Автор Тема:  Облекчават режима за лечение на хепатит В  (Прочетена 31779 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен richard

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 69
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Облекчават режима за лечение на хепатит В
« Отговор #30 -: Февруари 17, 2020, 15:20:52 »
Това е частна болница все пак, измислят хиляди начини да вземат пари :) Това например е "административно обслужване'' и "избор на лекар", ако не се лъжа. Иначе всички изследвания са ми безплатни. Има болници например, където няма плащане при прием, освен задължителните 5.80 леглоден, но те карат да си пускаш един куп изследвания сам. Така че накрая винаги има доплащане, но за мен е по-важно кой ме следи и колко време губя с цялата тая какафония.
Ясно,мерси за отговора

Неактивен izabel

• Немедицинско лице
  • Публикации: 70
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #31 -: Февруари 17, 2020, 15:28:32 »
Само да кажа ние във ВМА повдигаме винаги въпроса ,но отговора е ,че така искат от Здравната каса ,прехвърляне на топката .С питане и търсена на права с ВМА не става ,пробвали сме .Трябва някъде другаде да пробваме в Здравната каса може би.Не е толкова просто!

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #32 -: Февруари 17, 2020, 15:51:00 »
1. Разпечатвате актуалните Изисквания за лечение на хепатит В
2. Паралелно правите писмено запитване към НЗОК за това дали се изисква допълнителна хоспитализация за получаване на протокола (тук Касата ще се изуми, гарантирам ви го). Рсзпечатвате и него
3. Ако и това не помогне, пускате писмен сигнал до НЗОК, Омбудсман и Медицински одит, излизаме заедно пред медиите. Стига да има дори няколко пациенти, които да се обединят около този проблем, ние ще направим нужното от наша страна - писма до всички инстанции, участия в ТВ и т.н. Промените в последните години при хепатит С ги случихме именно, защото имаше пациенти, които бяха заедно с нас в борбата. Няма ли обаче сигнали и активност от страна на пациентите, че в еди коя си болница има злоупотреба, ние сме с вързани ръце.

Аз съм на разположение да променим нещата, давайте да действаме заедно. Желаещи за сигнали?
« Последна редакция: Февруари 17, 2020, 16:07:29 от Силвана Лесидренска »
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Dessita

• Немедицинско лице
  • Публикации: 85
    • Профил
« Отговор #33 -: Февруари 17, 2020, 16:22:29 »
Ето ме, аз съм желаеща, не стига само да мрънкам (поне що се касае да пиша жалби и оплаквания, по телевизията за съжаление не мога да се появя). Веднъж бях писала подобна жалба до министъра за здравеопазването, не  че стана нещо, но ще последвам съвета ти и ще пратя едно запитване към НЗОК, то само с писмо по пощата ставаше, нали?

А в Токуда защо карат пациентите да нощуват, мен и това ми се струва прекалено?

Неактивен richard

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #34 -: Февруари 17, 2020, 16:28:14 »
задължени са да те карат да нощуваш,а това дали ти ще нощуваш ти си решаваш,в крайна сметка не могат да те вържат за леглото

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 148
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #35 -: Февруари 17, 2020, 16:55:29 »
А в Токуда защо карат пациентите да нощуват, мен и това ми се струва прекалено?
Не, не ни карат да нощуваме, даже е по-добре за тях ако не оставаме, защото е препълнено обикновено. Просто на тези които няма къде да спят в София им се налага да нощуват там и си плащат за "подобрени битови условия" по 85лв. май беше последно за нощувка. Мен не са ме карали, като съм ходил, защото имах къде да отседна, само за биопсията трябваше да спя там. Като цяло обаче се налага накрая на хоспитализацията да идеш да се отпишеш. В изискванията на НЗОК е записано, че трябва да има хоспитализация, поне за хеп.Ц, но предполагам и при вас е така.
Изискванията на НЗОК може да свалите от тази страница: https://www.nhif.bg/page/207

Неактивен richard

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #36 -: Февруари 17, 2020, 17:01:23 »
Dessita написа че са ги карали,а и това с подобрените битови условия за 85лв ми се вижда малко като рекетиране ,хем трябва да те хоспитализираме и касата плаща хем задължително плати и 85лв???на мен никога никой не ми е поискал никакво доплащане

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 148
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #37 -: Февруари 17, 2020, 18:15:45 »
Dessita написа че са ги карали,а и това с подобрените битови условия за 85лв ми се вижда малко като рекетиране ,хем трябва да те хоспитализираме и касата плаща хем задължително плати и 85лв???на мен никога никой не ми е поискал никакво доплащане
Десита май питаше само. А както каза Силвана - частна болница е и има право да изисква такси - друг е въпросът дали е справедливо и т.н., но в днешни времена при условие, че здравеопазването е превърнато в бизнес, а при капитализмът е важно да има и печалба, за сметка на което пък получаваш достъп до по-нови технологии, а и искаме добрите лекари остават в България, явно няма как. Във ВМА пък както чета има други проблеми. Дано успеете да се преборите с това. Хубавото в случая е, че хоспитализирането е само ден, при условие, че дават май до 3 дена - поне не точат касата излишно, но пък това се отразява на джоба на пациента. А за сумата от 85 лв. дано не съм ви заблудил - не знам дали е за нощувка или като цяло за престой независимо от дължината на престоя, просто не ми се е налагало повече от ден и затова така си мисля. Иначе ако не нощуваш ти взимат пак стотина лева - избор на лекар и т.н., но нощувката не е задължителна, ако не се налага.

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #38 -: Февруари 17, 2020, 20:04:37 »
Клинична пътека 76 по която се проследяват хроничните хепатити е с продължителност 3 нощувки, но има опция да бъде само една, за което Касата плаща само 60% от общата стойност на пътеката. Ако болницата е натоварена, предпочита пациентите да седят само по една нощувка, защото реално така хем ще обслужи повече хора, хем ще генерира повече приход.

Интересно ми е във ВМА винаги по клинична пътека 76 ли ви хоспитализират или редуват с нещо друго? Как на Касата не им е светнало, че се правят хоспитализации през 3 месеца?

Момичета и момчета, давайте да действаме колективно, за да се промени това статукво.

Неактивен izabel

• Немедицинско лице
  • Публикации: 70
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #39 -: Февруари 17, 2020, 21:40:35 »
Отговарям за ВМА да през три месеца ни викат даже тези който са на зефикс и на други медикаменти ги викат по три пъти за 6месеца - първи месец ПСР,трети месец ПСР и пети месец протокол ,облекчени сме тези на баракуд и виреад трети месец ПСР и пети месец протокол .Приемат ни по пътека 076 три дни нощувка ,разбира се отписване на четвърти  ден ,не доплащаме нищо .Но пак твърдя това е безмислено и източване на здравната каса .Е това е питането касата защо си мълчи ,а и другото вече на няколко човека от нас личните ни правят проблеми да ни дават хоспилитация искат бележка от болницата да им носим ,че се налага толкова често влизането .Защо Здравната каса си затваря очите та това незнам

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #40 -: Февруари 18, 2020, 07:58:18 »
Защото няма сигнали от пациенти, затова. Когато преди броени седмици съдихме нзок да премахне биопсията за хепатит С, защото освен че е ненужна и причинява болка на пациента, тя е едно източване на Касата (струва 1700 лв, вместо 15 лв за кръвни изследвания, които също измерват фиброза), да не мислиш, че Касата не е знаела и наблюдавала, че години наред се източва с биопсии? Знам за случаи, при които на пациент са му правили 5!!!биопсии с извинението, че не били взели достатъчно материал. Дали е така или просто са намерили начин да приберат едни 8000 лв? Този пациент също не пожела да подаде сигнал и цялата история се потули. За това, че успяхме да премахнем биопсията при С беше, че имаше пациент, който пусна сигнал и беше заедно с нас в делото. Затова, че успяхме да променим наредбата при кръводаряване (преди не известяваха директно хората, ако в дарената кръв има засечен хепатит, пускаха някакви писъмца тук и там, сега вече са длъжни да му звъннат директно на човека), помогна това, че пациенти излязоха неколкократно по тв и казаха :има проблем. Тогава аз, сдружението имаме основание да действаме легално, иначе ако няма пациентски сигнали, действията са ни безпочвени.

Няма как НЗОК сама да се сезира за нарушение, но ако пациент го прави, Касата е длъжна да провери сигнала. Това, което разбирам за ВМА е чудовищно, наистина чудовищно. Както казах неколкократно, ако решите да действате, сдружението е с вас и ще помогнем както и с каквото можем, включително и про боно адвокат, ако се наложи. Така че мислете и казвайте дали сте готови да пускате жалби. Аз съм на линия.

п.с. Предстои да уточним дали е наложителна и биопсията при хепатит В, защото според лекари, там положението било по-различно от хепатит С и имало медицински показания да се извършва. Ако се окаже, че не е необходима, и има пациенти, които да се включат към действията ни, искаме и това да променим.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007