Автор Тема:  Здравейте ,въпрос относно диета за стеатоза  (Прочетена 29452 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен georgie

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 5
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Статус: Недиагностициран/а
    Здравейте,
     Дано да пиша в правилния раздел. Имам диагностицирана стеатоза и от един месец се лекувам с трансметил ,ензимите ми бяха 109 alt 50ast.След месец лечение и диета ензимите са ми  102alt 47ast.Продължавам на трансметил.Пуснаха ми изследвания за хепатит ,утре ще разбера резултатите.Може ли да ми помогнете с някаква диета.На едно място намирам че не трябва да ям бял хляб на друго обратното.Спрял съм напълно алкохол ,кафе и цигари.Въобще вече ми никнат крилца.   :angel:   Тези ензими дали могат да влязят в норма,тоест процеса обратим ли е?Благодаря Ви.

Неактивен tedibon

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
Здравей!
Нямам представа за конкретна диета,но мисля,че храненето е като при хепатити-без пържено ,алкохол и прекалено мазни храни!
А с какви симптоми и оплаквания е стеатозата,изобщо как стигна до тази диагноза?

Теди
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен georgie

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
 Благодаря за отзива.Имам стеатоза от преди седем години ,поне така ми казаха на профилактичен преглед.Досега не са ми казвали да взимам някакви лекарства,напротив обясняваха ми че всеки втори човек имал стеатоза.Преди месец започнах да усещам тежест в дясно.
Отидох на лекар и се започна лечение ,засега без особен резултат.Не ям пържено, свинско и мазни храни.Четох по форумите че черния дроб се нуждае от протеини за да си изчисти мастите.Обаче не ми е ясно колко месо трябва да ям,дали мога да ползвам зехтин и примерно растителни мазнини.Притесних се ,че доктора се учуди че при силно лекарство като трансметил ефекта е никакъв.Утре ще взема изследванията за хепатит.

Неактивен sneji

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 312
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит C
Привет и от мен.Относно Трансметила явно при всеки действа по различен начин.При мен също не подейства в положителната посока,а точно обратното ензимите ми се покачиха.Спомням си че още някой във форума беше писал,че Трансметила и при него не действал.И като вземеш изследванията за хепатита пиши какъв е резултата.Разбира се когато имаш време и възможност тогава.Засега всичко добро и чао. :flowers2:

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Здравей ,

Лично мен много ме впечатляват мнения от сорта на : "обясняваха ми че всеки втори човек имал стеатоза".  :yahoo: Що за твърдение? Аз пък познавам 20 човека които нямат,така че това твърдение е необосновано.
Относно твоят въпрос, погледни тук:

http://www.dar-center.com/article/?article=344

http://www.dar-center.com/article/?article=343

http://yakimov.homeftp.net/banditko/books/medicine/domashenlekar/80220010.htm

като цяло можем да кажем,че стеатозата е:

Цитат
Чернодробната стеатоза представлява мастна дегенерация на черния дроб. В чернодробните клетки се натрупват много масти под формата на финни мастни капчици. Най-често причината за чернодробната стеатоза са хроничен алкохолизъм, захарен диабет, недохранване или прехранване, туберкулоза и други инфекциозни заболявания , бременност, климакс, хронични заболявания на сърцето и белите дробове.

В началния стадий липсват оплаквания. В по-напреднал стадий се появяват гадене и тежест в дясното подребрие, намаляване на апетита, непоносимост към тлъсти храни. Черният дроб се увеличава и е болезнен при опипване. Езикът е зачервен и изгладен. Нерядко настъпва атрофия на тестисите и гинекомастия /увеличаване на гръдните жлези у мъжете/. При масивна стеатоза се установява и нарушение на чернодробната функция. В началния период на болестта може да настъпи и обратно развитие, особено при подобрение на заболяванията, които причиняват развитието на стеатозата /напр. прекратяване употребата на алкохолни напитки, компенсиране на захарния диабет, въвеждане на рационално хранене и други/.

Лечението се състои в назначаване на диетичен режим, съдържащ лесно усвоими въглехидрати и белтъчини и изключване на мазнините от храната. Назначава се диета с повече плодове и зеленчуци, подсладени течности, шипков чай, витаминизирани напитки. Забранява се тютюнопушенето и употребата на алкохол.

Предприема се активно лечение на заболяванията, които са причинни фактори за стеатозата, особенно на захарния диабет и затлъстяването. Прилагат се медикаменти с хепатопротективно действие.

Прогнозата на чернодробната стеатоза в начален стадий е добра. При напреднала стеатоза и при успешно лечение на рисковите заболявания и при развитие на усложнения с нарушаване на чернодробната функция прогнозата се влошава.

Профилактиката се състои в рационален диетичен режим, забрана на тютюнопушене и употреба на алкохол, активно лечение на захарния диабет и други хронични заболявания, които водят до развитие на чернодробната стеаноза.

Неактивен georgie

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
 Благодаря Ви.Не ми е ясно в кой стадий на болеста съм.Непрекъснато имам тежест вдясно.Изследванията за хепатит са отрицателни.Продължавам с трансметил.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Публикации: 3183
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
Би ли ни казал кой ти е лекуващ, какви изследвания са ти правени, дай малко повече история на заболяването и информация.

Неактивен georgie

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
  Става въпрос за Плевен.Лекуващ лекар ми е д-р Влахова,която е гастроентеролог.Преди няколко години ми откриха стеатозата,както вече писах.Някой дали може да ми препоръча хепатолог в Плевен.За един месец алата ми слезе от109 на 102 ,а асата от50 на 47.Това е в общи линии.Пия трансметил,регенил и цинарикс.Започвам втори месец.Изследванията за хепатит са отрицателни.

Неактивен Мери_

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 2373
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
Това, че нямаш хепатит е повече от добре! Направо си е за черпене!!! :dance:
Защо не си вземеш направление за гастроентеролог и не посетиш клиниката по гастроентерология в София. Направи една консултация с проф. Захари Кръстев или доц. Антонов.
Антонов преима и с направление от здравната каса всеки четвъртък от 13:30 часа.
След като няма ефект от трансметила е добре да потърсиш друго лечение.

Поздрави,
Мери

Неактивен georgie

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
  Благодаря Ви ,ще издиря и посетя един от двамата.Успех и скорошно оздравяване на всички.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007