Автор Тема:  Ваксина за COVID-19 и хроничен хепатит  (Прочетена 4883 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен anti-HBs

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 107
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Ваксина за COVID-19 и хроничен хепатит
« -: Февруари 15, 2021, 23:50:52 »
Здравейте,

дали някой има информация ние като хронично болни влизаме ли в тази фаза, в която ще ваксинират хора с придружаващи заболявания? Аз се записах за ваксина при личния лекар, но ми е интересно дали някой има повече информация?

Практически чернодробното заболяване не ни поставя при рисковите, но пък при тежко протичане на болестта, се налага да се пият много медикаменти, които тормозят дроба. Имам приятели, абсолютно здрави спортисти, които 3 месеца след болничен престой за COVID-19 не могат да смъкнат трансаминазите...

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
  • Публикации: 148
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Ваксина за COVID-19 и хроничен хепатит
« Отговор #1 -: Февруари 16, 2021, 10:38:14 »
Честно казано въпреки цялата кампания против фейк новините, и представянето им като абсолютно доказано ефективни и безопасни, аз все още не мога да приема някои от ваксините за доказано безвредни в дългосрочен план, по-специално тези с mRNA. Също така още от началото на вируса ми беше ясно, че РНК вирус няма да се остави току така без мутации (не че всички мутират както ХиВ и Хепатит Ц или грипа, но болшинството са така)...
Така че аз лично имам едно наум. Бих изчакал... и бих наблегнал на превенцията...
Колкото за чернодробните заболявания - да, наистина е проблемно за някои от нас евентуално лечение, защото се прилагат доста токсични препарати (къде смислено, къде не)... Така че напълно разбирам притесненията ти.
Колкото до спортистите - забелязвам, че като цяло боледуват по-тежко и донякъде има резон в това. Зависи какво имаме предвид под спортист - свръх натоварванията според мен не са здравословни, всичко е мода. Първо, защото имат по-разширен бял дроб, което означава по-лесно навлизане на патогени (малко лаишко го обясних), но по-съществено е претоварването, което отслабва имунитета, а и черния дроб страда от свръх натоварването. Говоря и от личен опит, когато се занимавах с натоварващи спортове от типа на маунтин байк и въртене по 100-200 км в планината на ден, което според мен ме докара до симптомите, които се проявиха заради хепатита...  Все пак ще потърся информация и ако намеря нещо, ще пиша пак...

Едит: намерих тази публикация - общо взето няма почти никакви наблюдения за хора с хронично увреждане на черния дроб, защото такива не са били включвани в изследванията. Информация ще има, когато такива хора решат да се ваксинират. Което оставя бяло петно в безопасността на ваксините и според мен това е по-важно от това, дали ще бъдем включени във фазата с ваксинацията, но всеки си преценява сам рисковете, не агитирам към нищо.
https://www.thelancet.com/journals/langas/article/PIIS2468-1253(21)00008-X/fulltext
« Последна редакция: Февруари 16, 2021, 10:55:34 от hristo_gb »

Неактивен anti-HBs

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #2 -: Февруари 16, 2021, 16:29:00 »
Относно безопасността нямам никакви притеснения. Имам изключително близки хора в научните (човек, разработващ PCR тестове в канадска лаборатория от 10+ години) и медицинските среди (рентгенолози, диагностици, кардиолози) и всички са единодушни - по-тествана ваксина досега не е пускана на пазара. Толкова пари никога не са наливани в проучване и бройката на хората, участващи в клиничните изпитвания, е рекордна. Това специално за Pfizer - те затова и нея ми препоръчаха и нея ще си сложа. Аз съм участвал в изпитване на лекарство и знам колко мудно се случват нещата, когато няма достатъчно хора и финансиране. Е, сега не беше така и затова на хората им изглежда странно бързо всичко. Съкратиха бюрокрацията и разрешителните и набирането на всичко стана бързо заради многото пари. Може да видите в исторически план дали някоя друга ваксина е пробвана върху 80 хиляди човека. А и фаза 4, което представлява събирането на данни след разрешителното за пускане на пазара, е изключително мащабна. Вече са ваксинирани милиони хора и имаме още повече данни. mRNA ваксините са едно малко чудо и тепърва ще ни решавaт медицински проблеми. Както и RNAi, в чието изпитване съм участвал.  :wink3:

Да, разбира се, има някакъв минимален шанс да има някакъв процент проблеми в дългосрочен план, но на този етап няма научни аргументи това да е така. РНК-то е изключително нестабилно и след като си свърши работата, вече не прави нищо в организма и се разгражда. Ядрото на клетката не се пипа в нито един момент от процеса. Последствия може да има в някакъв минимален процент, при ваксините винаги има някакъв нищожен управляем риск. Докато с COVID-19 не е така - в огромен процент от случаите остават увреждания, хора получават тромби и инфаркти месеци след боледуване, други все още не са си върнали формата отпреди вируса. Ако трябва да избирам между нищожен риск и почти гарантирани проблеми след ковид...? Ако избираш между конкретно mRNA и незнайно какво РНК от вирус (защото не се знае коя мутация ще лепнеш) ? Много хора казват - не знаем как ще ти се отразят ваксините след години. А знаем ли как ще ти се отрази коронавирусът? Защото в един от щатите през 40-те години е имало особен щам на грип и хората, които са го карали - 80% от тях развиват адски агресивен рак на белите дробове след 20 години. Знаем ли дали коронавирусът няма да ти причини нещо подобно? Както и нашите "любими" хепатитни вируси правят след десетилетия. Аз избирам контролирания риск :)

Отделно Израел ни е прекрасният пример какво се случва, когато повечето са ваксинирани. При възрастните хора огромен спад в хоспитализираните, защото тях ваксинираха приоритетно. От ваксинираните милиони хора има само 200 случая на корона и тн и тн.

PS: В Pfizer специално четох във фаза 3 имаше хора с хроничен хепатит Б и няма съобщения за проблеми или повишение на трансаминазите. Няма данни може би защото няма никакви проблеми. Тя тази ваксина "не ходи" в черния дроб, така че не би трябвало да има общо.

Днес четох че в началото на март започват масовата ваксинация, т.е. не само с увреждания ами и всички.

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #3 -: Февруари 16, 2021, 22:34:25 »
Благодаря за подробните разяснения, определено ме карат да преосмисля позицията си поне малко и приемам доводите ти. За съжаление малцина май ще имат възможност за Пфайзер, ние обикновените хора поне тук сме само с опцията АстраЗенека, която... ами имаше си издънки по време на тестовете, вкл. и случайното откриване на правилната доза - това не ми вдъхва особено доверие. Аз лично бих си сложил, ако изобщо си сложа, Спутник, но отново бих изчакал и събрал повече информация.
За коронавируса и дългосрочните ефекти - и на мен ми се въртяха от доста време подобни мисли - точно сравнявайки го с хепатита....

Неактивен anti-HBs

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #4 -: Февруари 16, 2021, 23:44:42 »
А ти... ако мислиш, че аз имам някакъв достъп до Pfizer... заявил съм, че искам Pfizer, ама като нищо ще има само АстраЗенека. На която не съм фен към този момент заради слабата ефективност и това, че не е тествана върху хора с чернодробни проблеми.

Спутник e добра по данните досега, но няма да я видим скоро в ЕС, защото е разработвана по друга система на тестове и не знам как ще докажат Фаза 3 тестването.

Неактивен ЛилянаЗард

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 30
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
« Отговор #5 -: Февруари 19, 2021, 22:57:14 »
Здравейте,
Мисля че Пфайзер и Модерна имат групи със хора със хроничен хепатит Б и Ц. Тези хора не са показали нищо различно от другите групи, т.е същата ефективност, без стр ефекти. Ч заболяване не се е активирало. Напротив при КОВИД има шанс да прекарате тежко и тогава последствията и щетите ще са по големи. Знаете че при хора без хепатит КОВИД предизвиква транзиторно увеличение на ензимите които спадат до норма чак след няколко месеца. Така че на страницата на Фондация Блумберг насърчават ваксинация на пациенти с хр хеп Б. От друга страна гледайки механизма на всички видове ваксини излиза че РНК ваксините са най безобидни имайки предвид че РНК е мн неустойчива и след като си свърши работата в организма/ предаде информация за синтеза на АТ/ тя се разрушава и излиза от организма. В РНК ваксините няма никакви адюванти и това не натоварва организма за разлика от векторните ваксини и идващите пептидни. Откъм гледна точка на ефективност горе долу всички предпазват от тежко боледуване в еднакъв процент което е най важно в случая.

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 90
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
« Отговор #6 -: Февруари 21, 2021, 22:53:28 »
Аз живея в чужбина и преди няколко дни вече получих покана за ваксина, но до колкото знам не мога да избирам коя ще ми сложат. Тук приоритизираха нуждаещите се на групи и дойде време и за хора с хронично носителство и заболявания. Като цяло аз съм си малко скептично настроена да си слагам ваксина и то толкова нова, независимо от тестването и т.н. като моето основно притеснение е, че не съм раждала, а имам желание живот и здраве да се ориентирам в тази посока скоро. Тестване върху бременни и техните новородени няма и за това и не съм на опашката за ваксина до този момент. В тази посока на мисли, къде за добро къде за лошо, аз хванах Ковид през декември, така че разчитам на това, че в момента имам някакъв имунитет, било то и временен, но и с ваксините до колкото знам е така. Интересното е, че тук преди да поставят ваксината не правят никакви изследвания дори дали в момента имаш вируса. Моя позната каза, че нейна приятелка, която работи в болница е споделила, че има хора, които са в болницата заради усложнения, тъй като им е поставена ваксина, докато всъщност са имали вируса така или иначе. Не съм сигурна също какво и дали се препоръчва нещо различно за ваксинация на хора, прекарали вируса и то наскоро.

Неактивен ЛилянаЗард

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 30
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
« Отговор #7 -: Февруари 22, 2021, 19:50:51 »
аз лично препоръчвам ако някой реши да е ваксинира да си направи бърз антигенен тест преди ваксинацията за да изключи активно заболяване. Пфизер/ Модерна имат тествани групи за бремменни. Също сега вървят проучвания за групи деца- под 12 и 12-16. Има много сериозни слухови че когато КОВИД премине през възрастните но не е обхванал 60-70% от населението, той ще мутира ще се насочи към детската група... Възмошно е да започне масова вакцинация и на деца.

Неактивен anti-HBs

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #8 -: Февруари 25, 2021, 12:59:39 »
Ваксинирах се вторник 23.02.2020 в 14:00. Вечерта около 23:00 започнаха симптомите - главоболие, треска 38-38.5, болки в мускули, стави, кръст, гръб, очи. Пълен комплект от реакция на имунната система. Трудно спах през нощта, почи не спах. На сутринта започна възстановяване - през деня бях леко отпаднал, но вечерта и през нощта ми нямаше нищо. Днес, по-малко от 48 часа след ваксината, вече съм в топ кондиция. Това "мъчение" е малка цена за защитата, която ще получа след 21 дена. По-добре ден и половина контролирана мъка, отколкото 2-3 седмици с неясен край.

На 5 май ми е втората доза, ще докладвам и тогава :)

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #9 -: Февруари 25, 2021, 21:28:07 »
В крайна сметка ще има ли втора доза, постоянно различни неща ми излизат тук и там?

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007