И аз си мислех, че ме насочват към лечение, но вече не знам какво да си мисля.
Днес говорих по телефона с д-р Балабанска с идеята да обсъдя възможността да изчакам новите лекарства, тъй като съм с нормални чернодробни ензими и резултат от фиброскан Ф0-Ф1. Още като уточнихме моите показатели, тя ми каза, че при това положение - нормални ензими и фиброза под 2, здравната каса няма да ми отпусне лечение.
Декември бях за първи път при нея, но още нямах резултат от ПСР. Показах и изследване за ензими с нормални стойности и положителен тест за хепатит С, прегледа ме на ехограф и ми предложи да си запиша час за фиброскан. Попитах дали не трябва биопсия, каза не. Реших веднага да направя фиброскана, защото бях много притеснена от неизвестността и исках максимално бързо да получа информация за състоянието на черния си дроб. След това и се обадих с резултат от ПСР - генотип 1, количество на вируса 80 800 IU/ml и тогава ми каза, че трябва да направя биопсия, защото здравната каса го изисква.
Четейки за възможността сравнително скоро да има безинтерфероново лечение и провокирана допълнително от препоръката на другата лекарка да не правя биопсия, днес реших да не чакам до биопсията, а да говоря по телефона с д-р Балабанска. Резултата беше, че според нея здравната каса няма да ми отпусне лечение. Има евентуално някакви варианти, но нищо не е сигурно. Отказах биопсията и сега ще мисля с кой точно още да се консултирам и какво да правя.
Освен препоръчания ми проф. Захари Кръстев, днес получих много добри отзиви за проф.Чернев. Тук във форума май не са много доволни от тях. Също така си мисля, че при тях трябва да се ходи при сериозни проблеми вече. Освен това хора лекуващи се при проф.Антонов и доц. Генов /дано не бъркам титлите/ ми препоръчват всеки своя лекар. Е не мога да обиколя всички хепатолози, а и няма смисъл.
Много съм объркана и ядосана. Не ми се иска да взимам прибързани решения. Надявам се резултата от фиброскана да е горе долу коректен и да няма лоша изненада по отношение състоянието на черния ми дроб.
За съжаление днес медицината е в голяма степен и търговия, и е много трудно да разбереш как е най-правилно да постъпиш.
Май трябва освен пациенти да станем и половин доктори, за да се лекуваме.
Ния, благодаря ти за пожеланието. Успешно излекуване и на теб и на всички, които съдбата е сблъскала с хепатитите.