Вирусен хепатит - Лечение > Предстои ми лечение

 HCV генотип 1б, Oдобрен за лечение със Zepatier, въпроси за зъболекар и др.

(1/7) > >>

hristo_gb:
Здравейте,
Друг път ще си пиша цялата си история, вече съм го споменавал на друго място .
Одобрен съм за лечение със Зепатиер за 84 дни. Много съм щастлив, очаквах да ме върнат за изчакване на 6-те месеца наблюдение, но явно съм отговарял на критериите за започване на лечението и това, че със сигурност (аз съм сигурен, но явно и според изследванията) съм с хроничен, а не остър хепатит ц.
Имам обаче няколко въпроса:

1. Точно преди да получа протокола (днес) имах силен зъбобол (вчера) и посетих зъболекар. Оказа се че нещата са за лечение на зъба, а лечението трябва да се прави заедно с антибиотик, който ще знам какъв е, когато ми дойде датата за зъболечението (чак след 2 седмици и не се знае колко време ще продължи лечението на самия зъб, споменаха ми и за догодина, че ще има процедури).
Знам че е противопоказно да се пие антибиотик докато взимам Зепатиер, затова се чудя колко мога да изчакам след приключването на антибиотика за да започна Зепатиер.

2.Също така и колко време мога да отлагам самото започване на Зепатиер след като си получа хапчетата от аптеката - дали има някакъв срок, в който трябва да съм направил месечното изследване и т.н.?

3. В здравна каса ми казаха, че протокола е 84 дневен и тези 84 дена започват да текат от датата, на която ми го връчват. Т.е. от днес започва да тече. Това е нещо ново, мислех, че важи 6 месеца.  Крайния ми срок на протокола е 27.02.2020, но краен срок за какво?
За получаване на последната опаковка или за написване на последната рецепта? Самата рецепта важала 15 дена от написването й, но е ясно, че като разбера, че са пристигнали в аптеката, тогава и ще ида до личната да ми напише рецептата.
Притеснява ме възможното забавяне на първата опаковка заради идващите празници, а от там и следващите доставки.

Благодаря ви предварително за отговорите.


Силвана Лесидренска:
Здравей и честито лечение.

1. можеш да пиеш антибиотик, просто го съобрази с лекаря си.

2. протокола важи 84 дни, защото са 84 дни на лечение, няма как да е 6 месеца :) Така че ги вземи при първа възможност, за да не забавиш останалите опаковки, а можеш да забавиш малко приема, с десетина дни макс. Крайната дата е крайната дата на протокола, след тази дата не можеш да вземеш опаковка, дори и да са се забавили с доставката в аптеката и това не е по твоя вина. Затова казвам-действай максимално бързо, за да нямаш проблеми.

Ако имаш проблем с аптеката-бавят ли доставката, пиши ни на office@hepactive.org, за да съдействаме.

hristo_gb:
Благодаря за отговора и желанието за помощ :)
1. Антибиотика ми е противопоказен по незнайни какви причини. Винаги след прием ми ставаше адски зле (3-4 пъти съм взимал последните 10 години) и пулсът ми отиваше към 45-50 (от 65 нормален), ставах адски уморен и т.н. Все неща, които чета, че е възможно да ми се случат и само от приема на ДДАС без антибиотик, а с него - не ми се мисли. Явно е бил хепатита причината, даже си мисля че съм с над 20 годишна история, затова и бях учуден на Ф2-то, което излезе от биопсията и фиброскана - отдавам го на приема на силни хепатопротектори след последната ми кризичка (след силна упойка при вадене на мъдрец началото на лятото), заради която и откриха високите ми чернодробни ензими и от там хепатита, особено че баш тогава се наложи да дам и кръв (което пак ме насочи към хепатита, защото ми казаха че има нещо в кръвния център, след като бях дал вече кръвта). Не знам даже дали и даването на кръв не ми намали и вирусното натоварване при изследванията около месец по-късно. Е, може и да е от почти пълното отказване на алкохола преди десетина години - влияеше ми зле, мисля, че е ясно защо. Чак се чудя на другите с ХЦВ без симптоми как им се е пиело.
2. Действам максимално бързо - днес взех протокола и вече е връчено копие в аптеката. Проблема не е аптеката, а дистрибуторите, дано няма някакво забавяне по празниците, защото ми го намекнаха в аптеката. Но може и да се притеснявам излишно.
3. Защо са само макс.10 дена позволени забавяне на приема? Обвързани са месечните изследвания с отпускането на лечение ли - демек ако не се явя до 1 месец и 10 дена за ПСР първия месец след получването на лекарството, може да ми спрат протокола или нещо друго? Ако е проблем да се каже тук, може ли на лични, опасявам се, че няма да посмея да ги започна толкова рано.

Много се извинявам за неудобните и най-вероятно глупави въпроси, последните години съм голяма паника, признавам си, но надявам се да ми е простено :)

Силвана Лесидренска:
Защото лекарят ти ще иска да ти пусне пср след края на лечението и касата после стриктно следи датите кой пациент кога е стартирал, кога е приключил и т.н. Ако искаш, обсъди с твоя лекар и така.

hristo_gb:
Добре, ще се посъветвам и с нея. Благодаря!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия