Други чернодробни заболявания > Чернодробна стеатоза и стеатохепатит

 Здравейте ,въпрос относно диета за стеатоза

(1/2) > >>

georgie:
    Здравейте,
     Дано да пиша в правилния раздел. Имам диагностицирана стеатоза и от един месец се лекувам с трансметил ,ензимите ми бяха 109 alt 50ast.След месец лечение и диета ензимите са ми  102alt 47ast.Продължавам на трансметил.Пуснаха ми изследвания за хепатит ,утре ще разбера резултатите.Може ли да ми помогнете с някаква диета.На едно място намирам че не трябва да ям бял хляб на друго обратното.Спрял съм напълно алкохол ,кафе и цигари.Въобще вече ми никнат крилца.   :angel:   Тези ензими дали могат да влязят в норма,тоест процеса обратим ли е?Благодаря Ви.

tedibon:
Здравей!
Нямам представа за конкретна диета,но мисля,че храненето е като при хепатити-без пържено ,алкохол и прекалено мазни храни!
А с какви симптоми и оплаквания е стеатозата,изобщо как стигна до тази диагноза?

Теди

georgie:
 Благодаря за отзива.Имам стеатоза от преди седем години ,поне така ми казаха на профилактичен преглед.Досега не са ми казвали да взимам някакви лекарства,напротив обясняваха ми че всеки втори човек имал стеатоза.Преди месец започнах да усещам тежест в дясно.
Отидох на лекар и се започна лечение ,засега без особен резултат.Не ям пържено, свинско и мазни храни.Четох по форумите че черния дроб се нуждае от протеини за да си изчисти мастите.Обаче не ми е ясно колко месо трябва да ям,дали мога да ползвам зехтин и примерно растителни мазнини.Притесних се ,че доктора се учуди че при силно лекарство като трансметил ефекта е никакъв.Утре ще взема изследванията за хепатит.

sneji:
Привет и от мен.Относно Трансметила явно при всеки действа по различен начин.При мен също не подейства в положителната посока,а точно обратното ензимите ми се покачиха.Спомням си че още някой във форума беше писал,че Трансметила и при него не действал.И като вземеш изследванията за хепатита пиши какъв е резултата.Разбира се когато имаш време и възможност тогава.Засега всичко добро и чао. :flowers2:

Силвана Лесидренска:
Здравей ,

Лично мен много ме впечатляват мнения от сорта на : "обясняваха ми че всеки втори човек имал стеатоза".  :yahoo: Що за твърдение? Аз пък познавам 20 човека които нямат,така че това твърдение е необосновано.
Относно твоят въпрос, погледни тук:

http://www.dar-center.com/article/?article=344

http://www.dar-center.com/article/?article=343

http://yakimov.homeftp.net/banditko/books/medicine/domashenlekar/80220010.htm

като цяло можем да кажем,че стеатозата е:--- Цитат ---Чернодробната стеатоза представлява мастна дегенерация на черния дроб. В чернодробните клетки се натрупват много масти под формата на финни мастни капчици. Най-често причината за чернодробната стеатоза са хроничен алкохолизъм, захарен диабет, недохранване или прехранване, туберкулоза и други инфекциозни заболявания , бременност, климакс, хронични заболявания на сърцето и белите дробове.

В началния стадий липсват оплаквания. В по-напреднал стадий се появяват гадене и тежест в дясното подребрие, намаляване на апетита, непоносимост към тлъсти храни. Черният дроб се увеличава и е болезнен при опипване. Езикът е зачервен и изгладен. Нерядко настъпва атрофия на тестисите и гинекомастия /увеличаване на гръдните жлези у мъжете/. При масивна стеатоза се установява и нарушение на чернодробната функция. В началния период на болестта може да настъпи и обратно развитие, особено при подобрение на заболяванията, които причиняват развитието на стеатозата /напр. прекратяване употребата на алкохолни напитки, компенсиране на захарния диабет, въвеждане на рационално хранене и други/.

Лечението се състои в назначаване на диетичен режим, съдържащ лесно усвоими въглехидрати и белтъчини и изключване на мазнините от храната. Назначава се диета с повече плодове и зеленчуци, подсладени течности, шипков чай, витаминизирани напитки. Забранява се тютюнопушенето и употребата на алкохол.

Предприема се активно лечение на заболяванията, които са причинни фактори за стеатозата, особенно на захарния диабет и затлъстяването. Прилагат се медикаменти с хепатопротективно действие.

Прогнозата на чернодробната стеатоза в начален стадий е добра. При напреднала стеатоза и при успешно лечение на рисковите заболявания и при развитие на усложнения с нарушаване на чернодробната функция прогнозата се влошава.

Профилактиката се състои в рационален диетичен режим, забрана на тютюнопушене и употреба на алкохол, активно лечение на захарния диабет и други хронични заболявания, които водят до развитие на чернодробната стеаноза.
--- Край на цитат ---

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия