Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Черният дроб => Хранене при чернодробни заболявания => Темата е започната от: pamche в Септември 28, 2009, 14:24:31

Титла: Колко са полезни кестените
Публикувано от: pamche в Септември 28, 2009, 14:24:31
Искам да попитам , понеже сега е сезона на кестените , какви полезни вещества има в тях и дали спадат към групата на ядките или не ?
За тях открих само , че са богати на : захари , скорбяла и мазнини - нищо повече.
Титла: Re: Колко са полезни кестените
Публикувано от: Радослав Русинов в Септември 28, 2009, 17:34:37
Здравей,
Кестените се водят ядки. Всички ядки са мазни, с единствено изключение, което прави кестена, който е богат на въглехидрати, главно скорбяла. Кестена е беден на мазнини и белтъчини:
Цитат
Кестени (http://gotvarstvo.georgievi.net/a/castanea)
...
Различните сортове кестени имат приблизително еднакъв състав, но различни вкусови качества. В пресните очистени кестенови плодове се съдържат 49.8% вода, 42.8% въглехидрати, 2.9% белтъчини, 1.9% мазнини и 1.4% целулоза. От въглехидратите 16% е скорбяла, 7% декстрин и 4% захари (глюкоза и захароза). Кестеновите плодове съдържат ябълчена, лимонена и млечна киселина и доста голямо количество лецитин (355 мг%).

Те съдържат и значителни количества минерални соли, главно калий 707 мг%, фосфор 87 мг%, магнезий 45 мг%, калций 33 мг%, натрий 1.5 мг% и желязо 1.3 мг%, както и микроелементите мед, флуор и силиций. В
...


Доколкото виждам информацията на български за кестените е доста оскъдна, затова трябва да ползваш английски източници.
Статията в Уикипедия е доста голяма и подробна, в нея ще откриеш и съставките на кестена: http://en.wikipedia.org/wiki/Chestnut
В Европа по-разпространени са т.нар. сладки кестени, това е статия, посветена на тях: http://en.wikipedia.org/wiki/Sweet_Chestnut
Ето още два линка на английски:
История на кестените (http://homecooking.about.com/od/foodhistory/a/chestnuthistory.htm)
http://www.chestnutsonline.com/


Поздрави,
Радо
Титла: Re: Колко са полезни кестените
Публикувано от: pamche в Септември 28, 2009, 17:43:24
Благодаря Радо , не съм много добре с английския , но това което си дал го разгледах и  :congrats: май този път имам късмет  ,тъй като много обичам кестени и с кеф мога да наблегна на тях за въглехидрати ,ако пък и имат свойството на ядките да дигат левкоцитите хехе, ще е още по добре - мога да изям промишлени количества  :wink2:
Титла: Re: Колко са полезни кестените
Публикувано от: Радослав Русинов в Септември 28, 2009, 17:55:46
Ок  :smile:
А за английски, преводача на Гугъл може много да помогне: http://www.google.com/language_tools
С него можеш да превеждаш направо цялата страница, само зареди линка на страницата, която искаш да преведе и след това избери превод от английски на български, в повечето случаи превежда достатъчно разбираемо, за да се ориентираш в текста на статията.