Здравей
Специално за хроничен хепатит не сме изучавали комплекси,но ще ти кажа че от рехабилитацията освен ЛФК можеш да ползваш и масаж и парафинотерапия.Нямам учебниците при себе си в момента,но ще се опитам да ти спретна един примерен комплекс
Що се отнася до останалата част като начало ще ти кажа какво не бива да правиш:
1.Забрави за всякакви тежести-гирички,дъмпели и други.
2.Бягане
3.Коремни преси
4.Упражнения свързани с навеждане.
5.Упражнения свързани с усукване в кръстната област и повтарящо се клякане.
4.Пушене,приемане на алкохол,кафе,ядене на гъби и други тежки храни
Относно упражненията:
1.Като за начало можеш да започнеш със ходене сред природата(чист въздух) и постепенно увеличаваш скоростта без да стигаш до бягане.
2.Упражнения за горните и долните крайници като спазваш принципа на разсеяност/редуваш ги от двете групи,за да не се получи претоварване на едната група/
3.Можеш да си позволиш и десетминутно каране на велосипед
4.Можеш да правиш и висове и набирания с изпънати крака на лост или шведска стена-но не повече от 10 дневно
5.Ако имаш достъп до успоредка ,също можеш да се придвижваш по нея ,но не повече от 3-4 дължини.
Номер 4 и 5ти е напълно достатъчно ако ги правиш 3-4 пъти седмично(ако можеш отново с редуване)защото работиш за различни мускулни групи на ръцете.
За долните крайници освен велосипеда и ходенето можеш да пробваш и тези тук:
1.Заставаш пред някакъв стабилен предмет(маса,стол,бюро-зависи от ръста ти),слагаш си ръцете върху него и изтегляш ЛЕКО крака назад(15-30 градуса)с изпънати пръсти, докато усетиш минимално напрежение,задържаш 10 секунди,след това следва същото упражнение и с другият крак.Повторение 6-8 пъти на крак.
2.Пак се подпираш на някакъв предмет(ако си добре с равновесието може и без подпиране),но този път
странично.
А.Отново кракът е в шпиц позиция ,изнесен встрани(не повече от 30 градуса),а с другият седиш на пръсти.Правиш мах с крака странично(в противоположна посока от която си почнал)задържаш така и отпускаш крака опрян на земята.След това повтаряш същото движение и с другият крак.Повторение на крак 4-6 пъти.
Б.Свиваш крака в коляното изнасяш леко назад(без да променяш ъгъла между коляното и бедрената става),задържаш 10 секунди.Връщаш го напред в същата позиция,но ъгъла между таза и бедрената става да не надишава 70 градуса.Оттам го изпъваш в шпиц и правиш махове напред назад-4 пъти,след което го връщаш на земята исъщото го повтаряш с другият крак.Повторение 3-4 пъти на крак.
20-30минутни активност ти е достатъчна за ден.
Да ти кажа честно,по мое време също се говореше за препоръчителен покой,но аз не ги слушах,защото според мен цироза на черният дроб може да се получи и от преклаено много покой(не е доказано,но това си е мое мнение)В смисъл като започне с натрупването на мазнините вследствие на обездвижването и черният дроб се покрие с "подплънка от лой",дори и никога да не си боледувал от хепатит пак ще има много усложнения и единственият изход ще е оперативно отстраняване или ако е много късно направо ще се търси донор.Аз започнах с упражненията на 6тият месец след болницата,че не можех да се понасям(за 8 месеца бях качила 27 килца-20 от болницата само).За покоя не съм съгласна-не значи ,че като сме преминали през ада на хепатита ,трябва да седнем и да умираме от обездвижване и разпадане на мускулната маса.Но в интерес на истината,за мен като професионалист не съм съгласна,поради факта,че покоя може само да ни навреди и да се сдобием с нови болести-като започнеш от затлъстяване и оттам всичко останало се подхваща по ред на номерата -обмяна на веществата,ненормални нива на различни хормони и т.н.
Докато с физическите упражнения,макар и с минимална натовареност внасяш в организма си повече кислород ,отстраняваш шлаките по вените(понижаваш нивото на лошият холестерол-ако знаеш как натоварва черният дроб
,намаляваш вероятността от инсулт или инфаркт), избягваш застойните процеси в тялото си и поддържаш нивото на болестта на едно ниво(не допускаш влошаване при хроничните заболявания),а при останлите подпомага лечението и поддържането.
Надявам се да съм ти помогнала поне малко.Лично за мен упражненията бяха като връщане към живота.Почувствувах се отново ЧОВЕК
а и само чувствието ми се възвърна(имаше един момент в който се самосъжалявах).Дано и на теб ти подействат така.