Вирусен хепатит - Лечение > Предстои ми лечение

 HCV генотип 1б, Oдобрен за лечение със Zepatier, въпроси за зъболекар и др.

<< < (2/7) > >>

hristo_gb:
Няма да навлизам в конкретика, но както вече прочетох по-рано тук, а сега и сам се убедих - д-р Балабанска е наистина голям Човек!
Много ме успокои и облекчи.
Ако някой има конкретно питане за моя казус (в случай на подобно стечение на обстоятелствата), предпочитам да е на лично съобщение.
Благодаря Силвана и на Вас!

hristo_gb:
Зъбът е оправен, минах без антибиотик и 8 дена след получаване на първата опаковка и многократни уверения, че следващата ще дойде навреме, днес започнах с първото хапче зепатиер. Реших да го взимам вечер, за да бъда сигурен, че го правя на спокойствие и че няма как да го пропусна. Ако се наложи промяна ще коригирам постепенно.

Исках да споделя с вас и една наистина добра статия, за съжаление на английски, но ако няма кой, ще се опитам да я преведа по-натам.
Освен влиянието на новите лекарства и как да се решат проблеми свързани със симптомите на Хепатит Ц и странични ефекти при лечението, също така е дадено и доста обстойно и качествено описание на тези симптоми, аз лично за първи път разбрах, че много от менталните ми състояния са били причинени от депресията, която често съпътсва хронично болните от ХепЦ, а и други проблеми, които имах. Знам че и тук има такива статии, но това сякаш е една идея по-точно и подробно:
https://www.hemophilia.ca/files/Common-hep-c-symptoms.pdf?fbclid=IwAR3GJLzeSjNuEbJNruEiHuJUOhUw8_d0GIfbtZGviof621ako1AWegs1qks

Друг полезен линк е съвместимостта на лекарствата с тези за лечение на ХепЦ.
https://www.hep-druginteractions.org/checker
Нека да се има предвид, че може би не всички фигурират тук, а след проверка на инхибитори и индуцери (не знам как е на български превода) на ензима, който участва в повечето съвременни ДААс - https://en.wikipedia.org/wiki/CYP3A4, се оказа, че почти всички билки не трябва да се взимат по време на лечение, а не само жълтия кантарион, както е указано в опаковката на Зепатиер например. Някои засилват ефекта и евентуално страничните ефекти, а други намаляват ефективността на лечението (Жълтия Кантарион и др. индуктори на този ензим).

С една дума не приемайте никакви билки или лекарства по време на лечението, без да се посъветвате с лекуващия ви лекар, защото информацията е сложна за разбиране (освен ако не сте медицински лица - каквото аз не съм - нека се има предвид и това)!

Моля администраторите да ме извинят, ако това не е съвсем правилното място за такива статии.

П.п. Забравих да спомена, че това лекарство към настоящия момент може да се изписва с тримесечна рецепта - така ще си спестите 2 разходки до личния лекар.

hristo_gb:
Ден 4-ти.
Пия хапчето вечер към 20ч. Така си мислех, че ще е най-добре, за да не пропусна точния час, понеже на обяд може да ме възпрепятства нещо, а и ако ми се доспи нямаше да мога да си върша работата.
Осъзнах, че обаче идеята ми не е била много добра и постепенно ще започна да намалявам часа, като мисля да го направя по обяд за 20 дена, защото бях чел тук, че се препоръчва, заради по-силния метаболизъм на тялото след обяд. Така поне няма да оставям дупки над 24 часа, като започна с по-късен час и постепенно го намалявам.
А причината - 4 нощи с лош сън и адска жажда и сухота в устата (като цяло си имах подобен проблем и преди, но сега се засили - отбелязан е и в страничните ефекти на лекарството). Пиенето на много водата е добре при лечението доколкото съм запознат - дехидратирането води до повече странични ефекти и като цяло до натрупване на токсини, затова е важно човек да е хидратиран добре. Още повече, че Зепатиер се изчиства основно с изпражненията, а не с урината, така че не вярвам да е проблем голямата консумация на вода, а даже напротив.
Тези дни обаче си пиех обичайното едно кафе сутрин. И изобщо не ми се доспиваше денем след само 4-5 часа сън нощем.
Затова се сетих да проверя дали и то е противопоказно. Оказа се, че и кофеинът, особено във високи количества е вреден за действието на лекарството - т.е. отслабва действието на всички ДДАС.
Иначе кафето има хепапротективен характер и като цяло се препоръчва при пациенти с HCV (които не са на лечение с ДДАс), но в умерени количества.
Днес реших да не пия кафе и ми стана доста сънливо, затова и следобяд в почивния ден успях да си наваксам недоспиването от последните 4 нощи.
Та просто реших да предупредя бъдещите лекуващи се, които може да четат тук.
Ето и една статийка по въпроса, пак на английски, но на по-разбираем език. Като цяло малко кафе може и да не се бърка, но внимавайте с по-силното кафе или по-сериозните количества и черния чай. Енергийните напитки трябва да се избягват!
https://www.hepmag.com/blog/avoiding-relapse-caffeine-taurine-cyp-enzymes

Силвана Лесидренска:
Христо, ти си изключително съвествен и стриктен пациент, поздравления че внимаваш за такива детайли. Надявам се страничните ефекти да отшумят и да ти понася по - добре лечението, но за щастие е само няколко седмици, така че просто стискай зъби :)

hristo_gb:
Благодаря за окуражаването Силвана.
Знам, че лечението сега е направо нищо сравнение с предходните, и може би съм и една идея прекалено многословен, но видях, че във форума е малко "вяло" след навлизането на новите лекарства за Хепатит Ц, затова реших да съм една идея по-информативен с надеждата писанията ми поне малко да са от полза на някой от бъдещите лекуващи се. Признавам, че може и да не съм типичния случай все пак.
Като цяло го понасям засега сравнително добре, но всъщност стабилното натрупване на гразопревир и елбасвир съдъражащи се в Зепатиер се наблюдава около 6-тия ден на прием, което при мен беше днес :) Снощи всъщност премина ефекта със свръх сухотата в устата и даже поспах добре. Може и наистина да е било от кафето.

П.п. реших да продължа да пиша тук, макар и да не е точния раздел, за да не се разпокъсва информацията.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия