Черният дроб > Хепатопротектори и билки за подсилване на черния дроб

 Фитотерапия на хроничните възпаления на черния дроб

(1/1)

bozhichkov:
Знае ли някой нещо по темата ?

bozhichkov:
Тази тема е от толкова много време тук във форума, а никой нищо не написа по нея!
Това което обещах да напиша и разбрах е следното:
Настойките от някои лекарствени растенияповишават функционалната способност на черния дроб и секретирането на жлъчка. Те оказват холекинетично, т.е. жлъчогонно действие, както и противовъзпалително.
Фитотерапевтите предписват най-често: настойка от ЖЪЛТ СМИЛ или КИМИОН по половин чаша 2-3 пъти дневнопреди хранене.Освен настойката може да се приема течен еьтракт от жълт смил, също преди хранене, по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден. Сухият концентрат от билката се продавана таблетки под названието ФЛАМИН.Курсът на лечение продължава от 20 до 40 дни.
ЦАРЕВИЧНАТА СВИЛА съдържа етерични масла, ситостироли витамини C и K,сапонини... Много важно е и това, чевлизащите в състава на царевичното масло ненаситени мастни киселини притежават способноста да снишават количеството холестерин в кръвта. Царевичната свила се прилага във вид на готов течен екстакт (по 30-40 капки 2-3 пъти на ден преди хранене) или във вид на отвара, която сами можете да си приготвите!
За целта трябва да сварите една супена лъжица царевична свила в чаша кипяща вода и да взимате течността по 1 супена лъжица 4-5 пъти на ден.
Много ефективно като фитотерапевтично средство е отварата от шипки, тъй като тя е не само с жлъчногонно действие, но и богат източник на витамини. Много е важно как да се приготви чая, с цел да се съхранят по добре витамините: Плодовете на шипката, най-добре предварително натрошени, се промиват с топла вода, заливат се с 10 дози вряща вода(0,5 литра на 2 супени лъжици шипки)и се варът на водна баня до 10 минути в съд с плътно затварящ се капак. След това отварата се оставя да постои 2-3 часа на прохладно място, после се прецежда.Употребява се по половин чаша 2- 3 пъти на ден в топъл вид преди хранене. Има и готов екстракт от плодовете на шипка, под названието ХОЛОСАС.

Радослав Русинов:
Юли, много ти благодаря за информацията!
Засягаш много специфични теми, по които почти никой тук няма познания и поне за мен са много полезни като информация, която много трудно се открива.
Благодаря ти още веднъж!

Радо

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия