Автор Тема:  Симптоми на заразяване с хепатит - статия с грешна информация в Puls.bg  (Прочетена 14932 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Статия за симптомите при заразяване с хепатит A, B, и C:
- Симптоми на заразяване с хепатит (І част) - Особености при хепатит В и С
- Симптоми на заразяване с хепатит (ІІ част) - симптоми при хепатит А
Puls.bg продължават да пускат недобре проучени и адекватни на днешната ситуация статии. Тази статия беше пусната на Puls.bg преди една седмица, като отново не са цитирани нито източници, нито автора.
Този път реших да напиша коментар под първата част на статията, която е за хепатит B и C, като казах, че искрено се учудвам как един сериозен здравен портал пуска статии без цитирани източници и без автор. Също така изкоментирах тази глупост за острия хепатит Б:
Цитат
В случай, че не се вземат терапевтични мерки при заболяването шест и повече месеца, хепатитът става хроничен.
като казах, че това не е вярно.
Коментара го пуснах преди няколко дни и от време на време минавах да видя дали модераторите или някой посетител ще изкоментират нещо. Е, вместо коментар, модераторите тихомълком са изтрили поста ми:shocked1: Много елегантен начин да се справят със забележките, просто изтриват коментара  :clap:
Ще напиша писмо на екипа, поддържащ сайта във връзка с това, ще ми е много интересно дали и какво ще отговорят.

Поздрави,
Радо
« Последна редакция: Юни 15, 2010, 14:23:06 от Радослав Русинов »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен galq

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 906
  • Животът може да бъде и хубав......
    • Профил
  • Статус: Има близък с хепатит C
Няма що,хубава работа.Ради ,не се учудвай и в други форуми го има това с триенето. :crying2:

• Профил
    • My Home Page
Започва да става интересно :chat:
http://www.puls.bg/health/inquisitive/news_4358.html

Неактивен Мери_

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2373
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Май даже са забравили от къде са преписали статията си! :pardon:

Неактивен sunshine

• Публикации: 710
  • генотип 3
    • Профил
О, нееее!  :shocked1:

Много са им "медицински" и много са им "сериозни" източниците, няма-що!

Неактивен Аника

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1161
  • генотип 1
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир + Даклатасвир
Хм, разачоравна съм от Plus.bg.  :ashamed2:
Доста прилично поднесена информация съм получавала от тях, но явно не разбират много от хроничен хепатит! Ама не им прави чест да публикуват невярна информация. По-добре е да не си запълват страниците просто така, колкото да има нещо за четене. А и без това непросветените хорица са на тръни, като чуят за хепатит, та една такав статия бая ще ги раздруса.
А за това, че са си позволили да изтрият поста на Ради :sad3:

Ради, мерси за всичко което правиш  :flowers:
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."

Неактивен Reni

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 299
    • Профил
  • Резултати: Неуспешно
Много интересно обяснение наистина - и по въпроса с триенето и особено за източниците. И като си помисля колко хор се доверяват на публикациите им.

• Профил
    • My Home Page
Определено дразня някой от Puls.bg изключително много, изтриха ми още един пост  :shocked1:
Но нищо, аз си пазя всички постове и ще ги пускам постоянно, сега пуснах поста си отново. Ето го цитиран и тук, защото нищо не се знае  :pardon:
Цитат
Здравейте,
Това са два цитата от медицински източници, които влизат в противоречие на написаното в статията по-горе:
"В случай, че не се вземат терапевтични мерки при заболяването шест и повече месеца, хепатитът става хроничен".

Първия източник е една от най-добрите медицински книги, посветена изцяло на вирусните хепатити, тя е издадена през 2005 година: Viral Hepatitis, 3rd Edition, prof. Howard C. Thomas (Editor), prof. Stanley Lemon (Editor), prof. Arie J. Zuckerman (Editor): http://www.amazon.com/Viral-Hepatitis-Howard-C-Thomas/dp/1405130059/
Chapter 11 - Epidemiology, page 181:
"Acute hepatitis B usually runs a self-limited course in adult subjects, with most patients recovering completely."

Chapter 19 - Pathogenesis of chronic hepatitis B, page 310
Self-limiting infection
"The majority of individuals infected with HBV in childhood and adult life develop a clinical or subclinical self limiting acute hepatitis, with spontaneous clearance of hepatocytes supporting HBV replication or suppression of viral expression, within a few weeks of infection. Some individuals infected with HBV, however, develop chronic infection. The age at which an individual is infected determines the likelihood of the development of chronic infection. Of babies born to mothers with chronic replicative HBV infection (usually, but not invariably, hepatitis B e [HBe] antigen-positive), 98% become infected, and 95% of these will develop persistent infection. 13 However, only 10–15% of children and <5% of adults infected with HBV develop chronic infection."

Втория източник е статия от списание Journal of Hepatology, издание на EASL (Европейската асоциация за изучаване на черния дроб), статията е от 2003 година:
Clinical virology of hepatitis B virus infection (Journal of Hepatology 39 (2003) S26–S30)
"Acute type B hepatitis is usually a benign disease that spontaneously resolves in more than 90% of cases."

Както виждате, говори се за "self-limiting infection" и "spontaneously resolves", което със сигурност не означава, че ако не се вземат терапевчтични мерки, хепатит Б ще стане хроничен.

Поздрави,
Радослав Русинов
Поста стоеше почти седмица под статията, но явно те изчакваха да мине малко време и днес вече го изтриха. Предполагам могат да премахнат изцяло възможността за коментиране под тази статия, затова очаквам съвсем скоро да предприемат и тази стъпка.

Поздрави,
Радо

• Профил
    • My Home Page
Какво мислите, трябва ли да спра да се заяждам с тях, или да упорствам. Защото съм сигурен, че ще предприемат крути мерки след последния ми пост, в който вече казвам, че съм от пациентска организация - или ще изтрият всички коментари, или ще изтрият последните ми коментари и ще забранят коментирането под статията. Това значи, че трябва да почна да въртя телефони или да предприема нещо през Национална пациентска организация.
Просто някой явно не може да преживее, че критикувам това, което е преписал грешно от някой учебник, вместо да преодолее егото си и да звънне един телефон на някой от хепатолозите ни и да попита дали това изречение е вярно, или не.
Но как да приема, че в един от най-сериозните здравни портали в България може да има твърдение, че острия хепатит Б задължително ще стане хроничен, ако болния не вземе терапевтични мерки. Това не просто не е вярно, това просто е толкова фрапиращо невярно, че прочитайки набързо тази новоизлязла статия, останах с полуотворена уста и затова и реших да напиша коментар. Уточнявам, че дори не си спомням изобщо дали някога съм пускал някакъв коментар под статия за хепатит в Puls.bg, въпреки, че съм ги изчел всичките.

Поздрави,
Радо

Неактивен qiqi

• Публикации: 845
    • Профил
Според мен това не е заяждане.Нали трябва инфото им да е коректно,толкова хора четат и всеки ден има нови болни които търсят информация и се доверяват на статиите които четат. :fight2:

Неактивен Asy

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 97
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe

Неактивен ralka

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 366
    • Профил
Радо, според мен трябва да продължиш да упорстващ. Това все пак не е шега работа да постваш невярна и подвеждаща информация, особено в здравен портал, който посещават хора, нуждаещи се от адекватна и актуална информация. Аз лично съм доста изумена от отношението на редакторите на този (доста популярен медицински портал). Имам чуството, че са склонни да направят всичко възможно да прикрият грешката си, но не и да я поправят- просто казано изобщо не им пука.

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1558
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
вместо да преодолее егото си и да звънне един телефон на някой от хепатолозите ни и да попита дали това изречение е вярно, или не.

Прав си, че трябва да говорят точно с хепатолог, защото доста от другите лекари мислят като редакторите на Puls.bg  :skeptical:

• Профил
    • My Home Page
Както и се предполагаше, гневния редактор на Puls.bg е изтрил всички коментари  :clap3:
Но не съм сигурен, че могат да изключват коментирането за конкретна статия, защото още не е изключено. Тъкмо мислех да започна да си повтарям постовете (които предвидливо си пазя), когато реших да прегледам пак статията за промени. Забележете как беше променено прословутото изречение, от:
Цитат
В случай, че не се вземат терапевтични мерки при заболяването шест и повече месеца, хепатитът става хроничен.
вече е променено на:
Цитат
В случай, че не се вземат терапевтични мерки при заболяването шест и повече месеца, хепатитът може да хронифицира.

Така по-съм съгласен и мисля да спра със заяждането. Не ми се вярваше, че дори ще промени текста, така, че това си е направо събитие.

Само, че ще преименувам цялата тема като ще сложа друго име, за да може да ни намира по-лесно Гугъл.

Поздрави,
Радо

• Профил
    • My Home Page
Хронология на събитията с наложената цензура от редакторите на Puls.bg на коментарите ми под статията:

През седмицата от 17-ти до 22-ри май на сайта на Puls.bg пускат статия с име "Симптоми на заразяване с хепатит (І част) - Особености при хепатит В и С". Аз съм абониран за седмичния бюлетин на Puls.bg и на 23-ти или 24-ти май прочитам за новата статия. Отварям я и откривам глупостта за хепатит Б, която цитирах многократно. В понеделник или във вторник (24 или 25 май) пускам коментар, който не съм запазил, но който гласи нещо от сорта на:
Цитат
Здравейте,
Бихте ли цитирали източниците си или бихте ли написали автора на статията. Изненадан съм, че в последно време на сайта на Puls.bg се появяват все повече статии без автори и без цитирани източници.
Бихте ли казали откъде сте взели тази информация "В случай, че не се вземат терапевтични мерки при заболяването шест и повече месеца, хепатитът става хроничен. ", защото всеки хепатолог ще ви каже, че тя не е вярна.

Следват няколко дни мълчание, докато на 29-ти май не откривам, че коментара ми е изтрит. Тогава стартирам тази тема във форума. Пиша имейл до екипа на Puls.bg, в който моля най-учтиво за обяснение защо коментара ми е бил изтрит, при положение, че не съм използвал груб или циничен език, а съм отправил критика към достоверността на изнесената информация в статията. Нищо не се случва, нито някой ми отговаря.

Няколко дни по-късно пускам нов коментар, почти дублиращ вече изтрития:
Цитат
Автор: Радослав Русинов
Дата: 2010-06-06 19:49:57
Здравейте,
Бихте ли казали какви са източниците, използвани за да се напише статията? Има ли някаква специална причина в част от статиите, които се появяват на сайта на Puls.bg да не се цитират източници?
Ще се радвам да разбера откъде сте взели тази информация: "В случай, че не се вземат терапевтични мерки при заболяването шест и повече месеца, хепатитът става хроничен.", защото тя очевидно не е вярна. 75% от хората, заразени с хепатит Б дори не развиват симптоми на остър хепатит и не постъпват в инфекциозна клиника, така че те със сигурност не са взели никакви терапевтични мерки. Това обаче не означава, че те не са успели да се излекуват спонтанно, дори без да разберат.
Много се надявам, че един сериозен и уважаван здравен портал като вашия, ще цитира поне източниците си.

p.s. Тъй като вече веднъж изтрихте коментара ми, без да съм използвал някакъв обиден език или нецензурни изрази и тъй като не отговорихте на запитването ми, което изпратих по имейл, реших, че мога пак да опитам да изразя свободно мнението си, както предполага възможността за писане на коментари след статиите на сайта ви. Благодаря ви предварително за това, че няма да изтриете пак коментара ми!

Поздрави,
Радослав Русинов

На следващия ден ми отговарят пак в коментар под статията:
Цитат
Автор: до г-н Русинов
Дата: 2010-06-07 10:38:21
Уважаеми г-н Русинов,
За да се скрие мнението, значи има причина. Никой от сайта не е длъжен да разяснява политиката на редакцията. Относно източниците ни можете да бъдете повече от сигурен, че са медицински и сериозни. И моля Ви, помислете отново - как нелекуван хепапит В може да премине от само себе си?! Това че протича безсимптомни не е равнозначно на излекуване именно това е опасното и води до фаталните усложнения след заразяване!

С уважение,
екип на Puls.bg

Цитат
Дата: 2010-06-07 17:00:58
Здравейте,
Да, не сте длъжни да разяснявате политиката на сайта, попитах, защото така можех да репликирам относно конкретния източник, но все още не го знам, така, че нищо не бих могъл да кажа за него.
Относно хепатит B, предполагам говорите за остър хепатит B, пак съдя по текста от статията, който цитирах. В случай на остър хепатит B практически не се провежда лечение, дори и пациента да постъпи в инфекциозна клиника. Вливанията на глюкоза, карсил, трансметил не се явяват лечение, а метод за бързо сваляне на чернодробните ензими и подпомагане бързото възстановяване на черния дроб.
Статистиката показва, че 90% от възрастните, заразени с хепатит B, успяват да се излекуват спонтанно и това не се случва, защото им е проведена терапия в инфекциозната клиника.
75% от хората заразени с хепатит B изобщо не постъпват в инфекциозна клиника, защото не развиват никакви симптоми на остър хепатит. Съгласете се, че според горното твърдение, би трябвало всички тези хора да развият хроничен хепатит B, което няма как да съвпадне със статистиката от само 10% хронифицирали. Относно цитираните 75 процента, информацията ми е от конференцията "Софийски хепатологични дни", която се проведе преди седмица, от презентация на проф. Чернев.
Повдигнах въпроса за източниците, защото специално по отношение на вирусните хепатити възгледите и разбиранията на учените се променят много бързо в последните години и ако цитирате учебник по медицина отпреди 10-15 години със сигурност източника ви не е релевантен на днешните научни познания за вирусните хепатити.

Поздрави,
Радослав Русинов

Следва техния отговор:
Цитат
Автор: --
Дата: 2010-06-08 10:51:47
Източниците ни са съвременни - 2007, 2009, 2010 г. англоезични. Надявам се този отговор г-н Русинов да Ви удовлетворява.

След това аз пускам два коментара:
Цитат
Дата: 2010-06-08 11:46:05
Здравейте,
Искам да уточня, че нямам нищо против цялата статия, мисля, че е много полезна и важна информация. Аз имам забележка спрямо един конкретен пасаж от нея, който е неверен, според мен.
Просто това твърдение, че ако в случай на остър хепатит B не се вземат терапевтични мерки, то той задължително хронифицира, е абсурдно.
90% от възрастните хора се излекуват спонтанно, дори и в статията Вие сте написали 94%.
Нали разбирате колко е неправилно това твърдение, сигурен съм и че това нещо не може да е записано в учебник по медицина, дори и по-стар, пък камо ли нов. Не знам каква е причината да продължавате да твърдите такова нещо, но ако се консултирате с някой от известните ни хепатолози ще разберете, че това нещо е неправилно.
Изобщо не е задължително един човек с остър хепатит B да вземе каквито и да е мерки, за да се пребори неговата имунна система с вируса. Просто това не е обвързано с това дали той ще лежи в болница или не, а с неговата имунна система.
Не искам да Ви променям убежденията, а както изглежда няма да промените текста и, но наистина се надявам коментарите ни да си останат под статията. Нека всеки, който чете статията прочете и тях и да може сам да прецени кое е по-вярното твърдение.

Поздрави,
Радослав Русинов

Цитат
Дата: 2010-06-08 12:56:54
Здравейте,
Искам да пусна цитат от сериозни медицински източници, които казват същото, което казвам и аз.
Източник: Viral Hepatitis, 3rd Edition, prof. Howard C. Thomas (Editor), prof. Stanley Lemon (Editor), prof. Arie J. Zuckerman (Editor): http://www.amazon.com/Viral-Hepatitis-Howard-C-Thomas/dp/1405130059/
"Acute hepatitis B usually runs a self-limited course in adult subjects, with most patients recovering completely."

Self-limiting infection
The majority of individuals infected with HBV in childhood and adult life develop a clinical or subclinical self limiting acute hepatitis, with spontaneous clearance of hepatocytes supporting HBV replication or suppression of viral expression, within a few weeks of infection. Some individuals infected with HBV, however, develop chronic infection. The age at which an individual is infected determines the likelihood of the development of chronic infection. Of babies born to mothers with chronic replicative HBV infection (usually, but not invariably, hepatitis B e [HBe] antigen-positive), 98% become infected, and 95% of these will develop persistent infection. 13 However, only 10–15% of children and <5% of adults infected with HBV develop chronic infection.

Още един източник, статия от списание Hepatology, издание на EASL, статия от 2003 година:
Clinical virology of hepatitis B virus infection (Journal of Hepatology 39 (2003) S26–S30)
"Acute type B hepatitis is usually a benign disease that spontaneously resolves in more than 90% of cases."

Както виждате, говори се за "self-limiting infection" и "spontaneously resolves", което със сигурност не означава "взимане на терапевтични мерки".

Поздрави,
Радослав Русинов

Минава почти седмица без някой да пипа коментарите под статията. На 14-ти юни откривам, че последния ми коментар, в който съм пуснал цитати от сериозни източници в подкрепа на моята теза, е изтрит.
Тогава го пускам пак с малки редакции:
Цитат
Дата: 2010-06-14 10:06:55
Здравейте,
Това са два цитата от медицински източници, които влизат в противоречие на написаното в статията по-горе:

"В случай, че не се вземат терапевтични мерки при заболяването шест и повече месеца, хепатитът става хроничен".

Първия източник е една от най-добрите медицински книги, посветена изцяло на вирусните хепатити, тя е издадена през 2005 година: Viral Hepatitis, 3rd Edition, prof. Howard C. Thomas (Editor), prof. Stanley Lemon (Editor), prof. Arie J. Zuckerman (Editor): http://www.amazon.com/Viral-Hepatitis-Howard-C-Thomas/dp/1405130059/

Self-limiting infection
"The majority of individuals infected with HBV in childhood and adult life develop a clinical or subclinical self limiting acute hepatitis, with spontaneous clearance of hepatocytes supporting HBV replication or suppression of viral expression, within a few weeks of infection. Some individuals infected with HBV, however, develop chronic infection. The age at which an individual is infected determines the likelihood of the development of chronic infection. Of babies born to mothers with chronic replicative HBV infection (usually, but not invariably, hepatitis B e [HBe] antigen-positive), 98% become infected, and 95% of these will develop persistent infection. 13 However, only 10–15% of children and <5% of adults infected with HBV develop chronic infection."

Втория източник е статия от списание Journal of Hepatology, издание на EASL (Европейската асоциация за изучаване на черния дроб), статията е от 2003 година:

Както виждате, говори се за "self-limiting infection" и "spontaneously resolves", което със сигурност не означава, че ако не се вземат терапевчтични мерки, хепатит Б ще стане хроничен.

Поздрави,
Радослав Русинов

След това пускам още един пост, който не си пазя, но гласи нещо от сорта:
Цитат
Здравей,
Тъй като за пореден път сте изтрили мой пост, го публикувам пак.
Тъй като съм представител на пациентска организация на хора с хепатит, смятам, че това, че не позволявате пациентите да изразяват свободно мнението си, е много притеснително.
Предполагам няма да имате нещо против да публикуваме на блога на нашия сайт www.hepactive.org хронология на цялата история с цензурата, която налагате и то при положение, че отправям конструктивна критика и имам конкретна забележка към един пасаж от статията.

Днес вече всички коментари бяха изтрити (по-точно скрити, защото реално те не се изтриват, а само се скриват, за да не са публични).
Последния ми коментар, който всеки момент ще бъде изтрит/скрит е:
Цитат
Дата: 2010-06-15 14:21:08
Благодаря Ви за поправката в текста. Така е малко по-приемливо, макар, че това изречение изобщо трябва да се изтрие.
Не се притеснявайте да изтриете пак поста ми, пиша Ви просто за да съм сигурен, че ще го прочетете. Утре като проверя пак статията и коментара ми го няма, ще съм сигурен, че сте го прочели.
А иначе отзиви отзиви от други пациенти за поведението Ви можете да прочетете в нашия форум: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2860.0

Поздрави,
Радослав Русинов

С това историята може би ще приключи, а може би не, ще видим какво ще реши все още анонимния редактор на Puls.bg. Може пък той/тя да реши да се регистрира във форума и да напише нещо в своя защита.  :pardon:

Поздрави,
Радо
« Последна редакция: Юни 15, 2010, 15:04:24 от Радослав Русинов »

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007