Автор Тема:  А сега накъде...нужда от съвет  (Прочетена 6516 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен eli36

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 20
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
А сега накъде...нужда от съвет
« -: Август 11, 2020, 09:30:15 »
Здравейте група,
Моята история накратко. При едно скринингово изследване преди 20години на мен и съпругът ми ни откриха хепатит Б- за жалост хроничен. Тогава бяхме в болницата в Иван Рилски за ПСР изследване, на което на мен ми излезе резултат от порядъка на 2500копия или 200 еу/мл. На мъжът ми беше пак така от този порядък резултатите. Но тогава ни казаха, че нямаме нужда от лечение, само да се проследяваме на 2години. Забравихме за това или поне се сещахме рядко, но живеехме нормално. До преди 1година, когато почнаха проблемите ми с гадене, постоянно оригване и т.н. Ходих на гастроентеролог, който ми е познат от детството, който видя на ехографа, че имам някакво образувание на черния дроб. Прати ме в Исул при проф. Генов, който ми направи ехограф с контраст, на който видя че имам хемангиом, който не се лекува а само се проследява от време на време. При престоя в болницата казах, че имам хепатит Б и ми направиха ПСР изследване, което показа 59 000копия. Казаха ми, че трябва да направя биопсия и да се лекувам, като ми дадоха дата за постъпване в болница. Точно тогава почна сагата с корона вируса, отмениха всички планови приеми и така и не отидох. Реших да потърся второ мнение и отидох при проф. Желев в Иван Рилски. Каза ми, че трябва да положа усилия и да намаля теглото, защото хроничния хепатит и стеатозата заедно ще направят по-големи поражения. Разбрахме се след 2месеца да отида отново и ще направим нов ПСР и ще решим какво да правим, в зависимост от резултатите. Аз не успях да редуцирам теглото, защото съм с инсулинова резистентност и хипофункция на щитовидната жлеза и борбата с килограмите е трудна. След два месеца отидох отново, направихме нов ПСР, на който резултатите са
44 100копия или 8 820 еденици. Интересното е, че на мъжът ми, който накарах да си плати изследването му излезе, че вирус не се открива. Не знам дали е лабораторна грешка, но изследването е в една и съща лаборатория. Както и да е, показах резултатите на проф. Желев, който каза че трябва да се направи биопсия, за да се прецени състоянието на черния дроб и дали има нужда от лечение. Даде ми дата за края на месец юни за постъпване в болница. Но тогава почнаха тези ежедневни бюлетини с по 300заразени с корона вирус и ме достраша да отида. Тук е мястото да кажа, че трансаминазите са ми били винаги в норма. От днес Асат ми е 17; Алат 18  ГГТ 28, само леко завишен директен билирубин, който е 6.9 при норма до 4. Сега се чудя какво да правя. Чета, че ако се почнат нуклеоидни препарати, те са доживот, имат странични ефекти. А аз съм с доста лабилна нервна система, в следствие на проблемите с щитовидната жлеза. В момента имам тежест в дясно и нещо като болка, коят се чудя дали е от дроба или ми се е възпалил плексите. Пих 12дена антибиотик, заради обострен хроничен цистит, който подозирам че доста натовари черния дроб. Почна да ми става тежко след храна и като цяло дискомфорт. Има ли някой, който е с подобни на мойте резултати и да е на лечение. Чета, че има хора с милиони и милиарди копия, а моите са под 100 000. И още нещо, ако си направя изследване с фиброскан, доколко той дава реална оценка на състоянието на черния дроб. Ще бъда благодарна за всякакви насоки.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
Re: А сега накъде...нужда от съвет
« Отговор #1 -: Август 11, 2020, 09:54:56 »
Здравей,

при хепатит В няма черно и бяло. Тоест не можем да кажем само въз основа на нисък резултат от ПСР и ниски ензими, че вируса не е направил някакво увреждане на черния дроб. Обратно на това, има хора с много висока виремия, които са с  нулево увреждане. Така че трябва да се види черния дроб при всяко положение. Освен това трябва да се измери количествено HbsAg, защото той също е важен диагностичен маркер.

Би могла да направиш две неща:

1. да отложиш хоспитализацията в Рилски, но да отидеш задължително в Токуда на Фиброскан, за да ти се види черния дроб. Техният апарат има приставка, която мери и стеатозата, така че две в едно! Трябва да си го платиш (180 лв), или да те приемат за един ден по клинична пътека, за да ти го направят безплатно, но пък има такса прием 90 лв, така че не знам кое е по-добре.

2. да приемеш, че ситуацията с корона вируса няма да се разреши в близките месеци, ако не и година, и да действаш с приема в Рилски. Броят инфектирани с корона вероятно  ще расте следващите  месеци, няма да намалява, и това е нещо, с което трябва всички да свикваме. Това е нещо, за което алармират всички лекари от всички страни - заради корона пандемията, броят на хронично болните пациенти, които са отложили или забавили проследяването/лечението на своето хронично заболяване е нарастнал драстично. Тоест по-скоро трябва да се притесняваме от това, че не се следят хроничните заболявания, от колкото да се страхуваме от инфектиране с корона в болницата. Този вирус е навсякъде и ние не можем да спрем да живеем заради него. Спазвайки правилата за дистанция, носене на маска и редовна дезинфекция ще ни помогне да контролираме нещата.

Хепатит В е една огромна неизвестна. Трябва да се вземат под внимание всички фактори, преди да се реши да се назначи лечение. Не го оставяй това решение обаче, действай. Въпросът с теглото също е от голямо значение, аз самата имах няколко излишни килограма, които обаче казваха своята дума и имах стеатоза трета степен. След една година спорт и трайно ограничаване на сладкото, черният ми дроб се изчисти от всякаква мазнина и сега е нулева степен. Вероятно си пробвала много неща, за да се справиш с наднорменото тегло, знам колко е трудно и изисква голяма воля и постоянство, затова помисли кое ти е приятно да правиш (може би йога, може би продължително ходене всеки ден, плуване) и обърни внимание на храната (никакви газирани напитки, внимателно с плодовете, защото съдържат доста фруктоза, която в големи количества също може да причинява стеатоза). Но трябва да помислиш сериозно върху въпроса със стеатозата, това е бичът на модерния човек, а още не сме го осъзнали.

Не казвам всичко това, за да те плаша или демотивирам, напротив, просто действай-отиди на лекар (Фиброскан или биопсия-сама решаваш) и измисли стратегия за понижаване на стеатозата (ако ти е полезно: https://www.hepactive.org/article/nealkokholni-mastni-zabolyavaniya-na-cherniya-drob-nafld-i-nash).

Желая ти от сърце успех, ние сме тук, ако имаш нужда от съвети или да споделиш как се чувстваш.

Силвана

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен eli36

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #2 -: Август 18, 2020, 15:03:27 »
Здравей Силва а. Благодаря за отговора. Само да питам, доколко Фиброскан дава надеждни резултати за състоянието на черния дроб. Може ли да се каже че дава наистина реална оценка за наличие на увреждания. Не ми се иска да правя биопсия, ако Фиброскан е наистина надежден метод.  :ashamed2:

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #3 -: Август 18, 2020, 19:01:07 »
Цял свят ползва Фиброскан, само в БГ поради финансови интереси се прави биопсия.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен eli36

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #4 -: Август 28, 2020, 11:08:24 »
Пиша пак, но новините не са добри. Бях на фиброскан при Балабанска. Резултат - стеатоза 3степен и фиброза 2степен. Каза ми строга диета и физическа активност, изписа ми метформин и лагоза. Каза да отида да ме види след 3месеца, като се подготвя за биопсия и лечение. Много , много съм притеснена.  :scream: Започвам да чета активно във форума, четох за котешки нокът, че влияе добре на черния дроб. Иска ми се да отложа малко лечението, докато премахна стеатозата и тогава да видим какво ще е състоянието на черния дроб. Поне това е обратимо. Къде мога да прочета за страничните ефекти от лечението с НУК, защото аз съм и с хипофункция на щитовидната жлеза и вече имам хормон доживот. :sick:

Неактивен anti-HBs

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 107
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #5 -: Август 28, 2020, 22:10:17 »
Моите "правила" са - прясно месо (предимно свинско мазно, врат например и мазно телешко), яйца, масло, зрели млечни продукти, всичко това с минимална термична обработка, както и доста зеленчуци. Почти никакви ориз и картофи (много подценявана е вредата им.. страшно много се пълнее от тях). Черен хляб по малко и рядко, иначе почти нищо с бяло брашно и захар. Никакви сладки напитки, главно вода и никакъв алкохол почти (бяло вино чат пат само по малко). Никакви пакетирани храни (което е главно джънк) и колбаси. Плодове от тези с по-малко захар, а от другите рядко и по малко. Но на мен този режим не ми е проблем, защото обожавам месо, масло и яйца. Така свалих 30кг за 2 години и си изчистих черния дроб, както и си нормализирах липидите в кръвта и захарта.
"Вдъхновен" е новият ми начин на живот от тук -> http://lichentrenior.com/visoko-mazninno-nisko-vaglehidratno-hranene-vm-nvh/

Дано ти е от полза, но не прави нищо без да си следиш показателите :)

Копирам ти нещо, което съм писал преди 3 години на друг потребител с подобен проблем, дано ти е от полза.

Неактивен eli36

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #6 -: Септември 03, 2020, 09:59:41 »
Благодаря за насоките. Дано успея да изчистя дроба и да отслабна. :love5:

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007