Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Вирусен хепатит - Обща дискусия => Диагностика => Темата е започната от: stela_chagovec в Април 04, 2011, 18:16:45

Титла: Малко помощ относно диагностиката на хепатит A
Публикувано от: stela_chagovec в Април 04, 2011, 18:16:45
Здравейте,съжалявам,че ще ви занимавам с малко глупости, но в момента няма кой да попитам  :flowers:Свекърва ми се оказа че е болна от хепатит А, а точно в периода в който вируса е бил в разгара си дъщеричката ми беше при нея. Днес и излезнаха резултатите, които слава на Бог са отрицателни, но не мога да разбера нещо. Доколкото разбрах чрез това изследване с венозната кръв се вижда също така дали си изкарал в миналото хепатит А.
Та въпроса ми е - кое трябва да се разбере - дали не е изкарала без да разберем, защото тя е на 3 годинки и е спала с баба си на едно легло, случвало се е да и яде с вилицата и обичайните бабешки работи, а да и е чак толкова здрава имунната система не мога да повярвам...
А ето и резултатите:
билирубин-общ: 5
АСАТ: 26.58
АЛАТ: 13.5

Благодаря предварително!  :flowers:
Титла: Re: малко помощ
Публикувано от: tetibulka в Април 04, 2011, 19:33:46
Няма как да изкара хепатит А без да разберете. Това се случва с В и С, но доколкото аз знам, при А винаги има остра фаза.
Най-показателни по време на предполагаемия инкубационен период са нивата на АЛАТ, те отиват в небесата при наличие на инфекция. Вашият случай в момента не е такъв.
И това , че вероятно са си разменяли слюнка, още не означава, че детето ще се е заразило. Поне 5 човека познавам, които са карали хепатит А без да са заразили никого от семейството си,нито пък хората, с които са се целували. Много по-важно е дали свекърва ти има навика да си мие ръцете след като ползва тоалетната.
След отминаването на острата фаза в кръвта на човека има ХАВ антитела. Тоест ако толкова се притесняваш, това е тестът - но според мен за него е рано.
Наблюдавай акитата - ако станат белезникави, търси лекар. Също и урината - ако стане с цвят на бира - пак при лекар.
Хепатит А е неприятно заболяване, но с доста приятна прогноза. Така че - спокойно.
Навремето биеха гамоглобулин на контактните с болни от хепатит А. През 1998 и на дъщеря ми и го биха, защото учителката в детската градина се беше разболяла, а последвалите 12 меесца бяха най-щастливите за мен от цялото й детство - една хрема не изкара туй дете. Ама май тази практика е отречена вече.

Дани
Титла: Re: малко помощ
Публикувано от: stela_chagovec в Април 05, 2011, 08:17:46
Много ти благодаря за отговора! Но по това, което си писала разбирам, че изследванията не са надеждни, може ли да е отрицателно изследването и въпреки това след време да развие болестта? А свекърва ми е няколко дена в болница и е развила жълтеница...
Титла: Re: Малко помощ относно диагностиката на хепатит A
Публикувано от: Радослав Русинов в Май 22, 2011, 17:21:36
Здравей, Стела!
Късно се включвам в темата, но първо да попитам в последния месец какво стана с дъщеричката ти, имаше ли симптоми, разви ли жълтеница, или всичко е наред?
Относно въпроса ти дали на някакъв по-късен етап след заразяването с хепатит А може да се развие заболяването - след заразяването има инкубационен период. Инкубационният период при хепатит А (http://www.hepactive.org/content/articles/hepatitis_types/hepatitis_a) е между 2 и 6 седмици, така, че можем да кажем следното - ако са минали 2 месеца след контакта на дъщеря ти с баба и, и тя не е развила симптоми, то това значи, че тя не се е заразила.
Но за да не продължавам с някакви хипотетични варианти, най-добре е ти да се включиш и да кажеш какво се случва в момента с малката, за да сме наясно.


Поздрави,
Радо