Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Вирусен хепатит - Лечение => Завършено лечение => Темата е започната от: Feya в Май 22, 2017, 17:54:45

Титла: Финалът настъпи и при нас
Публикувано от: Feya в Май 22, 2017, 17:54:45
Здравейте,

Лечението на хепатит C с Харвони и при нас даде успех - Резултатът от ПСР след първия месец от леченето беше "Не се открива",  а сега чакаме резултата и след приключване на 3-месечното лечение. Стискаме палци и той да бъде отрицателен.   :doubleup:

Майка ми разговаряла с лекуващата я лекарка в болницата относно поставянето на ваксина за хепатит Б. Тя й казала да си пусне първо anti Hbs Ag за проверка на титъра, след което да си постави ЕНЖЕРИКС при личния лекар по схема. Предполагам и други с хепатит C са го правили това превантивно, поне от другия вирус /на хепатит Б/ да са защитени. 

Според вас кога най-рано може да се направи отново оценка на фиброзата /с биопсия, фиброскан, фобромакс и др./, за да се види има ли някакво възстановяване на дроба след изчистването на вируса?

Другото, което ни интересува е това, дали е възможно след време да има обрат на фиброзата - в случая става въпрос за Ф3/4. Това, което знаем, е че Ф1 и Ф2 са обратими, Ф3-необратима, Ф4-цироза. Има ли все пак случаи от практиката, при които дори и при напреднала фиброза, след изчистването на вируса, да се получи регресия и възстановяване на дроба?

Поздрави,
Фея

Титла: Re: Финалът настъпи и при нас
Публикувано от: Даниил Андреев в Май 22, 2017, 19:30:24
Черния дроб е уникален орган, с правилна диета и режим, всичко от Ф3 може да се регенерира, но бих казал че въстановителния процес също много зависи и от ЕГН-то на човека, както и ако има стеатоза, най вече човек трябва да се настрой психически и да се наслаждава на втория шанс.
Титла: Re: Финалът настъпи и при нас
Публикувано от: Feya в Май 22, 2017, 20:25:17
Искам да допълня още, че майка ми в момента е на 59 г. и с установена стеатоза след биопсията 10 % (това много ли е, не знам?). Дали има някакъв шанс за обрат на фиброзата при нея или има ли изобщо такива случаи сред излекувалите се от хепатит C, които са били с напреднала фиброза? Все пак и преди да се появат новите лекарства за хепатит C, е имало излекувани и с интерферон. Някой правил ли си е повторна биопсия след елиминирането на вируса, за да види дали има процес на регенерация на черния дроб?

Данаил, какво имаш впредвид под
"ако има стеатоза, най вече човек трябва да се настрой психически и да се наслаждава на втория шанс." ?


Титла: Re: Финалът настъпи и при нас
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Май 22, 2017, 21:41:41
Фиброзата дори и при Ф4 с течение на времето може да се обърне, камо ли Ф3. Фиброскан има смисъл да правите поне година, година и половина след приключване на лечението.
Титла: Re: Финалът настъпи и при нас
Публикувано от: Даниил Андреев в Май 23, 2017, 11:14:41
Данаил, какво имаш впредвид под
"ако има стеатоза, най вече човек трябва да се настрой психически и да се наслаждава на втория шанс." ?

Имах превид, като изброявах фактори за въстановителния процес, степента на стеатозата играе роля(10% не мисля че е проблем), а за психически, да се настрои човек на положителни емоции, по малко стрес, също фактор за по-бърз фъстановителен процес.
Титла: Re: Финалът настъпи и при нас
Публикувано от: Feya в Юни 14, 2017, 21:23:44
Здравейте,
След излекуване на хепатит C, но с напреднала фиброза, трябва ли човек да продължава да се пази от по-тежка физическа работа (напр. ремонт вкъщи, работа в градината т.н.)? Това оказва ли негативно влияние върху вече увредения черен дроб?
Титла: Re: Финалът настъпи и при нас
Публикувано от: Feya в Юли 29, 2017, 12:57:35
Привет,
Някой имал ли е високи стойности на пикочна киселина преди/след лечението на хепатит C? Някъде бях прочела, че при разпад на чернодробни клетки /освен при подагра/ може да има увеличени стойности на пик. киселина. На майка ми стойностите преди и след приключване на лечението са й все така високи. Нормално ли е това, при положение, че вирусът го няма вече?
Титла: Re: Финалът настъпи и при нас
Публикувано от: mravche_ot_gorata в Юли 29, 2017, 19:16:45
Здравей,

много се радвам за майка ти! Пожелавам само отрицателни ПСР-и  :bravo2:

Заинтригуваха ме твоите въпроси - за възстановяването. Аз се товаря, както преди. Не се бях замисляла за продължаващо пазене. Също за фиброскана ... На мен ми правиха, но може би нещо не стана, както трябва, защото стойностите бяха като на нормален черен дроб. Така че втори фиброскан няма да има с какво да го сравня. А втора биопсия не бих си правила (не, че някой би се съгласил ей-така да ми направи, де).

Иначе фибросканът показа доста стеатоза, но забравих числото - нещо към 290 беше (не помня и мерните единици). Докторката я отдаде на генотипа. А може би трябва да се погрижа за тази стеатоза... Тя няма да намалее сама след изчистването на вируса, а?

Надявам се при майка ти фиброзата да се обърне, както сме чели много такива случаи и да се радва на живота без чернодробни притеснения

 :flowers:

мравчето
Титла: Re: Финалът настъпи и при нас
Публикувано от: snd242 в Юли 30, 2017, 13:55:00
Ми консултацията само с лекар, тук сме лаици.
Мнението ми е, че след края на лечението трябва да се вземе хепапротектор и нещо за детоксикация, някакъв чай, за да се изкарат остатъците от лекарствата.
Натоварването според усещането за настъпване на умора.
Титла: Re: Финалът настъпи и при нас
Публикувано от: Даниил Андреев в Юли 31, 2017, 03:39:59
Стигат му толкова хапчета на черния дроб след успешна терапия, не са му нужни и хепапротектори, всички тези хапчета се метаболизират в черния дроб, трябва му почивка и регенерация, лека диета, без мазно и пържено, чайове + плодове и зеленчуци, по възможност повечко риба със своите омега 3 мастни киселини са едни от ключовите фактори за регенерация на черния дроб, стеатоза, фиброза всичко изчезва, няма нужда да се вземат хапчета и да се натоварвя излишно черния дроб с тях, и разбира се повече почивка и позитивни емоции.
Титла: Re: Финалът настъпи и при нас
Публикувано от: Марта в Юли 31, 2017, 08:47:40
Здравейте!От 3 години съм излекувана от хеп. С .Не взимам никакви хапчета за възстановяване .Просто не ми е препоръчано от лекуващия лекар.Правя това,което казва Данаил Андреев и се чувствам добре.Имам фиброза 4, но не цироза.На първата година след терапията нямаше промяна.Втората я пропущам умишлено.Когато се навършат 3 години живот и здраве щте видим.Успех пожелавам на всички и успешно възстановяване .
Титла: Re: Финалът настъпи и при нас
Публикувано от: Feya в Януари 25, 2019, 12:19:23
Здравейте,

Исках да споделя, че вече почти две години след лечението на HCV, майка ми се чувства горе-долу добре, но има едни неща, които ни притесняват. Първото е това, че продължава желязото да й е високо. То беше високо и преди лечението, за което й правеха кръвопускане и лекарите тогава казваха, че това е от хепатита и като се излекува и желязото ще се оправи. Сега вирусът го няма, но желязото си е все така високо. Другото е - хронично безсъние, за което почти нищо не помага. Освен това, при по - продължително ходене се усеща болка в областта на черния дроб. Това е общо взето състоянието й в момента и в тази връзка на мен много ми се искаше да й направим един фиброскан, за да видим какво е състоянието на дроба след  две години. Някой знае ли къде в момента може да се направи такова изследване и на каква цена?  Разбрах, че в "Иван Рилски" София е имало - някой има ли малко повече информация за това - със записване ли е, какви са условията и т.н.?

Поздрави, Фея,
Хубав ден!
Титла: Re: Финалът настъпи и при нас
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Януари 25, 2019, 16:05:01
Има в Токуда, 170 лв.