Здравейте група,
Моята история накратко. При едно скринингово изследване преди 20години на мен и съпругът ми ни откриха хепатит Б- за жалост хроничен. Тогава бяхме в болницата в Иван Рилски за ПСР изследване, на което на мен ми излезе резултат от порядъка на 2500копия или 200 еу/мл. На мъжът ми беше пак така от този порядък резултатите. Но тогава ни казаха, че нямаме нужда от лечение, само да се проследяваме на 2години. Забравихме за това или поне се сещахме рядко, но живеехме нормално. До преди 1година, когато почнаха проблемите ми с гадене, постоянно оригване и т.н. Ходих на гастроентеролог, който ми е познат от детството, който видя на ехографа, че имам някакво образувание на черния дроб. Прати ме в Исул при проф. Генов, който ми направи ехограф с контраст, на който видя че имам хемангиом, който не се лекува а само се проследява от време на време. При престоя в болницата казах, че имам хепатит Б и ми направиха ПСР изследване, което показа 59 000копия. Казаха ми, че трябва да направя биопсия и да се лекувам, като ми дадоха дата за постъпване в болница. Точно тогава почна сагата с корона вируса, отмениха всички планови приеми и така и не отидох. Реших да потърся второ мнение и отидох при проф. Желев в Иван Рилски. Каза ми, че трябва да положа усилия и да намаля теглото, защото хроничния хепатит и стеатозата заедно ще направят по-големи поражения. Разбрахме се след 2месеца да отида отново и ще направим нов ПСР и ще решим какво да правим, в зависимост от резултатите. Аз не успях да редуцирам теглото, защото съм с инсулинова резистентност и хипофункция на щитовидната жлеза и борбата с килограмите е трудна. След два месеца отидох отново, направихме нов ПСР, на който резултатите са
44 100копия или 8 820 еденици. Интересното е, че на мъжът ми, който накарах да си плати изследването му излезе, че вирус не се открива. Не знам дали е лабораторна грешка, но изследването е в една и съща лаборатория. Както и да е, показах резултатите на проф. Желев, който каза че трябва да се направи биопсия, за да се прецени състоянието на черния дроб и дали има нужда от лечение. Даде ми дата за края на месец юни за постъпване в болница. Но тогава почнаха тези ежедневни бюлетини с по 300заразени с корона вирус и ме достраша да отида. Тук е мястото да кажа, че трансаминазите са ми били винаги в норма. От днес Асат ми е 17; Алат 18 ГГТ 28, само леко завишен директен билирубин, който е 6.9 при норма до 4. Сега се чудя какво да правя. Чета, че ако се почнат нуклеоидни препарати, те са доживот, имат странични ефекти. А аз съм с доста лабилна нервна система, в следствие на проблемите с щитовидната жлеза. В момента имам тежест в дясно и нещо като болка, коят се чудя дали е от дроба или ми се е възпалил плексите. Пих 12дена антибиотик, заради обострен хроничен цистит, който подозирам че доста натовари черния дроб. Почна да ми става тежко след храна и като цяло дискомфорт. Има ли някой, който е с подобни на мойте резултати и да е на лечение. Чета, че има хора с милиони и милиарди копия, а моите са под 100 000. И още нещо, ако си направя изследване с фиброскан, доколко той дава реална оценка на състоянието на черния дроб. Ще бъда благодарна за всякакви насоки.