Здравей Лили,
По отношение на това откога е хепатита. Има две възможности, да е сравнително отскоро или да е отдавна.
Ако е отскоро, това значи, че увреждането се развива с изключително бързи темпове. Нещото, което би могло да подкрепи тази вероятност е тази констатация от биопсията:
перисептален пограничен /интерфейс хепатит в повече портални пространства - А / 3 /
Интерфейс /Interface/ хепатита като хистологична проява е характерен за автоимунния хепатит. Без да мога да защитя тезата си, възможно е в момента дъщеря ти да има едновременно хепатит C и автоимунен хепатит. Препоръчвам ти да прегледаш тази статия:
Автоимунен хепатит и да се опиташ да откриеш нещо, което да ти помогне да се ориентираш дали това наистина е така, или по-скоро дали нейния случай не е такъв. Астмата е автоимунно заболяване, и както гастроентеролога е споменал, може да има връзка с хепатита, но моето предположение е че е свързано по този начин - има проявено друго автоимунно заболяване - автоимунен хепатит. Пак казвам, това е просто мисъл, която ми дойде, въз основа на някои неща от биопсията и на някои неща, които си казала. Но дори не знам дали е възможно тези два хепатита да съжителстват заедно, така че трябва да се консултирате със сериозен специалист.
Другия вариант е инфекцията да е от доста по-отдавна. Една тенденция, която съм забелязал във форума, и която разбира се е напълно естествена, е че в момента в който хората научат за хепатита си, решават, че той е от съвсем скоро. Никой не може да приеме на съзнателно ниво вероятността, че може да носи някаква болест от десетилетия без дори да подозира. Затова всеки търси и се оглежда за това как той е могъл да се зарази в близките една-две години. Истината е, че в големия процент от случаите говорим именно за хепатит, който сме носили и имали с десетилетия. Така, че нямам никакви причини да си мисля, че дъщеря ти не носи този хепатит още от съвсем малко дете. В подкрепа на това са големите увреждания, които има черния дроб. Тези увреждания обикновено се случват за около 15-20 години. Дори, с риск да те стресна малко, бих ти препоръчал да си направиш изследвания за хепатит. Макар, че вероятността майката да предаде вируса на хепатит C на детето си при раждането да се оценява на много малка (от порядъка на 5%), то има вероятност просто при раждането да е станало нещо, може да не е заразена от теб, а от някоя рутинна интервенция в болницата.
Пак казвам, това са мои интерпретации, които ми идват в момента, но е възможно изобщо да не са верни. Както и да е, това откога е хепатита не е най-важното в момента.
Първо, важно е да уточните дали наистина можете на 100% да изключите автоимунния хепатит. Ако го изключите, тогава няма проблем тя да се лекува с интерферон, отделен казус е астмата, но за нея малко по-надолу. Следващата стъпка е да не се бавите изобщо с лечението, най-малкото заради това, че не знаете всъщност колко е агресивен вируса, може наистина тя да е заразена сравнително скоро, но увреждането да тече с по-голяма скорост от нормалното, без значение какви са причините.
Затова, в никакъв случай не трябва да чакате до 18-годишната и възраст, а да я лекувате веднага.
Ниския вирусен товар, това че е момиче, както и това, че е млада, всъщност са положителни фактори за изхода от лечението.
По отношение на това, че астмата е автоимунно заболяване и лечението с интерферон в такива случаи, ти препоръчвам да погледнеш тези две статии:
Interferon Therapy Induces the Improvement of Lung Function by Inhaled Corticosteroid Therapy in Asthmatic Patients With Chronic Hepatitis C Virus InfectionRemission of bronchial asthma after viral clearance in chronic hepatitis CИма регистрирани случаи на влошаване на астмата при лечение с интерферон на хора с хепатит C, затова със сигурност лечението трябва да се проведе много внимателно и под постоянно лекарско наблюдение. Но тези статии, както и референциите под тях показват, че такова лечение са практикува при астматици.
Поздрави,
Радо