Автор Тема:  Имам нужда от малко помощ с диагноза:Чернодробна стеатоза ІІ-ІІІст. Холелитиаза.  (Прочетена 19740 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bella

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Чернодробна стеатоза
Здравейте!

Нова съм за този форум и в момента правя първите си крачки, но бих искала да споделя няколко месечните си неволи в опит да разбера какво ми има.
Миналата година на редовните профилактични прегледи /октомври месец/  ми откриха конкремент в жлъчката - 15мм, повишен холестерол и триглецириди, посъветваха ме да се обърна към гастроентиролог... Не под ходих с нужното внимание и не потърсих специалист навреме. От началото на годината нещата се влошиха, започна подуване и тежест в областта на корема, тъпа болка, която не се повлиява от храненето, непрекъснато потене и изтръпване на крайниците,  отичане на краката, газове през 5-10мн. Търпях до края на месец април и в началото на месец май потърсих специалист.
От направения преглед се доказа наличието на камък в жлъчката, а кръвните проби през месеца показаха завишени стойности:
05.2011
Глюкоза - 7.36
Чернодробни ензими:
Гама  - 186.74
АсАТ - 88.76
АлАТ - 182.58
Урина:
Амилаза 181.75
Серология:
Холиковактер Пулори < 0.40
Хепатит В - негатив<->
Хепатит С - анти НСВ 3ген. - негатив<-> 0.21 ес/СО
Изписаха ми Трансметил 2х1, Урзофалк 2х2 и Легалон 3х1  за един месец и повторни изследвания в началото на следващия, тук е редно да спомена, че от две години съм и на Метфогама 0.500 - 2х1. След един месец домашно лечение по гореспоменатата схема и диета - изследванията са :
06.2011
Чернодробни ензими:
Гама  - 141
АсАТ - 128
АлАТ - 200
Директен билирубин - 0.7
Общ билирубин - 18
Лечението се продължи и ме насочиха за хоспитализиране в отделение по гастроентерология към " Св.Марина" /терапия/- Варна за биопсия и последващо лечение с диагноза - Стеатохепатит в тласък.  След посещение в клиниката и преглед от специалиста там ми се потвърди наличието на камък, приеха се повишените стойности за проблемни, но не достатъчно спешни за хоспитализация и изследване в клиниката... напътствията бяха да продължа с диетата и медикаментозното лечение и да направя допълнителни изследвания и евентуално хоспитализиране в началото на 08.2011:
07.2011
Имунологични:
АНА/ анти-нуклеарни антитела/ - негативни
Органоспецифични антитела
АМА - негативни
АГлМА + слабо позитивни
АГПА - негативни
АЛКМ - негативни
АНЦА/анти-неутфилни цитоплазматични антитела/
р-АНЦА - негативни
с-АНЦА - негативни
Клинични:
Пикочна киселина -395
Алфа - амилаза - 52
Алфа1- Антитрипсин 1.71
Церулоплазмин - 0.276
Желязо - 16.1
Мед - 34.41
Липаза - 29
холист. -8.11
триг. 4.84
Отново насочена за хоспитализиране през месец 8.2011 и отново върната от клиниката с нова дата края на септември и с препоръка за спазване на същия режим и направа на нови изследвания:
01.08.2011
АСАТ - 173
АЛАТ - 188
ГТТ - 159
 Директен билирубин 0.2
Общ билирубин 19.1
След поредното връщане и насочване за нови изследвания включително и такива в София/ по пощата +10лв. в плик/, без конкретна диагноза, но за сметка на това спрягани множество хипотези...
Потърсих помощ от частно здравно осигуряване с което е обвързано предприятието ми и насочване към друга болница за диагностика и лечение. Реакцията беше моментална и бях насочена към ВМА-Варна, показателите при постъпването ми в клиниката са :
08.08.2011
СУЕ -34
Хб -139
Хткр - 0.40
Левк - 10
Ер. - 4.4
Тромб. - 287
Урина - б.о
кр.захар - 14.2
креатин - 70
АСАТ -198
АЛАТ -329
ГТТ - 238
В момента съм изписана с добро общо състояние и понижени стойности на АСАТ -122, АЛАТ -241, ГТТ - 122. Диагнозата ми е Налкохолен стеатозен хепатит. Метаболитен синдром. Захарен диабет ІІ тип. Неинсулиновозависим. Холелитиаза. Дисептична форма.
Заключение :Чернодробна стеатоза ІІ-ІІІ ст. Холелитиаза. с препоръка за ендокринолог и потвърждение на по горните диагнози.
Благодарна съм на екипа на ВМА- Варна, но и също така съм много объркана от забележката на джипито ми и лекуващата ме гастроентероложка. Според тях е нужно минаване през ТЕЛК за да може да ми изписват лекарствата по каса, а за да се мине ТЕЛК са нужни 6+ мес.болнични / аз съм от май месец в такива/ и е нужна хистологична находка от биопсия!

Извинявам се за дългия и може би пообъркан и разхвърлян пост, но бих била благодарна за малко разяснения по въпроса.
Благодаря предварително за отговорите.

Неактивен anita

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Четох листовката на този медикамет  Метфогама  за диабета и в него пише, че може да увреди черния дроб. В комбинация със стеатоза нищо чудно, че са ти толкова високи стойностите на АЛАТ, АСАТ и ГГТ. Нищо ли не са ти изписали за високия холестерол?
Трансметил , Урзофалк и Легалон  са медикаменти, които подпомагат работата на черния дроб.
Незнам какво са ти казали за диетата, но в този случай тя е много строга и наложителна. Нищо мазно, пържено и тежки храни. Само пилешко без кожа, риба и нетлъсто телешко. Алкохола е абсолютно забранен. Повече зеленчуци и несладки плодовезаради диабета.
Повече може да почетеш на сайта
http://www.hepactive.org/

http://www.hepactive.org/content/faq/HCV_steatosis_09

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен bella

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Чернодробна стеатоза
Увеличената кръвна захар беше установена от служебния ни лекар отново при въпросните проф.прегледи, бях пратена на изследване и обременяване с глюкоза и с назначение на Сиоформ 0.500 2х1, периодично ме викаше на изследване и постепенно намали и спря лечението - захарта беше се нормализирала. В началото на миналата година се покачи отново и от тогава съм на Метфогама 0.500 2х1, но самото лечение не е проследявано от ендокринолог. По препоръка на въпросния лекар уведомих джипито, но реакцията беше ....ми добре и до там...
 Във ВМА ми коригираха дозата в момента на Метфогама 1000 - 3х1 и ми се каза,че това е полезно за метаболитния синдром.
Синваститина за холестирола ми е спрян с насока след месец и контрола на показателите да включа Тюлир по 1 таблетка.

Може би трябва да уточня, че сл.лекар/както му казвам/ е всъщност медик, към въпросната частна здравна организация в която се осигуряваме допълнително.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Здравей, Бела!
Благодаря за детайлната информация за историята на заболяването и резултатите от изследванията, които си публикувала!
Стеатозата най-вече се повлиява от промяна на начина на живот, по-здравословно хранене, и т.н. Но ти имаш и други съпътстващи заболявания. Аз бих ти препоръчал да потърсиш мнение от поне още един лекар. Бих могъл да те насоча към проф. Матева от болница "Св. Иван Рилски" в София. Бил съм на нейна презентация за неалкохолен стеатохепатит, и мисля, че тя се занимава и с такива случаи. Затова, опитай се да се свържеш с нея и да си запишеш час за преглед, като преди това просто трябва да попиташ дали се занимава с пациенти със стеатоза.
Отделно мога да ти препоръчам да прегледаш целия раздел "Чернодробна стеатоза и стеатохепатит", където сме се опитали да съберем на едно място цялата налична информация, която имаме за стеатозата, както и всички случаи на хора със стеатоза, които са се появявали във форума. Препоръчвам ти и този пост в една от темите, където можеш да видиш малко по-детайлна информация от медицинска гледна точка за стеатозата и лечението и: Re: Моля за съвет за стеатоза 2-ра степен. По този начин ще добиеш по-добра представа за заболяването и ще си по-подготвена при срещите с лекарите, като ще можеш да задаваш много по-конкретни въпроси, които пък биха могли да ти помогнат да вземеш най-добрите решения за здравето си.

Надявам се, че ще продължиш да пишеш и да ни уведомяваш какво се случва с теб, защото тази информация ще бъде много полезна на всички хора, които имат същия проблем и в бъдеще се опитват да открият нещо повече за заболяването си, и търсят начини как могат да се преборят с него.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007