Автор Тема:  Диагноза - стеатозна цироза. Какво да правя!  (Прочетена 30066 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен iNNa

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 83
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Обръщам се към всички участници във форума.Имамнапреднала стеатоза,получена след лечение с интерферони.Според двама лекари е последен стадий,които според книгите би трябвало да е стеатозна цироза,но според лекарите нямам цироза.Има ли начин да разбера точно в кой стадий естатозата,има ли надежда да е обратим процеса и с какво трябва да се лекувам.Ина

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Диагноза - стеатозна цироза. Какво да правя!
« Отговор #1 -: Септември 15, 2008, 16:26:46 »
Здравей Ина,

не мога да разбера едно- хем лекарите ти казват ,че имаш стеатоза последна фаза/ което се асоциира с цироза/, хем че нямаш цироза? И двамата ли са на такова мнение? Кои са лекуващите ти/ извини ме, забравила съм  :ashamed: / и кога за последно си била на преглед при тях? Спомням си,че още на срещата ти разказа за стеатозата и налагащата се диета, но не знам повече детайли. Разкажи какви са изследванията ти,имаш ли по-сериозни оплаквания, какви лекарства приемаш?
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен tedibon

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #2 -: Септември 15, 2008, 17:45:07 »
Инче,не знам за стеатозната цироза,но за другата-следствие от хепатита,изследването INR е показател за цироза,когато надвишава 1,50/дано не се лъжа/!Така,че ако имаш такова изследване,погледни ,консултирай се ,а ,ако някой от форума може да ти даде още информация,би било добре!!!

Поздрави,Теди

Неактивен iNNa

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #3 -: Септември 15, 2008, 18:06:35 »
Благодаря ви, че се отзовахте. Преди малко написах цяла страница с лекарствата, които приемам от няколко месеца, но както често ми се случва, компютъра не ми изпрати отговора. Та сега ще бъда по-кратка, защото не знам дали пак няма да е неуспешно. Убедена съм, че за сега нямам цироза, но стеатозата ми е доста напреднала и цирозата е следващия етап, ако не се лекувам правилно.

Честит учебен ден на децата и успех в у-ще и много здраве. Целувам ви. Ина
« Последна редакция: Септември 16, 2008, 09:47:21 от Силвана Лесидренска »

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #4 -: Септември 16, 2008, 09:49:41 »
Ина,

трябва да минат поне 3 мин. от последния ти пост, за да може да пишеш пак;т.е. ако искаш да пуснеш отговори в примерно 2 теми, трябва да има 3 мин. разлика между тях. Предполагам това е вероятната причина. Ако имаш желание опитай пак със списъка.   :congrats:

Неактивен iNNa

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #5 -: Септември 16, 2008, 15:28:42 »
Здравейте отново.Силви,багодаря за съвета.Ще опитам днес отново.Още преди да приключа с интерфероните,на ехограф ми откриха напреднала стеатоза.А на биопсията преди лечението беше 0.Лекувам се в Плевен.При доц.Маринова и д-р Стойкова.Те са според мен много добри специалисти в стандартната медицина.Предложиха ми лечение с Трасметил,Хепасейф,Карсил,които трябваше да редувам.
Аз реших да отида и на ирисодиагностика.Там ми препоръчаха и започнах допълнителен курс на лечение,от няколко етапа.1.Приемах 5-6мес.Колактив 3 и Цитросепт.2.После с Кордицепс,Холикант,Хитозан и Канлиза1м.3.Продължих с  Вейкан и Сан Гао1м.4.После с Рейши гъби-последователно с Ganoderma i Agarcus blazei Murill.При последния преглед при ирисодиагностика получих уверение от него,че има леко раздвижване в обратна посока.т.е. къмподобрение.Скоро от билковааптека си взех Бял трън,чай от Сарсапарилаи зелен чай,БЕТА-лиций,които смятам да изредя.Горните лекарства са от ''Тянши'' и се намират само там,в София.Но в стандартната медицина,поне в нашия район изобщо не са познати,както и други възможности,освен Горепосочените,за които сами не са убедени ,че непременно ще доведат до обратим процес,евентуално само забавяне.За това се надявам някой да знае повече по проблема,евентуално и алтернативно лечение.Благодаря ви за търпението.Ина

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #6 -: Септември 16, 2008, 16:11:24 »
Цитат
Чернодробната стеатоза - (затлъстяване на черния дроб) - симптоми, причини и механизъм

Чернодробната стеатоза представлява обменно нарушение, в резултат на което се достига до увеличение на черния дроб. Наличието на мастна тъкан в черния дроб съставлява 5-6 процента от общата му маса на органа. За чернодробна стеатоза /или т.н. мастен черен дроб/ е прието да се говори, когато масата на мастите преставляват 25-30 процента от масата на органа.

Симптоми

Те са разнообразни:

1. Слабо изразени болки или тежест в дясното подребрие,

2. Сутрешно гадене, периодични повръщания,

3. Непоносимост към тлъсти и пържени храни,

4. Отпадналост,

5. Подуване на корема,

6. Намаляване на апетита,

7. Затруднено изхождане по голяма нужда,

8. Обща слабост, лесна уморяемост,

9. Сърбежи по цялото тяло.

При  физикално и ехографски изследвания почти винаги се намира увеличен черен дроб. При  голяма част от болните може да се появи леко потъмняване на склерите на очите.

Причини

Най-честите причини за развитие на чернодробната стеатоза са:

* хроничен алкохолизъм;
    * захарен диабет;
    * грешки в храненето: прехранване или недохранване, честа употреба на животински мазнини, сол, запръжки, пикантни подправки, рафинирана храна, захар, захарни изделия и др.;
    * злоупотреба с цигари;
    * интоксикации, професионални или медикаментозни: с олово, цинк или химикали;
    * хронични заболявания: туберкулоза, болести на тънкото и на дебелото черво,
    * паразитни заболявания, дизентерия,
    * хроничен запек, хемороиди и др.;
    * ендокринни нарушения: намалена функция на щитовидната жлеза,
    * климактериум, бременност, продължително взимане на кортикостероиди /при артрит,
    * алергии,
    * кожни заболявания – хипоксия /недостатъчно снабдяване с кислород/ на чернодробните клетки вследствие на сърдечна недостатъчност в декомпенсиран стадий,
    * анемични състояния,
    * токсични увреждания,
    * хроничен обструктивен бронхит, дихателна недостатъчност.

Механизъм на заболяването

Физиологично в черния дроб постъпват около 40-50 процента от всмуканите през чревните стени масти от храната, а останалата част се използва за покриване на непосредствените енергийни нужди  на организма или се отлагат в другите органи, в т. нар. мастни депа. За възникването на чернодробната стеатоза са възможни три принципно различни механизма:

1. Подтискане в използването на мастите поради нарушение на нормалните процеси на окисление /липса на достатъчно кислород, недостиг на фосфор, интоксикации/.

2. Повишена мастна синтеза в резултат на повишен приток на масти, въглехидрати от червата или вследствие на разпад на собствените мастни депа на организма при гладуване или при захарен диабет.

3. Понижено отделяне на масти от черния дроб в кръвообращението.

Независимо от механизма на заболяването стеатозните изменения могат да протекат в три стадия:

първи стадий – чернодробна стеатоза;

втори стадий - хроничен стеатозен хепатит;

трети стадий – чернодробна стеатозна цироза;

Лечение на чернодробната стеатоза:

Много важно при лечението на чернодроната стеатоза освен диетите и др методи към терапията да се включат Хепатопротектори.

Есенциале Форте - може да се каже, че е най-удачния медикамент при това състояние.

Дозировката при лечение през първите три месеца е 3х2 капсули дневно след което се преминава на подържаща терапия 3х1 капсула и се приема в зависимост подобрение на състоянието, което се следи ехографски. Според него се продължава или спира терапията .

http://www.doctorbg.com/page.php?id=7193

Ина,

Доколкото разбирам от написаното, няма точно лечение за стеатозата- налага се диета и приемане на хепатопротектори. Със сигурност има медикаменти които би могла да приемаш, но тази информация надали ще намерим в интернет :) трябва да посетиш хепатолог и колкото и да ми се иска да вярвам на всички доктори, аз съм си с убеждението, че трябва да се довериш на някой специалист от "Ив.Рилски". "Токуда". "Военна" или "Александровска".

Неактивен Мери_

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 2373
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #7 -: Септември 16, 2008, 18:49:44 »
Здравей, Ина!

След като прочетох целия списък от лекарствата, които си вземала в комбинация с билки и гъби ми се струва, че това не е най-правилното решение!
Аз бих те посъветвала да си вземеш направление за гастроентеролог и да отидеш при доц. Антонов в Иван Рилски. Приема всеки четвъртък след 13:30 часа с направление от здравната каса, но предварително трабва да се обадиш, за да си запишеш час

Цитат
На тел. 028526930 всеки ден между 11:00 и 13:00 часа може да се обадите на сестрата на Доц. Антонов и да си запазите час за преглед при него с направление №3 за гастроентеролог от личния лекар. Той преглежда всеки четвъртък от 13:30 часа в клиниката по гастроентерология "Иван Рилски" гр. София. 

Освен това някак странно ми се вижда да развиеш стеатоза в последен стадий само вследствие на интерфероновото лечение. По-скоро при биопсията не са видяли стеатозата! От черния дроб се взема много малко парченце и то не винаги е показател за целия черен дроб. А ехографското изследване също не е много точен метод на диагностика. Много зависи от лекаря, който стои зад ехографа. Само за няколко месеца да достигнеш последна фаза на стеатоза ми се вижда някак си невъзможно. Затова - би било добре да чуеш и друг специалист по въпроса.

Поздрави,
Мери

Неактивен iNNa

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #8 -: Септември 16, 2008, 19:20:25 »
Благодаря ви,може би наистина трябва да се насоча към София, но малко преди да започна лечението с интерферони много се разочаровах от един прочут софийски професор, после намерих по-пълноценна помощ в Плевен и за това имах много резерви към София. Но нямам право да прехвърлям огорчението си към всички там. Чувствам вашата подкрепа и това ми дава сили да се боря. Благодаря ви от сърце. Ина
« Последна редакция: Септември 17, 2008, 10:08:07 от Силвана Лесидренска »

Неактивен Радослав Русинов

• Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #9 -: Септември 17, 2008, 22:23:23 »
Ина, и аз искам да изкажа едно мое непрофесионално мнение за причините за получената стеатоза.
Аз мисля, че една от възможните причини за възникването на стеатозата, са цигарите.
Ти самата каза, че пушиш много, доколкото си спомням по 2 кутии на ден. Не си спряла цигарите по време на цялото лечение и аз мисля, че това би могло да е причинило допълнителни вреди на черния дроб. Не знам как би се отразила на организма комбинацията на интерферон, рибавирин, плюс голямо количество цигари, и то за такъв дълъг период от 11 месеца.
Мисля, че трябва да насочиш усилията си към напълно спиране на цигарите. Каквото и друго да правиш и каквито и други лекарства да взимаш, не трябва да подценяваш влиянието на цигарите върху организма ти, особено в количествата, които пушиш в момента.
Знам, че и ти самата каза, че си опитвала и ти е било много трудно и така и не си успяла да ги спреш. Но все пак, въпреки трудността, трябва да направиш всичко възможно и да се опиташ да ги спреш.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен iNNa

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #10 -: Септември 18, 2008, 15:37:02 »
благодаря ти,Радо.Не знам дали ще спра да пуша,но имам известен успех-намалила съм ги до 1кутия.Лекарите казаха ,че освен от цигарите,черният дроб се интоксикира и от дългата употреба на голямо количество медикаменти,в случая освен Пегасис и по 5 т.копегус 11месеца.Аз приемам и хепатопротектори освен горепосочените лекове от Тянши.Нямам никакви оплаквания,характерни за цироза в момента и макар шансовете да са минимални за обратно развитие или стопиранена процеса,ще направя всичко възможно,за да успея,включително да намаля още цигарите.Поздрави от мен-Ина.

Неактивен Мери_

• Публикации: 2373
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #11 -: Септември 18, 2008, 17:28:02 »
Инче, Радо е много прав за цигарите! Аз откакто започнах лечението не съм запалила нита една цигара и мисля никога повече да не посягам към тях!
Трябва да си упорита и да успееш да се пребориш с този вреден навик. Освен на черния, той вреди и на белия ти дроб.
Стискаш зъби :scyth:, въоръжаваш се с огромна доза женски инат :witch: и в името на собственото ти здраве ги спираш отведнъж и завинаги. :girl_dance: Посегнеш ли веднъж - ще посегнеш и втори път и т. н.
Хайде - следващия път, като се видим да се похвалиш, че си ги отказала съвсем!!! :clap:

Поздрави,
Мери

Неактивен iNNa

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #12 -: Септември 19, 2008, 13:52:59 »
Обещавам ви поне да опитам сериозно да ги откажа.До скоро виждане,надявам се.Поздрави-Ина.

Неактивен Eli

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 705
    • Профил
    • Счетоводна кантора Елвада
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #13 -: Септември 23, 2008, 15:49:43 »
Здравей Ина, :flowers:

Искам да се присъединя към мнението, че цигарите са много вредни, особено в този случай. Няма нищо полезно и хубаво в тях! Само ти съсипват организма!

Винаги съм смятала, че няма невъзможни неща. Опитай се, нищо не губиш. Най-много да станеш непушач  :wink2: А какво по-хубаво от това?!  :wink2:

В крайна сметка от теб зависи. Толкова хора са ги отказали. Въпрос на инат!

Успех ти желая и се надявам скоро да ни се похвалиш, че си захвърлила гадните цигари, някъде в миналото!!  :bravo2:

Сърдечни поздрави, :flowers:
Ели

П.П. Искам да пожелая много щастие и безоблачен семеен живот на младото семейство и ти да си жива и здрава да им се радваш!! :fun:
"Животът е решение, а не компромис"

Моите албуми: http://bit.ly/df4dMR

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007