Автор Тема:  HCV генотип 1б, Oдобрен за лечение със Zepatier, въпроси за зъболекар и др.  (Прочетена 19785 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 148
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Благодаря Силвана.
Aми аз пак от много четене бях решил, че е добре да се направи. После вече разбрах, че не е съвсем сигурен показател, но пък и очаквах по-нисък АЛАТ (уж по-достоверен показател, но при Зепатиер май ги има понякога и тези неща - т.е. леко повишени ензими, понякога и повече). Иначе д-р Балабанска ми каза направо след края на лечението да го направя и леко ме смъмри, като й писах за онзи ден за резултатите, че съм го направил и е било излишно. Сега напълно я разбирам.
Чудя се все пак дали на 8-ма седмица да не пусна само ензими, с цел някаква превенция ако много съм ги вдигнал?

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Временно повишените ензими не са нещо лошо или неочаквано, защо толкова се шашкаш за тях? Аз не бих пускала нищо, но щом искаш, не мога да те спра :) .
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
Искам да попитам нещо, малко ми е рано, но кога точно трябва да е изследването в края на лечението? Докато съм още на хапчета, т.е. например в 12-тата седмица или след като приключа с хапчетата, примерно седмица след това?

• Global moderator
    • Профил
12 или 24 седмици след края на лечението, това лекаря ще прецени

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
На края на лечението ми казаха и 12 седмици след това, просто се чудех това на края на лечението дали е в самия край докато съм още на хапчета или малко след това, но явно ще трябва да питам Балабанска след като се върне от отпуска, просто имах нужда да си направя плановете от по-рано, но нищо...
Все се чудя какво ако реша да ида на преглед платено? Това значи, че освен таксата на лекаря, трябва да платя и всички изследвания, освен PCR, вкл. и фиброскан и т.н.? Проблемът с ходенето с направление е освен, че има хоспитализация, а няма и как да си проверявам резултатите, а трябва да звъня и притеснявам отново лекаря...

Иначе... ами не мога да се похваля, че съм добре. Имам и много добри моменти, но все по-редки. Негативния ПЦР след 4-тата седмица ме окуражи и нещо се преуморих, освен силната умора имам и проблем с очите - виждам черни точици (floaters), което го имах на моменти и по-рано (води се типично за Хеп.Ц), но тогава сякаш не беше толкова ясно изразено. Напоследък ми е и лошо,  а при сън усещам и силна тежест под ребрата...... явно ще трябва да пусна нови изследвания да видя как са нещата, но засега ще стискам зъби, за да не се притесня отново излишно, макар че има случаи (много редки) на сериозно вдигане на чернодробни ензими по време, а понякога даже и след спиране на зепатиера, което налага даже и преждевременното му спиране (което не ми се иска да правя)...  Както и предполагах, с твърде много екстрахепатални прояви, които не бяха диагностицирани, може да се окаже, че имам и допълнителен проблем. Явно времето ще покаже как са нещата.
« Последна редакция: Февруари 17, 2020, 11:07:01 от hristo_gb »

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
Чудех се как ми влияе това което ям и се захванах отново да проучвам възможните взаимодействия на различните храни и лекарството. Едно от нещата, които ми се сториха важни, е че чесънът е противопоказен - води се индуктор на CYP3a4, макар и по-слаб от жълтия кантарион, затова е добре да се използва с внимание или най-добре да не се ползва изобщо, заради възможността на индукторите на cyp3a4 да намалят ефективността на новите лекарства срещу хепЦ. Същото важи и за гинко билоба. Според едно изследване, което намерих се твърди, че чесънът не взаимодейства, но на доста места, включително и тук си пише да се внимава:
https://hivclinic.ca/wp-content/plugins/php/app3.php?r=109&c=garlic

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
Здравейте отново :)
С прибежки и припълзявания успях да изкарам 3 месеца след приключване на лечението, като наближава моментът в който трябва да явя за установяване на ефективността му, а именно дали ще съм постигнал SVR12 :)
Така и не успях да се явя на предните - точно в края на лечението (за които ми казахте и тук, че не са толкова важни) - коронавирусната ситуация ме сгащи точно когато щях да ходя.

Освен че аз самия искам вече да знам дали е успешно, също така доколкото знам съм и длъжен да го направя това изследване, защото в протоколите, които подавах към касата имаше и една декларация, която подписвам и тя беше именно за това - че ще се явявам на всички необходими изследвания.
Това, което ме опасява е следното:

- Дали ще ме приемат в Токуда и дали ще е безопасно да ходя там? Аз съм в Габрово и спазвам все още доколкото мога някои мерки за Ковид19, особено тези за дистанция. А гледам и случаите тези дни пак са нагоре...

- Ако дори и да искам да ида, ми кажат примерно, че не могат да ме приемат на момента, какво ще се случи, ако се окаже, че не съм успял да се излекувам?
Знам че вече се осигурява Восеви от касата, който се прилага за точно такива случаи - на неуспешно лечение с ДААС.
Да, но ако не се явя на трите месеца, може ли да ме отрежат занапред от касата, ако евентуално се развият така нещата - т.е. неуспешно лечение и неявяване на контролен преглед на точно три месеца след приключване на лечението?

Иначе май разбрах още някои неща за моя случай, вкл. и това, че явно съм от хората със по-силен имунитет и всички възможни последствия от това - автоимунни усложнения, поради постоянната засилена активност на имунния отговор и борба на тялото ми с вируса, което между другото обяснява както множеството ми екстрахепатални прояви (в момента имам още няколко такива остатъчни усложнения), така и сравнително ниския вирусен товар, който толкова ме беше учудил в началото (на фона на симптоматиката си). С една дума, не само вируса ме дълбае, даже той по-малко, колкото самият ми имунен отговор, който също може да причини доста поражения на цялата система.
Междувременно си пуснах едни общи кръвни изследвания, но без PCR (май нещо нямам вяра на местния клон на Рамуса и дали ги пращат като хората в София), като вече Алата също ми беше влязъл в нормата, а Асат и ГГТ вече бяха минимални, което е доста добре. Единствения проблем са ми отново нивата на лимфоцитите - още по-нагоре, за сметка на неутрофилите - надолу, но това явно ще иска допълнителни изследвания, защото от както се помня съм с такива отклонения.

Наскоро ми се обади и жлъчката (горе долу тогава си пуснах и изследванията), засега успешно я успокоих със зехтин и лимон - всяка сутрин по една супена лъжица зехтин с няколко капчици лимон.
Като цяло поне се чувствам една идея по-спокоен и повече с акъла си (имам си и спадове като сънливост, уморяемост и т.н., но май стават все по-редки), макар и да е възможно да не си личи на първи поглед от горните ми въпроси :)

• Global moderator
    • Профил
Честит край на лечение  :doubleup:

Обади се на твоя лекар в Токуда и се разберете кога да отидеш. Сега там няма кой знае колко голям поток от пациенти, така че не би трябвало да се притесняваш, особено щом се взимат всички нужни мерки (маски, дезинфекция и тн).
Спокойно, никой няма да ти откаже евентуално лечение с Восеви, защото нямаш пср на 3 м след края на терапията. Особено по време на епидемия.

Стискам палци всичко да е наред.

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
Благодаря Силвана, исках да чуя точно това :) Предполагам лабораториите са по-заети, но когато ида и когато излезе резултата, ще пиша, пък каквото такова :)

• Global moderator
    • Профил
Резултатите за хепатит В момента по мои наблюдения излизат малко по - бавно, но не защото са натоварени с ковид, а защото нивото на пср изследвания за хепатит е спаднало и те събират определена бройка проби, за да могат да ги завъртят на машината. Не го мисли това, по-скоро прецени кога искаш да пътуваш. Имайки предвид, че ковид ще остане, може би е по - добре да се ориентираш сега преди да е дошла втората вълна есента (това си е моя теория де). Аз се лекувам в Токуда, бях преди няколко дни, няма струпване на хора, спокойно е.

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
И аз мисля така, предпочитам сега като е по-спокойно. Само не знам с какво трябва да се оборудвам освен маска, дезинфектант за ръце? Ръкавици? Очила? Изискват ли се? :)

• Global moderator
    • Профил
Аз ходя с маска, ръкавици и дезинфектант. Очила си имам диоптрични, хаха :)

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
Току що разбрах, че все пак съм излекуван, PCR-a от Токуда e oтрицателен. :)
Много ми олекна, макар и да не се чувствам идеално на моменти и леко да си прецаках очите, но ако ми остане време по-натам ще напиша в подробности цялата ми история, защото мисля да започна да търся и лекувам другите си проблеми.
Между другото пръстите на лявата ръка, които бяха перманентно изтръпнали след биопсията вече дават признаци на подобрение - така че може и да е било нерв, който както знаем се възстановява бавно, но трябва да имаме търпение за всичко.
На самите изследвания в Токуда имах чернодробни ензими в норма, ехографски бях нормален според д-р Коемджиев, който ме прегледа много подробно, но на фиброскана бях свалил само до 6,8кПА от 7,2 и имах наченки на омазняване - стеатоза 1, а преди нямах. Може би цигарите и не особено полезното ми хранене не бяха дали възможност на дроба да се възстанови по-бързо. Ще се ходи пак след година, дотогава явно трябва да започна да се движа повече и да се храня по-добре и по-здравословно и богато на антиоксиданти (пресни зеленчуци и прочие) ;) Наблягах само на картофи с ориз, за да не дразня с нищо излишно като подправки и мазно, но всеки ден ядях и много протеини - мляко, кашкавал, яйца и пилешко филе. А да не пропусна - лимфоцитите ми като % пак си бяха нагоре, но д-р Балабанска ме увери, че са по-важни абсолютните стойности, които бяха в норма. За сметка на това желязото ми си стои около горна граница и може и от там да имам леките проблеми.

Благодаря на всички за подкрепата и специално на Силвана Лесидренска.
Дай Боже повече излекувани и скорошно откриване на лек и за хеп.Б.
« Последна редакция: Юли 03, 2020, 15:33:31 от hristo_gb »

• Global moderator
    • Профил
A теглото да си качил леко?
https://www.hepactive.org/news/pokachvaneto-na-teglo-sled-uspeshno-lechenie-na-khepatit-s-e-obichayno
Колко е стеатозата, измерена в стойности? Питам от чисто любопитство, не смятам че имаш повод за притеснение, с малко повечко движение ще се върнеш на 0. Ключовото е точно движението, не толкова храната, говоря ти от личен опит. Като вегетарианец, който набива основно въглехидрати, стеатозата ми от висока, спадна до нулева само с увеличена двигателна активност.

Поздравления за резултата и се радвай, че всичко е зад гърба ти.

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
Когато разбрах за хепатита точно преди 1 година рязко спрях много вредни храни, от типа банички, кифлички, бял хляб и прочие и започнах да хапвам само ориз (но бял), картофи, варено цвекло, бяло месо от пиле и прочие, повече зеленчуци - лято беше тогава и 1 месец след това на първите изследвания бях стеатоза нула. Постепенно обаче свалих доста килограми, точно защото се чудех какво да ям и макар и да бях все гладен гледах да не се тъпча. Когато започнах хапчетата адски ми се увеличи апетита и започнах да хапвам доста повече, но пак избягвах повечето вредни храни, с изключение че май взех да прекалявам с пилешкото бяло месо, ориза и картофите, което леко ми върна килограмите, но искам да отбележа че съм в нормите на индекса за телесна маса. Но понеже имах умора често, вместо да се движа за да я намаля, аз гледах да си лежа и досега почти не се движех съществено, уж за да не си натоварвам дроба. Та предполагам наистина от това е, този уикенд като разбрах добрата новина се пораздвижих и определено ми стана доста по-свежо :)
П.п.Благодаря за статията, и аз бях чел за такива неща, добре че сте я написали - определено има нещо такова, много ми се увеличи апетита поне, килата не чак толкова, но защото се държа някак да не се тъпча много, а и като цяло май съм с бърз метаболизъм и трудно качвам, а и пуша пък не близвам и алкохол, което пак си е фактор май...
Между другото заради все още леко завишения АЛАТ (макар и в нормите), все още не съм отхвърлил вероятността за това https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30246766/
« Последна редакция: Юли 08, 2020, 17:51:38 от hristo_gb »

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007