Здравейте,
Както вече Мери е писала, по случай Световния ден на хепатита, Хепасист даде пресконференция. На нея присъстваха проф. Константин Чернев и доц. Людмила Матева. Д-р Хасърджиев ме покани и тук искам да споделя най-интересните неща от нея. Мисля, че информацията която беше изнесена на нея ще е много полезна и интересна за всички.
Ще се опитам да преразкажа най-важните неща, които бяха казани на пресконференцията.
Отбелязването на Световния ден на хепатитаНад 200 пациентски организации ще проведат свои акции на този ден по целия свят. В Англия всеки желаещ ще може да се тества за хепатит в специално пригоден за целите автобус. В Германия ще се проведат скринингови акции. В Португалия „Аз ли съм № 12?” ще бъде прожектирано на шест национални забележителности. Повече информация за кампанията може да бъде прочетена на адрес
www.aminumber12.org.
В последния бюлетин на Световния хепатитен алианс, българската кампания „Аз ли съм № 12?”, е обявена за най-голямата медийна кампания в света, провеждана някога до този момент. От 18 май телевизионния клип „Аз ли съм № 12?”, ще бъде излъчван в 10 български телевизии, което трябва да помогне и да насърчи още хора да потърсят помощ и лаборатории, където да се изследват за хроничен хепатит Б и С.
Хепасист ще открие два регионални информационни центрове за хепатит в гр. Пловдив и в гр. Варна. Там хората ще могат да получат информация за хепатитите. В тези центрове ще се провеждат и скрининги за изследване за хронични вирусни хепатити. Д-р Хасърджиев каза, че предстоят и акции за ваксинации, като акцента на тези ваксинационни програми ще бъде върху хората, които са на възраст над 17-18 години, т.е хората, които изобщо не са ваксинирани срещу хепатит Б, тъй като ваксинирането на новородените в България се прави от 1992 година насам.
Лечението на хронични вирусни хепатити и новия позитивен списъкТук преразказвам информацията, която беше споделена от проф. Чернев и доц. Матева, като съм включил и отговорите им на въпросите на Тошко и на един мой въпрос за лечението с нуклеозидни аналози.
Програмата за лечение на хронични вирусни хепатити върви в България от 7-8 години, като НЗОК плаща около 10-11 млн. лева на година за лечението на тези хепатити. Това според специалистите е недостатъчно. Бюджета на Здравната каса по тази програма трябва да стане поне 20 милиона лева, за да може да обхване всички нуждаещи се пациенти и да няма списък на чакащите за лечение. В момента по програмата се лекуват около 250 човека, а над 250 човека чакат. Тези изчисления показват, че във връзка с диагностицирането на хепатита и подобряването на диагностиката за лечението на хепатит С са необходими 20 млн. лева. Средния период, за който се чака в списъка на чакащите за лечение, е от порядъка на 9 до 12 месеца.
Дружеството по гастроентерология е изработило консенсус. Той ще бъде вероятно малко слабо променен и актуализиран в края на месец юни. Въз основа на консенсуса ще бъде изработена работната програма, като не е ясно дали тя ще бъде разработена в структурата на Националната Здравноосигурителна каса или в Министерството на здравеопазването.
През последните месеци в НЗОК са били одобрени много протоколи и е било започнато лечението на доста болни с хроничен вирусен хепатит. Има уверение от НЗОК, че няма да има прекъсване на лечението на пациентите, които в момента се лекуват с противовирусни лекарства, независимо от това, че протоколите в момента се издават със срок един месец. Доц. Матева увери, че в момента програмата за лечение на хронични вирусни хепатити не е спряна. Има административни проблеми при смяната на програмата и влизането на новия реимбурсен списък, но те ще бъдат преодолени.
Всички, които са на лечение и имат вече издадени протоколи, трябва да отидат в центровете, които са им издали протоколите. Няма да се пишат нови протоколи, а ще има етапна епикриза, която трябва да се подаде възможно най-бързо. Етапната епикриза се подава в съответната РЗОК. Освен етапната епикриза се подава и молба до съответната РЗОК за удължаване на срока на протокола, т.е. за удължаване на лечението. Например, ако сте си взел протокол за 6 месеца, а в момента сте си взели лекарствата за 3 месеца, пак трябва да подадете документи за останалите 3 месеца. Въпреки, че комисията по позитивния списък би трябвало да заседава пак чак на 1 септември, всеки момент се очаква да обновят новия позитивен списък с нови лекарства. Очаква се това да стане всеки момент и би трябвало да се случи преди 1 юни.
Лечението с нуклеозидните аналози, включени в позитивния списък, се заплаща за период от 1 година. Искането на специалистите е било този период да бъде 3 години. В същото време в целия свят нито една здравна система не плаща лечение с нуклеозидни аналози, за период по-дълъг от 1 година. В много от развитите държави имат различни фондации и спомагателни пътища за финансиране на удължаването на лечението, които обаче в момента не съществуват у нас. Продължителността на лечението с нуклеозидните аналози не е определена теоретично. В момента им се правят изследвания за канцерогенен риск от тях и т.н. Постфактум хепатитът предизвиква често мутации. Мощните препарати могат да бъдат изписвани по-продължително време. Опитът с двата по-мощни препарата, е 6 години за единия, а за другия 4 години и те може да се изписват за продължително време. Тези, обаче които предизвикват мутации, могат да се изписват за по-къс период от време.
Поздрави,
Радо