Привет отново,
Много объркващ ден днес за мен....
Първо - за прегледа, тази сутрин си пуснах отново кръвните изследвания и бях много изненадан, като излязоха АЛАТ - 25, АЛАТ - 40 и ГГТ - 20 (за сравниние преди 1 месец бяха АЛАТ (~140) и АСАТ (~60), но това необичайно за мен бързо намаление е тема на отделна дискусия....
Привечер отидох при доктора с всичките изследвания и меко казано бях озадачен и от коментарите и от поведението.... естествено, възможно е (и най-вероятно) и аз много не съм разбрал от това, което четох в този чудесен и задълбочен форум, но доста от нещата, който ми бяха казани днес не ми се връзват с информацията, която научих тук до момента.
Ще се опитам да пресъздам становището на доктора, с молба да споделите вашите виждания по него:
1.) За мое учудване не отдаде голямо значение на намалените АЛАТ/АСАТ (
вероятно наистина не е някакво "постижение" това бързо намаление за един месец...);
2.) Констатира, че в неопределен момент в миналото съм прекарал хепатит В (
това не ме изненада, след като вече ми бяхте помогнали с тази констатация.);
3.) Каза ми, че
хепатит В никога не се излекува напълно и може да се върне във всеки един момент (и едва ли не трябва да съм убеден и респективно подготвен че това рано или късно ще се случи), поради което трябва да си правя изследвания на всеки 6 месеца или максимум 1 година (
това вече ме озадачи, тъй като от прочетеното във форума бях останал с впечатление, че все пак е възможно излекуване... или аз не съм разбрал правилно...);
Информира ме, че след като съм прекарвал някога хепатит B и след като никога човек не се излекувал напълно от него, има голямо опасност да се развие цироза, поради което трябва много стриктно да си правя изследвания на 6 месеца.
4.) Всички гореописани факти ми бяха изложени преди да стане въпрос дали не трябва си пусна "anti HbsAg" - това не ми го предложи и по-скоро прегледа отиваше на свършване, и реално аз повдигнах темата за това....
Попитах не е ли добре да си направя "anti HbsAg" и "ПСР", като настоях, че искам да си направя по-задълбочени изследвания.
В крайна сметка, ми препоръча да си направя изследвания на:
* HbeAg (изследване за "Е" ако правилно рабрах... макар, че доколкото си спомням Силвана беше споделила, че ако нямаш "В" в момента, няма как да имаш "Е", но не знам....)
* anti HbeAb
* anti HbsAb
* HBV-DNA (тук ми е интересно да попитам доколко термина ПСР е професионално разпространен и използван.... защото когато си поисках антигена за В и ПСР, бях изненадан да получа контравъпрос "Какво е това ПСР".... в крайна сметка след кратко лутане стигнахме до констатацията, че ПСР е "HBV-DNA"....);
А може би най-важния ми въпрос - третото изледване от посочените "anti HbsA
b", еднозначно ли е на въпросното "anti HbsA
g" , което ми препоръчахте тук ? .... прегледах няколко пъти предписаното и е написано точно с "
b", а не с "
g" накрая....
Доколко експертни Ви изглеждат посочените констатации и назначени изследвания ?