Автор Тема:  Ново изследване свързва захарта със смущения в дейността на черния дроб  (Прочетена 4993 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Радослав Русинов

  • Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • *******
  • Публикации: 5566
  • Пол: Мъж
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Интересна информация, публикувана в брой 47 на вестник "Капитал" от 23 ноември, 2007 година:

Цитат
Няма безплатен обяд
Ново изследване свързва захарта със смущения в дейността на черния дроб, половите хормони и сексуалното желание
Ясен ПЕКУНОВ


Познавате ли хора, които си хапват често, при това добре, не отказват десерт и други сладки неща, пият подсладени безалкохолни напитки и дори обилно слагат захар в кафето си? Ако не са доста млади, твърде често те имат наднормено тегло и поредица здравословни проблеми. Мнозина вярват, че ежедневния прием на голямо количество калории и 30 - 50 кг захар годишно ще им се размине. Обаче не става така - безплатен обяд няма!

Според ново изследване (J Clin Invest (2007) doi:10.1172/JCI32249) високите количества захар в кръвта имат дългосрочни негативни последици за организма ни, породени от недобро функциониране на черния дроб. Учени от детския и семеен изследователски институт във Ванкувър и от университета на Британска Колумбия, Канада, откриват, че гликозата и фруктозата потискат в значителна степен активността на важен ген в чернодробните клетки (хепатоцитите). Генът SHBG отговаря за синтеза на протеина SHBG (sex hormone-binding globulin), който пренася половите хормони тестостерон и естроген до тъканите и регулира усвояването им там.

Известно е, че хората с наднормено тегло винаги имат понижени концентрации на SHBG-протеина, но причината за това досега е била грешно приписвана на инсулина. Лекарите използват концентрацията на SHBG за измерване на свободния тестостерон, а занижените нива на протеина в кръвта индикират т.нар. метаболитен синдром (преддиабетично състояние, комбинирано с високо кръвно налягане и холестерол) и повишения риск от сърдечен удар. Изследването на канадските учени показва, че SHBG не се повлиява от високите концентрации на инсулин, както се е смятало досега, а от високите концентрации на монозахариди (гликоза и фруктоза) в кръвта. Резултатите също така означават, че нивата на SHBG могат да се ползват за индикатор доколко добре работи черният дроб (хепатоцитите изграждат 70% от масата на черния дроб) и колко ефективни са различните медикаменти за усилване на функциите на този орган.

Експериментът, който силно развълнува научните среди, е твърде прост. Опитни мишки са хранени с прекомерно сладки храни и клетъчни култури от хепатоцити, които са отгледани в богата на захар среда. Оказва се, че високите концентрации на гликоза и/или фруктоза понижават активността на протеин с име HNF-4-alpha, който на свой ред потиска експресията на гена SHBG, отговорен за синтеза на протеина SHBG. 10 мг/мл. гликоза намаляват концентрацията на SHBG с около 50% в клетъчна култура. Просто и ясно като повечето значими научни открития.
...
За пълния текст на статията

Тъй като тук нямаме право да публикуваме пълния текст на статията и след седмица тя най-вероятно ще бъде достъпна само за абонати, по-долу слагам източник на английски с информация за цитираното научно изследване:

Цитат
Too Much Sugar Turns Off Gene That Controls Effects Of Sex Steroids
ScienceDaily (Nov. 21, 2007)

Eating too much fructose and glucose can turn off the gene that regulates the levels of active testosterone and estrogen in the body, shows a new study in mice and human cell cultures that’s published this month in the Journal of Clinical Investigation. This discovery reinforces public health advice to eat complex carbohydrates and avoid sugar. Table sugar is made of glucose and fructose, while fructose is also commonly used in sweetened beverages, syrups, and low-fat food products. Estimates suggest North Americans consume 33 kg of refined sugar and an additional 20 kg of high fructose corn syrup per person per year.

Glucose and fructose are metabolized in the liver. When there’s too much sugar in the diet, the liver converts it to lipid. Using a mouse model and human liver cell cultures, the scientists discovered that the increased production of lipid shut down a gene called SHBG (sex hormone binding globulin), reducing the amount of SHBG protein in the blood. SHBG protein plays a key role in controlling the amount of testosterone and estrogen that’s available throughout the body. If there’s less SHBG protein, then more testosterone and estrogen will be released throughout the body, which is associated with an increased risk of acne, infertility, polycystic ovaries, and uterine cancer in overweight women. Abnormal amounts of SHBG also disturb the delicate balance between estrogen and testosterone, which is associated with the development of cardiovascular disease, especially in women.

“We discovered that low levels of SHBG in a person’s blood means the liver’s metabolic state is out of whack – because of inappropriate diet or something that’s inherently wrong with the liver – long before there are any disease symptoms,” says Dr. Geoffrey Hammond, the study’s principal investigator, scientific director of the Child & Family Research Institute in Vancouver, Canada, and professor in the Department of Obstetrics & Gynecology at the University of British Columbia.

“With this new understanding, we can now use SHBG as a biomarker for monitoring liver function well before symptoms arise,” says Dr Hammond, who is a Tier 1 Canada Research Chair in Reproductive Health. “We can also use it for determining the effectiveness of dietary interventions and drugs aimed at improving the liver’s metabolic state.”

Physicians have traditionally measured SHBG in the blood to determine a patient’s amount of free testosterone, which is key information for diagnosing hormonal disorders. In addition, SHBG levels are used to indicate an individual’s risk for developing type 2 diabetes and cardiovascular disease.

The discovery dispels the earlier assumption that too much insulin reduces SHBG, a view which arose from the observation that overweight, pre-diabetic individuals have high levels of insulin and low levels of SHBG. This new study proves that insulin is not to blame and that it’s actually the liver’s metabolism of sugar that counts.

This research was supported by a grant from the Canadian Institutes of Health Research, the Michael Smith Foundation for Health Research, and the BC Children’s Hospital Foundation.

Adapted from materials provided by Child & Family Research Institute.

Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007