Автор Тема:  Получен резултат от биопсия - моля, помогнете за разтълкуване  (Прочетена 3647 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Erma

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 200
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Хроничен хепатит C
Здравейте приятели! След разни перипетии и неудачи най-сетне си направих биопсията и днес взех резултата. Моля за помощ при тълкуването-Радо, и всички, които са компетентни, помогнете да се ориентирам колко сериозно е състоянието ми. Предварително благодаря!

Чернодробна биопсия включваща над 4 портални зони. Изразено портално възпаление с „пийс мил” некрози обхващащи над 75% от обиколката на граничната ламела. Умерено изразено лобуларно възпаление. Стеатоза и фоликулоподобни структури липсват. Фиброзна експанзия на портални зони със септообразуване.
Закл. Хроничен хепатит с умерена активност, без патогномоничните за HCV инфекция хистологични белези.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Резултати: Успешнo
Здравей Ерма!
За съжаление, тази седмица няма да имам много време и няма да имам възможност да се поровя в повече детайли за биопсията. Надявам се и други да се включат с малко информация за тълкуването.
Ще се опитам да дам първоначална интерпретация, в движение така да се каже, на твоите резултати:
Имаш възпаление в граничните зони на порталните зони и започнал процес на измиране на хепатоцити, обхващащи немалка част от граничната зона на чернодробните лобове. Фиброзата също се развива и в момента в областта на порталните зони има започнало образуване на септи /свързване/ между портални зони.
Според моята груба оценка имаш активност А2 и фиброза Ф2, или гранично между Ф2 и Ф3.
За справка можеш да ползваш едно друго мое тълкуване: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=350.msg3094#msg3094
Резултатите ти според мен значат, че трябва да се насочиш към започване на лечение.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Erma

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 200
    • Профил
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
Радо, благодаря ти!

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007