Автор Тема:  Д-р Иван Петров, Хепатолог  (Прочетена 6322 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bozhichkov

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Студент
 • *****
 • Публикации: 105
 • Пол: Мъж
  • Профил
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
 • Статус: Хроничен хепатит C
Д-р Иван Петров, Хепатолог
« -: Август 22, 2007, 01:03:00 »
Д-Р ИВАН ПЕТРОВ, ХЕПАТОЛОГ: ЧЕРНИЯТ ДРОБ ИМА ОГРОМНИ ВЪЗМОЖНОСТИ, НО ТРЯБВА ДА СЕ ЩАДИ
В: ДОКТОР, №12, 19 март 2007,
Ако имате жлъчнокаменна болест, прочистването на този орган е противопоказно, защото може да се стигне до запушване на жлъчните протоци и съответно - до операция

През целия ни живот черният дроб е този орган, който мъжествено поема върху себе си удари, предпазвайки вътрешната среда на организма от вредните вещества. Той изработва и много необходими съединения. Как да се предпазим от прекаленото натоварване, от болестите и от разрушаването на черния дроб? Как да му помогнем в беда? На въпросите на “Доктор” отговаря д-р Петров, хепатолог.

- Кои болести на черния дроб в днешно време са най-актуални?
- Проблем номер едно е жлъчнокаменната болест, от която днес, за съжаление, страдат не само възрастните хора. Но ако вземем патологията на черния дроб като цяло, на преден план излизат метаболитните заболявания, които възникват на фона на злоупотребата със спиртни напитки и затлъстяването и са свързани с нарушенията на мастната обмяна. От това произтича излишно отлагане на мазнини в чернодробните клетки, които по-нататък преминават в цироза на черния дроб и понякога - в рак. Тези заболявания са бич за хората и в Америка, и в Европа. Заседналият начин на живот (хиподинамия) и характерът на хранене (излишна употреба на мазнини и въглехидрати и недостатъчно - на белтъчини, плодове и зеленчуци) все по-често водят до затлъстяване. По тези причини възникват захарен диабет, хипертония и увреждане на черния дроб. На практика почти при всеки болен със затлъстяване е налице и увреждане на черния дроб.
- На кои функции на черния дроб влияе това?
- Трябва да бъде ясно, че цирозата на черния дроб е нарушаване на неговата структура, т.е. замяна на активно действащите чернодробни клетки със сраснала тъкан. А чернодробните клетки и черният дроб като цяло - това е една лаборатория. Всичко, което се натрупва в нашия организъм, всичките токсини и препарати, които приемаме, преминават през черния дроб и той ги обезврежда. Но ако той е в неактивно състояние, тези вещества или постъпват в кръвта, или излизат чрез жлъчния сок от организма. Черният дроб е филтър за всичко, което постъпва отвън и не ни е нужно. Той обезврежда всякакви попаднали отвън отрови, некачествени храни, а също и токсичните продукти, образували се например в резултат на това, че поради нарушена функция на задстомашната жлеза или червата, не е настъпило пълно разтваряне на хранителните продукти. Черният дроб прави нашата вътрешна среда здрава и нормална, за да не могат токсичните продукти да подействат на мозъка, сърцето, ендокринните жлези, белите дробове и т.н. Черният дроб има и друга задача - да синтезира множеството вещества, които са необходими за живота - високодисперсните белтъчини, липидите, компонентите на клетъчния имунитет, цитокините и т.н.
- Излиза, че черният дроб е универсален орган?
- Да. И с огромна способност към регенерация. Дори и за Прометей има създаден мит, когато всяка вечер орел кълвял по малко от черния му дроб, а на сутринта той се възстановявал. Това е така. Началните етапи на увреждане на черния дроб често преминават незабелязано, защото той има много компенсаторни възможности. Той мобилизира всички резерви за изпълнение на своите задачи, но това не се отразява на нашето състояние. А когато черният дроб е увреден 80-85 процента, едва тогава започваме да усещаме, че той работи зле. Но уви, в този момент на увреждане често нещата са необратими и лекарите могат да направят малко. Защото сме пропуснали моментът, когато е трябвало да помогнем на черния си дроб.
- И така, най-важна е профилактиката. С какво трябва да започне тя?
- Вечна младост няма, няма и вечно здраве. Нашата задача е правилно и разумно да се разпореждаме с това, което ни е дадено отгоре. Как? Много просто. Разгледайте своето родословие. Баща, майка, дядовци, баби. Как са живели те, от какво са боледували, какви проблеми са имали със здравето? Ние в една или друга степен ги повтаряме. Ако моят баща е имал проблеми с кръвното налягане, аз съм длъжен да наблюдавам себе си и да не допусна такова нарушение, както и последствията, до които води например хипертонията. Ако някой от роднините има жлъчнокаменна болест, разберете от какво е предшествана тя? Това са начинът на хранене, излишното тегло, повишеното съдържание на липиди, неправилният начин на живот. Все такива излишни неща... А всичко това може да не се допуска. Ако някой от вашите роднини е страдал от затлъстяване, не повтаряйте неговата грешка. Бъдете разумни и ще се предпазите от здравословни проблеми. Лекарят, естествено, ще ви помогне, но няма да ви направи съвсем здрав.
- Какво ще кажете за спиртните напитки?
- Аз смятам, че умереното количество спиртни напитки (20-30 мл алкохол, за мъжете - до 50 мл преди ядене) повишава защитата на организма, но не трябва да се злоупотребява. Имайте предвид и това, че бялото и червеното вино, водката, конякът, при различните хора са полезни до известна степен. Коняк в малки количества се препоръчва на тези, при които са налице слаби нарушения на сърцето и коронарните съдове. Червеното вино оказва укрепващо въздействие на червата, а бялото - отпускащо. От своята практика зная, че ако човек е престанал да понася спиртните напитки, особено “шампанското”, търсете проблема в черния дроб. Аз въобще не бих препоръчал шампанско. Газираният алкохол влияе много лошо на човека и черният дроб реагира най-напред, предизвиквайки невъзприемане на алкохола.
- Известно е, че ескимосите приемат много месо и мазнини, а черният им дроб ги понася спокойно. Как се получава това?
- Това е предразположеност. Ако възрастен жител от тези райони се премести в райони с друг климат, ще му бъде трудно. Колкото по на север живее човек, толкова по-необходими са мазнини и белтъчини. На юг употребяват по-малко мазнини в храненето и повече растителна съединителна тъкан. Ние знаем, че инфарктите най-често настъпват при хора с наднормено тегло и със затлъстяване. А има хора с нормално тегло, но с атеросклероза и с жлъчнокаменна болест. Защо? Очевидно влияние оказва начинът на живот, типът обмяна на веществата. Всеки от нас си има своите особености - генетични, физически. Затова и начинът на живот, и лечението трябва да се избират индивидуално.
- Вярно ли е, че при вирусен хепатит не може да се предприеме нищо?
- Не може да се говори за безизходица. Ефикасността от лечението на хепатит В и С с интерферони е 50-70 процента. Вносните препарати са по-ефикасни, но лечението се оскъпява и не всеки може да си го позволи. Има комбинирани схеми, при които наред с интерфероните се предписват химични препарати. С хепатит С хората могат да живеят десетки години, без да подозират за болестта си. Той се предава чрез кръвта, най-често чрез инжекции. А хепатит В може да се предаде чрез общите продукти от бита. Може би и по полов път - това все още се дискутира. Необходима е и поддържаща терапия - хепатопротектори, антиоксиданти, витамини, защото при хепатит се нарушават всички обменни процеси в организма.
- Как се отнасяте към въпроса за прочистване на черния дроб?
- Прочистването на черния дроб повече подхожда на хора, които имат патология на жлъчнокаменните пътища. За самия черен дроб прочистването има минимално значение. Можем само до известна степен да намалим интоксикацията на организма, като стимулираме дейността на чернодробните клетки. Първо, хората, които предприемат прочистване на черния дроб, често не обръщат внимание на състоянието си. Ако имате жлъчнокаменна болест, прочистването на черния дроб е противопоказно, защото може да се стигне до запушване на жлъчните протоци и съответно до операция. Второ, трябва да се убедите, че функцията на черния дроб се осъществява в пълен обем, така че той да може да се справи с това натоварване. С такова високо натоварване обаче, като растително масло с лимонов сок, черният дроб просто може да не се справи.
- Кои методи на прочистване смятате за най-приемливи?
- Използвайте по-меки препарати. Например ксилит или сорбит. Но най-добре е минерална вода. Пийте алкална минерална вода, полежете 40 минути на дясната страна (там е областта на черния дроб) върху затоплена грейка и всичко ще бъде наред. Но ще повторя, че това може да се предприеме, ако не съществува опасност от запушване на жлъчните протоци. Аз ви съветвам да не се увличате с прочиствания и ако човек има проблеми с жлъчната система, да приема препарати, които помагат за отделяне на жлъчен сок, за да не се застоява той. Защото именно застоят на жлъчен сок е особеност на жлъчния човек, това се знае от древността.
- А какви билки бихте посъветвали да използват нашите читатели?
- Струва ми се, че билките незаслужено се пренебрегват. И дори трябва да се обръщате към специалисти-билкари. Различните билки действат по различен начин. Ето някои основни компоненти за различни смеси - шипки, боровинкови листа, корени от глухарче, цикория и др. Всяка билка оказва свое въздействие. Например шипката изхвърля жлъчния сок, корените от глухарче подобряват работата на имунната система. Тези и други компоненти се подбират индивидуално, в зависимост от състоянието. Използването на билки обаче трябва да бъде в разумни дози.
- Трябва ли редовно да се пият билки?
- Не трябва да се приемат постоянно каквито и да е препарати. Например възрастните хора изпитват недостиг на витамини, но нека запълват този недостиг през есента и зимата. Всеки трябва да си помисли за недостига на витамини в организма си. И още един проблем е дисбиозата (дисбактериоза). Винаги приемайте киселомлечни бактерии и продукти за подобряване работата на червата - преди всичко съединителна тъкан. А рафинираните и синтетични продукти не са полезни, казвали сме го много пъти. Нашите деди не са страдали от чернодробни болести.
« Последна редакция: Февруари 04, 2008, 00:23:05 от Radoslav Rusinov »

Неактивен Емануил Денков

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Дипломант
 • *****
 • Публикации: 352
 • Пол: Мъж
 • хепB
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Д-Р ИВАН ПЕТРОВ, ХЕПАТОЛОГ
« Отговор #1 -: Август 23, 2007, 12:52:24 »
- Вярно ли е, че при вирусен хепатит не може да се предприеме нищо?
- Не може да се говори за безизходица. Ефикасността от лечението на хепатит В и С с интерферони е 50-70 процента. Вносните препарати са по-ефикасни, но лечението се оскъпява и не всеки може да си го позволи. Има комбинирани схеми, при които наред с интерфероните се предписват химични препарати. С хепатит С хората могат да живеят десетки години, без да подозират за болестта си. Той се предава чрез кръвта, най-често чрез инжекции. А хепатит В може да се предаде чрез общите продукти от бита. Може би и по полов път - това все още се дискутира. Необходима е и поддържаща терапия - хепатопротектори, антиоксиданти, витамини, защото при хепатит се нарушават всички обменни процеси в организма.

От това изказване на този специалист си мисля че си служи със стара инрофмация. Предаването на хепатит В по полов път не се дискутира изобщо. Имало е дискусии преди повече от 5-10 години.

Друга забележка имам, не е обяснил разликата м/у хроничен и остър вирусен хепатит А, В и С!!! Не знам за каква аудитория е насочено това интервю, но не мисля че са запозати с това... Нито е споменал че при хроничен хепатит В няма излекуване и че целта е само да се овладее заболяването. Много общо и неясно се е изказал по тази тема. За хепатит В има и препарати, които не са интерферонови и не се комбинират с интерферон, ако си мисли така значи е в голяма грешка. Този друг тип препарати могат да се комбинират помежду си но не и с интерферон. И ефективноста при хепатит В е малко над 40% не е 50%

На мене лично този топик ме впечатли с малки изключения и ще се взема бележки! Мерси bozhichkov

 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007