Не-вирусен хепатит > Алкохолен хепатит

 Стеатохепатит

(1/3) > >>

Lubo:
Здравейте на всички!

Бих искал да споделя с вас моите тревоги. На 13.05.19г. проф. Григоров ме гледа на ехограф и установи, че имам стеатохепатит.
Причината да се изследвам беше, че в продължение на месец и 20 дни пих много алкохол. Оказа се, че от това пиене съм си увредил черния дроб. Много ме е яд, че реших така да се наливам, въпреки, че алкохола никога не ми е бил по сърце. Преди това пиех много рядко - по една бира на 2-3 месеца. Сега вече не близвам и нямам намерение да опитвам повече от тази отрова. По принцип винаги съм живял природосъобразно. Пазех здравето си, дори се занимавах с йога. През последните години обаче започнах да живея все по нездравословно. Имах и доста професионални неудачи, които ме вкараха в тежка депресия. Едно събитите от края на м. февруари ме изкара тотално извън равновесие и така започнах да пия...
Изчетох доста за това заболяване и съм доста притеснен. За сега нямам изявени симптоми, освен че в рамките на две седмици имах епизодични болки в дясното подребие. От известно време имам и сърбежи по тялото, но според изследванията те не би трябвало да са от черния дроб. Чернодробните показатели са в норма, също и триглицеридите, алкалната фосфатаза, имуноглоболин А, пикочната киселина и билирубина. Ехогравското изследване показва "хомогенна грубовата хиперехогенност" според проф. Григоров, но на него може да му се вярва.
Другата седмица ще ходя и при проф. Чернев. Ще пиша как е минало.
Оставам с впечатление, че изхода от това заболяване е доста индивидуален и като цяло лекарите не се ангажират с прогноза, което е малко смущаващо.
Ако има някой опит с това заболяване ще се радвам да сподели.

Поздрави!

Силвана Лесидренска:
Здравей, Любо.

От значение е правилният начин на хранене, при този род нарушения няма медикаментозна терапия. Предполагам, че с проф. Петрова сте обсъдили диетата?

Lubo:
Здравей Силвана,

Относно диетата професора ми каза само да не пия алкохол и да не ям мазно. Така че по-подробно за диетата се информирах от интернет. Освен диетата пия и хепатопротектори: хепасейф, оптихепан, урсофалк, цинарикс. Пия и витамин Е. Започнах отново да тренирам йога.
Като цяло не се чувствам спокоен. Не знам дали ще мога да пия лекарства ако ми се наложи, примерно за високо кръвно и антибиотици.

anti-HBs:
Аз имах доста сериозна стеатоза и я оправих с кето хранене. Не ти казвам да почваш да ядеш само мазно, но според мен най-големият враг на черния дроб са въглехидратите - избягвай на първо място тях. Те го претоварват (по-точно обработката им) и го карат да отлага мазнини. Изчистих моето омазняване напълно с нисковъглехидратна диета.

Lubo:
Здравей anti-HBs,

Благодаря за отговора. Може ли да разкажеш по-подробно за нисковъглехидратната диета. Прочетох, че в млякото, сиренето, лещата и др. също има въглехидрати. Може ли да се консумират и по колко.

Поздрави!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия