Вирусен хепатит - Обща дискусия > Моята история

 Хпоничен хепатит Б

<< < (2/8) > >>

Сиси:
Благодаря.
Аз със сигурност ще направя и втора консултация.
Просто ме ядосва това,че от тук разбирам,че това са лекарства който се пият цял живот.
В болницата все още никой не ми е казал тази малка подробност.
Ако има шанс да изчакам защо още от сега да се тъпча с лекарства.Ето това ме ядосва не яснотата.Имала съм и други здр.проблеми и обикаляне по болници и т.н,не е като да ми е за първи път,но тук има едно държане в неведение което не е никак добре за който и да е пациент.Само се казва това трябва да направим,друго да направим, но защо какво го налага не се обеснява.Ще изчакам и резултата от биопсията и тогава вече ще е хубаво да ми се даде отговор на някой въпроси преди протоколи и т.н.За Д-р Балабанска тук прочетох доста хубави мнения и впечатления.

vpv:
Здравей, Сиси!
Това хапче го пия вече 6-та година. За добро или лошо взех да свиквам. И аз в началото като теб гледах лекарката учудено и с ужас как ще го пия цял живот.
Това което разбрах е че когато стане хепатит В хроничен (не се излекува първите 6 месеца от заразата) то по някакъв начин вируса успява да излъже имунната ни система че е "приятел" и тя не го атакува вече.
И това хапче всъщност върши работата на излъганата ни от вируса имунна система.
Първо започнах с Виреад, а сега пия Тенофовир. На опаковката на Тенофовир пише около 161 лева че струва. И аз вече се уморих от протоколи, изследвания и също съм си мислил дали да го купувам. Но вероятно няма да го дават свободно.
Иначе като пия тия хапчета (по 1 на ден) и още след 3-я месец от както ги започнах, размножаването на вируса беше подтиснато и резулатите от тогава за HBV-DNA са или <25 IU/ml или "не се открива".
По начало трябва да се пият всеки ден. Защото ако се пропуснело ставало страшно. Така ми казаха в началото лекарите. Но имаше в началото един период в който нямаше в аптеките Viread, който пиех тогава. И аз направо се побърках, защото почти ми свършваха хапчетата. В един момент не се знаеше кое е по-добре - да се побъркам от притеснение или да съм болен с хроничен хепатит В.
Тогава отидох в болницата да питам какво да правя. И лекаря каза в краен случай да го пия през ден. Нямало проблем! Да, но нямах куража да пробвам, защото пробата може да е еднократна.
Но е имало случаи в които съм пропускал по един ден и няма проблеми поне засега. Дори няколко пъти съм пропускал по ден, но не през ден.
Мисля че няма да има проблеми, защото явно хапчено е с натрупване.

Та това съм разбрал до тук горе-долу за вируса и хепатит В.

П.П. Всичко това е само за твоя информация. Още не ти е назначено лечение, така че при теб може да е друго.
Най-важното е да не се плашиш и стресираш! Лично аз разбрах, че стреса и притеснението е по-опасно и вредно от хепатит В.

Сиси:
Благодаря ти за информацията.
Ще изчакам и ще видя какво ще ми назначат.
Искам детенце и не ми се иска да взимам лекарства преди това.Като чета за лекарствата не знам кое е най-безобидно и при положение че до третия месец е най-рисково ,как ще взимам лекарства.Все пак са лекарства.Мен толко не ме притиснява ако нещо се наложи да пия(без Интерферон разбира се,ако искат такова лечение)а просто искам първо да си имаме детенце и след това евентуално лечение ако въобще се налага.
Лекаря ми каза ноември ще подготвим сигурно протокола.
Аз взимам витами за забременяване и ако ми изпишат и нещо друго за хепатита не знам.
Пълна каша ми е.
А няма ли как в някакъв момент тези лекарства да се спрат.Защо се пият цял живот?

Силвана Лесидренска:
Ние със Сиси си водим имейл кореспонденция и вече съм я насочила какво би било добре да направи в нейната ситуация. (д-р Балабанска, разбира се).

Няма да коментирам нивото на комуникация между лекар и пациент, за мен това, пациентът да бъде наясно с всички аспекти от евентуалното му лечение, е от ключово значение. В крайна сметка това касае неговото здраве, неговият живот и той би следвало да участва в процеса по взимането на решение за лечение. Не може просто така - '' Абе пий тук едни хапчета'' и с това са се изчерпва консултацията.
Странични ефекти, продължителност, цел на терапията, лекарствени взаимодействия, ПРОЦЕДУРА ПРЕЗ НЗОК (големият ужас), финансовата страна на лечението, всичко това трябва да бъде разяснено и да се взима информиран избор от страна на пациента, разбира се с фокус неговото здраве.

П. С. Сиси, изследвай партньора и майка си за хепатит В, ако не сте го направили до момента. За него ваксина след това.

Сиси:
Здравей, Силвана :)
Мъжа ми се изследва и съответно вече поставихме третата ваксина.
Майка ми обаче не е изследвана.
Ще  имам предвид и изследване и за нея.
Благодаря ти.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия