Автор Тема:  И аз започвам  (Прочетена 8809 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен hey_ya

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 51
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит C
И аз започвам
« -: Януари 29, 2013, 16:03:30 »
Здравейте, отново :)
Най-после дочаках и аз да започна лечение. В петък влизам за първата инжекция и честно казано доста се притеснявам от това. Изчетох доста от темите тук и това много ми помогна, но все пак започвам със страх. Предполагам и всеки един от вас се е чувствал по същия начин. Хубавото при мен е, че съм генотип 3 и лечението ми ще бъде по-кратко, да се надяваме, де.
Може ли някой да ми отговори дали трябва на направлението за хоспитализация да пише нещо конкретно, защото забравих да попитам докторката, а и тя нищо не каза? Също и някакви изследвания трябва ли да нося? И това не ми каза.
Ще се лекувам с интерферон + рибавирин по 6 хапчета на ден. Аз все още не съм започнала да пия хапчетата и предполагам така е правилно. Най-вероятно трябва да се започнат успоредно с инжекциите, но не знам, а и никой нищо не ми каза. В болницата и двете т. е. и инжекцията и хапчетата, трябва да взема, нали?

Неактивен Rumi_

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1544
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
  • Резултати: Успешнo
Re: И аз започвам
« Отговор #1 -: Януари 29, 2013, 16:50:54 »
Здравей  hey_ya, вземаш направление форма №7 от личния лекар. В него си пише всичко, подробности не се изискват.
Вземаш си  1Пегасис и като отидеш в болницата го даваш за да ти го приберат в хладилника/напиши си името на кутийката, ако не я носиш в хладилна чанта/. Вземаш и шиишенцето с Копегуса. Лекарствата се започват паралелно т.е. ако вечерта ти поставят интерферона може да си пиеш 3-те розови хапченца/щом са ти изписани 6/. Може и на другата сутрин да си изпиеш първите 3 хапчета. Все пак като постъпиш в отделението лекаря ще ти каже тези подробности.
По принцип не се изискват предварителни изследвания, а всички необходими се правят при постъпването в отделението.
 Вземи си и течен аналгин.
Успех и не се притеснявай! :bravo2:

Неактивен preslav1980

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 265
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
« Отговор #2 -: Януари 29, 2013, 16:51:16 »
Здравей. Направлението трябва да ти е номер 7. На него трябва да пише доколкото знам клинична пътека 36. Аз влизам за 1 инжекция след 20 дена и на мен ми казаха това. Трябва да си идеално здрава. Не трябва например да имаш грип, кашлица или нещо подобно. Тъй като ще пиеш рибаварин е хубаво да си прегледаш зъбите и ако имаш някъде скрит кариес или нещо подобно да го отстраниш- предполагам вече е късно за това щом влизаш в петък на лечение. Рибаварина оказва негативно влияние върху зъбите- пише го на описанието му. Вземи си всички документи и изследвания- нищо не губиш ако са с тебе. По добре с чадър и да не вали отколкото обратното.  :smile:

Хапчетата ще ги почнеш с инжекцията. Те спомагат интерферона. Защо да пиеш хапчета като още не са ти поставили инжекция.  :smile:

Ако разтоянието от вас до болницата е голямо- в моя случай е около 320кв ти препоръчвам за интерферона да си купиш малка хладилна чанта. Има ги по магазините. Както знаеш интерферона трябва да се съхранява при температура 2- 8 градуса.

Късмет и успех в лечението.   :smile: :smile:

Неактивен hey_ya

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #3 -: Януари 29, 2013, 16:59:31 »
Благодаря за отговорите, много ми бяха полезни  :girl_in_love:

Относно разстоянието до болницата и съхранението на интерферона до там - не ми е много далече, но не е и близо. Аз разчитах на това, че навън е студено :ashamed2:. Хладилна чанта точно нямам, но имам една чанта за съхранение за определена температура. Другият ми вариант е термос, помня бях чела тук във форума, че става и така, само не знам дали това важи когато е топло времето? Все пак сега ще направя един опит с чантата да видим колко и какво съхранява.
Отново много благодаря, хора! :flowers:

Неактивен hey_ya

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #4 -: Февруари 03, 2013, 14:54:50 »
Започнах лечението си в петък и съм с новите инжекции тип писалка, като инсулиновите. В болницата (ВМА) се оказах опитно зайче за сестрата, защото за първи път слага такава инжекция, чете упътването и пак направи куп простотии. На упътването пише, че не трябва да се стопля по друг начин освен на стайна температура, а тя тръгна да го топли в длани, също и, че трябва да се изчака 10 секунди преди да се извади инжекцията от тялото, а тя не изчака. Попитах и как разбирам ако съм в кръвоносен съд, то няма как реално, но и това нямаше как да ми обясни. При този тип инжекции няма опции за аспирация. Другото, което ме притеснява е, че ако се наложи да ми се намали дозата не знам как точно ще го правя при условие, че лекарството се избутва автоматично и трябва да съм адски бърза и прецизна, за да си инжектирам например точно 90 или 135 мкг. Ако някой има опит, моля да се включи и да сподели. Предварително благодаря!

Неактивен ivka81

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 608
  • генотип 1b
    • Профил
  • Резултати: Успешнo
« Отговор #5 -: Февруари 03, 2013, 22:07:21 »

Не търси пътя!Отиди там, където го няма и остави следа....

Неактивен eli13

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1188
    • Профил
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
« Отговор #6 -: Февруари 04, 2013, 01:27:47 »
Честит старт и успешно лечение!
По другите въпроси не знам, но стоплянето с длани е съвършено адекватно - правим го всички. Иначе трябва да чакаш половин час или повече инжекцията да се стопли в стаята, което е неуместно.  Просто около минута я потривай с ръце докато усетиш, че вече е с нормална температура и слагай.

Неактивен preslav1980

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 265
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
« Отговор #7 -: Февруари 04, 2013, 13:56:05 »
http://www.pegasys.com/patient/for-patients/expect/how/proclick/index.html
това ли е новия пегасис?

Аз започвам след 15 дена но на мен са ми дали от старомодния Пегасис. С отделни инжекции съм. Те са си по 180мг. Аз доколкото разбирам повечето си ги бият в стомашното подкожие. Но на моите пише че може и в бедрото.

Чудя се дали там не е по удачно да се бият. Защо да си шаря стомаха ако може в бедрото  :smile:

Какво значи изказването, че няма възможност за аспирация- предполагам имаш впредвид да изкараш въздуха от спринцовката или нещо друго се крие в това изказване ?
« Последна редакция: Февруари 04, 2013, 14:02:57 от preslav1980 »

Неактивен hey_ya

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #8 -: Февруари 04, 2013, 14:33:26 »
Здравейте! Опитах се да пиша сутринта, но понеже съм с флашка, която е изчерпана не винаги ми се получава.

Ивка, да точно тези са.

Ели, ами не знам, но на упътването пише, че трябва да се остави 20 минути на стайна температура и да не се затопля по никакъв друг начин. Аз така направих, не знам дали не се втелясвам прекалено, това е по-вероятно :whistle:.

Преслав, аспирация, доколкото аз знам е да провериш дали не си попаднал в кръвоносен съд. Преди да вкараш лекарството издърпваш буталото на спринцивката и ако в инжекцията влезе кръв, значи си попаднал на съд и трябва да боцнеш на друго място.

А защо на едни ни дават от тези нови инжекции, а на други са от старите? Много ми е странно, лично аз смятам, че старите са си по-удобни, въпреки, че тези имат по-приличен вид. Мен малко ме е страх от инжекции и не си представях сама да си се бода. При тези хубавото е, че иглата не я виждаш. Тя изкача като допреш апликацията до корема и се прибира сама като се вкара лекарството.

P.P. Ще си пусна тема в "На лечение съм".
« Последна редакция: Февруари 04, 2013, 14:42:11 от hey_ya »

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007