Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Теми - anita

Страници: [1] 2 3 ... 5
1
Eдна добра новина - с активни форми на хепатит В и С няма уволнение. Дано това наистина да се случи.

Над 100 000 тежко болни българи, като пациенти с коварното заболяване множествена склероза, с епилепсия, паркинсон и СПИН, ще получат защита срещу уволнение от работодателя. Това предвиждат подготвените поправки в Наредба № 5 на здравното министерство, която не е била редактирана от написването през 1987 г. Новината съобщи за "Труд" министърката на здравеопазването Десислава Атанасова.

В момента според наредбата закрила от уволнение имат служители с 6 групи заболявания: онкологични, психиатрични, професионални, с диабет, с туберкулоза и с исхемична болест на сърцето. А с поправките се добавят 9 нови класа тежки болести. Ако работодателят реши да уволни служител с някоя от тези диагнози, в 3-дневен срок работникът ще трябва да му предостави цялата си медицинска документация. След това работодателят ще я изпраща в ТЕЛК за експертно становище и като го получи, ще го препраща в инспекцията по труда. Виждайки документите, инспекцията ще се произнася окончателно дали работодателят може да уволни служителя или не.

Битка за промени в Наредба №5 още преди 2 г. започнаха пациентите с множествена склероза (МС). Кампанията бе подкрепена от "Труд". През ноември 2010 г. 55 българи с тази диагноза написаха писмо до премиера Бойко Борисов, в което го молеха в забранителния списък да попадне и тяхното заболяване. Бившият здравен министър д-р Стефан Константинов обеща това да стане, но така и не го направи.
"Благодарим на министър Атанасова, защото хората с МС крият болестта си, а ако получат криза, молят доктора да им напише невярна диагноза като мениеров синдром или неврологично заболяване. Иначе ни уволняват, знаейки до какво води МС", обясни Десислава Раянова. Тя е служителка в Министерския съвет, която от 10 г. живее с МС, но благодарение на модерно лечение работи като всеки свой колега. И Националната пациентска организация приветства промените на Атанасова. Наредбата не е била променяна цели 25 г., защото всеки опит е бил посрещан остро и от работодателите.

Кои болни ще получат защита:
- Пациенти с хронично протичащи неврологични заболявания с остатъчен дефицит като: преживени мозъчно-съдови инциденти, с дегенеративни заболявания на нервната система като множествена склероза, с прогресивна мускулна дистрофия, с миастенични синдроми.
- Българи с болестта на Паркинсон - от нея страдат около 20 000 души, а засяга към 1 % от хората над 55 г. и 2 на сто от тези, които са над 60 г.
- Болните от епилепсия, която се среща при близо 1% от населението или около 70 000 души.
- Хората с детска церебрална парализа, а те са над 15 000 души. И още: пациентите след преживян полиомиелит, след операция заради хидроцефалия, българите със СПИН - около 1500 души, тези с трансплантирани органи (около 600 души), хората на хемодиализа (към 3000 души) и с активни форми на хепатит В и С.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1603006

2

Не сме далеч от мисълта, след поредната глупава изцепка на т.нар. пациентски организации и по-точно техните предводители, да ги дадем под съд за насаждане на омраза. Това заяви пред Нова телевизия проф. Милан Миланов, председател на етичната комисия към Българския лекарски съюз.

Искам да предупредя някои от тях, които се възползват от мъката на хората. Не сме далеч от мисълта да ги дадем под съд, предупреди професорът. Тази омраза към лекарите не може повече да продължава. Проблемът е в това, че в обществото ни има хуманитарна криза. Отвори се кутията на Пандора, категоричен бе проф. Миланов. Последствията от такива актове са убийствени за цялото общество. Не считам, че всичко започна от разчитането на СРС-тата. Атаката срещу лекарското съсловие започна отпреди 2 години, посочи той. Започна с една ескалация на напрежението.

Според проф. Миланов изключително важна е вярата на обществото в лекарите. Ситуацията в момента много оприличава това, което се случва около предложенията за шофирането - искат да забранят пушенето, яденето по време на шофиране, всякакви забрани. Направо да вземат и да направят така - в България леките автомобили да бъдат без екипаж. Същата ситуация се наблюдава и в здравеопазването, поясни проф. Миланов. Българските лекари и въобще всички лекари искат да елиминират заболяването и го искат точно толкова, колкото и пациентите.

Относно случая с ампутирането ръката на Милко Михалев професорът каза, че лекарите не са знаели, че това можело да се случи. Такова усложнение не е имало досега, каза Миланов. Много е вероятно този пациент да има съдово заболяване на двете ръце. Лекарите нямат обяснение. И нека обществото да каже, когато няма обяснение, има ли виновен. Според професора хората и медиите се вкопчват в частни случаи. България е държавата на прецедентите. Нещо се случва, нещо частно, и после се започват акции. Постоянно се измислят разни акции и забрани.

Да, лекарите правят грешки, съдят ги, но не и да се иска кръв. Аз чух, че съпругата на пациента, на който му ампутираха ръката, иска да убие лекаря, каза още проф. Миланов, цитиран от БГНЕС. Той подчерта, че не трябва да се забравя, че българските лекари всекидневно спасяват български граждани.
3
Диагностика / HCV RNA и HBV DNA във Варна!
« -: Юли 28, 2011, 13:43:36 »
За сега мога да кажа, че вече и във Варна се правят ПСР-и в лабораторията на Болница "Света Марина" /терапията/.

В близките дни ще дам телефони и цени.

4
Проф. д-р Искрен Коцев: Агресиите към черния дроб може да се усетят твърде късно

Сн.: Стандарт
 
 

Черно Море

Днес, 25 Юли 2011 11:46


  Световната гастроентерологична организация обяви тази година 28 юли за ден за борба срещу хепатита. Оказва се, че черният дроб непрекъснато е атакуван от много страни, за което често разбираме много късно.

Агресията, на която е подложен този жизнено важен орган на човешкото тяло определи темата на нашия разговор с проф. д-р Искрен Коцев, д.м.н., ръководител на клиниката по гастроентерология към УМБАЛ”СВ. Марина”.

- Увеличават ли се чернодробните заболявания?

- Заболяемостта от остри и хронични чернодробни болести нараства като цяло, а като структурата се променя. Най- голям проблем у нас са хроничният хепапит В, хроничният хепатит С, алкохолният хепатит, неалкохолният стеатохепатит, чиято честота нараства и чернодробната цироза. От една страна те представляват проблем, който може да доведе до чернодробна недостатъчност и необходимост от трансплантация, но от друга страна има възможности за тяхната профилактика и лечение.

- На кое място се нареждат чернодробните заболявания?

- Ако ги наредим като честота, след сърдечно-съдовите, онкологичните се нареждат болестите на гастроентерологичния тракт, сред които чернодробните са важна и съществена част и тя непрекъснато се увеличава. Намаляват, обаче хроничният и изобщо хепатит В във връзка с програмата за ваксиниране, която страната ни прилага вече 20 г. Всички новородени се ваксинират и се надяваме, че с годините осезаемо се падне честотата на хроничния хепатит В, защото той все още е на първо място. Обхваща 5% от възрастното население или всеки седми - осми е носител на този вирус. Това прави армия от инфектирани хора, които могат да имат съответни усложнения.

- При французите, като всеизвестни любители на виното, болесттите на черния дроб са №1, при нас нарастват ли в резултат употребата на алкохол?

- Наистина във Франция този процент бе доста висок, достигаше 4% от населението, но това бяха данни от преди 50-60 г., от тогава насам той непрекъснато намалява и сега е значително по- нисък. За чернодробните заболявания основен дял има алкохола, но тенденцията за намаляване на употребата му е налице в целия свят и най-вече в САЩ и Европа. В нашата стрна обаче няма такава тенденция, дори се отчита увеличаване на консумацията на алкохол. Ние сме единствената страна в ЕС, в която има домашно производство на алкохол, в голямата си част нерегламентирано, което допринася за увеличаване на консумацията му. Безспорно сме на първо място в ЕС. Докато в Европа навсякъде се започва от 20-25 милилитра концентрирана напитка, то у нас обичайното начало е 100 милилитра и нагоре. Става дума за едно минимално количество, което едва ли не се приема за полезно. В ЕС то е сведено до 20 милилитра и по-ниско, смята се че 10 милилитра на ден е безопасно в известни граници. Това прави 25 гр. концентрат, 100 гр. вино и 200 гр. бира.

- А има ли безопасни количества, защото битува мнението, че 50 гр. ракия или водка на ден е полезно за сърцето?

- Безопасното количество е нула. Спекулациите, че червеното вино е полезно идва от там, че червеното грозде наистина съдържа важен антиоксидант- етрератол, който е полезен за съдовете, но алкохола освен леко разширяващо въздействие, друго полезно свойство няма. Според мен това е мит- от самия алкохол няма полза. Полезен е оксиданта в червеното вино, който може да се ползва като грозде или таблетки и не е задължително да се поема с виното. Иначе количеството, което се толерира е една напитка дневно за жена и до две - за мъж и то най-много.

- До какво е опасна редовната употреба на алкохол?

- Алкохолът деструктира човешкия геном, ДНК и в този смисъл съучаства в канцерогенезата на различните образования на рака – на хранопровода, стомаха, дебелото черво черния дроб и др. На второ място той уврежда органите, с които влиза в съприкосновение, като тук влиза и панкриаса, а в големи количества уврежда и нервната, сърдечно съдовата система, сърцето и изобщо не остава незасегнат орган. Проблемът е там, че може да се започне от безопасно количество, но привикването изисква постепенно повишаване на дозата. Станахме свидетели на непоносимостта на американската и европейската цивилизации към тютнопушенето, смятам че ще се получи подобно нещо, макар и по- трудно, по-бавно и към употребата на алкохол.

- Кои са другите причинители на чернодробните болести?

- След алкохола на второ място са хепатитните вируси – В и С и в по-малка степен - А .

- Как може човек да се предпази от хепатитните вируси?

- От хепатитния вирус В може да се предпази като се ваксинира, после през 7- 10 г. трябва да се реваксинира. Такава ваксина масово се прави на всички новородени след 1992 г. (преди това липсваше у нас, пък и откриването й стана през 80-те години).

- Какво ще препоръчате на родените преди 1992 г.?

- При възрастните хора основният начин на заразяване е по половия път. Затова би трябвало преди полова зрялост всеки да се ваксинира, после естествено е да се спазват правилата на безопасен секс. Другият начин за предаване на заразата е при някои манипулации, които нарушават целостта на кожата или лигавицата. Например, при татуиране и някои медицински операции с некоректно стерилизирани средства. При наркоманите заразата с хепатит С става с използването на едни и същи спринцовки. За хепатит С няма ваксина, но и там също има начини за предпазване- недопускане увреждането на кожата и лигавицата с нестирилни инструменти, добър подбор на лекуващ стоматолог, който използва съвременна стерилизационна и дезинфекционна техника и разбира се, чрез недопускане на наркоманията. До 80% от наркоманите са положителни на хепатит С.

- Какви други опасности дебнат черния дроб?

- Другите агресори са начинът на живот и начинът на хранене. Не бива да забравяме че нашия живот зависи от метаболизма, който става с обмяната на веществата. А централният метаболичен орган е черният дроб. Всяко нещо, което приемаме минава под една или друга форма през него. В този смисъл при бързото напълняване или отслабване черният дроб се натоварва и страда. Също и от нерационалното хранене, натоварването с въглехидрати, захари, мазнини, консерванти, антибиотици, медикаменти и др. Израз на това натоварване са тъй нар. неалкохолни мастни чернодробни болести, които зачестиха през последните 15-20 г. в целия свят, а вече и у нас. Това са чернодробната стеатоза - първа степен, неалкохолния стеатохепатит и в крайна степен възможно е да се стигне до чернодробна цироза, а в някои случаи и до чернодробен рак. В случая става дума за хора, които не употребяват алкохол, но при които е на лице метаболитен синдром. Той е една друга съвременна епидемия, свързана със слабото физическо натоварване и с начина на хранене, например 1 или 2 пъти дневно, при нормално 3 или 4 пъти. Като се прибави и небалансираното хранене с повече въглехидрати, мазнини, някои вродени и външни вредни фактори, всичко това води до натоварване на метаболитната система на човека и до развитие на метаболитен синдром.

Проявява се резистентност към инсулина, този растежен хормон, който вкарва глюкозата в клетката за да се отдели нужната енергия за жизнените функции. Тогава човек се храни но не усеща засищане, приема по- голямо количество храна, стига се и до опасност от развитие на захарен диабет, повишен холестерол. Един прост начин човек да види дали рисков към метаболитния синдром е като измери талията си на равнището на пъпа. Рискови са тези, които имат над 88 см талия при жените и 102 см. при мъжете.

Другия съвременен агресор на черния дроб са медикаментите, които широко се използват и без лекарско предписание. Сред тези медикаменти, които масово се използва по света, но са с изключителен риск за черния дроб, това е парацетамолът. Въпросът е за дозата. Терапевтична доза на парацетамола е близка до токсичната, която е 5 грама ( 10 таблетки) на ден. Това например е най- честата причина за острите чернодробни болести във франция. У нас също вече имаме такива случаи, защото парацетамолът се продава под най- различни форми, съдържа се в много лекарства. Когато човек иска бързо да се излекува и взема от всичките по едно рискува може да се окаже,че е в един ден погълнал 10 таблетки, което е токсичната доза за черния дроб. Има и други лекарства- агресори на черния дроб, които се използват - анаболни хормони, медикаменти, свързани с лечението на артериалната хипертония, комбинацията от различни лекарства и т.н. Разбира се, когато се прави под лекарски контрол и се следят съответните показатели, риск няма. Но при самолечението той е голям. Друг подобен агресор са чуждите за организма вещества, които се поставят в различните храни – овкусители, консерванти, всичките тези Е-та, също са агресия към черния дроб. Допълнително агресия внасят и билките, когато се използватн нерегламентирано, нещо което се шири у нас. Има доста такива случаи при някои видове китайски билки. Друг много опасен агресор мога да бъдат гъбите.

- В заключение, какво ще ни посъветвате?

- Искам да добавя, че черният дроб при своите увреждания не алармира. Той не дава никаква симптоми, няма болка, тежест, няма пробождания. Тогава, когато проличи, вече е в стадия на чернодробната цироза или чернодборобния рак, тоест много късно. Цялата верига увреждания следва своя ход независимо кой е началният агресор и ако своевременно не се открие и лекува стига накрая до чернодборния рак. Това, което искам да отбележа и което е повода за обявения световен ден за борба с хепатита е, да се разчере от повече хора - черният дроб не дава симптоматика в своите ранни стадии, а когато се проявят вече е много късно. Затова е добре ежегодно всеки без да има никакви оплаквания да проверява своя черен дроб чрез личния си лекар, да си направи клиничен преглед, ехография, която е безвредна, изследване на кръвта. Налага се да се проверят и антигените на хепатит В и С тъй като ние сме една от рисковите страни в които тези заболявания са чести. Лично аз си правя ежегодно изследване без да имам някаква симптоматика. Времето от началния агресор до заболяването на черния дроб може да е 20 г. и тази отдалеченост пречи на ефективната профилактика. Друго което човек трябва да има предвид, за да предпази черния си дроб, е да стане въздържател.

- На какво равнище е лечението на чернодробните болести у нас?

- Български, в частност и варненски хепатолози имаме заслуги към въвеждането на някои съвременни медикаменти в Америка и в Европа. Ние лекуваме успешно хепатит С, неалкохолния стехепатит, чернодробната стеатоза, медикаментозните и токсични увреждания на черния дроб. България вече има възможност за чернодробна трансплантация като по този въпрос усилено се работи и във Варна. Всичко това свързано с диагностиката и лечението може да е тема на друг разговор.


http://www.moreto.net/novini.php?n=141092

5
Над половин милион души у нас са болни от най-острите форми на хепатит В и С
14 юли 2011 07:40 / обновена в 08:20 |
 

 Още по темата
Около половин милион души у нас са носители на хроничен Хепатит ВУволниха болничен персонал заради инфекция от хепатит С
Болните от хепатит В в България са около 450 000 души, а тези от хепатит С - 100 000, сочат неофициални данни, коментира за БТА Весела Савова, координатор на националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист".

Няма официална статистика и цифрите не могат да са напълно прецизни, поради спецификата на самото заболяване - то често протича безсимптомно и болните не предприемат мерки нито за лечението си, нито за защита на близките си - в това се корени бързото разпространение, особено на хепатит В, посочи Весела Савова.

Хепатитът е възпаление, което често се причинява от вирус. От петте различни вируса на хепатит (A, B, C, D и E), само В и С могат да хронифицират, причинявайки продължително заболяване. Хепатитите се разделят на остри (които продължават по-малко от 6 месеца) и хронични (които продължават по-дълго), уточни Весела Савова.

Според данни на Световната здравна организация /СЗО/ публикувани вчера, всяка година около 3-4 милиона души по света се инфектират с хепатит С. Хепатит С е сериозна вирусна инфекция и това е едно от най-коварните заболявания на черния дроб.

Около 170 милиона души пък са хронично инфектираните, а повече от 350 хиляди умират годишно от заболявания, вследствие на хепатит С, сочат данните на СЗО.

Въпреки че заболяването е разпространено по целия свят, се счита че има региони, където е по-често срещано, като например в Африка, Латинска Америка, Централна и Североизточна Азия. Както хепатит В, така и хепатит С често е наричан "тихия убиец", тъй като хората могат години наред да живеят със заболяването, без да знаят, че са инфектирани и заразени. Взети заедно хепатит В и С представляват една от най-големите глобални заплахи за здравето, убивайки приблизително 1 милион души годишно. Изчислено е, че близо 2 милиарда души по света са заразени с хепатит В или С и един на всеки трима е бил изложен на инфектиране с единия или и с двата вируса. За разлика от хепатит В, за момента не съществува ваксина против хепатит С.

СЗО предприема широка информационна кампания във връзка с предстоящия на 28 юли световен ден за борба с хепатита.http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=7476066
Идва нов хепатит Еавтор(и): Диана Тенчева,

 Случаите на нов вид хепатит Е зачестяват в България през последните два месеца, съобщи за “Труд” доц. Камен Плочев, началник на клиниката по инфекциозни, паразитни и тропически болести във ВМА.

Заразата се хваща като хепатит А, по-познат като болест на мръсните ръце. Може да се предаде и чрез вода.

Новият вид хепатит, който е изолиран като отделна болест през 80-те години на миналия век, започва като грип - с болки в мускулите и потъмняване на урината. Стига се до пожълтяване на очите и тежко възпаление на черния дроб. Различното е, че хепатит Е води и до депресия.

 - Три типа инфекции дебнат в горещите дни. Това е болестта на мръсните ръце, инфекциите, предаваните чрез храна и чрез вода. Всички те атакуват различни възрастови групи, но последната засяга всички. Защото чрез вода могат да се заразят както бебетата, така и представители на третата възраст.

 - В момента храненето в курортите крие доста рискове. Става дума за дюнерите, палачинките и сандвичите с майонеза, които веднага грабват окото ни, но жега от 30°примерно е рай за развитието на бактерии в тях. Опасности носят и супите - ако ги сварим в 9 ч сутринта и оставим течността 2 часа на стайна температура, то в 11 ч тя ще гъмжи от салмонели.

 - След като извадите съхраняваната в хладилника храна, добре е да се кипне преди употреба. По този начин, ако в нея има развили се бактерии, топлината ще ги унищожи и ястието ще е безопасно. В горещото време никой не иска да яде топла храна, но още по-неприятно е да се стигне до чревно разстройство.

Дойде нов вирус. Това е хепатит Е, който не е бил познат като отделна болест до 1980 г. Случаите на непопулярното заболяване, атакуващо с болки в мускулите, депресия и пожълтяване на очите, зачестяват в последните 2 месеца. Това съобщи за “Труд” доц. Камен Плочев от ВМА.

Заразяването с хепатит Е става чрез водата. “Слава богу, болестта не е злокачествена! Протича като хепатит А, по-познат като болестта на мръсните ръце, който също може да се предаде чрез вода”, обясни доцентът. Десетките ремонти на водопроводи, които всекидневно се правят например в София, създават благоприятни условия за разпространението на заразата. “Постоянно в новините съобщават къде в столицата ще останат на сухо. Това много ме притеснява, защото водата пренася опасни заболявания. Някои от тях са познати на колегите, но има и такива, които не са добре известни”, напомни доц. Плочев. Заради изброените обстоятелства, липсата на опит и на диагностични средства болести като хепатит Е могат да останат неоткрити.

“Вирусът се среща навсякъде в страната. Но колегите от провинцията не разполагат с необходимите диагностикуми”, каза още инфекционистът. Затова когато пациент с хепатит Е отиде примерно в малка болница, започват да го изследват за хепатит А, Б, С. “Но резултатите се оказват отрицателни. Тогава колегите казват, че не знаят какво да правят и ни изпращат болния за доуточняване”, разясни Плочев. Само в последните 2 месеца в клиниката му са приети 20 случая на хепатит Е от страната. “В момента той много сериозно навлиза в националната здравна мрежа”, категоричен е доц. Плочев.

Хепатит Е причинява възпаление на черния дроб. Започва с грипоподобни сипмтоми, които продължават около една седмица преди “пожълтяването” на човека. При някои пациенти се наблюдават болки в мускулите и ставите, все едно са се преуморили. Болните са в пълна адинамия (безсилие), не им се излиза, т. е. усещат се неразположени.

След тези сигнали първият симптом е потъмняването на урината. Тя добива цвят “коняк”. По бялото на очите се получава леко жълтеникаво оцветяване, апетитът изчезва. Безсилието продължава, както и неработоспособността, нежеланието за социални контакти, стига се дори до депресия, каквато е характерна за инфекциозните заболявания. След което кожата пожълтява и обикновено чак тогава пациентите попадат при инфекционистите.

Рискове за здравето през лятото се крият в храната, която се явява източник на дизентерия и салмонела. Лекарите съветват в жегата да не се купуват продукти от открити сергии на улицата, особено ако съдържат кайма и яйца. Това важи и за кремовете. Много важно е храните да са добре запечатани.

Докторите съветват още, когато яденето се сготви и изстине, веднага да се постави в хладилника. Не е добро решение едно ястие да се консумира в продължение на цяла седмица. “Осъзнавам какво е положението на българина. Той е беден, затова готви в събота и неделя до следващите почивки дни, за да му е по-евтино, но трябва да мисли и за здравето си”, добави доц. Плочев.

Основен източник на болестта салмонелоза са яйцата, а дизентерията се пренася от мухите. Когато насекомото кацне на масата, детето или възрастните я докосват, после пипат устата си и така бактерията попада в организма. Стафилококовата инфекция също е популярна през лятото. Характерното за нея е, че действието й се усеща 2-3 часа след като станем от трапезата. Т. е. ефектът й е много бърз, а този симптом е добър ориентир за пациентите и специалистите.

Това лятото “модерна” стана и бактерията еширихия коли, макар инфекционистите да учат за нея още в началото на образованието си. Често предизвиква диарии и възпаление на пикочните пътища. Лекарите съветват хората да внимават, когато отиват на басейн. За съжаление много летовници ги ползват за тоалетна. Така еширихия коли от пикочните пътища попада в басейна, а оттам - може да я погълне всеки, потопил се в него.

Доц. Камен Плочев: Басейнът е най-големият развъдник на бактерии
Доц. Камен Плочев е началник на Клиника по инфекциозни, паразитни и тропически болести във Военномедицинска академия. Член е на много наши и чужди научни дружества.

- През лятото един от начините да пипнем опасни бактерии е, ако се потопим в замърсен басейн. Как обаче да разберем, че той е опасен, доц. Плочев?

- Ако хората видят, че на повърхността му плуват клечки и листа, това означава, че не е почистван редовно. Лично аз съм страшно чувствителен на тази тема, затова не влизам в басейна, ако на дъното му не видя плоски бели кръгове с диаметър около 10 см, които всъщност представляват дезинфектанта. Ако той липсва, просто използвам само душовете. Същото съветвам и хората.

- Споменахте, че сред опасностите на лятото е дизентерията. Тя обаче не е ли в отстъпление?

- Да. Трябва да признаем, че българският народ доста подобри хигиената си. Чува това, което ние изпращаме чрез вас, медиите. За дизентерия сме говорили и преди 30 години, и преди 50, но сега достъпността до информация е много по-голяма. Затова хората промениха много от навиците си: редовно мият ръцете си, не консумират храни със съмнителен външен вид и т. н.

- Как се лекуват летните инфекции, които изброихте?

- Има три генерални метода. Първо, пациентът трябва да се постави в болнична обстановка, където да се изолира и да не заразява околните. Второ, прилага се специален режим на хранене, а третото са медикаментите. Не трябва да се пропуска обилното поемане на течности, защото при диарията, съпътстваща чревните заболявания, се губят електролити. Изписват се различни антибактериални средства - тук разполагаме с мощни видове медикаменти. Няма да ги посочвам, защото хората често пристъстъпват към самолечение, което е изключително опасно.

Вижте, много специфично е на кой пациент какъв антибиотик да се даде. Това зависи първо от това каква е функцията на бъбрека, как работи сърцето, дали болният има диабет и т. н. Т. е. изборът на терапия е свързан с общия статус на пациента. При някои деца до 12 г. не се прилагат определени медикаменти, които пък при възрастните много помагат. Затова медикаменти се пият само след лекарско предписание. Това напълно важи и за антибиотиците, и за препарати, които подобряват бактериалния климат на червата (те балансират микроорганизмите, живеещи в храносмилателната ни система).

Искам обаче дебело да подчертая, че Българското дружество по инфекциозни болести, както и международните ни асоциации отхвърлиха имодиума като средство за лечение при стомашно разстройства.

- Защо?

- Защото, най-грубо казано, той парализира червата, те престават да се движат, няма изхвърляне на изпражнения и така бактериите остават в организма ни. Стига се до масовото им разпространение в тялото. Това е много важно и хората трябва да го знаят. Често казвам на пациентите, че човек хляб да си купи трябва да го вземе от хлебарница. Т. е. при оплаквания болният задължително да отиде на лекар.

- Да кажем как се лекува хепатит, включително и не толкова известният вид Е.

- Хепатитите са вирусни заболявания и антибиотици не се прилагат. Други препарати се превръщат в наше “оръжие”. Много важно е да споменем и четвъртата група летни болести - ротавирусите. Те също са масово разпространени, особено сред децата, които трудно се контролират. Малките опознават света и с езика си (така е и при животните), затова често биват поваляни от ротавирусните инфекции. Понякога те протичат много тежко - с упорити изхождания, затова отиването при специалист не трябва да се забавя. И след необходимите изследвания вече може да се предложи адекватна терапия. А това го могат всички инфекционисти в страната. Те са много добре подготвени.

- Кажете как да разпознаем обикновената еширихия коли от опасната германска?

- Няма как. Единственото нещо, което служи като ориентировъчен симптом, е диария с лек примес на кръв. Друг характерен белег е разстройство плюс често уриниране. За щастие у нас няма открити случаи на смъртоносната еширихия коли. Да се надяваме, че Господ отново ще бъде българин и тази болест също ще ни се размине. Както стана със свинския грип и други заболявания.


http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=943698

7
Кафето предпазва от хепатит

 Пациенти, страдащи от хроничен хепатит C, е добре да пият кафе по време на лечението, сочи ново проучване, публикувано в списание "Gastroenterology". Изследването показва, че пациентите, които са подложени на лечение и пият по три чаши кафе дневно са два пъти по-склонни да реагират добре на лечението в сравнение с тези, които пият по едно кафе. Положителният ефект се свързва с ниските нива на чернодробните ензими в напитката, което забавя развитието на болестта и опасността от рак на черния дроб. Комбинираното лечение с кафе е ефикасно при почти всички пациенти. Според СЗО в света има повече от 170 милиона пациенти с хроничен хепатит и 400 милиона носители на хепатит B. /БГНЕС /


8
Здравни теми / Oral chelation
« -: Февруари 23, 2011, 22:30:34 »
Някой знае ли дали  Oral chelation се продава в България?

9
Здравни теми / Трансфер Фактор
« -: Ноември 30, 2010, 19:38:17 »
Попаднах на тази статия http://sennata7.blog.bg/drugi/2010/03/13/transfer-faktor.510422
Искам да попитам някой дали е ползвал тези продукти ето и сайта им http://www.transferfactor-bg.com/index.php?see=home

10
Завършено лечение / Най-после и аз тук
« -: Септември 20, 2010, 22:11:06 »
Здравейте!

Дълго не ми се минаваше в тази тема, защото все още ме държаха гадните спомени от лечението.
Днес имам повод да почерпя и се похваля с добри резултата след почти 3 месеца от последния интерферон и рибавирин.
Резултатите ми ги издиктуваха по телефона и за някои показатели нямам точни стойности, но по-важното е, че са в норма.

Хемохлобин               131           :dance:
Левкоцити                  9.7           те никога не са ми били проблем
СУЕ                              9                :dance:
Кр.захар                      5.9
холестерол                 6.2          малко висок
триглицериди                            в норма
HDL                                             в норма
ASAT                            37    :dance: :dance: :dance: :dance:
ALAT                            35      :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance:
GGT                             в норма    :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance:


Сестрата каза, че АСАТ и АЛАТ са с по няколко единици над нормата. Вероятно в тази лаборатория са други референтните стойности, но за мен това са супер резултати.

Сега да направя едно малко обобщение.
Косата след като я постригах на втория месец след края спря да пада и забелязах, че между тази, която излезе най-издръжлива и остана на скалпа е започнала да расте нова и вече е около 3-4 см.
Между временно започнах да пия  калмацин за косата и ноктите, че бяха станали много чупливи.
Учудващо бързо си възстанових жизнения тонус още на втората седмица след края на медикаментите.
Като с магическа пръчица изчезнаха всички гадни странични ефекти. Температурата така и не разбрах кога изчезна.
Разминах се с разните настинки и неразположения, за които другите споделят след края.
След края започнах да свалям килограми и сега съм с 6 по-малко.
МИналата седмица обаче внезапно се появи проблем с кръвното налягане. В петък направих хипертонична криза. За човек с постоянно ниско кръвко 110/70 стойности от 150/100 ми дойдоха много нанагорно.
Отидох на лекар и съответно ми изписа хапчета за сваляне от, които няма ефект особен.
Аз обаче си мисля, че за това кръвно трябва да си има причина, но никой не търси причината и да я лекува, а за сметка на това ми дават хапчета за сваляне.
Добре, че вече имаме добра школовка покрай хепатита и сега се залавям да търся евентуални причини за това. Приемам всякакви предположения. Като за начало смятам да си проверя хормоните.

Стига толкова, че голямо писане падна :laugh:

11
Честит рожден ден! :flowers:

Пожелавам ти да се сбъдне всичко, което си пожелаеш. Изкарай си един страхотен рожден ден след края на лечението :party: :party: :party: :party: :party: :party: :party:П.С.Опитах се да вмъкна и картинка, но не ми се получи

12
Здравни теми / Кърито пази от цироза
« -: Март 24, 2010, 08:38:38 »
Съставка на подправката за къри може да предпазва черния дроб от цироза, съобщиха учените. В изследването, публикувано в Gut, австрийските учени са извършили опити върху мишки, за да докажат, че екстрактът от използваната в кърито подправка куркума намалява възпаленията, които могат да предизвикат увреждане на клетките на черния дроб. Предишните изследвания показваха, че съставката, която дава на куркумата типичния яркожълт цвят, има анти-възпалителни и антиоксидантни свойства, които може да помагат в борбата срещу болестите. Някои изследвания сочат, че може да подтиска туморите на рака и хората, които ядат много къри, може да са по-малко податливи на болестта, макар че подправката губи тези си свойства скоро след поглъщането си. Екипът, воден от Майкъл Траунър от Медицинския университет Граз в Австрия, е доказал, че добавянето на куркума към диетата на мишки с хронични възпаления на черния дроб намалява щетите, предизвикани от болестта. Въпреки, че изследването е в ранна фаза, учените казват, че екстрактът от куркума въздейства върху "няколко различни части от възпалителния процес" и може да предложи "обещаващо лечение в бъдещето". През 2007 американски изследователи казаха, че куркумата може да помогне за стимулирането на клетките на имунната система при болестта на Алцхаймер. /Ройтерс /

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2860851

13
Всеки трети в болниците лекуван ненужно
17 март 2010 / News.dir.bg
Средствата на НЗОК за болнична помощ се изразходват неефективно, сочат данните от процеса на остойностяване на медицинските дейности, който се е извършил от работна група към Министерството на финансите.

Това съобщиха  от пресцентъра на Министерството на здравеопазването (МЗ), на който се позова БТА.
Данните са оповестени по време на среща с болничните директори в Министерски съвет днес, на която е присъствал заместник-минисърът на здравеопазването Валерий Митрев и главният секретар на МЗ Нели Нешева.

Близо 1 млрд. лв. е давала досега Здравната каса за болнична помощ на година, 400 млн. лв. от тях обаче изтичат, посочват от министерството.
Една от основните причини за това са свръххоспитализациите. Около 30% от лечението в болниците в момента е ненужно, показват данните.

Друг проблем за неефективното изразходване на средствата е нереалното остойностяване на клиничните пътеки. В момента за 84 пътеки Здравната каса дава 102 млн. лв. повече от реалните разходи на болниците за тях. В същото време други 214 клинични пътеки са недофинансирани с 291 млн. лв. Най-надценени са клиничните пътеки в областта на инвазивната кардиология и разликата между реалната стойност и тази, която плаща сега Здравната каса е завишена с 30 на сто.

Сред най-недофинансираните пътеки са педиатричните. При среден разход от 4754 лв. в сферата на неонатологията например се дават само 880 лв. Това неправилно разпределение на разходите създава предпоставките и за свръххоспитализации при определени заболявания, посочват от МЗ.

Диспропорция има и в размера на средствата, който се изразходва за болнична и извънболнична помощ. В страните от ЕС около 30% от всички разходи са за болнична помощ, у нас те са - близо 50% от средствата на Здравната каса. В същото време европейските страни изразходват над 30% за извънболнична помощ, а у нас се дават малко над 20% от средствата на НЗОК, уточняват от министерството.

Реалното остойностяване на медицинските дейности и преразпределението на средствата на Здравната каса за болнична помощ ще доведе до по-ефективното им изразходване.
Ограничаването на неефективните разходи ще стигне за покриването на всички разходи при лечението на пациентите, с изключение на консумативите. Това означава, че занапред хората не биха плащали за избор на екип при хоспитализация, както им се налага да правят в момента, допълват от МЗ.


http://dnes.dir.bg/2010/03/17/news6043487.html#sepultura


Аз съм абсолютно съгласна с това , което се казва в статията. Много от клиничните пътеки трябва да се преразгледат и парите от тях да се пренасочат.

14
 Извършени са две нови трансплантации на бъбрек, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.


Едната трансплантация е в Университетска болница "Лозенец". Донор е 20-годишен младеж от Велико Търново, загинал при катастрофа. Органът е трансплантиран на 60-годишен пациент, който се чувства добре, предаде БТА.

От същия донор вчера е присаден черен дроб на 51-годишен мъж с хепатит С - цироза.

http://sofia.dir.bg/2010/02/24/news5936499.html

15
Съобщение от администраторите на форума!

Преместих отговорите тук, за да дадем възможност на доц. Антонов да отговори! :chat:

Публикуваните постове са във връзка с този зададен към доцента въпрос - http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2550.0
Предварително благодаря за отделеното внимание.
Започнах лечението с Роферон през цялото време поддържах стойности на АСАТ и АЛАТ /16-28/. ПСР на 6-тия  месец беше 4500 /започнах с 217 000/. Приключих лечението декември 2009 в момента съм с алат-442, асат-1808,  и ПСР-18 627 225.
Моля за вашето мнение как да продължа с лечението?
Лекуващите ме лекари заявиха, че до шест месеца нищо не можели да направят , в момента съм на трансметил 3х2,витамин В.

Живко, съжалявам за лошите резултати. Това е лошото на хепатит В, че никой не може да прогнозира изхода на лечението. Предполагам, че ще ти предложат да продължиш с нуклеозидните аналози.

Страници: [1] 2 3 ... 5

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007