Здравейте. Вече съм регистриран във форума и мога да споделя моя случай с Хепатит С.
Накратко, миналата година септември месец отидох да даря кръв за близък. Месец май отидох да дам отново кръв и не можаха да ме регистрират в компютъра. След кратко суетене и проверка ми съобщиха новината: вирусоносител съм на хепатит С и не мога да дам кръв. Опитаха се да ме успокоят, че няма нищо страшно, едва ли не е нормално и прехвърлиха отговорността за неуведомяването ми към личния лекар. От там директно при личния лекар и мънкането му, че ми нямали тел. номер за да ме уведомят (не съм сменял телефони и адрес)!!! Не знам кое надделя - възпитанието ми или шока от новината, но така и не се стигна до по-сериозен скандал. Виждам, че и при други историята е почти същата - пълно безхаберие или непознаване на проблема и тежките му последствия. Добре, че отидох за втори път да дарявам, защото и до сега нямаше да знам че съм с хепатит С. Получих си направлението за ГЕ и се започна с очакването за неизвестното.
Само да спомена, че най-вероятно съм се заразил края на 80-те години пак при кръводаряване или при някое от многобройните ми посещения при зъболекар през годините, не съм от т.нар. "рискови групи", нямам татуси и т.н. През последните 1-2 години съм чувствал отпадналост, болки в ставите и отслабване на паметта, но си мислех, че е от възрастта - този месец ставам на 50. Имам и една кашлица от около три години, мислех, че е от алергия, но сега си мисля, че се дължи на васкулит (тук във форума прочетох за него и симптомите му, никога не го бях чувал) причинен от хепатит С.
ГЕ който си избрах направи прегледа, предписа ми Лагоза за подпомагане и укрепване на черния дроб, даде необходимите направления за кръвни изследвания, обясни ми доста неща и след като излязоха и резултатите за типа и подгенотип на вируса (1в) от лабораторията в "Св. Иван Рилски", ме насочи към болница Токуда за биопсия. След 10 дни постъпих, направиха пак кръвни изследвания, ехограф и ФИБРОСКАН. На другия ден веднага биопсия и зачаках резултатите. За съжаление биопсията потвърди резултата от фиброскана - фиброза 3 степен на черния дроб. И така с готовите документи и предписано лечение със ЗЕПАТИЕР към края на юли поех към РЗОК-Благоевград, внесох документите и зачаках. Преди 10 дни решението излезе, поръчах лекарството и вече седем дни го приемам. За сега нямам никакви странични оплаквания, пия го сутрин. Продължавам и с приема на Лагоза, не спазвам диета, освен нещата които са описани и в този форум и естествено от няколко месеца спрях АЛКОХОЛА. Все пак спирането на алкохола е едно от малкото неща с които човек може да помогне на черния си дроб. Сега ми предстоят изследвания на 28 ден и прием 12 седмици на лекарството, дано е успешно. Не съм много на ти с "мединциските термини" и за това и се опитах да не навлизам в подробности, но съм готов да отговоря на всеки ваш въпрос. Имам и много други наблюдения и емоции, които искам да напиша, но за сега се опитах да споделя с вас само най-важното и съществено от моя "опит" с Хепатит С.