проблем, още повече, че четох, че е възможна връзката при HCV, но пък резултатите в Токуда не показаха такъв проблем.
От друга страна, според тази статия, излиза че по-проблемно може да е ниско ниво на лимфоцити, заради връзка с ХЦК, но съчетано с увеличени неутрофили.
https://www.infectiousdiseaseadvisor.com/home/advisor-channels/hepatitis-advisor/imbalance-of-lymphocytes-and-neutrophils-may-indicate-hcc-risk-in-hcv-infection/ АСАТ е почти в норма вече - 36 (от 65 преди) (зависи кои реф.ст-сти се гледат), ГГТ също има спад до нормални стойности - 43 (от 77 преди).
АЛАТ ме притеснява, че е спаднал само до 86 (от 146). Дали е нормално? Очаквах по-драстичен спад...Най-притеснителното за мен, е че
Алкалната Фосфатоза се е увеличила от 74 до 126,9. Четох, че по-голям проблем може да има при спад на АФ (възможна връзка с релапс), което малко ме успокои, но това май е от интерфероновата ера и не знам какво да очаквам при DAAs терапия:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2874146/Тромбоцитите са спаднали от 269 на 192, засега в норма.
Желязото се задържа близо до горна граница.
Билирубина е спаднал до ниски стойности, от близки до горна граница.
Споделям и странични ефекти от приема на Zepatier за първия месец:
1. Повишен тонус, но и лека форма на инсомния първите дни.
2. Физическа умора - лека форма - някои дни. По-добре съм от преди, но тези дни, в които не съм много окей, се тревожа, че съм почти в същото състояние, както и по-рано.
3. Силна жажда и сухота в устата. Пия около до 5л-6л. вода дневно, което е много за 70кг мъж, и преди пиех доста вода, но сега е още по-засилено - от първия ден на прием до момента.
4. Засилено уриниране през целия ден вкл. и нощем, с почти прозрачен цвят, предполагам заради т.3, което влияе негативно на съня ми и от там леката умора понякога (т.2).
5. Тежест
вляво под ребрата - първите дни засилено, отшумява вече. Мисля, че е слезката, което заедно с лимфоцитозата леко ме притеснява.
6. Много рядко има и тежест вдясно под ребрата, където смятам, че е нормално заради ч.дроб.
7. Леко изпотяване последните няколко нощи. Имах такъв проблем и преди хапчетата, но от няколко месеца го нямаше. Възможна връзка със щитовидна жлеза или лимфоцитозата? Или с т.8?
8. Много засилен апетит, храня се сравнително полезно, но много по-често, имам и леко наддаване на тегло (бях отслабнал с 7-8кг. от притеснения и рязка промяна на диетата след като разбрах че съм с HCV). Всъщност спрях да се потя, когато отслабнах и промених диетата (бях към 77кг, не е много за 175см, но преди имах основен симптом силното изпотяване дори и при леки физ.натоварвания, понякога и нощем, както и умората.
9. Не приемам никакви билки, пия много малко кафе и то много слабо (когато съм недоспал ми помага).
10. Голяма глупост - Не успях да спра цигарите, пуша най-леките (както и преди) до макс. 7-8 бр. на ден - бях спрял в първите 2 дни и дали заради това и инсомнията, но станах силно раздразнителен, затова реших да спестя това на семейството си (да, може да излезе и че търся оправдание)
Сега чакам да излязат резултатите ПЦР-а и ще пиша пак. Леко съм притеснен, че може да не съм го изчистил, заради резултатите до момента.
Ако някой може да сподели информация за АЛАТ по време на лечението - колко бързо става спадането и т.н., както и евентуално някаква информация за повишаването на алкалната фосфатоза ще бъда благодарен.