Други чернодробни заболявания > Чернодробна стеатоза и стеатохепатит

 Моля за съвет за стеатоза 2-ра степен

(1/4) > >>

baymitak:
Здравейте,нов съм тук и не съм сигурен дали съм в правилния раздел, но ще помоля по-запознатите с чернодробната стеатоза за съвет. На 40 години съм 175 см 93 кг. Доста време съм спортувал активно и общо взето не съм имал здравословни проблеми.Преди 4 години си правих ехограф заради болка в дясно и ми поставиха диагноза лека стеатоза,размера на черния дроб беше на горна граница, а АСАТ и АЛАТ леко завишени, общия ми холестерол беше 6,триглицеридите също бяха високи/не помня колко/.От тогава всяка пролет си правя нещо като профилактика 2-3 месеца взимам карзил или есенциале форте също така и ленено масло и пектин на прах  за смъкване на холестерола.Старая се и да се храня по-здравословно в този период,но нямам големи успехи-с две думи обичам да  си хапвам, а и да пия алкохол.И все пак след 3 месечната профилактика имам подобрения по отношение на холестерола и триглицеридите смъквам холестерола до 5.6 - 5.7 и триглицеридите до 1.5 -1.6.Може би след това веднага пак ги вдигам-не знам меря ги на около 6 месеца.
Проблема е, че от около месец почнах да си чувствам дроба увеличен -просто започна да ме подпира като се навеждам или лежа на дясната страна, имах и леки бодежи в дясно.Отидох на ехограф и там ми казаха,че дроба ми е 14.8 см което било леко увеличение над горната граница-не знам дали е така-ще помоля за коментарите ви.Също така ми откриха и камък 9мм в жлъчката,с което обясниха бодежите.Поставиха ми диагноза стеатоза 2-ра степен/също ще помоля за разяснение какво значи тая степен-напреднала фаза ли е и подлежи ли на лечение/на снимката от ехографа видях бели сенки по дроба си. Показателите на кръвта ми са:
АСАТ -30 АЛАТ 51 ГГТ 54 общ холестерол 7.84  добър холестерол 1.22 триглицериди 1.9
Личния лекар ми изписа хепа мерц за 30 дни по две прахчета на ден+витамин б комплекс, до тогово 1 месец бях пил есенциале форте по собствена инициатива.
Не съм си правил изследвания за хепатит, но лекарят каза че ако има хепатит показателите ще са много по-завишени.
Начина ми живот в момента е по-скоро заседнал,ям всякаква храна вкл. месо,зеленчуци плодове,обичам много морска храна и риби,пикантни храни,солено,колбаси.Употребявам алкохол всеки ден от почти 20 години като количествата са до 100 гр.концентрат или 2-3 бири или бутилка червено вино. Не става дума за напиване но без ркия със салата или бутилка вино не сядам да вечерям.
Моля за мнението ви относно състоянието ми  и назначеното ми лечение-добро ли е и ще свърши ли някаква работа.Задавам този въпрос тъй като не съм ходил при специалист по чернодробни болести - консултацията ми е с личния ми лекар,а изследванията са правени в местната болница-от малък провинциален град съм.
Също така ще съм благодарен ако ме посъветват хора със същия проблем за това какво трябва да ям и да пия за да си изчистя мазнините от дроба и да го излекувам напълно-ако изобщо това е възможно.Препоръчайте и някой от големите специалисти в София,от които имате лични впечатления, тъй като съм решил през април да се консултирам и на най-високо ниво.Благодаря предварително

Аника:
Здравей,

като за начало мисля, че е задължително да си пуснеш маркери за хепатит В и С.
Въобще не е вярно, че показателите трябва да са значително завишени.
Аман от пишман лекари :sad3:

От сърце ти желая резултатите да са отрицателни. Ако е така - следващото няма да ти хареса: ДИЕТА
По възможност без алкохол или поне значително ограничен в сравнение с навиците, които описваш и намали всички мазни храни. Рибните деликатеси (скариди, миди, рапани и т.н.) са трудно смилаеми и не са в помощ на черния ти дроб. Не тлъсто месо можеш да си ядеш. С две думи, трябва да се храниш по здравословно, ако искаш да облекчиш, а не да товариш дроба си.
Питаш дали е поправима стеатозата - да, ако не се дължи на вирус е необходима диета и нещата значително ще се подобрят. Ако не дай боже има наличие на вирус са необходими допълнителни изследвания и евентуално лечение. Що се отнася до специалистите хепатолози - разрови се във форума - ще откриеш много писано.
Пиши, когато ти излязат резултатите. Стискам палци :)

baymitak:
Благодаря за бързия отговор anmar.Късно ли ще е ако се консултирам със специалист през април/тогава ще съм в София/ и тогава да си направя изследванията за хепатит В и С.В смисъл ако е вирус да не ми се скапе дроба до тогава.Иначе съм пропуснал в първата си публикация  да напиша,че се чувствам добре,имам сили и апетит -изобщо съм като здрав като изключим тежеста в дясно.Също така от няколко дни не пия грам алкохол и ям само постни храни,плодове и зеленчуци.жена ми сутрин ми прави сок от червено цвекло с моркови-казали са и че прочиства дроба.Карам колело по 20 килиметра всяка сутрин.Искаше ми се някой да коментира тоя хепа мерц тъй като чета из интернет че се давал при тежки случаи на цироза с увреждане на мозъка и нервната система-та се чудя дали ще ми е от полза за стеатозата или само съм дал 120 лв. на вятъра

Аника:
Виж сега, за 2 месеца състоянието не може да ти се влоши, дори и не дай Боже да има вирус, а щом си ограничил алкохола и мазното е супер направо. Можеш да си ядеш месце, не е нужно да ставаш тревопасен, просто избягвай тлъстото и пърженото, особено щом имаш камък в жлъчката. Газираното също не е за препоръчване.
Хепа-Мерц - и аз знам, т.е. виждала съм случаи на болни с доказана цироза, на които вливат Хепа-Мерц. На теб изписа ли ти го лекар? Има много видове хепатопротектори, но е редно първо да ти се направят подробни изследвания и да се назначи терапия, подходяща за твоя случай. Нямаш ли възможност в твоя град да си пуснеш изследванията за хепатит В и С преди април?
Извинявай, ако ти звуча нетактично, но става въпрос за 30-35 лева, а аз например не бих могла да чакам 2 месеца, без да знам за какво иде реч.
Дано нямаш вируси и бързо да се възстановиш.
А, и пишеш че се чувстваш напълно здрав и нямаш симптоми - това е чудесно, но имай предвид, че повечето от нас не са имали никакви симптоми и са открили за заболяването съвсем случайно. Симптомите когато се появят, за съжаление увреждането вече е доста напреднало.

Поздрави

baymitak:
не знам дали в нашия град се правят изследвания за хепатит -просто не съм се интересувал досега.а и нямам вяра в местната лаборатория.идеята ми беше като отида в София да направя всичко необходимо на по-високо ниво.разбира се още в понеделник ще проверя и ако има ще си направя, а ако трябва в София ще ги повторя.За пари  изобщо не става дума-досега толкова пари сам давал да си развалям здравето сега явно ще ги давам за да го оправям :smile:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия