Автор Тема:  Как болен от хроничен хепатит може да се пенсионира по болест от ТЕЛК  (Прочетена 162855 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен brankox

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 173
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Хроничен хепатит C
Искам да ви питам направо мога ли да получавам някакви пари от ТЕЛК - за мен това е много важно.Аз работя работа от нас - правя статии в интернет и за това получавам пари, но без да се водя на работа - така че ако мога да получавам дори и50 лв от ТЕЛК ще съм много доволен. Само че виръсът ми на Хепатит с не е активен и нямам никакви увреждания на черния дроб , но имам период на злоупотреба с наркотици и както един по горе писа това може да ми качи процентите .Но - аз съм се дипломирал и се надявам някой ден да работя по професията си - и ако работодателят ми види че сам злоупотребявал с ПАВ , едва ли ще ме вземе на работа изобщо.
Ако някой знае какво може да се направи ще съм му много благодарен.

Неактивен anita

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Резултати: Успешнo
Нямаш никакъв шанс да получиш повече от 50 % инвалидност. За да ти дадат някъкъв процент трябва да имаш цироза, а ти без каквото и да е увреждане на черния дроб. Може да достигнеш заветните повече от 50 % ако имаш някакви други заболявания и сумарно да получиш за тях.

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен brankox

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 173
    • Профил
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
Ясно, мерси за отговора.Обаче знам един циганин тука от плевен който зима 150  лева на месец и той ми каза щото е бил с психо отклонения и наркоман.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
И сега какъв е извода, че трябва да симулираш и психо отклонения ли!?! А, и в допълнение, да започнеш да взимаш и наркотици!?!
Вместо да мислиш как да изкараш допълнителни примерно 50 лева на месец от ТЕЛК, насочи усилията си в това да намериш друг, нормален начин да изкарваш пари.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1558
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B

Неактивен Орфей

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 657
    • Профил
Бранкокс, радвай се че вирусът не е активен и че си добре с кръвните показатели. Здравето е най-важно. Мани го този циганин, не си струва дори всичките пари на света, ако си с психо отклонения и наркоман. Нима той реално може да отиде с тях на почивка на хубаво място с истински приятели? Едва ли. Много ти съчувствам за липсата на средства, ужасно е да си броиш всеки ден левчетата! Търси си място, където да общуваш със здрави хора и там дано ти предложат и по-здравословен начин да си изкараш пари!

Неактивен tedi

• Публикации: 1168
    • Профил
+ тва с мангал не мо'еш се сравняваш и мериш, тЕх ги интегрират, те са с преференции.

Неактивен tetibulka

• Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Статус: Има близък с хепатит C
Уффф,
на моя другар, който е с цироза, инвалидността я направиха от 78 на 62 процента при втория ТЕЛК (заради новата методика на изчисление от Наредбата от 2010). Благодарение на огромния му осигурителен доход в предни години и относително дългия му трудов стаж сега взема прилична пенсия. Но...тя отива за лекарства и медицински разходи почти цялата. Така че аз бих се отказала от пенсията му, само да не живеех с непрекъснатия страх, че декомпенсира...

Дани

Hang in there.

Неактивен anita

• Профил
Някой може ли да ми даде актуална информация от къде се тръгва за подаване на документи пред ТЕЛК?

Неактивен Rumi_

• Публикации: 1544
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
Аз мисля, че от личния лекар. Веднъж му бях споменала, но той ми отговори, че няма нищо против да изготви необходимите документи, но намало да имам кой знае каква полза от ТЕЛКА.
Провери или пък някой който е минавал, нека да разкаже пак.

Неактивен tetibulka

• Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Статус: Има близък с хепатит C
От личния лекар се тръгва.
Ето тук http://oncobg.info/cat_46/scat_50/%D0%A2%D0%95%D0%9B%D0%9A/ е описано много добре. В контекста на ползването на дълги болнични е, но процедурата за получаване на експертно решение е същата и когато си тръгнала към пенсия за инвалидност.

Важно е при по попълване на бланката личният лекар да посочи основното и всички съпътстващи заболявания.

Хубаво ще е и преди да тръгнеш да прочетеш наредбата http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135678969 и особено внимателно приложение 1 - кое заболяване какви проценти дава, а най-внимателно - приложение 2 - методиката, по която се определя крайният процент, защото нещата не са с натрупване - 30% за едното и 20% за другото не правят 50% крайно.

Дани

Hang in there.

Неактивен anita

• Профил
Много ви благодаря.

Неактивен MARAQ83

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 90
    • Профил
Здравейте ,някой има ли информация какви документи трябва да се подадат в телк за продължение на болничните.И ако имам само копия от изследвания и епикризи ще ги приемат ли?
Благодаря

Неактивен Rumi_

• Публикации: 1544
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
Здравей, и на мен ми предстои явяване на ТЕЛК за удължаване на болничните. Не съм наясно с процедурата, но пред мен гастроентеролога се обади до ЛКК за да пита дали той или личния лекар е длъжен да изготви документите. От ЛКК му казаха че той ще изготвя някакъв протокол. Но аз съм още в болнични от ЛКК и пред никого за сега не съм представяла каквито и да са документи. В края на месеца ми свършват тези болнични/ 180 дни/ и ще разбера.
 Има разлика при явяване на ТЕЛК за удължаване на болнични и явяване на ТЕЛК за освидетелствуване.
Абе голяма бъркотия е, те лекарите не са  наясно, а ние как да сме?
Изчеток закона, правилата и реда по тази процедура и разбрах, че ангажимент на специалиста е да подготви документите.

Неактивен ivka81

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 608
  • генотип 1b
    • Профил
Питай ме сега как стояха нещата...хем колко пъти се явявах на тоя ТЕЛК.Аз почти  цялото лечение го изкарах в болнични...
Ама сякаш ЛКК-то те праща с един  протокол за Експертно решение. Като се подаваха докуметите вТЕЛК - копия,епикризи,иследвания,мисля че и копие на болничните листове ,ама не съм сигурна,всеки Телк си има правила. На мен ми искаха допълнително преди явяването пред комисията да взема мнение от ендокринолог и хематолог,заради всичките ми проблеми тогава. И без проблеми излизат с решение за удължаване на болничните за още 2 месеца. Аз се явявах 2 пъти-т.е 4м. Реално с Експертното решение от ТЕЛК-а се връщате при ЛКК-то което продължава да издава болнични.Аз изкарах 10м в болнични,като тогава/2011г/ЛКК ми каза че за 2012 г .имам право само на 60 дни болнични.

Дано съм била с нещо полезна.
Хубава вечер.
Поздрави,
 Ивето

Не търси пътя!Отиди там, където го няма и остави следа....

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007