Други чернодробни заболявания > Чернодробна стеатоза и стеатохепатит

 Стреснат от положението.

(1/2) > >>

tapata_1:
Здравейте!

Правя първите си крачки в този форум .Няколко дни се рових из статиите и преглеждах мненията на участниците.Наистина мисля,че идеята на форума е прекрасна и стискам палци да се развива все така в положителна посока.Ето и моя проблем.От Варна съм и професията ми е отдадена на морето,тоест пътувам.В началото на 2009г. ми бяха правени изследвания преди заминаване и там се оказа,че имам леко завишени чернодробни ензими(ASAT,ALAT,GGTP).Tъй като заминаването ми беше след 10 дни веднага отидох на преглед  при гастроентеролог и минах видеозон.Изследвах маркерите за хепатит-бяха отрицателни.Според специалиста нямало нищо тревожно(черен дроб  в норми,жлъчка и панкреас -ок).Назначи ми лечение с Трансметил,легалон и някакви витамини.Преди да тръгна си пуснах пак изследвания и стойностите бяха леко спаднали.Завърнах се от рейса жив и здрав,може би трябва да сложа кавички.:))
Изкарах си почивката с нагласата,че този проблем е отшумял.През това време не съм спазвал никаква диета(цигарки и алкохол употребявах също).Пак заминах на рейс и повторихме същите изследвания.Питах ги какво е положението.Погледнах стойностите,бяха в норми.Върнах се тази година юли месец.Почивката привърши и настана време пак да поемам.Преди 4 дни си правя пак прегледи и какво се оказва:

1. Холестерол  :7.70            Норми : 3.60-5.30
2. HDL холстерол  :1.69       Норми : 0.78-1.82
3.Тригицериди  :3.29          Норми : 0.39-1.81
4.ASAT : 72
5.ALAT : 155
6.GGTP :235
Не изглеждат добре.При предното ми заминаване февруари месец,когато си мислех,че стойностите са в норми съм се излъгал.Показаха ми листа и пак бяха завишени.Проста сметка показва,че този проблем го влача от 2009 г.Преди това съм сигурен,че всичко е било ок.Всяка година ни правеха изследвания.Пака повторих същото упражнение(преглед при специалист,видеозон и т.н.)Проблема е пак,че заминавам след не повече от 10 дни.:)))Назначи ми лечение :Трансметил,легалон,витамини,невробекс,урзофалк).Ще мина пак преди да тръгна през специалиста.При сегашния преглед : няма увеличение на дроба,наблюдава се стеатоза,другите органи са добре)Според лекаря просто съм предразположен към мастни натрупвания.

Разтревожен съм.Минавам на диета,край на алкохола(цигарите ги махнах преди 9 месеца:)))).Приемам всякакви съвети и мнения относно проблема ми.Бих се радвал и на някаква идея за конкретна диета.
Благодаря предварително.

tedi:
Здравей и добре си дошъл!!
Много ми харесва да чета грамотни постове,поздрави за това!
Аз на твое място бих повторила маркерите за хепатит в някоя реномирана лаборатория,може да си бил в инкобационния период,може лабораторията да не добра,може няколко неща всъщност.
Обаче холестерола и триглицеридите са ти завишени,което на мен ми говори,че хранителните ти навици не са здравословни,и нямам предвид да ядеш био продукти,просто има нещо което тормози дроба ти.Хубаво си оставил цигарите и алкохола.

Поздрави,
Теди

galq:
Добре дошъл във форума!И аз бих те посъветвала да повториш маркерите за хепатит.Не винаги хепатитът е причина за повишени чернодробни ензими,но няма лошо да ги направиш пак.Дано пак да са отрицателни!
Галя

cvetna:
Здравей и от мен  :smile:

Аз бих те посъветвала да направиш консултация с някой от специалистите в София - все някаква причина трябва да има за тези повишени ензими... не пречи да си пуснеш още едни контролни маркери за хепатит (стискам палци да са отрицателни  :girl_wink: )

иначе алкохола, тежка храна или лекарства могат да бъдат други причини за повишаване на ензимите... дано скоро намериш решение на проблема

Радослав Русинов:
Здравей и от мен!
И аз мисля, че като за начало можеш да си повториш изследванията за хепатит, просто за да си сигурен, че това не е проблема.
Възможно е и тези ензими да са свързани с по-тежка форма на стеатоза, която имаш. Но за да си поне отчасти сигурен в това, отиди на преглед при някой от лекарите хепатолози, които са специалисти точно в областта на черния дроб. Ето тук можеш да намериш списък с такива лекари: Центровете за лечение на хронични вирусни хепатити в България. Въпреки, че това се водят центрове за лечение на вирусни хепатити, точно на тези места работят едни от най-добрите лекари, които са специалисти в областта на чернодробните заболявания.
Десет дена са достатъчно време, за да си запишеш час и да отидеш на преглед при някой от тях, дори и да дойдеш до София.
Ако наистина се потвърди стеатозата като най-вероятна причина за високите чернодробни ензими, тогава най-доброто, което можеш да направиш, е да си промениш сериозно режима на хранене. Тогава, след известно време ще си провериш пак ензимите и ще видиш дали има промяна в положителна посока.
В интернет ще намериш много и различни съвети за това какъв хранителен режим да спазваш, за да се пребориш със стеатозата. Предполагам и лекарите ще ти дадат конкретни съвети как да се храниш. Но аз искам да ти пусна няколко съвета, които преди време даде Ина (която преди време се лекува от хепатит C, но имаше и тежка форма на стеатоза) и които мисля, че са много полезни:

--- Цитат на: iNNa в Ноември 05, 2009, 16:37:35 ---Непозната, иска ми се да помогна и ще се опитам въз основа на моя опит.
Аз също имах много тежка стеатоза, сега поне на ехограф не се вижда, което ми говори за обратно развитие на процеса. Но това става много бавно, след месеци, а може би и години спазване на диета.
Аз започвам деня си с 1/2 до 1 литър натурални плодови сокове, лично приготвени. Не се консумират никакви консерви, готови сокове и колбаси, заради наличието на консерванти и други неизвестни съставки, никакви бульони и готови супи, поради същата причина.
Не ползвам никога никакво олио. Готвя си без никаква мазнина, с малко сол и без дразнещи подправки. Позволявам си само зехтин, СТУДЕНО ПРЕСОВАН, но без да е подложен на термична обработка.
Повече консумирам извара вместо сирене, повече сурови плодове и зеленчуци.
И до сега не съм спирала хепатопротекторите, но ги редувам през 2-3 месеца - Трансметил, Хепасейф, Артишок капсули, Есенсиале форте - основно тези.
Не съм спирала и до сега да приемам хранителната добавка на ''Фитлайн''-Целшутц, която е антиоксидант.
Това е в общи линии.Не е вкусна храната, но след време се свиква и храненето става приемливо.
Може да се ползва и мед, но Акациев и още по-добре - смесен с пчелно млечице, пчелен прашец и прополис.
Търпението и вярата в оздравяването също са много важни.От сърце ви желая успех.

Инна

--- Край на цитат ---
Пожелавам ти отрицателни резултати за хепатит, и дано наистина се окаже, че причината е стеатозата! Тогава всичко ще бъде в твоите ръце и мисля, че няма да имаш проблем да се пребориш с нея само с промяна на хранителния режим.Поздрави,
Радо

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия