Автор Тема:  Запознаване с хранителните добавки  (Прочетена 8294 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2373
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
Дата: 15 март 2010
Разпространил: www.hepctrust.org.uk
 
Елементарен наръчник на основните хранителни добавки
 
Увереността, че имате добър хранителен режим, който включва всички необходими витамини и минерали, е от съществено значение. Но приемът и на допълнителни хранителни добавки може да бъде една добра идея за хората с хепатит С. Поради проблеми с храносмилането може да имате недостиг на или трудно да извличате от консумираната храна достатъчно от правилните хранителни вещества. Най-добре е да се опитате да ги вземете допълнително и да видите дали ще се почувствате по-добре, но имайте предвид, че промените могат да бъдат едва доловими и е необходимо време, за да има ефект.
 
Има голямо количество от много противоречива информация за хранителните добавки и хепатит С, особено в Интернет, с примери на хора, приемащи огромни дози от нещо. Бъдете предпазливи относно приема на добавки, тя много зависи от фактори, специфични за здравословното състояние на всеки един човек, степен на увреждане на черния дроб и издръжливостта или слабостта на други органи, както и от други здравни проблеми. Ако възнамерявате да приемате добавки винаги е добре да го обсъдите със здравен специалист, на когото имате доверие. Информацията, включена тук, е за сравнително безопасни хранителни добавки, вземани от много хора с хепатит С. Но винаги трябва да имате предвид, че това е нещо индивидуално и не приемайте огромни дози, тъй като те могат да бъдат изключително вредни за черния дроб (виж предупрежденията по-долу).
 
Ако решите да вземате допълнителни хранителни добавки, много е важно те да бъдат с добро качество. Търсете марки, които съдържат възможно най-малко помощни вещества и допълнителни съставки. Към марките, отличаващи се с добро качество, спадат Biocare, Solgar, Veridian, Vega, и Cytoplan*, които произвеждат много добри хранителни добавки от ново поколение (food-state supplements) - най-близо до формата, под която те се намират в естествените храни.
 
Кратък речник на билките за НСV/Внимание! Билки и хранителни добавки

Антиоксиданти

Антиоксидантите са от съществено значение за здравето на черния дроб тъй като забавят прогресирането на чернодробното увреждане (фиброза) чрез неутрализиране на опасните свободни радикали. Свободните радикали са високо реактивни химически субстанции, които са вторичен (страничен) продукт от нормални химически реакции на нашите клетки като произвеждане на енергия и разлагане на мазнини. По време на тези реакции кислородът се превръща в супероксид (супероксиден радикал), който може да причини увреждане на тъканите и клетките. Обикновено в организма съществува механизъм за защита на клетките от опасностите от свободните радикали, но ако има прекалено много свободни радикали, с които трябва да се справи, то тогава има риск от увреждане на клетките. Свободните радикали са повод за безпокойство за хората с хепатит С по няколко причини.

Хроничното чернодробно възпаление може да доведе до свръхпроизводство на свободни радикали в черния дроб. Има данни, че свободните радикали играят роля за фиброзата на черния дроб. Свободните радикали могат по химичен път да променят мазнините в организма. Това се нарича липидна пероксидация. Свободните радикали атакуват клетъчната мембрана и могат да наранят и в крайна сметка да убият клетките Ако това се случи в клетки на черния дроб, то може да доведе до по-голяма цикатризация (образуване на съединителна/увредена тъкан) или фиброза. Ако чернодробната функция е вече увредена и това е довело до претоварване с желязо, то свободните радикали могат да взаимодействат с желязото и да причинят допълнително увреждане.

Кои антиоксиданти?

Витамин С е много лесно достъпен и мощен антиоксидант. Препоръчва се да се приема по 500 мг дневно. Ако искате да вземете по-висока доза, то по-добре вземете два пъти дневно по 500 мг отколкото 1 г един път на ден. Витамин С не се складира в организма и излишното количество се изхвърля.

Витамин Е
е друг мощен антиоксидант, който може също да се бори с умората, да помага на кожата и поддържа имунната система. Препоръчително е да се приемат 200- 400 IU на ден (IU са мерните единици в които се продава - означава международни единици).

Алфа липоевата киселина (ALА) помага на чернодробния метаболизъм и на очистването на организма от тежки метали. С напредването на възрастта запасите от ALA намаляват и затова може би бихте искали да я включите като добавка. Също така тя подобрява действието на витамините-антиоксиданти С и Е и на глутатиона (който играе важна роля за детоксикацията и за здравословната имунна реакция).

Цинк, селен и бял трън са също антиоксиданти. Можете да купите различни антиоксидантни препарати, които включват по няколко от тях. Избягвайте тези, които съдържат витамин А, тъй като той се натрупва в организма. .

.....................

Цялата статия може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: HCV/Запознаване с хранителните добавки


Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен anita

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *****
 • Публикации: 2988
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Запознаване с хранителните добавки
« Отговор #1 -: Май 19, 2010, 18:02:02 »
За лецитина мога да кажа, че години наред си поддържах в норма нивата на холестерола и HDL и LDL. Много съм доволна от него. Съотношението цена, количество и качество на Валмарк е приемливо.


Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007