Здравейте.Хубаво казват хората да не слагаш тигана докато рибата е в морето .зарадвах се ,че ще подам документи,но..не би.професора ми отказа да ми даде сега протокол-имала съм малко вирусно натоварване и щал да изчака до септември .Трябва да се разболея съвсем ,да стигна до умирачка ли,за да ми дадат да се лекувам .Да умре човек от яд.Иначе ми каза,че резултатите от биопсията са ми наред,но мен ме притеснява нещо и ще съм благодарна,ако някой ми разтълкува това:"ацидофилна интралобуларна некроза".
Ето и резултатите-вече ви ги взех:
Фиброза-нормална ПП 0
Портално и/или септално възпаление:
обща оценка-липсва(0)до минимално 1
лимфен фоликул-липсва(0)
Некроза:
само това горното,което не разбирам е с 2,другото ми е 0
Среатоза и цироза-0.
и най-отдолу при заключението не ми става ясно какво е :"групи от хепатоцити тип"матово стъкло"?какво е това??
Ами май това е при мен-ядосана съм на професора и следващият път като гововря с него по тел предварително ще уточня дали ще ми даде протокол или само ще ме разхожда:(.
Не се очертава скоро да стигнеш до умирачка при това твое състояние
Нямаш фиброза, а възпалението ти е минимално.
По отношение на това "ацидофилна интралобуларна некроза", ще се опитам да го изтълкувам.
Ето какво значи "ацидофилна" в терминологията, която използват хистолозите:
Acidophile (histology). Тъй като обяснението в Уикипедия е малко неясно, ще ползвам един друг източник:
Definition of acidophil in the Medical dictionary:
1. a histologic structure, cell, or other element staining readily with acid dyes.
Тълкуване на Acid dye, можеш да видиш тук:
Acid dye.
Термина "интралобуларна" трябва да е свързан с лобовете в черния дроб, за тях можеш да прочетеш в този пост:
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=350.msg3094#msg3094Интралобуларен значи, че става въпрос само за процес, който се случва в рамките на лоб - това идва от думата "интра". Ако се говореше за процес, който обхваща повече лобове, щеше да се ползва термина интерлобуларен.
Некрозата е процес, свързан с умирането на чернодробни клетки /хепатоцити/.
И сега, като ги свържа всичките, моето тълкуване е следното: имаш съвсем начален стадий на отделни малки области от хепатоцити, при които е започнал процес по некротизиране и той е в рамките на отделните лобове. Т.е. дори не може да се каже, че имаш некроза, а само начален стадий по формирането на такава.
С две думи, имаш много време, в което май наистина е по-добре да бъдеш наблюдавана, за да се види дали в черния ти дроб ще започне да се формира сериозно възпаление и някаква начална степен на фиброза. Това би било знак, че вируса уврежда черния ти дроб. Ако обаче на следващата биопсия няма почти никаква промяна, това ще значи че вируса ти нанася много малко вреди.
Поздрави,
Радо