Специалистите отговарят > [НЕАКТИВЕН РАЗДЕЛ] доц. д-р Красимир Антонов отговаря на пациенти

 Кръв от пръст

<< < (2/3) > >>

bibi123:
Това казах и аз,венозно е за количество,,но от пръст пак показва ако имаш Хепатит,,няма как да не покаве,,
 на бебе няма вена ,толкова лесно,,взема им се от пръстчето,,още в родилното,,,и си показва отрицателен или положителен .. :flowers:

Радослав Русинов:
Прекалено окупирахме темата и предлагам да спрем, защото все пак сме в раздела на доц. Антонов. Ако искате, може да се стартира отделна тема в някой от другите раздели.
А иначе има два отделни термина "венозна кръв" и "периферна кръв" в зависимост от това къде циркулира, кръвта от пръст е периферна кръв. За съжаление, не успях да открия достатъчно ясно и конкретно обяснение за основните разлики (но не се рових достатъчно), но предполагам една от тях е, че периферната кръв трябва да е по-голямо количество, за да гарантира точност на изследването, което може да се постигне с доста по-малко количество венозна кръв.


Поздрави,
Радо

pavlinaboneva:
Една моя позната лаборантк ми обясни,че  разликата между  кръв от вена и пръст е в количеството

joro:
Не точно, едната е венозна другата периферна   

Радослав Русинов:

--- Цитат на: pavlinaboneva в Ноември 02, 2010, 23:22:33 ---Една моя позната лаборантк ми обясни,че  разликата между  кръв от вена и пръст е в количеството

--- Край на цитат ---
При интервюто с д-р Иванова и зададох подобен въпрос, ето и отговора:

--- Цитат ---Интервю с д-р Анета Иванова - Лабораторна диагностика на хронични вирусни хепатити и възможностите на лабораторията по молекулярна диагностика на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”
...
Венозна и периферна кръв

Р. Русинов: Каква е разликата между венозна и периферна кръв и защо в някои случаи на взета кръв от пръст от бебета или малки деца, някои лаборатории не успяват да направят успешно серологичното изследване, поради недостатъчното количество взета кръв?
Д-р Иванова: Периферната, това е капилярната кръв, взета от пръста, а венозната е взета от вената. Венозната и капилярната кръв имат някои разлики в състава си и не е възможно да се направи всяко изледване с кръв от пръста. Понякога при по-малките деца се взима кръв от пръст, когато не може да се  вземе кръв от вената, защото е по-трудно. В тези случаи взетата кръв се използва за да се направи пълна кръвна картина или няколко други изследвания. Но ако трябва да се направят повече изследвания, биохимични, серологични, тогава задължително трябва да се вземе венозна кръв.
...

--- Край на цитат ---


Поздрави,
радо

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия