Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Теми - Емануил Денков

Страници: [1] 2 3
1
 Предлагам в тази тема всеки да сподели и да постне мнение, което е чул или прочел някъде за хепатит В или С. Особено ценни ще са тези на вещи лица в областта на медицината :) Като почнем от лаборанти, медицински журнали, стажанти, лични лекари, лекари специализирани в други област, гастроентеролози, хепатолози и имунолози. Това според мен е стълбичката на изцепките - от първите се очаква най-много да бъркат, докато от последните три групи е направо немислимо  :punish:

2
 За първи път попадам на подредена класификация на тези добавки към храните скрити зад тези Е-номера (ето тук) Например Е-122, Е-200 и т.н.
Накратко делят се на 7 категории:
   1.  Оцветители (E100-E181)
   2. Консерванти (E200-E290)
   3. Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385)
   4. Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)
   5. Минерални соли (Е500-Е585)
   6. Овкусители (Е620-Е640)
   7. Други (E900-E1520)

Всеки може да извади нещо полезно. Например приятелката ми е алергична към аспирин и от тук ще наблюдаваме Е-122 да не присъства в нашето меню.

Допълнително материал за принтиране: ТУК

3
 Кога планирате срещата във Велинград. Идеално ще се получи да съчетая и ангажимент там.  :smile:
Моля някой ако е замислял, ако не дата то поне някакъв период, в които може да се състои тази среща да каже по-рано, ако може  :bravo2:

4
Общи теми / Здравейте отново!
« -: Март 22, 2009, 20:32:27 »
 Здравейте на всички,
приятно се изненадвам като видя, че форума става все по-добър и популярен от предишната моя визита. Виждам все нови и нови неща и виждам как Радо, Мариана и ко сте се потрудили и сте направили още чудесни неща! Аз лично ви поздравявам.

 Мога само да кажа, че се чувствам добре и че ми отне доста време да осъзная, че като отбягваш един проблем това не го решава. Просто тревогите ти и притесненията ти идват накуп и го преживяваш по-трудно. 

Поздрави
Емо

5
 Здравейте приятели,
за много години! Искам да споделя нещо на което попаднах! Не знам колко е актуално но попаднах на тази информация:

Long Term Treatment with Pegasys in HBeAg-negative Patients - Bulgaria
Evaluate the efficacy and safety of intermittent treatment with PEGASYS in HBeAg negative patients who have demonstrated response after treatment with interferon alfa. Contact Hoffmann-La Roche: 973-235-5000 (Please reference Study ID Number: RLI_ML20020).

Ако някой го попада в тези критерии и иска да се лекува час по-скоро да се обади на черния номер с код за САЩ!

Поздрави,
Емо

6
 Форумът при всяко едно от 7-те търсения с ключови думи - хепатит, хепатит В(кирилица), хепатит В (латиница), хепатит Б, хепатит С (латиница), хепатит С (кирилица) и хепатит Ц има поне по един резултат в първите 2 резултата  :clap:

Резултатите са както следва:
хепатит - 2-ро и 3-то място www.yahoo.com
хепатит В(кирилица) -  2-ро и 3-то място www.yahoo.com
хепатит В (латиница) -  2-ро и 3-то място www.yahoo.com
хепатит Б - 1-во и 2-ро място
хепатит С (латиница) - 2-ро и 3-то място www.yahoo.com
хепатит С (кирилица) - 2-ро и 3-то място www.yahoo.com
хепатит Ц - 2-ро и 3-то място www.yahoo.com

 Браво на всички участници във форума, аз лично мисля че това е един грандиозен успех. Браво естествено и на Радо  :clap: :congrats:

7
източник:www.cubanews.ain.cu
 Хавана 20 юни: Със 17 докладвани случая за 2007 и досега само 4 за тзи година, Куба е готова да изкорени разпространението на хепатит В с високо ефективна ваксина произвеждана в страната, докладва агенция "Prensa Latina".

 Субсидираната от правителството ваксинационна програма започва през 1992 гдина. Същата година са докладвани 2 100 случая според статия в "Granma daily". В момента огрона част от населението, влючително всички кубинци под 26 са имунизирани и честотата на инфектрането е намалена с 99.2% за 15 години.

Вестникът цитира още, че 1 от 12 човека на земята е с хепатит В или С, докато 1,5 млн умират от чернодробни инфекции на година.                                                             
 
.................
Куба продължава ваксинацията, която включва всички новородени, учащи, рискови групи като здравните работници и паценти на диализа.

......
Според публикацията, резултатите поставят основите на напълното изкореняване на рака на черния дроб и цирозата предизвикани от хепатит В в следващите 3-4 десетилетия.

----------------------------------------------------

После как няма да бъде мразен режима в Куба. Това ако стане "заразно" и се разпространи в целия свят, колко интереси ще бъдат нарушени.  :crying2:

8
"Selektive interne Radiotherapie" (на български може би: селективна интерна(вътрешна) радиотерапия)е метод за лечение на рак на черния дроб. Рака на черния дроб се счита за нелечим и много слабо се подава на химотерапия.

Терапията представлява възможност за лечение на ракови заболявания на черния дроб, особено за напреднали форми на карцином на черния дроб, "Cholangiocarcinoma" и чернодробни метастази(разсейки).
източник:de.wikipedia.org

Статия за самата процедура на страницата на градската клиника в Карлсруе, Германия - към университетска клиника Фрайбург, Германия
източник:Клиника Карлсруе
Простете за грешките, които може да съм допъснал при терминологията, но не съм онколог  ;)

Какво означава "Селективна интерна радиотерапия"?

Селектвната интерна радиотерапия е специална форма на лъчетерапия, в случаите когато не може да се оперира или химиотерапията не действа. Тази процедура е слаба и инвазивна, но въпреки това дава резултати в такива случаи на чернодробни тумори и метастази. Терапията се провежда от Нуклеомедик и радиолог под анджиографски контрол. Пациентът се стационира в гастроентерологично или онко отделение.

Как функционира терапията?

Пациентите с напреднали ракови заболявания на черния дроб показват слаба реакция на химиотерапията. При СИРТ тераприята, облъчването на черния дроб е в големи количества без това да засяга други органи. Чрез катетър се инжектират микроскопични микросфери (с големина 20 – 40 µm), които съдържат излъчващ лъчение изотоп в туморните съдове.
......

Терапията е значително нова и засега показва обещаващи резултати. Хора, които са били отписани терапията им е давала допълнително 4-5 години живот. Попаднах случайно по една немска телевизия на тази тематика. Там един швейцарец имаше метастази по целия черен дроб и му давали максимум 3 месеца живот с химиотерапия. Не са искали да го оперират защото е бил безнадежден случай. Прези септември 2006 година се подлага на тази терапия в клиника в Мюнхен и до ден днешен е жив и пълноценен. Обикаля из планините и води добър живот  :)

Процедурата в Мюнхен за него е струвала около 50 000 евро обаче и това съвсем не е по джоба на нормалния българин за съжаление, но все пак терапията е обещаваща и в скоро време може да стане обичайна практика.

Ето и списък на клиниките, които провеждат тази терапия:
    * Leicester Royal Infirmary, Leicester, Leicestershire, England -Англия
    * Royal Surrey Hospital, Guildford, Surrey, England - Англия
    * Freeman Hospital, Newcastle, England - Англия
    * The Hammersmith Hospital, London, England - Англия
    * The Kings College Hospital, London, England - Англия
    * Ludwig-Maximilians-Universität München, Deutschland - Германия
    * Universitätsklinikum Aachen, Deutschland - Германия
    * Clinica Universitaria, Universidad de Navarra, Pamplona, Spanien - Испания
    * Hospital San Jaime, Alicante, Spanien - Испания
    * UZ Gasthuisberg, Leuven, Belgien - Белгия
    * Jules Bordet Institute, Brussels, Belgien - Белгия
    * Allgemeines Krankenhaus Wien, Universitätskliniken, Wien, Österreich - Австрия

9
-Какви хепатопротектори вземате?
-Какви са ви наблюденията?
-Стъотношение цена/качество(действие)
....................

 Аз досега съм карал серии с легалон за по-дълъг период и съм доволен от медикамента. Понякога съм го редувал с карсил не само заради финансовата гледна точка, но и за изчистване. Пролета и лятото спрях да го вземам и все още не съм почвал серия отново, въпреки че есента свърши и зимата почти изтича. На предпоследната среща Радо, Румен или Миглена беше споменал че трябва да се взима с някой витамин. Някой може ли да ми напомни с Д или Е беше?

 И има ли някой, който да каже нещо за трансметила освен че е скъпичък :)?

10
в България не са в час и имат да догонват колегите си от западна Европа - вече си мисля, че се лъжат. Вчера си гледах едно предаване онлайн, което го излъчват по националната швейцарска телевизия (ето тук) и какво да чуя?
В самото предаване се води диалог за махмурлука на следващия ден. Какво може да се направи и научно обяснение за процеса. Единият от лекарите д-р Джамбарба завеждащ лекар в интензивно отделение в Цюрих, казва че лично е пробвал парацетамол преди да се напие и знае, че не действа  ??? :o :o :o
Не знам дали ви е ясно, но всеки лекар трябва да знае че комбинацията алкохол и парацетамол е смъртоносна. Може да се стигне до чернодробна недостатъчност. Има много информация за acetaminophen and alcohol в интернет. Аcetaminophen е наименуванието на парацетамол в САЩ.

11
 Само да кажа, че не издържах и започнах да критикувам доста сериозно въпросния лекар във форума за хепатит В. Но наистина за хепатит В е дала няколко много грешни експертни мнения. Словесната битка запозна :)
ЕТО ТУК можете да проследите "разговора".

Ако някой мисли, че греша или може да ми даде идея какво да напиша още да сподели тук, защото този подфорум така е направен там, че само лекаря и имащия въпрос да си говорят в дадения топик и никой да не може да се намесва.


12
Дата: 19 Декември
Източник:www.hepb.org
 
 Учени работещи към хепатит В фондацията www.hepb.org в партньорство с колежа по медицина в Дрексел САЩ , мислят че са открили надежна алтернатива на чернодробната биопсия за ранно засичане на фиброза и цироза, което засяга над 5 милиона американци. Хора с инфекции от хепатит В и С, както и хора със затлъстели черни дробове (не знам как е точно понятието на български - fatty liver) са изложени на голяма опасност да развият цироза или рак на черния дроб.

Успешното лечение зависи от раното засичане на фиброзата и цирозата. В момента засичането включва и хирургична чернодробна биопсия, която е неприятна, скъпа процедура ( в САЩ явно) и е рискована. Пациенти и доктори биха предпочели тестове, които на са инвазивни, като кръвен тест за да следят чернодробното заболяване.

Главните изследователи д-р Ананд Мехта и д-р Тимоти Блок докладват в излизащия скоро  "Журнал по вирусология", който излиза онлайн следващата седмица и в списание през февруари. Тяхното открите е, че в кръвта на повечето, но не всички хора тествани с диагноза за чернодробна цироза, съдържа високи нива на антитяло, което разпознава  въглехидратна захар обикновено срещана по бактерия. Засичането на това антитяло в кръвта на заразен се съпоставя много добре с диагнозата за прогресираща фиброза и цироза в новото изследване.

"Това е въодушевяващо откритие и е особено важно защото, ако се утвърди, тестът може да замести чернодробната биопсия като метод за определяне стадия на чернодробното заболяване. Като допълнение може и да ни научи как се появява заразата" казва Дейвид Томас, завеждащ инфекциозни болести, училище по медицина Джон Хопкинс, Балтимор, САЩ.


Работата с националния раков институт (NCI) за изследвания за ранни разпознавания, изследователите са имали възможност да достигнат до 300 кръвни проби на хора с чернодробни увреждания и може да се проведе новия тест на хиляди. Въпреки че тестът все още е експериментален и повече нужен преди и може да следи заболяването - откритието е обещаващо."Ако този труд се потвърди, може да осигури нов неинвазивен метод за тестване на чернодробно заболяване, позволявайки на хората да избягват биопсии или да знаят кога наистина се нуждаят от такава. Може да се окаже че бактерията има по-голявама роля в започването на заболяването от осъзнатото досега, може и да доведе до нови методи на лечение" казва Блок.

Усложнения от бактерия при хора с цироза е добре подразбрана. Обаче налтерията обиновено не се вижда в раните етапи на болестта.  Значението на новото откритие може да предположи лечение с антибиотици и може да донесе ползи на хора с хронични чернодробни зарази!
----------------------------------------------------------

Бях слушал за това откритие в един подкаст с шефа на фондация хепатит В преди година и ми изглеждаше доста нереално, но вече е официално и има големи надежди с това откритие. Жалко че може би от тази фондация са единствените, които се борят с хепатит В. Дано това откритие помогне на всички болни от всички чернодробни заболявания!

13
 Това са смъртните случаи на ден от хепатит В според тази статия bloomberg.com.
Според страницата това е най-пренебрегваното заболяване, което заплашва общественото здраве!

14
 Понеже скоро наближава годишнината на форума. Предполагам 24 януари (Радо може да каже коя дата я смята за РД на форума). Аз лично февруари месец имам път към София и мога да присъствам да полеем годишнината на форума с билкови чайове и фрешове  ;)

Има ли желаещи? И предложение за дата?

15
Поздравления и честитки / ЧНГ!
« -: Януари 01, 2008, 03:48:46 »
 Честита нова година на всички съфорумци :) Само положителни и хубави мигове през новата 2008 година!
Все повече положителни емоции да има!

Страници: [1] 2 3

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007