Автор Тема:  Здравейте и от мен!  (Прочетена 83428 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен лиана

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 110
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Re: Здравейте и от мен!
« Отговор #45 -: Февруари 10, 2014, 10:56:32 »
Тези дни дочетох темите в раздел Моята история и за пореден път се убедих, че личните ми въпросителни и колебания не са само мои. Не е лесно да решиш какво да правиш. Малко ме хваща и параноята до колко лекарите ще са коректни в препоръката си за или против лечение. Вече се бях настроила да говоря с д-р Балабанска като отида за биопсията и да направя и една консултация с професор Антонов.

Моя приятелка е попитала нейна близка, много добра лекарка в друга област работеща в голяма софийска болница, при кого да отида за консултация. Лекарката е препоръчала да не правя биопсия и да направя консултация с професор Захари Кръстев. Във форума няма много отзиви за него. Ако правилно съм разбрала вече е пенсионер, преди това е бил в Иван Рилски с професор Антонов. Той е от светилата и учителите на днешните активно работещи лекари, но дали продължава да работи активно макар и само на частен прием. Някой ходил ли е наскоро при него, ако може отзиви и актуални телефони за връзка. Казаха ми, че кабинета му е някъде при Центъра по хигиена.

Тази препоръка да не правя биопсия много ме обърка. Не знам какво точно е имала предвид. Знам, че ако искам да се лекувам сега няма как без нея, но ако отложа лечението може би не трябва да правя сега и биопсията. Само биопсията ли показва каква е активността на вируса в момента?

Неактивен Ния

• Немедицинско лице
  • Публикации: 112
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Неуспешно
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #46 -: Февруари 10, 2014, 16:48:00 »
Здравей Лиана,не съм от най-компетентните,но мисля,че биопсията дава инфо за увреждането и състоянието на дроба. Това е важно при вземането на решение за последващо лечение. Каквото и да решиш ,пожелавам ти успех и чист финал :flowers:

Неактивен d_t

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 71
    • Профил
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #47 -: Февруари 10, 2014, 18:42:41 »
Лиана, ако искаш да ти се проведе лечение по здравна каса долколкото разбрах не може да минеш без биопсия. Точноста на фиброскана при леките форми на фиброза е малко спорна има го дори застъпено като теза в едно от интервютата на д-р Балабанска, разбира се това е преди Токуда да внесе фиброскана :).
Доколкто разбирам те насочват за лечение което значи че веримията ти е висока :(.
По мое мнение е добре да си направиш биоспията независимо от лечебното заведение и според резултата от там да направиш няколко консулта може ли да изчакаш новите лекарста или е добре да започнеш с настоящите.

Неактивен лиана

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #48 -: Февруари 10, 2014, 19:55:09 »
И аз си мислех, че ме насочват към лечение, но вече не знам какво да си мисля.

Днес говорих по телефона с д-р Балабанска с идеята да обсъдя възможността да изчакам новите лекарства, тъй като съм с нормални чернодробни ензими и резултат от фиброскан Ф0-Ф1. Още като уточнихме моите показатели, тя ми каза, че при това положение - нормални ензими и фиброза под 2, здравната каса няма да ми отпусне лечение.

Декември бях за първи път при нея, но още нямах резултат от ПСР. Показах и изследване за ензими с нормални стойности и положителен тест за хепатит С, прегледа ме на ехограф и ми предложи да си запиша час за фиброскан. Попитах дали не трябва биопсия, каза не. Реших веднага да направя фиброскана, защото бях много притеснена от неизвестността и исках максимално бързо да получа информация за състоянието на черния си дроб. След това и се обадих с резултат от ПСР - генотип 1, количество на вируса 80 800 IU/ml и тогава ми каза, че трябва да направя биопсия, защото здравната каса го изисква.

Четейки за възможността сравнително скоро да има безинтерфероново лечение и провокирана допълнително от препоръката на другата лекарка да не правя биопсия, днес реших да не чакам до биопсията, а да говоря по телефона с д-р Балабанска. Резултата беше, че според нея здравната каса няма да ми отпусне лечение. Има евентуално някакви варианти, но нищо не е сигурно. Отказах биопсията и сега ще мисля с кой точно още да се консултирам и какво да правя.

Освен препоръчания ми проф. Захари Кръстев, днес получих много добри отзиви за проф.Чернев. Тук във форума май не са много доволни от тях. Също така си мисля, че при тях трябва да се ходи при сериозни проблеми вече. Освен това хора лекуващи се при проф.Антонов и доц. Генов /дано не бъркам титлите/ ми препоръчват всеки своя лекар. Е не мога да обиколя всички хепатолози, а и няма смисъл.

Много съм объркана и ядосана. Не ми се иска да взимам прибързани решения. Надявам се резултата от фиброскана да е горе долу коректен и да няма лоша изненада по отношение състоянието на черния ми дроб.

За съжаление днес медицината е  в голяма степен и търговия, и е много трудно да разбереш как е най-правилно да постъпиш.

Май трябва освен пациенти да станем и половин доктори, за да се лекуваме.

Ния, благодаря ти за пожеланието. Успешно излекуване и на теб и на всички, които съдбата е сблъскала с хепатитите.

« Последна редакция: Февруари 10, 2014, 20:01:05 от лиана »

Неактивен Лорей

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 646
    • Профил
  • Резултати: Успешнo
« Отговор #49 -: Февруари 10, 2014, 21:07:40 »
Лиана, шашната съм от това, което ти е казала Балабанска - че при нормални ензими и ниска фиброза няма да ти отпуснат лечение. За пръв път чувам такова нещо, а все пак моето лечение не беше чак толкова отдавна, в началото на 2012 започна. Има хора, които са стартирали лечение с нормални ензими и ниска фиброза. Нали идеята е да се предотврати сериозно увреждане на черния дроб, още повече, че ниските ензими не са гаранция за липса на уврежане.! Направо не ми се вярва така да ти е казала. Моят съвет е да потърсиш второ мнение при проф. Антонов от Свети Иван Рилски - София и да не си губиш времето с пенсионираното светило, при цялото ми уважане към него. За Чернев също съм скептична.
Какво е депресия? Да си купиш обръч и да ти стане.

Неактивен лиана

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #50 -: Февруари 10, 2014, 21:36:23 »
И аз се шашнах Лорей.
Въпреки, че се надявах да ми каже, че мога да отложа лечението и да чакам новите безинтерферонови терапии, не очаквах да ми каже че касата няма да ми отпусне лечение. Мисля, че освен теб има и други хора във форума, които се лекуват при нормални стойности и ниска фиброза.

Неактивен Лорей

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #51 -: Февруари 10, 2014, 21:45:32 »
Има и други, да. Чудя се дали не са сменили изискванията, но ще е безумно, ако е така. Отивай да говориш с Антонов.

Неактивен лиана

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #52 -: Февруари 10, 2014, 21:57:53 »
Лорей, пратих ти и лично съобщение, но не знам дали е успешно изпратено.

И аз това си помислих, че може би режима е затегнат.

И на мен не може да ми се угоди, хем искам ако може да отложа лечението, хем как така касата няма да ми го отпусне.

Но съм сигурна, че искам аргументи, може да чакаш, защото... или трябва веднага да се лекуваш, защото...

Неактивен Лорей

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #53 -: Февруари 10, 2014, 23:01:25 »
Пратила си го, при това два пъти за по-сигурно  :girl_wink: Отговорих ти. А е съвсем нормално да се колебаеш и да искаш точна информация.

Неактивен лиана

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #54 -: Февруари 10, 2014, 23:58:08 »
                                                                :flowers:

Неактивен meri64

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 38
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #55 -: Февруари 11, 2014, 11:15:14 »
Лиана, аз започнах лечение в края на ноември - с нормални ензими и фиброза 1. Не мисля, че за 2-3 месеца са променени изискванията. При мен  постоянно завишени бяха стойностите на ГГТ. Със здравната каса нямаше никакъв проблем.
Нормално е да си задаваш въпроса дали да се подложиш на  действащата в момента терапия или да изчакаш. Аз също доста умувах преди да взема решение. В крайна сметка се доверих на професор Антонов, че в момента имам шансове за успех. Освен това се предполага, че съм заразена в далечната 1985г., което си е доста стара зараза. Моят съвет е да се консултираш и с него. Той и целият му екип са невероятни.

Неактивен olga61

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 81
    • Профил
« Отговор #56 -: Февруари 11, 2014, 19:15:36 »
Здравейте! Един гастроенторолог преди няколко години ми каза, че с моите нормални ензими няма да отпуснат лечение, че те трябва в пъти да е завишени, но не можа да ми обясни-защо така ми е гадно в дясно под ребра, защо понякога от болка се свивах и не можах да вървя.... Смених го...Щастлива съм...защото с нормални ензими и фиброза 1 каса отпусна лечение, защото колкото си помлад, по добре се справяш с лечение! доверих се на лекари във варна, слушам ги, доволна съм. Хиляди минават през тях. Мисля, че ако има вяра - лечение ще е успешно! Успех на всички!

Неактивен лиана

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #57 -: Февруари 11, 2014, 21:41:53 »
Мери, Олга, благодаря ви за включването. Желая ви по-леко лечение и най-важното - успешен финал и вируса никога повече да не се открива.

Всичко, което знам за хепатит С и неговото лечение съм го прочела тук във форума и сайта на Хепактив. Благодаря отново на хората създали това място, защото иначе не знам какво щях да правя. Решението дали да се лекувам сега или да чакам трябва да го взема сама, но на базата на лекарски аргументи за едното или другото. До сега лекар не е говорил с мен за това какво е хепатита, какво е лечението и какво препоръчва в моя случай.

Когато има нещо ново при мен ще ви пиша момичета. Още веднъж успех в борбата.  :flowers:

Неактивен лиана

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #58 -: Февруари 18, 2014, 11:32:57 »
Здравейте!
След направените консултации с проф.Антонов и проф.Кръстев мога да кажа, че ще си дам малко почивка и време, за да реша окончателно какво да правя. Пуснах си и нови чернодробни ензими и стойностите са по-ниски от предния път. Според проф.Кръстев е по-добре да изчакам новите лекарства. Смята, че в момента негативите от едно евентуално лечение са повече от ползата. Каза, че той не би ме лекувал и предложи два пъти в годината да си пускам ензимите, веднъж ПСР и фибротест или фиброскан. Ако има влошаване тогава да правя нещо. Според проф.Антонов, ако искам мога да чакам, но по-добре е да се лекувам сега и касата ще ми отпусне лечение. Логиката е, че колкото по-рано и в по-млада възраст се проведе лечението, шансовете за успех са по-големи. Виремията (80800 IU/ml) според д-р Балабанска е средна, а според проф.Антонов ниска. Възрастта ми не е малка, но за сега нямам установени други заболявания, които да пречат. Само трябва да сваля кг, тъй като са доста и омазняването на черния дроб е нещо което би затруднило лечението. Освен това никой не може да прогонозира кога в крайна сметка нашата каса ще отпусне пари за новите лекарства, които са доста по-скъпи от сегашното лечение. След два месеца четене, изследвания и консултации, мисля че имам нужда от психически най-вече релакс. Хубавото е, че според всички лекари състоянието ми в момента е добро. Имам време да мисля и да реша какво да правя. Ще изчистя хранителния си режим и надявам се да успея да включа и спорт. Така, докато реша какво да правя относно лечението, да взема да коригирам този фактор, на който мога да повлияя.
Успех на всички!

Неактивен Лорей

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #59 -: Февруари 18, 2014, 11:38:24 »
Ето, че и при лекарите има различие в мненията. Браво на теб, че се мобилизира и потърси няколко компетентни лица. Хайде сега спокойно си състави хранителен режим с подходяща двигателна програма. Ако успееш и това да постигнеш - дълготрайно сваляне на килограмите и цялостно заякване на физиката, смятам, че до година време ще си наясно какво да предприемеш!

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007