Автор Тема:  Съдействие за разчитане на резулати  (Прочетена 61473 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Stunned

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 31
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Re: Съдействие за разчитане на резулати
« Отговор #15 -: Ноември 23, 2016, 19:56:03 »

Привет,

имам час за утре следобед... дано не съм досадил с многото въпроси, но ако някой реши да сподели мнение дори само по някой от тях, ще съм много благодарен... дори и малко повече да се ориентирам и да съм подготвен за прегледа, ще е добре за мен.

Благодаря отново и се извинявам за последователния пост !

Неактивен Аника

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1161
  • генотип 1
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир + Даклатасвир
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #16 -: Ноември 23, 2016, 21:26:33 »
Здрасти,
Ще се опитам да ти обясня и отговоря на някои от въпросите ти:

- За хепатит С - изследва се anti HCV
Ако е положително се прави ПСР (RNA HCV), който показва дали инфекцията е хронична или спонтанно изчистена от имунната система на пациента.
- За хепатит В - изследва се HbsAg, при положителен резултат значи в момента пациента е болен, може да е в остра или хронична фаза.
При теб е отрицателен, т.е. нямаш в момента хепатит В, но благодарение на изследването anti Hbcore total, което ти е плюс, се разбира че си "се срещал" някога с вируса. Стига да няма грешка в резулатите. Както вече ти писах, провери дали имаш антитела (anti HbsAg).
- Да, хубаво е да те видят на ехограф.
- Автоимунен хепатит нямаш, според отрицателните резултати, които си публикувал.
Както при всички автоимунни болести, и при него собственият организъм образува антитела срещу самия себе си, в случая срещу чернодробните клетки и така те се увреждат.

Заради завишените ензими които имаш, вероятно има смисъл да си пуснеш ПСР (DNA HBV), за да се отхвърли окултен (скрит) хепатит В. Вероятността е много малка, но ако нищо друго не може да обясни завишените чернодробни ензими и това е възможна причина.

На теб изследването за хепатит С ти е отрицателно, нали?
Пусни антителата срещу В и виж какво ще ти каже лекаря утре.
Дано съм ти била полезна, поне малко. :)
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."

Неактивен Stunned

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #17 -: Ноември 24, 2016, 08:19:06 »
Благодаря Ани !

Определно си ми полезна !

Относно хепатит C, доколкото може да се разчита на резултата (3.) anti-HCV  (-)negative    ), би следвало изследването да е отрицателно....

Ще пиша след като мина доктора днес, да споделя неговите тълкувания на изследванията.

Благодаря още веднъж !

Неактивен Аника

• генотип 1
    • Профил
« Отговор #18 -: Ноември 24, 2016, 08:56:41 »
Относно хепатит C, доколкото може да се разчита на резултата (3.) anti-HCV  (-)negative    ), би следвало изследването да е отрицателно.

Да, би трабвало да нямаш хепатит С.
При С-то антителата остават за цял живот, независимо дали има самоизчистване или е проведена терапия успешно.
При HCV също има вариант за окултен хепатит, но това наистина е много рядко.
В общи линии, за окултните хепатити се правят ПСР-ри само когато има трайно завишени чернодробни ензими и всички други заболявания са отхвърлени.
Успех!
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."

Неактивен Stunned

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #19 -: Ноември 24, 2016, 09:02:14 »
Относно хепатит C, доколкото може да се разчита на резултата (3.) anti-HCV  (-)negative    ), би следвало изследването да е отрицателно.

Да, би трабвало да нямаш хепатит С.
При С-то антителата остават за цял живот, независимо дали има самоизчистване или е проведена терапия успешно.
При HCV също има вариант за окултен хепатит, но това наистина е много рядко.
В общи линии, за окултните хепатити се правят ПСР-ри само когато има трайно завишени чернодробни ензими и всички други заболявания са отхвърлени.
Успех!

Извинявай, само още едно бързо питане.... като цяло каква е зависимостта м/у повишените чернодробни ензими и хепатитите ?

В една друга тема четох за едно едно момче, което споделяше наличие на хепатит, въпреки че АЛАТ/АСАТ бяха в нормата (около 20 единици) ?
И обратното тези рязко повишени нива в моя случай (през последните 6 месеца), възможно ли е да идват от друго заболяване ?

Неактивен Аника

• генотип 1
    • Профил
« Отговор #20 -: Ноември 24, 2016, 09:16:38 »
Да,
Може ензими в норма и наличие на вирусен хепатит.
Може и завишени ензими, без да имаш вирус, но трябва да се намери каква е причината.
Процентът не мога да ти кажа какъв е. :)
« Последна редакция: Ноември 24, 2016, 09:44:14 от Аника »

Неактивен Stunned

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #21 -: Ноември 24, 2016, 21:55:03 »

Привет отново,

Много объркващ ден днес за мен.... :(

Първо - за прегледа, тази сутрин си пуснах отново кръвните изследвания и бях много изненадан, като излязоха АЛАТ - 25, АЛАТ - 40 и ГГТ - 20 (за сравниние преди 1 месец бяха АЛАТ (~140) и АСАТ (~60), но това необичайно за мен бързо намаление е тема на отделна дискусия....

Привечер отидох при доктора с всичките изследвания и меко казано бях озадачен и от коментарите и от поведението.... естествено, възможно е (и най-вероятно) и аз много не съм разбрал от това, което четох в този чудесен и задълбочен форум, но доста от нещата, който ми бяха казани днес не ми се връзват с информацията, която научих тук до момента.

Ще се опитам да пресъздам становището на доктора, с молба да споделите вашите виждания по него:

1.) За мое учудване не отдаде голямо значение на намалените АЛАТ/АСАТ (вероятно наистина не е някакво "постижение" това бързо намаление за един месец...);
2.) Констатира, че в неопределен момент в миналото съм прекарал хепатит В (това не ме изненада, след като вече ми бяхте помогнали с тази констатация.);
3.) Каза ми, че хепатит В никога не се излекува напълно и може да се върне във всеки един момент (и едва ли не трябва да съм убеден и респективно подготвен че това рано или късно ще се случи), поради което трябва да си правя изследвания на всеки 6 месеца или максимум 1 година (това вече ме озадачи, тъй като от прочетеното във форума бях останал с впечатление, че все пак е възможно излекуване... или аз не съм разбрал правилно...);

Информира ме, че след като съм прекарвал някога хепатит B и след като никога човек не се излекувал напълно от него, има голямо опасност да се развие цироза, поради което трябва много стриктно да си правя изследвания на 6 месеца.

4.) Всички гореописани факти ми бяха изложени преди да стане въпрос дали не трябва си пусна "anti HbsAg" - това не ми го предложи и по-скоро прегледа отиваше на свършване, и реално аз повдигнах темата за това....

Попитах не е ли добре да си направя "anti HbsAg" и "ПСР", като настоях, че искам да си направя по-задълбочени изследвания.

В крайна сметка, ми препоръча да си направя изследвания на:
* HbeAg  (изследване за "Е" ако правилно рабрах... макар, че доколкото си спомням Силвана беше споделила, че ако нямаш "В" в момента, няма как да имаш "Е", но не знам....)
* anti HbeAb
* anti HbsAb
* HBV-DNA

(тук ми е интересно да попитам доколко термина ПСР е професионално разпространен и използван.... защото когато си поисках антигена за В и ПСР, бях изненадан да получа контравъпрос "Какво е това ПСР".... в крайна сметка след кратко лутане стигнахме до констатацията, че ПСР е "HBV-DNA"....);

А може би най-важния ми въпрос - третото изледване от посочените "anti HbsAb", еднозначно ли е на въпросното "anti HbsAg" , което ми препоръчахте тук ? .... прегледах няколко пъти предписаното и е написано точно с "b", а не с "g" накрая....  :angry3:

Доколко експертни Ви изглеждат посочените констатации и назначени изследвания ?

Неактивен anti-HBs

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 107
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #22 -: Ноември 25, 2016, 00:36:53 »
Според мен те е наплашил леко излишно.. Аз лично мисля, че ензимите на черния дроб си ги дигнал от нещо друго (може да се дигнат от прекаляване с фитнеса и физически натоварвания например) .. Имам близък приятел, който го изследваха за какво ли не, докато не се разбра, че се натоварва физически и психически прекалено много. Това е само версия де, не значи да пренебрегваш изследванията.

След като си HBsAg отрицателен - просто се изследвай наистина на 6-12 месеца дали не ставаш положителен.. Но сега като си пуснеш за антитела, ако те са положителни - опасността да се завърне HBsAg е по-скоро малка. И не е вярно, че не може да се излекуваш напълно, 80-90% от възрастните, които се заразят с вируса го изчистват - някои остават с положителен антиген, но в пренебрежително малки количеств (а ти си отрицателен дори). Майка ми например има антитела около 40-50 единици, но е отрицателна за HBsAg, т.е. го е изчистила сама.

Относно наименованията - няма anti HBsAb.. Означават се или anti-HBs (което е антитяло срещу S антигена) или HBsAb (което е съкратено от HBs Anti Body, т.е. същото). Просто ги е омешил леко..

Иначе ПСР е методът за определяне на вирусното натоварване.. може да не му е известен, сред повечето лекари изследването е известно като "хабеве деенка" или както ти си написал HBV DNA.

Аз на твое място бих се изследвал за антитела (anti HBsAg) и ако имам достатъчно единици да не се притеснявам. Ако имаш излишни финанси (тъй като е 150лева поне) си пусни и HBV DNA за твое успокоение, но при наличие на антитела и нормални ензими.. не знам дали има смисъл.

Това е моето мнение по темата.. от 2 години съм с хроничен хепатит Б и не съм специалист, но мнението ми е базирано на това, което съм чел и преживял досега.

Неактивен Stunned

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #23 -: Ноември 30, 2016, 09:31:06 »

Реших да потърся мнение и на друг лекар и ще се опитам да отида и на друг преглед тези дни...

Благодаря на anti-HBs за коментара, като все пак ще съм благодарен и на някои други мнения относно тези последни констатации, които ми поставиха.
За да съм малко по-наясно с нещата преди новото посещение при доктор....

Благодаря предварително.

Неактивен Stunned

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #24 -: Декември 01, 2016, 21:41:23 »
Днес ходих при втори гастроентеролог.

Определено ме учуди с реакция, но в някаква степен вероятно пък да е по-добре така....

Като видя "positive" на един от показателите, изобщо не влезе в някакви разговори с мен, а ми каза че най-добре да ме прегледа "голям специалист", който да прецени колко сериозна е ситуацията и да ми предпише лечение....

Звъня някакви телефони и ми уреди преглед в София (аз съм в провинцията) при някакво според него светило в чернодробните заболявания, който му бил приятел.

Като цяло ме притесни в това спешно изпращане, въпреки че говореше пък спокойно, включително като ми обясняваше че може да се наложи да постоя в болница няколко дни за допълнителни изследвания ?  :angry3:  (не знам - като цяло бях останал с впечатление, че трябва да си направя поне anti HbsAg преди да продължа с диагностицирането, но не знам... вероятно този "core-total" наистина е притеснителен сам по себе си)...

От друга страна се притеснявам, да не си "подхвърлят" пациенти тия доктори.... :(

Лекарят при който ще ходя е д-р Кръстев.

Видях че фигурира и в този форум в страницата с чернодробните специалисти в големите градове.
Насочиха ме към някакъв адрес където няма болница (вероятно е негова клиника)....

Някой запознат ли е с този лекар и какво мога да очаквам (както като специалист, така и като отношение) ?

Неактивен anti-HBs

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 107
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #25 -: Декември 02, 2016, 19:18:15 »
Ако става въпрос за професор Кръстев.. наистина е светило в областта на хепатитите и е прекрасен човек и като отношение и всичко.

Може би този, при който си бил, просто няма опит и се подсигурява. Ти пусна ли си сам анти-ХБс.. мисля, че е 15тина лева, а пък ще даде отговори.

Неактивен Stunned

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #26 -: Декември 06, 2016, 22:56:57 »
Ако става въпрос за професор Кръстев.. наистина е светило в областта на хепатитите и е прекрасен човек и като отношение и всичко.

Може би този, при който си бил, просто няма опит и се подсигурява. Ти пусна ли си сам анти-ХБс.. мисля, че е 15тина лева, а пък ще даде отговори.

Благодаря !

Извинявам се за бавния отговор, но отсъствах няколко дни....

Все още не съм си пуснал anti-HbsAb... мислех да пусна каквото трябва наведнъж... знам ли, може би не трябваше да чакам... :(

В тази връзка, може ли да ми кажете как точно се взема материал за "HBV-DNA" ? Проверявах в  една лаборатория тук за евентуалните изследвания и специално за ДНК-теста ми казаха, че май не бил с кръвна проба.... трябвало да ми го вземат специалисти, или можело и сам да го направя, ама било сложно ?  :angry3: Обясниха ми го много спокойно, все едно е нещо много ясно.... в някакъв сух тампон или нещо от сорта.... почуствах се неудобно че не разбирам нищо и не попитах подробности.... :(

И още едно питане - има ли значение в каква/ коя лаборатория бих си пуснал "HBV-DNA" ? Предполагам всички трябва да изкарват сходни резултати, но знам ли - да не би да има такива работещи с по-качествени материали и/или апаратура.... Ако трябва да търся определена лаборатория директно в София да си пусна изследванията ?

Благодаря предварително !

Неактивен Аника

• генотип 1
    • Профил
« Отговор #27 -: Декември 06, 2016, 23:18:17 »
Здрасти,

HBV DNA е кръвен тест (венозна кръв). И наистина е хубаво да се пусне в специализирана лаборатория, където правят PCR (ПСР).
Но аз продължавам да не съм сигурна, че трябва на този етап да си даваш парите. Все пак говорим за поне 150 лв.
Не знам от кой град си, но аз бих повторила HbsAg, ASAT, ALAT, GGT и бих проверила за антитела - anti HbsAg.
:)

П.п. Ако ще ходиш до София при проф. Кръстев, спокойно можеш да ползваш лабораторията в болница "Св. Иван Рилски" да си направиш и ПСР-ът.
Но нека той да каже, че е необходимо!
« Последна редакция: Декември 06, 2016, 23:27:15 от Аника »

Неактивен Stunned

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #28 -: Декември 07, 2016, 09:03:00 »
Здрасти,

HBV DNA е кръвен тест (венозна кръв). И наистина е хубаво да се пусне в специализирана лаборатория, където правят PCR (ПСР).
Но аз продължавам да не съм сигурна, че трябва на този етап да си даваш парите. Все пак говорим за поне 150 лв.
Не знам от кой град си, но аз бих повторила HbsAg, ASAT, ALAT, GGT и бих проверила за антитела - anti HbsAg.
:)

П.п. Ако ще ходиш до София при проф. Кръстев, спокойно можеш да ползваш лабораторията в болница "Св. Иван Рилски" да си направиш и ПСР-ът.
Но нека той да каже, че е необходимо!

Благодаря Ани !

Казано честно толкова ме наплашиха с тези мнения до момента, че може би предпочитам да дам тези пари за този ПСР и да съм сигурен каква е ситуацията.

Само да кажа, че по отношение на цената - за "HBV-DNA" ми казаха около 80 лв.... да не са объркали нещо в лабораторията и да са решили че става въпрос за друго изследване ?  :angry3:

anti HbsAg ще го направя със сигирност, просто не бях решил дали да е самостоятелно (за да не се бода непрекъснато), а по-скоро да го комбинирам и с другите изследвания, които евентуално биха били нужни... ензимите също съм решил да ги тествам отново, дори и контролно да видя как са нещата.

А относно - HbsAg ? Него мисля, че го тествах - каква е идеята на повторението ? Евентуално теста да не го хванал първия път ?
« Последна редакция: Декември 07, 2016, 09:14:11 от Stunned »

Неактивен Аника

• генотип 1
    • Профил
« Отговор #29 -: Декември 07, 2016, 09:33:14 »
Ако идваш в София, ПСР-ът го пусни в Иван Рилски.
Не знам от коя лаборатория са ти казали 80 лева и какво точно предлагат. Ти казваш, че теста не е кръвен?! Говориш за тампон, вероятно със слюнка? Не знам! Ако ще си даваш парите, направи си кръвен тест. Такива правят във всички болници, специализирани за лечение на вирусни хепатити. Има списък във форума. Можеш да го потърсиш, ако искаш.
В крайна сметка ти си решаваш кои изследвания да повториш, правиш и при кого да отидеш, на кого да се довериш!
Успех и пиши след прегледа!

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007