"Харвони" е от новите препарати за лечение на хепатит С, към които, обаче, освен с изключително разбираемата еуфория, в която почти 12-та седмица живея, трябва да се подходи с ИЗКЛЮЧИТЕЛНО внимание на следните неща по време на 12-те седмици лечение, за да бъде то успешно, според това, което аз съм научил от лекуващата си лекарка и съм прочел тук-там:
1. Много стриктно спазване на 24-часовия интервал с минимални отклонения, за да се поддържа терапевтичната концентрация! Аз лично съм си "навил" будилника на телефона за този час. Поради факта, че пия и други лекарства, с които "Харвони" не взаимодейства, с цел максимално да го отдалеча от техния прием, го пия малко преди 16 ч. Правил съм максимално отклонение от 20 минути за 24 часа (4 дни преди края на лечението). Приемът не е зависим от часа на денонощието, нито от храната, т.е. може да се пие и преди, и по време, и след хранене, Важен е повишеният прием на течности по време на лечението!
2. Нека не обръщаме внимание на дребни странични ефекти като главоболие (имах нещо подобно първите две седмици), чувство на безспокойство (последните две седмици), по-трудно заспиване понякога -- това са изключително незначителни подробности на фона на общата цел! Общото усещане е за оздравяване!
3. Случва се да се разболеем. Ето, аз съм на края на грипа, но още на антибиотик. Лекуващата ми лекарка, изключителната за мен д-р Симонова от клиниката по Гастроентерология към ВМА, ми даде един сайт, на който могат да се проверят всички лекарствени взаимодействия, свързани с лекарствата за хепатит:
http://www.hep-druginteractions.org/checker . Което, разбира се, въобще не заменя консултацията по телефона с лекуващия лекар! (Непрекъснатата връзка с него, мисля, че се подразбира!) С консултация от сайта и с д-р Симонова установих, че лекарствата, които мога да пия: антибиотик "Аугментин", "Колдрекс", витамин С -- и трите в зелената зона. Разбира се, всичко е строго индивидуално!
С една дума: Двойно консултирайте всякакви лекарства, които здравословното ви състояние налага да пиете поради някаква причина! Двойно! С лекуващия лекар и със сайта!
4. Справката с листовката на лекарството, в раздел лекарствени взаимодействия (а това, разбира се, задължително ще бъде посочено и от лекуващия лекар в началото на лечението), дават клинично значимо намаляване на концентрацията на активните вещества на "Харвони" при едновременна употреба с някои лекарства, свързани с лечение на гастроентерологичния тракт, както и (внимание!) СОК от ГРЕЙПФРУТ, ЖЪЛТ КАНТАРИОН под каквато и да е форма. Абсолютно са забранени за този период!По този случай вече почти три месеца не пия НИКАКВИ чайове! При грип -- гореща вода, може с мед, инхалация с лайка.
5. Но не последно по важност! Много е важно да се стараем да живеем спокойно, с вяра, с благодарност всеки ден! Това допълнително ще ни донесе по-ясно усещане, че от ден на ден сме по-добре! А това се чувства още първата седмица!