Здравейте отново, пиша пак тук за да не отварям нова тема.
Здравей,
Обединих всички твои постове в една тема, защото иначе става много трудно да се следят. Мисля, че засега най-добре е те да са в този раздел. След това, когато евентуално започнеш лечение, може да започнеш нова тема. Мисля, че така ще е най-лесно за всички, които следят случая ти и пишат в темата ти. Разбира се, когато прецениш, можеш да пускаш и нови теми, но когато става въпрос за нещо по твоя случай, като нови изследвания, прегледи при лекари, по-добре всичко да е на едно място.
Преди 3 дена ми направиха ултрасаунд и доктора ми каза, че с черния ми дроб няма проблеми и не е поразен. Каза че съм носител на вируса но не съм засегнат.
Лекарката, която те е прегледала, не разбира нищо от хронични вирусни хепатити! Щом ти е казала такова нещо, явно няма никаква идея за това заболяване. Като за начало - няма как с ехограф лекар да прецени какво е увреждането на черния дроб вследствие на хепатита. Това, което може да види лекаря на ехограф, е евентуално видими белези на тежко увреждане, т.е. едва когато си достигнал до цироза. Едва тогава на ехографа се забелязват видими промени в структурата на черния дроб. Не е нормално тази лекарка да ти говори такива глупости и да прави заключения само вследствие на преглед с ехограф! Има специализирани изследвания, които ще кажат какво е състоянието на черния ти дроб, и това не е прегледа с ехограф.
Попитах я дали има някакъв шанс да се махне изцяло вредния бацил, тя отговори положително но иска да ме прати при (според нейните думи) най-добрия специалист и той да ми обясни точно какви са ми възможностите от тук нататък.
Лекарката, която те е прегледала не е нясно с твоето заболяване. Не трябва да слушаш съсветите на лекари, които не специалисти по твоето заболяване! Единствения хубав съвет, който ти е дала, е че ще те насочи към лекар-специалист. Надявам се час по-скоро да се добереш до лекар, който разбира от хепатит B!
Ако има някой с подобна диагноза, моля да пише за съвет, също ако е успял/а да се отърве от вируса.
Хроничният хепатит B не се лекува изцяло. Пълното изчистване на вируса е почти невъзможно. По-важното при него е това да се контролира вируса (и съответно заболяването), като не се позволява той да се размножава активно, което размножаване пък води до увреждане на черния дроб. Щом като контролираш заболяването, съответно спираш увреждането на черния дроб и намаляваш риска той да се увреди.
Още в първите постове, Ванчето ти е пуснала линкове към статии, които могат да ти помогнат да се ориентираш в темата "хепатит B". Прочети статиите от тези линкове, защото те са много важни за теб. Трябва да си наясно със заболяването си, за да можеш да си помогнеш. За да си помогнеш, първо трябва да си наясно със самото заболяване, и второ, да намериш най-добрия лекар за теб. Засега не си направил нито от двете неща.
Поздрави,
Радо