Ами аз нали точно това направих - записах си час и го чух лично от него. Има ли смисъл да се консултирам с още 3 професора, които ще ми кажат същото?
( Но от Хепасист ми казаха, че Чернев си имал навика да плаши хората. Каза ми, че копията били много, вируса се предавал и това е. А и не само той, и други гастроентеролози и хепатолози потвърдиха, че се предава, че плацентата не го задържа, както вече бях писала по-горе. )
- - -
От Хепасист, на тел. 070010515, ми казаха (те са много отзивчиви, любезни, обясняват ти всичко, макар и малко сложно), че на “заразените” деца се поставя HBIG след раждането, а на другите - не, а задължителната ваксина се прави на първия месец.
Странно е много, че проблемът сякаш е решен с ваксинацията и поставянето на HBIG, а изведнъж се оказва, че не е. В Интернет пише, че HBIG и ваксина може да се постави и по време на бременност, за да се подпомогне изграждането на антитела. А Чернев казва в никакъв случай да не си поставям ваксина, щяло да стане по-зле.
- - -
Иначе аз също имам позната, която е прекарала Хепатит Б остро и се е родило здраво дете. Но ако прекараш Хепатита в острата форма докато си бременна и се изчистиш в рамките на времето до раждането шансовете да се роди бебе с отрицателен HBsAg и с вроден имунитет срещу HBV са по-големи, отколкото ако е хроничен и не си се изчистил предварително. Може би това е причината поради която някои деца се раждат здрави, а други - не, незнам.
Доколкото знам при хроничното носителство шансът детето да е с отрицателен HBsAg е около 10 %.
Казват също, че в редки случаи вирусът може да увреди и ЦНС и да доведе до урудство. (но за това изобщо не желая да мисля, а и не познавам такива случаи, а доста жени раждат с положителен HBsAg)
- - -
Нещата с предаването на HBV не стоят точно така както с предаването на HCV и HIV. Различно е, HBV е 100 пъти по-устойчив и заразен от вируса на СПИН, това се знае.
- - -
Практиката в България да се прави изследване за HbsAg чак след раждане е погрешна. Така не винаги могат да се вземат мерки навреме, особено ако виримията е висока.
И дано Световната практика е по-добра от българската, защото аз като мисля май няма да се отказвам от baby заради Хепатит Б.