Автор Тема:  Съдействие за разчитане на резулати  (Прочетена 61473 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Stunned

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 31
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Re: Съдействие за разчитане на резулати
« Отговор #30 -: Декември 07, 2016, 16:53:24 »
Ако идваш в София, ПСР-ът го пусни в Иван Рилски.
Не знам от коя лаборатория са ти казали 80 лева и какво точно предлагат. Ти казваш, че теста не е кръвен?! Говориш за тампон, вероятно със слюнка? Не знам! Ако ще си даваш парите, направи си кръвен тест. Такива правят във всички болници, специализирани за лечение на вирусни хепатити. Има списък във форума. Можеш да го потърсиш, ако искаш.
В крайна сметка ти си решаваш кои изследвания да повториш, правиш и при кого да отидеш, на кого да се довериш!
Успех и пиши след прегледа!

Благодаря Ани !

Вероятно наистина е въпрос на грешка - мисля че споменаха точно някакъв тампон.... и аз се зачудих защо се излиза от кръвната проба.... а другите 3 изследвания, за които попитах си бяха отново хепатитини - "анти-Б маркера, и изслдванияета за "Е"..... т.е. беше ясно че питам за по-задълбочени изследвания свързани с хепатит....

не знам дали има някакви изобщо изследвания за хепатит на база тампон, поне за мен всички трябва да са кръвни.... с какво се объркаха не знам.....  :angry3:

Благодаря отново. Иначе определено ще пиша след като се видя с проф.Кръстев.

Неактивен Stunned

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #31 -: Декември 09, 2016, 08:38:55 »

Привет отново,

да споделя с две думи ефекта от прегледа.

Ако трябва да съм откровен - получих повече информация спрямо това което получих на местно ниво, но по-малко от това което вече научих тук от форума... :(

В крайна сметка препоръката е да изследвам "anti HbsAg", което вече бях посъветван тук.... не се получи дискусия (всички доктори се дразнят, като им кажат "четох, че...") и не стигнахме до това трябва ли да си изследвам "HBV-DNA" и за хепатит Е...

Диагноза: "Вероятно е налице протрахиран хепатит В"
(така е дефинирана с "вероятно")

Прегледа на черния дроб не разбрах какво точно показа, при мануалния (опипване) ми казаха леко увеличен, но при ехографа ми казаха че по-скоро бил в норма.
Изписано е:  Черен дроб - 128 мм, хомогенна структура   (за останалите органи (жлъчен мехур, холедох, панкреас, бъбреци) по-скоро пише неувеличен... не знам тук след като има данни дали означава проблем)...

Препоръчаха ми да пия "Изопринозин".... снощи погледнах малко в интернет, мисля че е някакво по-общо лечение за вируси и имуностимулатор, а нетолкова насочено към черен дроб.... Повечето коментари бяха че се изписва масово от всякакви лекари за всякакви заболявания, но имаше и индикации че на запад не е прието добре лекарството....

Не знам, надявам се да споделите дали е обичайно да се предписва този Изопринозин при наличие или след изкаран хепатит ?

=========================
И още нещо интересно - направиха ми ехограф на щитовидната жлеза....

Ще съм благодарен да споделите има ли някаква връзка изследването й със заболяванията на черния дроб ?

Направи ми впечатление още като се записвах по телефона, че сестрата ми издекламираха ценоразписа, освен прегледа, че ако се наложи ехограф на черен дроб, струва "Х" лева, ехограф на щит.жлеза -....., зачудих се защо ми го казва, но реших че понеже не знае за какъв преглед съм.....

В крайна сметка ми направиха всички неща по ценоразписа... някак си останах с впечатление, че така и така съм там, могат да ми "продадат" и този преглед....

Поне от достата неща, които изчетох до момента не попаднах на връзка между щит.жлеза и черен дроб.... има ли някаква, която съм пропуснал ?

Неактивен nikolai1221

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 66
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Остър хепатит В
« Отговор #32 -: Декември 10, 2016, 17:06:55 »
здравеите и на мен ми направиха ехограф на щитовидна жлеза но аз сьм опериран и ми е взета половината сигорно за това ми направиха ехограф.

Неактивен Stunned

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #33 -: Декември 14, 2016, 22:11:23 »
Здравейте отново,

Не знам дали не досадих с многото си въпроси - може би прекалявам, след като не провокирам отговори.... дано не е така....

Но ще споделя резултатите от новите изследвания:

* HBsAg (повторено изследване):                                                                              Negative
* anti-HBsAg (досега не съм го правил, т.е. първо изследване):                              Positive - 303.11   (референтна стойност: до 10mIU/ml)

Бих бил благодарен за някаква насочваща информация (а иначе ще трябва да чета по-задълбочено в последствие, но все пак за предварително ориентиране...):

1.) Доколкото разбрах anti-HBsAg "Positive" е индикация за наличие на антитела срещу хепатит В, но дали означава сигурна изградена защита (100 %) с/у този хепатит, или е просто е "по-малко вероятно" да се разболее човек отново ?

2.) Стойността на количественото изражение от изследването, как се преценява ? В смисъл колкото по-високо е количеството на антителата - толкова по-голяма (по-сигурна) е защитата с/у хепатита ли ?

Ако е така как излгеждат този мой резултат (в моя случай 303,1 ) ?

3.) Тези антитела дали се предполага че ще са устойчиви / налични за цял живот.... или може да изчезнат във времето и отново да се появи уязвимост ?

4.) Дали има начин да се разбере приблизително кога съм изкарал хепатита ? Естествено не говоря за някаква точност, но поне ако мога да установя дали е било последните месеци (предвид тези по-високи нива на АСАТ/АЛАТ от които тръгнах за изследванията) или пък да е било някъде напред в годините и антителата да са остатък оттогава ?

В смисъл, доколкото четох - бързия ръст и спад на АСАТ/АЛАТ може да не е бил от текущо изкаран хепатит, а от друга причина....
Естествено, основното допускане вероятно следва да бъде, че хепатита съм го изкарал сега....

Все пак дали има начин (някакви изследвания), които могат да индикират кога е изкаран хепатита ? Самото количество антитела например ? или нещо друго ?

Благодаря отново предварително и още веднъж - ако наистина съм досадил - извинявам се отново...

P.S. В допълнение: АСАТ (25), АЛАТ (45), ГГТ (23)... АЛАТ отново излиза над референтните стойности, което ме озадачава и притеснява.... :(
« Последна редакция: Декември 14, 2016, 22:16:35 от Stunned »

Неактивен Аника

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1161
  • генотип 1
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир + Даклатасвир
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #34 -: Декември 14, 2016, 23:15:26 »
Здрасти,
За мен проблемът ти с хепатит В е решен в твоя полза. Количеството антитела са абсолютно достатъчни за да те предпазват в бъдеще от вируса на хепатит В.
Според мен не може да се прецени кога си се заразил от количеството на антителата. И не мисля, че сегашните ти повишени трансаминази са в следствие на остър хепатит. (Припомни ми моля те когато бяха високи колко са били и колко е бил билирубинът?)
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."

Неактивен Stunned

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #35 -: Декември 15, 2016, 08:44:16 »
Здрасти,
За мен проблемът ти с хепатит В е решен в твоя полза. Количеството антитела са абсолютно достатъчни за да те предпазват в бъдеще от вируса на хепатит В.
Според мен не може да се прецени кога си се заразил от количеството на антителата. И не мисля, че сегашните ти повишени трансаминази са в следствие на остър хепатит. (Припомни ми моля те когато бяха високи колко са били и колко е бил билирубинът?)

Аника, благодаря отново за включването !

Високите ензими (АЛАТ (~140) и АСАТ (~60)) ги установих при профилактични изследвания в края на Октомври'2016.
Относно билурибина, сега проверих и ако това е показателя от същите изследвания:  Общ билирубин/Bilirubin total е бил 14,7 umol/l (при референтни стойности 0-21)

В тази връзка - след като ме питаш, явно този билурибин е важен показател ? Какво индикира. Питам защото се оказва, че тази година имам ~10 различни изследвания (назначени от личен лекар, мои си, профилактични и след това назначавани от гастроентеролозите) и го откривам само в едно единствено - въпросното профилактично от края на Октомври'2016.

Визирам изследване на същия като "Биохимия".... иначе го имам навсякъде като изследване на урината, но там е даден само като "Negative", а предполагам ме питаш само за кръвното му изследване ?

Мисълта ми е - ако е важен показател и индикира нещо, да си проверявам и него следващите месеци (взел съм си решение да си пускам АЛАТ/АСАТ за да видя дали няма някакви промени).

======
Иначе като хронология на ензимите:
1.) месец Май'2016: АЛАТ (~30);  АСАТ (~25); ГГТ (~18);
2.) профилактичното изследване от края на Октомври'2016 - споменатите АЛАТ (~140) и АСАТ (~60); ГГТ не е правено тогава;
3.) точно 30 дни след проблемното изследване:  АЛАТ (~40);  АСАТ (~25); ГГТ (~17);
4.) от тази седмица (около 50 дни след проблемните): АЛАТ (~45);  АСАТ (~25); ГГТ (~23);

През 30-те дни в който спаднаха ензимите:
- първите 2 седмици реално не съм правил нищо, докато установя какво става;
- вторите 2 седмици - приложих малка диета + пих Dopple Herz Хепабаланс + някаква индийска добавка за черен дроб "LIV52"

Вероятно е спомогнало за спада на ензимите, въпреки че реално не съм пил някакви лекарства (въпреки че ми бяха препоръчали да пия "Трансметил" не съм го вземал....)

Естествено, ключовия въпрос е какви са били ензимите в периода Май-Октомври.... :(

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #36 -: Декември 15, 2016, 08:55:02 »
Спорт, добавки, антибиотици.....? Нещо необичайно, което да си правил в този период?

Да, Допел Херца и Лив са ти помогнали за снижаване на ензимите :)
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Stunned

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #37 -: Декември 15, 2016, 09:05:31 »
Спорт, добавки, антибиотици.....? Нещо необичайно, което да си правил в този период?

Да, Допел Херца и Лив са ти помогнали за снижаване на ензимите :)

Антибиотици - не;
Активен спорт - по-скоро не; (последните 9 месеца реално съм спрял спортната си активност - до Март спортувах по-активно);
Добавки - и ние стигнахме до подозрение, че може да е от добавка.... точно в този период (по-точно Юли-Октомври), пих "Витанго"

Да не давам линк, за да не го счете някой за реклама, но представлява хранителната добавка, която се съдържа вътре е Сух екстракт от Златен корен, коренище с корени (Rhodiolae rosea L.)

След споменатите проблеми с АЛАТ/АСАТ целенасочено търсих много в интернет за нея и точно за възможни влияния на черен дроб и/или конкретно на въпросните ензини, но наистина не намерих никакви индикации за такива.... естествено не може да се изключи и да е точно от нея, през вторите 2 седмици когато почнах да пия двете въпросни добавки за черния дроб прекратих "Витанго"-то....

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #38 -: Декември 15, 2016, 09:14:29 »
Мисля, че това важи с пълна сила и за добавките:
http://www.hepactive.org/content/articles/acute_hepatitis_caused_by_energy_drinks

Неактивен Stunned

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #39 -: Декември 15, 2016, 09:45:23 »
Мисля, че това важи с пълна сила и за добавките:
http://www.hepactive.org/content/articles/acute_hepatitis_caused_by_energy_drinks

Мерси Силвана !

Определено ме замисляш... казано честно винаги съм си имал едно наум за разните добавки, но....

Ще има да се чудя и как да процедирам нататък - в смисъл, тази година ми се отвориха някои здравословни проблеми, на този етап с неуточнена причина (общото мнение на лекарите респективно се ограничава със стрес....), като мислех да пробвам с някакви добавки. Избягвам да пия типичните (химически) лекарства и в някаква степен бях решил да пробвам с добавки (ОМЕГА-3, витамини, магнезий и от сорта), въпреки че и от тях съм странял до момента, но....сега съвсем ще има да се чудя.... :(

Неактивен Аника

• генотип 1
    • Профил
« Отговор #40 -: Декември 15, 2016, 10:05:40 »
Питах те за билирубинът, по-скоро за потвърждение на това, че отхвърлих възможност за остър хепатит В, който да си карал по време на периода с по-високите ензими. А и Алата ти не е бил толкова страшно завишен.
Според мен си гледай живота, пускай като за начало едни ензими на три месеца, после веднъж или два пъти годишно и не се притеснявай излишно.
Ако случайно има отново момент на покачване ще трябва да се търси друга причина.
Весели празници :)
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #41 -: Декември 15, 2016, 18:36:18 »
Не че искам да те разколебая за добавките, но все пак ...
http://www.dailymail.co.uk/health/article-3274185/Dietary-supplements-send-tens-thousands-ER-year-suffering-heart-complications-chest-pain.html

Неактивен Stunned

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #42 -: Декември 15, 2016, 22:13:59 »
Не че искам да те разколебая за добавките, но все пак ...
http://www.dailymail.co.uk/health/article-3274185/Dietary-supplements-send-tens-thousands-ER-year-suffering-heart-complications-chest-pain.html

Аз никога не съм им бил фен, така че едва ли ще ме разколебаеш повече отколкото се чувствам разколебан в момента (само да уточня, че въпросното Витанго, което пък вероятно може да е създало проблема ми с ензимите, ми бе официално предписано от 2-ма лекари от различни специалности - кардиолог и невролог.... т.е. искам да кажа, че не е да съм си избрал да зобам нещо просто ей така).... Както и да е - в момента не ми е до тези добавки, предвид стреса, който преживях и в някаква степен все още преживявам с тези чернодробни отклонения.... ще ги мисля нататък....

Питах те за билирубинът, по-скоро за потвърждение на това, че отхвърлих възможност за остър хепатит В, който да си карал по време на периода с по-високите ензими. А и Алата ти не е бил толкова страшно завишен.

Т.е при хепатит, билурубина следва да е над референтните стойности и след като не е, може да се счете, че хепатита не бил развит в момента, правилно ли те разбрах ?

=================
Иначе днес запознах проф.Кръстев с резултатите, като коментара му бе, че съм излекуван и че антителата са достатъчни за да съм защитен в бъдеще (при над 100 единици е било добре, а при мен са 300...).

В някаква степен се поуспокоих, но не ми отдели много време за да мога да го питам някои други неще, които ме вълнуват....

Така че ще се обърна отново към Вас.... :)

1.) както вече питах по-горе - дали този "Изопринозин" се ползва при чернодробни проблеми ? Четох че има доста противопоказания (включително че вдига кръвното, а аз имам известни проблеми с него) и се чудя как да подходя с него, имайки предвид че в описанието му не виждам точна индикация за приложение при хепатит и/или чернодробно подпомагане.... :(

2.) Какъв според вас е приблизителния срок за самостоятелно (без лечение) излекуване от хепатит В ?
     (наясно съм, че едва ли може да се каже нещо конкретно, и че зависи от имунитета на човека и т.н..... но все пак - "от"- "до"... примерно м/у 1 месец и 3 месеца, или 2 седмици до 1 месец... или... )
     Искам все пак да пречупя последната си 1 година и през едно евентуално изкарване на този хепатит (както споменах имах известни проблеми в началото/средата на годината и се чудя дали не може да са били свързани с хепатита.... въпреки че съм по-склонен да си мисля, че след като съм го изкарал, по-скоро е било в миналото).

3.) След като съм бил болен, водя ли се напълно излекуван в момента ? (в частност предвид антителата)
     Визирам все пак едно мнение от единия гастронтеролог, който ме напалаши че нямало пълно излекуване.... :(
     И най-вече - мога ли да заразя някого... т.е. носител ли съм, без да съм болен ?

Благодаря отново !

« Последна редакция: Декември 15, 2016, 22:21:04 от Stunned »

Неактивен Аника

• генотип 1
    • Профил
« Отговор #43 -: Декември 15, 2016, 23:31:20 »
При остра фаза чернодробните ензими са обикновено "много" три-, даже може да са и четири цифрени стойности. В тези случаи и билирубинът е завишен. При стойности на билирубина около и над 35 (границата в повечето лаборатории е до 21) вече се наблюдава и иктер (пожълтяване на лигавиците, даже и на кожата).

Изкарал си го хепатита, имунната ти система се е справила, т.е. инфекцията не е хронифицирала, даже имаш и антитела. Това е супер, радвай се на живота.
На другите ти въпроси не се наемам да отговоря. Нямам тези познания!
Весели празници от мен! :)

Неактивен Stunned

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #44 -: Декември 17, 2016, 12:06:55 »
При остра фаза чернодробните ензими са обикновено "много" три-, даже може да са и четири цифрени стойности. В тези случаи и билирубинът е завишен. При стойности на билирубина около и над 35 (границата в повечето лаборатории е до 21) вече се наблюдава и иктер (пожълтяване на лигавиците, даже и на кожата).

Изкарал си го хепатита, имунната ти система се е справила, т.е. инфекцията не е хронифицирала, даже имаш и антитела. Това е супер, радвай се на живота.
На другите ти въпроси не се наемам да отговоря. Нямам тези познания!
Весели празници от мен! :)

Благодаря Ани !

Благодаря и за ценните ти съвети и напътствия до момента (в голяма степен всичко, което ми каза (както и другите потребители) се оказа точно и много полезно ! ).

И аз ти пожелавам много весели моменти при предстоящите празници !

============
А ако все пак някой може да изкаже мнение по другите ми въпроси, определено ще бъда задължен !

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007