Вирусен хепатит - Лечение > Завършено лечение

 Дали е нормално да ме натиска дроба след лечение с интерферон ?

(1/2) > >>

all:
Генотип 3 съм.
Преди месец минах лечението но дроба си ме натиска доста!
Ензимите са ми в норма а контролното иследване за самия вирус все още не е готово... а аз си се притеснявам защото според мен не е нормално да ме натиска така!

Има няколко фактора които влияят според мен:
Имам един зъб в много лошо състояние... гангрена  :o сега го лекувам....
Карам мотор.... доста друса и съм постоянно стегнат от екипа!

Радослав Русинов:
Здравей и добре дошъл във форума!
Болките в областта на черния дроб /и изобщо усещанията в тази област/ са много често срещани и досега никой не може да даде задоволително обяснение за причината. Ако нямаш проблем с английския, точно в момента в който ти пусна поста си четях един блог пост на тази тема от Ron Metcalfe, пускам ти линк към него: Liver Pain
Ще се опитам да пусна някакъв по-детайлен постинг по темата, тъй като често има въпроси точно по тази тема, но за момента информацията, която има в интернет изказва само предположения.
Ето още един линк от постинг във форума, където пак сме обсъждали болката в областта на черния дроб Re: Всичко започна така...
Ето още една добра статия по темата Liver Pain?
Двете обяснения, които за мен са доста приемливи са "уголемен черен дроб", като в този случай самия дроб притиска ребрата и оттам се получава тежестта и усещането в тази област. Друг вариант за мен е стреса, когато съм под стрес много често получавам усещане в тази област.
Забелязал съм и, че всички които веднъж са минали на биопсия рано или късно споменават че имат усещане в тази областа от време на време. Трудно ми е да си го обясня, но дори бих го обяснил с "памет на тялото", веднъж имало болка в тази област /по време на биопсията/, после някак си това познато място на болка се задейства и пак имаме усещането за проблем в тази област, и то се задейства точно от стрес и подобни ситуации. При мен болката, която усещам е точно в зоната, където ми правиха биопсията, леко концентрирана в тази област и мога да кажа, че не си спомням преди биопсията да съм усещал така черния си дроб. При стрес, колкото повече се поддавам на стреса, толкова по-засилена и концентрирана става болката.
Но виждаш, тези обяснения малко звучат като градски легенди, но пък и лекарите дори и такова обяснение няма да ти дадат, само ще кажат, няма страшно, всичко е наред. Или пък, още по-цветистото "Не те боли, въобразяваш си, черния дроб не боли".
Това, че лекуваш зъб бих могъл да го свържа с взимане на лекарства, които товарят много черния дроб, но когато той е натоварен, не съм чул това да предизвиква болка, все пак той няма нервни окончания, а болката е нещо странично в тази област или пък по повърхността му.
Друсането - може би, черния дроб е зависим от физическите натоварвания, но това не е типично физическо натоварване и пак ми се струва не толкова възможно.

Поздрави,
Радо

zizi:
       
      Здравей и от мен,
  аз също като теб съм генотип 3 и завършвам интерфероновотото лечение след 2 седмици. По принцип аз имам някакво подобие на болка, но то започва в моментите в които силно се притесня по повод болестта си и за това дали ще се излекувам и т. н. ......с почти нулево увреждане и нормални размери на черния дроб си мисля че тази болка е по скоро на психологическо ниво. Незнам при теб как е, но ако не ти е увеличен дроба не би трябвало да я има тази болка.. ??? знам ли , а може да се чувстваш силно притеснен заради резултата от теста който ти предстои да получиш. Така че споко и всичко ще се оправи ;)...

   Поздрави и успех :)

Stefan:
zdravei,

edna moia poznata genotip 3 sashto se oplakva ot podobna bolka, no lekarite vinagi kazvat che niama nishto tam i che niama vrazka. spored men po skoro moje da e zaradi neshto drugo otkolkoto zaradi chernia drob ili hepatita.

Stefan

all:
Странното е че това натоварване в дроба започна с лечението! Преди това не ми е тежал така много. Предполагах че след като спра интерферона ще спре и натиска.... уви не! Дроба не е увеличен според ехографа!

Предполагам че е от натоварването.... работата ми е стресова и съм силно натоварен психически а релаксирането с мотора е доста силно физическо натоварване... колкото и странно да звъчи след 200 км. по спортно каране почти винаги съм с мускулна треска.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия