Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - Радослав Русинов

Страници: 1 ... 393 394 [395]
5911
Да, това с показателите, които са в норма продължава да е голям проблем. Почти всички лекари тук отказват да лекуват заради това че здравната каса съответно отказва да лекува хората с нормални показатели. Затова и явно никой не иска да прави биопсията.
Повечето цитират консенсуса за лечение, който препоръчва пациентите с "нормални" чернодробни ензими да не се лекуват. Здравната каса в момента се води от него при определянето на това дали даден болен е подходящ за интерфероново лечение.
Можеш да погледнеш тази новина Пациентите с "нормални" чернодробни ензими вече може да бъдат лекувани с Pegasys
Изследването, което се цитира е установило, че 30% от хората с "нормални" чернодробни ензими всъщност имат чернодробно увреждане. И изводът е много прост, всички трябва да се лекуват и нивата на чернодробните ензими не са достатъчен индикатор за това дали човек трябва да започне лечение или не. Разбира се, това отново не важи за България.
Биопсията, която си си направила обаче най-добре ще покаже какво е състоянието на черния ти дроб в момента.


5912
Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист" е започнало сериозна кампания в подкрепа на правото на лечение на всички болни от хроничен хепатит.
Цитат
В България има над 250 000 пациенти, болни от хроничен хепатит.

През 2006 г. едва по-малко от 100 души получиха необходимото лечение.

В листата на чакащите за лечение има близо 150 човека, а документите на над 200 души не бяха приети от Националната здравноосигурителна каса.

Всички положени досега усилия за диалог не доведоха до резултат. "Хепасист" счита, че държавата нарушава законното право на пациентите за достъп до адекватно лечение. Много от тези хора ще развият цироза и рак на черния дроб, ако не бъдат лекувани.

Помогнете със своя глас.

Тази инициатива се осъществява и в множество европейски държави и е първото общоевропейско гласуване в подкрепа на български пациенти с нарушени права.
Всеки, който иска да подкрепи тяхната кампания, може да гласува на този адрес: Хепасист -  в подкрепа на болните от хепатит в България
Тази събота видях и снимка във вестник "Капитал", има я и на страницата на Хепасист, а и на здравния портал Puls.bg
Снимката е от една много въздействаща кампания, започната от Roche през 2005 година Roche Launches New Campaign to Educate Consumers About Hepatitis C.
На сайта на Roche, посветен на хепатит C, можете да видите снимките от кампанията http://hepcsource.com/
Освен горната снимка, успях да намеря и още две други от същата кампания, но те са по-малки като размер.

5913
Полезни линкове / Нов здравен портал
« -: Януари 29, 2007, 11:38:14 »
Наскоро прочетох за това, че е стартирал нов здравен портал на адрес www.puls.bg
Статиите се пишат от лекари и специалисти в областта и той се опитва да обедини всичко на едно място.
Виждам, че има и форум.
Потърсих информация за хроничния хепатит и открих, че има цял раздел, посветен на него Хепатит
Има две статии, посветенаи на хепатит C:
хепатит C - обща информация
хепатит C - симптоми, диагноза, лечение
Писани са от д-р Максим Загоров и се опитват да отговорят на някои от основните въпроси, които биха интересували пациентите.
Портала предлага и седмичен бюлетин, за който всеки може да се абонира.

Поздрави,
Радо

5914
Здравей,
Първо искам да кажа, че можеш да се чувстваш свободна да задаваш всякакви въпроси, аз ако мога ще отговоря. Моята цел е да говорим по темата, а пък и да споделя това което знам. Така, че задавай въпроси, няма проблем :)
Значи аз по принцип не съм пушач и не съм пушил по време на лечението, но знам че много хора продължават да пушат през това време. Имаше някакво изследване относно хроничните пушачи на марихуана и това как им се отразява това на черния дроб ако имат хроничен хепатит, не им се отразява добре, така че ако пушиш трева по цял ден, трябва да спреш :D Но иначе не съм прочел да се забранява изрично да се спре пушенето. Според мен задимените помещения оказват влияние върху самото тяло, което в този момент е обезводнено. Знаеш, че когато ти се случи да седиш 2-3 и повече часа в силно задимено място, после пак не се чувстваш добре.  В този случай обаче заради състоянието, в което се намираш това ти се отразява доста по-зле. Усещах стягане в гърлото цял ден след като съм ходил на такова място.
Опаковката интерферон, която ползвах беше 125 mcl, но това зависи и от това продуктите на коя фармацефтична компания ползваш. Определя се от теглото в моя случай, докато при другата мисля че не се определяше от теглото. Нарочно не споменавам имена на компании. Значи дозата се слага да бъде около допустимия максимум за да може по този начин да се гарантира по-силното действие на интерферона, което пък да повиши шансовете за изчистване на вируса. Ако тялото ти не се справи добре с дозата и показателите ти паднат или се чувстваш много зле, тогава дозата се намалява. При мен тя си остана така през цялото време.
Рибавирина бяха 5 хапчета по 200 mg, значи 1000 mg на ден. Тях също не съм ги променял по време на цялото лечение. Всъщност май тяхното количество беше свързано с теглото. Това ще трябва да си го припомня.
Относно резултатите от лечението, след 2 седмици ще си правя изследването, което се прави 6 месеца след края на лечението и което всъщност определя дали си излекуван. Тогава ще разбера дали съм излекуван, по-точно дали се водя излекуван. По принцип при хепатит C не се използва точно този термин, защото никой не може да казже със 100% че нямаш вируса в кръвта си, само може да се установи дали той е в пренебрежимо малки количества.
Аз в момента съм на 30 години, когато започнах лечението тъкмо бях навършил 29.
Иначе аз живея и работя в София, лекуващия ми лекар беше от Военна болница - София и мога да кажа само добри думи за гастроентерологичното отделение и за специалистите там. Има много добри специалисти, там работи един от най-добрите гастроентеролози в България, доц. Крум Кацаров, аз се лекувах при лекар от неговия екип.

И наистина, както казваш, дано да се появят още хора, които да споделят историите си и изобщо опита си с болестта.
Досега има 40 уникални посетители, за около седмица от пускането, като само трима са се регистрирали. Аз пуснах съобщения в някои форуми, за да научат повече хора за него.
А за да може човек да не изпуска, когато се появи нова тема, форумът има т.нар. RSS feed, с който може да се следи постоянно появята на нови постове.

Радо

5915
Здравейте,

В този пост ще разкажа за моя опит с лечението на хепатит C.
Искам да уточня, че аз не съм медицинско лице и всичко, което казвам или твърдя тук не трябва да бъде приемано като истина. Човек винаги трябва да проверява информацията, която открива в интернет, особено когато се касае за здравето му. Затова винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да предприемете нещо. Лекуващия лекар е човекът, който трябва да бъде приеман като най-сигурния източник на информация.
В момента в България е прието лечението на пациенти с хепатит C да става с комбинирана терапия с пегилиран интерферон и рибавирин. Такъв е и стандарта, който е приет навсякъде по света. Всеки, който е решил да се лекува трябва да знае, че това е единствения одобрен и работещ метод за лечение на хепатит C в целия свят, а именно интерфероновото лечение. Всички други опити за лечение чрез народна медицина, гладуване и какво ли още не, не са доказали своята ефективност и човек винаги трябва да се замисли преди да реши да предприеме някакво алтернативно лечение.
Ще се опитам да разкажа това, което се случи с мен през тези 11 месеца, през които продължи курса и да дам някои съвети на хората, които в един момент ще трябва да започнат лечение. Разказа ми няма да е свързан с хубавите неща по време по време на лечението, а главно с проблемите, които аз съм имал. Затова ако той звучи малко стряскащо на моменти, то ще е продиктувано от идеята ми да подпомогна и да подготвя по някакъв начин всеки, на който ще се наложи да премине през това, и в никакъв случай няма за цел да го откаже. Много хора на запад отлагат лечението си с години, защото се страхуват от страничните ефекти. Моят личен съвет е, каквото и да чуете да не отлагате лечението и да го проведете при първа възможност. Каквото и да ви се случи през тези месеци, след това ще знаете че сте направили нещо много важно за себе си и здравето си.
Лечението се провежда с пегилиран интерферон и рибавирин. Единствения начин да се приема пегилирания интерферон е чрез подкожна инжекция. Ако се приема чрез устата (перорално) самия стомах го унищожава и обезсмисля действието му, затова и подкожната инжекция няма как да се избегне. Рибавирина се приема перорално /през устата/.
Пегилирания интерферон е специален вид интерферон, който е обработен така, че да запази действието си в тялото в продължение на една седмица. Заради това той трябва да се инжектира веднъж седмично подкожно. Рибавирина се взима всеки ден, обикновено два пъти дневно във вид на хапчета.
Ще се опитам в отделни теми да разкажа малко повече за самите лекарства и за това как те действат. Но в едно изречение, пегилирания интерферон е най-важната съставка, като той се опитва да активизира имунната система на болния, така че тя да започне да се бори с вируса. Рибавирина се опитва да спре размножаването на вируса и да контролира този процес. Лечението е от т.нар. косвен тип лечение, защото лекарствата които човек приема, не атакуват директно вируса а се опитват да накарат имунната система да се пребори с него. Лечението е най-ефективно, когато е комбинирано, защото интерферона е по-малко ефективен без помощта на рибавирина, а рибавирина сам по себе си не е начин човек да се пребори с вируса.
Първото нещо, което трябва да реши човек е това в кой ден от седмицата да му бъде поставена първата инжекция. Това е важно, защото ще трябва да си поставяте всяка следваща инжекция в същия този ден от седмицата по време на цялото лечение. Аз започнах моето лечение в понеделник, но бих препоръчал ако имате възможност за избор това да бъде петък. Най-проблемните са първите 24-48 часа след поставяне на инжекцията, затова ако искате да бъдете ефективни на работа, направете така че проблемните дни да бъдат през уикенда.
Започването на лечението при мен беше в болницата, в която бях приет за три дена.
Тази стъпка е важна, за да може тези първи дни да протекат под директното наблюдение на лекар, за да се избегнат всякакви нежелани реакции.
Най-добрия начин да започнете това лечение е да се подготвите за него, като прочетете какви странични ефекти имат лекарствата и се информирате за това какво да очаквате. Страничните ефекти са по-засилени при по-възрастни пациенти, заради това че имунната им система е доста по-слаба от тази на един по-млад човек. Затова при хора на възраст над 50 години лечението може да се отрази изключително тежко и понякога хората просто се отказват да продължат докрай.
От нещата, които знам, около 20% от лекуващите се не изпитват някакви сериозни проблеми по време на лечението и страничните ефекти при тях са слабо изразени и не оказват влияние върху стандарта им на живот. 20% от лекуващите се имат много силно изразени странични ефекти и лечението им се отразява много тежко. Около 60% са по средата, аз мога да кажа че по-скоро бях от тези 60% и мисля, че в повечето случаи лекуващите се имат подобни проблеми.
Инжекцията се поставя подкожно, обикновено в бедрото, но тя не е мускулна, така че самото поставяне не е болезнено. Веднага изпих и хапчетата рибавирин. В моя случай трябваше да пия по 5 на ден.
Действието на интерферона при мен започна след третия час с втрисане и силно главоболие. Един от най-честите странични ефекти при приемането на интерферон са грипоподобните симптоми, затова си представете един тежък грип, който карате, втрисането, болките в мускулите, главоболието, силната отпадналост. Кризата при мен продължи 5 или 6 часа, не си спомням точно. В този момент, както и по време на цялото лечение може би най-тежкия физически проблем за мен си остана схващането в мускулите. Всеки знае, как се чувства когато му се схване мускул на ръка или крак, сега си представете как това продължава с часове. При мен и двата крака ми бяха схванати през цялото време, което беше много трудно за издържане и съпроводено с постоянното очакване най-накрая да ме отпуснат поне мускулите.
След няколко часа потене и въртене и след няколко спазма на гадене, повърнах. Това е един от другите странични ефекти, гаденето и повръщането. Дадоха ми лекарство за облекчение, което наистина ме поотпусна малко. Има поне няколко лекарства, които може да приемате за да облекчите грипоподобните симптоми след инжекцията, но за тях трябва да се консултирате с лекуващия си лекар. Аз самият съм голям противник на излишното взимане на лекарства, затова единственото друго лекарство, което взех по време на цялото лечение беше един течен аналгин на втория ден. Мисля, че си платих за упорството да не взимам никакви допълнителни лекарства по време на цялото лечение, като се наложи да мина през много тежки 24 часа всяка седмица. Затова не искам да ви съветвам да правите това, а пак основно да се съветвате с лекаря си и да прецените сами за себе си. Невзимането или взимането на допълнителни лекарства е по-скоро въпрос на личен избор и няма връзка със самото лечение и изхода от него.
Действието на интерферона започва да се усеща няколко часа след слагането на инжекцията и най-проблемни са първите 24 до 48 часа, в които са изразени страничните ефекти. В следващите дни от седмицата определено се чувствате по-добре и сравнително нормално.
Лекуващия лекар ми препоръча да си взема отпуска за първите три седмици, което пак е показателно за това как ще ви се отрази началото на лечението. Шокът за тялото е много голям. През времето докато бях в болница ме наблюдаваха и следяха състоянието ми, за да се избегнат нежелани и опасни реакции на организма. Затова пак искам да спомена, че е много добре лечението да се започне в болница, под директно лекарско наблюдение.
В първите 2 месеца обикновено се правят кръвни изследвания на всеки 2 седмици, за да се следи как реагира тялото и изобщо как се движат кръвните показатели. Много от показателите ще излязат извън нормите, но си има граници, които лекаря ще следи и от които зависи дали лечението ще продължи. Шокът за тялото е достатъчно голям, след като има куп неща, които трябва да се следят и от които зависи дали лечението да продължи. Лечението може да бъде спряно по всяко време заради прекалено ниски или прекалено високи показатели в изследванията, които може да са индикатор, че тялото не успява да приеме добре лечението.
Другия проблем е поставянето на инжекцията, на мен ми показаха как става поставянето и аз реших да си ги поставям сам. Някои хора идват всяка седмица за да им ги поставят в самата болница, други използват техни познати медицински лица, пак тук е въпрос на лично решение. Може би в отделна тема ще поговоря за поставянето на инжекция, но фармацефтичните компании, които предлагат интерферон, имат и инструкции със схеми и т.н. на това как можете собственоръчно да си поставяте инжекцията. Новите варианти на инжекциите са дори от т.нар. тип 'химикалка' и поставянето е доста по-лесно. Мога само да препоръчам да не си слагате инжекция, преди да сте говорили с лекаря си за това и преди да сте сигурни, че сте изчели достатъчно много неща и сте напълно наясно как да го правите.
Относно периода на лечението, мога да споделя още някои неща, които все още си спомням много добре, може би сега е момента да го запиша тук, защото умишлено или не, вече усещам че съм забравил доста неща от този период. Най-сериозния проблем през цялото време си останаха първите 24 часа, в които трябваше да се боря с всичките странични ефекти, които не спряха през целия период. Определено след първите 7-8 седмици тялото привиква и шокът от инжекцията е по-малък, но поне при мен страничните ефекти винаги ги имаше и така си остана и до края, като в някои случаи те бяха по-слабо изразени, в други почти непоносими.
Главоболие и схващане в мускулите на краката, висока температура (в първите седмици трябва да следите температурата си след инжекцията постоянно), понякога, почти пълна загуба на апетит, силна отпадналост. Едни от най-тежките ми месеци бяха през зимата, тъй като след инжекцията ставах много чувствителен към студа и изобщо всеки хладен полъх на вятър или пък някакво течение в стаята.
Още си спомням един вторник (деня след инжекцията ми) как на работа бяха спрели парното и в стаята беше доста студено, един от най-дългите работни дни в живота ми, изпитвах постоянни болки по цялото тяло през цялото време, едва ми понесе. Излизането в студено време навън беше много болезнено и предизвикваше реакция, силно треперене и болки по тялото.
Някои от другите неща, които ми се случиха беше болката във врата, тя се прояви след първите един-два месеца и според това, което прочетох беше резултат от действието на рибавирина, но тя отшумя един месец след това. Имах и някакъв проблем с гърлото по едно време, но нямам големи спомени как точно се проявяваше, от това което си спомням беше признак на анемия, което идваше от ниските показатели на хемоглобин в кръвта ми. Хемоглобина по принцип пада под нормите и си остава така до края на лечението, но не трябва да минава определени граници, това е и един от показателите който се следи много внимателно.
Болките в ставите не си спомням кога започнаха, мисля че в по-късен етап на лечението, но те се случваха дори и в дните след първите 48 часа от инжекцията. Тогава разбрах какво значи израза да те болят кокалите :) Болката беше главно в ставите на пръстите, но определено беше поносима и не беше чак толкова голям проблем.
Следващия проблем, косата, също мисля в отделна тема малко повече да разкажа (за това какви препарати да се използват и как да се погрижим за нея в този период) – косата ми почти спря да расте, изтощи се и изтъня и започна да пада. Падането не доведе до това да остана напълно без коса, но тя определено оредя, косъмът се изправи и беше изтощен. Преди да започна лечението имах чуплива коса и сега, няколко месеца след края му, косата ми все още е права и не мисля, че някога пак ще бъде чуплива. Проблемът с падането на косата е по-сериозен при жените и затова те трябва да имат предвид този проблем.
Следващия проблем е обезводняването, интерферона води до безводняване на организма, затова се препоръчва поглъщането на доста течности. Това отново е нееднозначна тема за мен, защото съм прочел противоречиви мнения за това колко вода трябва да се пие. Аз реших да оставя организма ми да реши от колко вода има нужда и пиех само толкова, колкото ми се пиеше през деня. Със сигурност не е било 2 литра на ден, както се препоръчва, а по-скоро не повече от литър.
В резултат на обезводняването при мен се случиха доста външни промени, кожата ми стана суха и изтощена, а кожата в района на мускулите на бедрата, където си слагах инжекциите изглеждаше най-ужасно. Но пак казвам, лекарството действа по такъв начин, че всички странични ефекти, за които говоря са в рамките на приемливото и човек може да се възстанови напълно от тях след това. Можете да се опитате да пртоводействате на обезводняването като пиете повече вода и се грижите повече за кожата си. При мен обезводняването ми се отрази видимо, защото лицето ми стана много изпито и ме правеше да излгеждам изключително слаб и отпаднал. В същото време не бях свалил повече от 3 килограма от теглото си, но видимо изглеждах доста по-слаб. Лекуващия ми лекар ми е казвал, че някои хора отслабват и с 10 килограма по време на лечението, при мен те бяха само три и мисля, че това пак зависи от самия човек. В резултат на обезводняването веднъж не можаха да ми вземат кръв за изследване, сестрата заби иглата във вената и не успя да изтегли кръв, затова направи втори опит. Обезводняването се отразява и на кръвоносните съдове, които изтъняват.
Ако се опитате да ходите на работа в деня след инжекцията, моят съвет е да не го правите, ако имате тази възможност. За мен това беше много изтощително, много трудно се съсредоточавах и имах много силно главоболие. А когато вечер се връщах, направо се сривах в леглото и следваха няколко часа допълнителни болки, които се бяха натрупали от целия ден, в който се бях опитвал да се държа нормално и да работя без да ми личи, че имам проблем. Вечерта след такъв ден беше трудно поносима.
Загубата на апетит - по време на първите 24 часа почти нямах апетит и като цяло един от страничните ефекти е загубата на апетит или поне намаляването на апетита. Моят съвет е да ядете, дори и насила, но да се опитате да ядете дори и повече отколкото преди. Имах период след първите няколко месеца, в който изпитвах силна нужда да ям месо и то много. После прочетох някъде, че всъщност по време на лчението се губи и мускулна маса, и това би могло да обясни защо тялото ми тогава е изпитвало така постоянна силна нужда от месо. В никакъв случай не позволявайте да намалите храненето, защото според мен това е може би единствения начин да успеете да запазите начина си на живот през този период като сравнително нормален, яжте дори и насила.
По отношение на гаденето и повръщането, случвало ми се е само няколко пъти да повръщам по време на цялото лечение, но пак всичко зависи, при всеки страничните ефекти се проявяват различно.
Другия страничен ефект, който се описва това е безсънието, аз поне не съм имал сериозен проблем със съня, макар че определено е имало проблем, който обаче не е бил толкова сериозен, така че да ми повлияе по-сериозно.
Появяват се и сърбежи по кожата, друг от страничните ефекти, аз имах такива само в началото, после не съм имал проблеми в това отношение, нищо че кожата ми беше много суха.
Между 24 и 48-ия час или на втория ден след инжекцията определено човек все още усеща действието и, но то е по-слабо и определено по-поносимо.
Карането на кола в деня след инжекцията определено е изпитание и също не бих го препоръчал на хората, които мислят да не са си вкъщи в този период.
Другото нещо, от което имам все още ясен спомен това е деня преди следващата ми инжекция – тогава цялото ми тяло започваше да ме боли и това беше някаква естествена физиологична реакция, тъй като то беше привикнало да получава следващата си доза в точно определен ден. Не мисля, че тази реакция беше, защото очакваше следващия ден с нетърпение :) и не мисля, че това беше психологическа реакция от моя страна. Поставянето на инжекцията пък беше другия огромен проблем за мен и отново голямо изпитание – не знам как най-леко да опиша един от спомените, които ще запазя винаги, а именно поставянето на инжекцията.
Всеки път трябваше да водя психологическа борба със себе си, за да сложа в тялото си нещо, което знам какво ще ми причини на следващия ден и естествената реакция на тялото ми беше, че просто не можех да си я поставя. Трябваше да изключа по някакъв начин тази естествена самозащита, която ми казваше че не трябва да го правя и тогава да си я сложа, стоя с инжекцията в ръка по 5 минути и я гледах, преди да мога да я сложа. Не мисля, че ще успея да забравя тези моменти.
Обратното броене на инжекциите и пресмятането на деня, в който ще си сложиш последната инжекция е също нещо, което човек не може да избегне и което сега си спомням много добре.
Друго нещо, което в момента си спомням, това е посещението на силно задимени места, например клуб или заведение. Въпреки че ходех на такива места, мога да кажа, че димът влияеше доста зле на състоянието ми и ми трябваха около два дена за да се възстановя след ходенето на такова място. Затова се опитайте да избягвате стоенето в силно задимено място с часове.
През цялото време говоря за физическите проблеми, свързани с лечението, но искам да кажа няколко неща свързани с психологическия проблем. За мен психологическия проблем е това, с което човек трябва да се пребори и дори е по-важния. Лечението е една промяна в начина на живот на човек, свързана не само с някакво изпитание, през което трябва да мине, а и свързана с много физически промени които стават с него. Невъзможността да контролирате това, което ви се случва и това, което се случва с тялото ви и това, че това се случва не за 2 месеца а в продължение на една година. Това не е нещо, за което човек може да си каже, добре, ще се стегна за няколко седмици и ще издържа. Затова колкото по-добре е подготвен, колкото по-голяма подкрепа има от близките си и приятелите си и колкото по-добре те го разбират, толкова по-лесно ще премине през този период. Човек трябва да търси подкрепа в хората около себе си и това е една от причините да създам форума, защото знам колко много ми помогна един английски форум, посветен на хепатита. Там наистина получих подкрепа, разбиране и много информация, която ми беше много полезна. Причината да напиша този пост е да помогна на хората, на които ще им се наложи да преминат през лечението и дано по някакъв начин те не се чувстват сами в този момент.
Дано да съм бил полезен!

Поздрави,
Радо


 

5916
Моята история / Re: Да се представя!
« -: Януари 26, 2007, 19:00:58 »
Здравей, Ирка

Наистина проблема с това, че от центровете по хематология не уведомяват кръводарителите с хепатит C явно съществува. Доколкото разбирам, наскоро има промени в нормативната уредба и те са длъжни да подават сигнали до личния лекар. Поне това чета в новината от в-к "Дневник", която съм публикувал и в раздела във форума с извадки от статии от българските вестници.
Цитат
Болни от хепатит не знаят за болестта си
...
Необяснимо е как здравни работници могат да си позволят небрежността да не уведомяват хората, за които е установено, че са носители на опасен хепатитен вирус. Невероятна е и практическата липса на задължението да го правят. По закон центровете по хематология и трансфузиология не са длъжни да съобщават на кръводарителите каквото и да било. Едва преди две години с наредба бяха задължени да подават информация до местното ХЕИ, а отскоро и до личния лекар, който пък трябва да издири болния и да го уведоми. Усложнена бюрократична система, която очевидно не действа, щом се оказва, че няколко хиляди души не са получили информация за състоянието, в което се намират.
...
Много е тъжно, че тук продължават да се случват такива неща и всички по някакъв начин продължават да подценяват проблема, защото се води че болестта слабо прогресира. А знам, че на запад много хора разбират, че са заразени точно когато решат да дарят кръв.
А иначе по принцип вероятността да се заразиш от партньора си по полов път, се води около 1%, най-големия процент, който съм виждал е около 5%. Наистина е много малка, но явно се случва. Дори много често се случва съпрузи, които са женени от 20 години само единия от тях да има хепатит C. Доста съм проучвал въпроса, защото имах притеснения в това отношение и процента се води много малък. При хепатит B обаче вируса се предава по полов път.
А за предаването на хепатит C от майка на дете процента също е много малък, води се около 6%. Досега също не е доказано че вируса може да се предава от майка на дете чрез кърмата.
Проблемът със здравната каса е една много голяма тема, не знам дали гледа предаването по Нова телевизия "здравей, България" на 17 януари, където разискваха точно темата за това, защо здравната каса е спряла да приема документи за лечение. Аз ще се опитам да публикувам цялото предаване във форума, информационната агенция "Фокус" със сигурност го има стенографирано.
В предаването представителката на здравната каса увери, че от есента на тази година ще започнат да приемат документи отново.
Дано тогава повече хора да получат достъп до лечение и здравната каса да си update-не критериите за определяне на това кой има право на безплатни лекарства.
Резултатите от биопсията ще ви помогнат да разберете колко е увреден черния дроб, мога да кажа че това е едно от най-полезните изследвания за да разбереш доколко болестта е напреднала.
Пожелавам ви успех и дано резултатите от изследванията и на двамата да са добри!

Поздрави,
Радо

5917
STEVEN TAYLOR Е БИЛ БОЛЕН ОТ ХЕПАТИТ C!
източник: stroeja.com
дата: 28.09.2006

Steven Tyler, вокал на рок бандата Aerosmith, се бори с болестта Хепатит С от три години и е преминал през химиотерапия, която едва не го е убила, каза той за шоуто Access Hollywood.

  Tyler казва, че е държал болестта си в тайна, след като преди три години е получил диагнозата, по същото време когато Aerosmith бяха в почивка.

  "Говорих с доктора си... и той ми каза, че сега е моментът. Последваха 11 месеца химиотерапия. Това за малко не ме уби," казва Tyler. Той твърди че след лечението, болестта не била налична в кръвната му система.

  Хепатит С може да доведе до хронична инфекция на черния дроб и цироза. Около 1 и 5 % от хората с това заболяване умират от продължителна инфекция, според Американския център за контрол и борба със заболяванията.

  Aerosmith се превърнаха в една от най-плодотворните рок-банди, след като пробиха през 70-те с хит-сингъли като "Walk this Way" и "Sweet Emotion." Бяха в затишие през 80-те, но се завърнаха през 1987 с албума "Permanent Vacation," включващ сингъла "Dude (Looks Like a Lady)."

Стивън Тайлър се борил с хепатит C
източник: dir.bg
дата:27.09.2006

Стивън Тайлър, фронтменът на Аеросмит, се е борил с хепатит С в период от три години. Наложило му се е да се подложи и на химиотерапия, която сериозно застрашила живота му. Това разкри самият той за телевизия “Аксес Холивуд”.

В интервюто Тайлър поясни, че не е говорил за това, откакто преди три години му е била поставена диагнозата. Tогава Аеросмит прекъснаха турнетата и записите си.

“Говорих с лекаря си и той ми каза, че сега е моментът и ми предстоят 11 месеца химиотерапия. Аз се подложих на терапията, която за малко не ме уби”, обясни Тайлър.

Според него след процедурите болестта вече “не съществува в кръвта” му, писа БГНЕС, цитирайки Ройтерс. Хепатит С може да доведе до хронична инфекция и цироза на черния дроб. Около един до пет процента от болните умират вследствие на нелечима инфекция.

5918
Болни от хепатит С още чакат лечение от НЗОК
06.09.2006
Здравната каса продължава да не приема нови пациенти в програмата за лечение на хепатит С. Според последни неофициални данни в листата на чакащите на НЗОК има около 140 пациенти, съобщиха от Национално сдружение за борба с хепатита "Хепасист". Отделно има и десетки пациенти, чиито документи дори не са приети за листа на чакащи.
От март касата не приема протоколите. Програмата е за 150 души. През пролетта предишният директор на касата Иван Букарев обясни, че постепенно до октомври хората от списъка на чакащите ще влязат в програмата и ще получат лечение. Вече има пациенти, които са приключили терапевтичния си курс и освобождават места, но нови болни не се приемат, съобщиха от "Хепасист". Някои пациенти са в листата на чакащите за лечение от април 2005 г.
От сдружението искат среща с касата заради отказаното лечение. "На този етап се въздържаме от подкрепа на драстични акции от страна на пациентите", уверяват от "Хепасист".
Според специалистите в лечението на хепатити терапията с интерферони, плащана от здравната каса, е ефективна при около 60% от заразените с хепатит С.

Касата спря скъпите лекарства за 9 болести
18.07.2006
Здравната каса е спряла да приема документи за лечение за сериозна част от програмите, по които осигурява скъпи медикаменти. Пациенти се връщат по 9 от общо 14 програми. Директно се връщат болни с бъбречна недостатъчност, остеопороза, Паркинсон, ендометриоза, псориазис, цироза и кандидати за инвитро, съобщиха от НЗОК. Листа на чакащи има за множествена склероза. Списъкът за хепатит С за възрастни обаче е препълнен и не се приемат пациенти дори като чакащи.
За т.нар. програми за скъпо лечение НЗОК определя лимит на брой пациенти или на суми, които може да плати. За множествена склероза медикаменти получават 700 души, а за хепатит - 150. От касата смятат, че до октомври болните от листите на чакащите ще получат места в програмата.
От 3 месеца не се приемат и протоколи за животоподдържащо лечение с еритропоетин на пациенти с бъбречна недостатъчност, които не са на хемодиализа. Медикаментът е срещу анемия, месечно струва около 1000 лв. Пациентите могат да почакат няколко месеца, обясниха от касата.
По програмата за скъпо лечение на Паркинсон също няма места. Освен това пациенти се притесняват, че от 1 август медикаментите по тази програма ще се поемат само 25% от касата и болните ще доплащат по 250 лв. месечно. От НЗОК обаче отрекоха да има такова решение.
В момента касата прави анализ на разходите за лекарства за първите 6 месеца. Бюджетът ще се преразгледа и където има възможност, ще се пренасочат пари за някои от изчерпаните програми, обясниха от НЗОК. За 14-те програми касата разполага с 30 млн. лв., а общо за лекарства т.г. са предвидени 270 млн. лв.

Родилки заразени с хепатит С
22.04.2003
Три родилки от Сливен са болни от вирусен хепатит С, след като родили чрез секцио през януари в родилното отделение на местната болница, съобщи ХЕИ. Преливана им е била кръв. Едното от бебетата е болно, останалите две - здрави. Болните се лекуват при домашни условия. ХЕИ проучва причините за заболяването и дали заразата е пренесена по кръвен, оперативен или полов път. Допуска се вътреболнична инфекция.

Памела Андерсън се тръшна от хепатит
25.07.2002
Памела Андерсън потвърди съмненията, че е заразена с хепатит С. Американската тв звезда и сексбомба ще прекрати временно кариерата си, за да се лекува, предаде Ройтерс.
Неотдавна стана ясно, че Памела може да е пипнала хепатит, когато с бившия си съпруг Томи Лий се татуираха като знак на вечна вярност.
"Трябва да вземам лекарства, които понякога имат странични ефекти. Като че ли цяла година имаш грип. Косата ти пада. Това е една малка химиотерапия. Но искам да го направя заради децата си", обясни Андерсън в интервю за Си Ен Ен.
През април 35-годишната актриса се сгоди за рокзвездата Кид Рок. В същото интервю обаче тя призна, че връзката им е в криза. Обичаме се много, но животът е труден, допълни мечтата на средния тираджия, която миналата година си направи операция за намаляване на бюста.

5919
Паразитите се въдят в мазета и неокосени площи
Газим бълхи до коленете
Хапещите насекоми пренасят дори хепатит С, предупреждават лекари

Юлияна Узаничева,
18 Август 2006

До коленете сме в бълхи! Само като влезеш в мазето, и те покриват все едно си облякъл дреха, разказват ужасени граждани на столицата. Те вече са евакуирали зимниците и държат бурканите с компот и туршия в апартаментите. Талазите от хапещи насекоми са не само в крайните квартали, а и в самия център на София. Градинките и парковете са истински гъмжилник, вече не смеем да разхождаме децата, оплакват се и баби бавачки. Кучкарите, които сутрин и вечер разхождат домашните любимци, също отбягват местата с висока трева. Като се прибираме след разходка, буквално гъмжи от бълхи, дори каишката срещу паразити не помага, споделя Боряна Симеонова от столичния квартал "Младост". Даже собствениците на животни, които не пускат любимците си навън, се оплакват, че едва смогват да ги отърват от нахалните насекоми. Бълхи нападнаха неотдавна и Горна Оряховица. Кръвопиещите гадини не пожалиха дори болницата на града и започнаха да хапят докторите и пациентите им.
Големите дъждове и жегата са виновни за нашествието на насекомите, обясняват ветеринари. Според тях условията в момента са идеални за развъждането на гадините. Високите треви, които никой не коси, са перфектното място за развъждане на паразитите. Затова избягвайте да вървите сред буйна свежа растителност. Освен бълхите там можете да се сдобиете и с кърлеж, което е още по-неприятно. Ако от кърлежите може да се хванат три-четири заболявания обаче, то от бълхите може да се прихванат около 40 болести, предупреждават лекарите.
Дребните черни насекоми могат да ви докарат всякакви чревни разстройства. Те скачат по разнообразни повърхности, след това могат да се прехвърлят върху сандвича ви и да ви причинят стомашно неразположение. В състояние са да разпространят даже хепатит С в случай, че са смукали кръв от заразен човек и ги убиете, докато ви хапят.
Можете да познаете, че са ви нападнали бълхи, по големите червени пъпки, които обикновено са в редичка поне по три, казват специалистите. При алергичните към насекоми петната могат да достигнат размер на монета от 50 ст. Сърбежът също е много силен. Има обаче и хора, при които ухапването от бълха оставя само леко зачервено петънце, което изчезва след няколко часа.
Препаратите, които отблъскват насекомите, са единственият вариант да се спасите от бълхите по време на разходка. Те действат за около 3 до 6 часа в зависимост от вида и цената си. След това веднага трябва да ги подновите. Цената на флакон с т. нар. репеленти излиза между 5 и 7 лв.


6 милиона на преглед за хепатит
24 Април 2005
Жълтеницата от тип В се предава по полов път, вирусът С - предимно по кръвен. Хепатитът обаче прераства в хронично заболяване. Заразените могат да развият цироза или рак на черния дроб. При появата на оплаквания болестта вече е в напреднала фаза, обясни проф. Кръстев. Най-застрашени са венозните наркомани, 80 на сто от които са заразени с хепатит С, уточни той.


Петима старозагорци развиват опасната болест след операция
Заразени с хепатит съдят държавата
Жертвите предполагат, че са им прелели кръв от вирусоносител

Матей БОНЕВ,
4 Февруари 2004

Ще съдим държавата, нямаме друг начин да защитим и себе си, и тези, които могат да пострадат като нас, категорични са Красимир Иванов и Маргарита Русева. И двамата са пипнали хепатит С близо два месеца след операция в старозагорската болница и местния онкодиспансер. Към иска на Красимир и Маргарита вероятно ще се присъединят още трима старозагорци със същата съдба - Илиана, Николай и Евгения. Всички те са в отпуск по болест, лекуват се със скъпи медикаменти и не крият, че едва се оправят. "Вече трети месец давам по 300 лв. за лекарства и витамини", казва Красимир. Маргарита купува всеки месец по 6 опаковки трансметил. Едната струва 36 лв. Здравната каса плаща само 1/4 от 10-дневното лечение, около 30 лв. на месец. Давам за лекарства повече от болничните, които получавам, казва Маргарита. Тъжната история на Красимир започва на 12 септември 2003 г. 37-годишният служител на старозагорското РПУ постъпва в спешния център със силни болки в корема. Бият му болкоуспокояващи и го пускат. На следващата вечер атаката се повтаря. За лекарите вече няма съмнение, че е перитонит, и го слагат на операционната маса. Животоспасяващата операция трае повече от 2 ч. Прави я д-р Анчо Димитров, шеф на Първо хирургично отделение в многопрофилната болница "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора. В реанимацията на пациента преливат около 1 л кръвна плазма. Тук Красимир се възстановява 6 дни, още толкова лежи в отделението и без всякакви усложнения е изписан. Изненадата идва в средата на ноември, когато забелязва, че урината му потъмнява, а кожата и очите му пожълтяват На 12 ноември Красимир е приет в инфекциозното отделение, а изследванията потвърждават, че е заразен с хепатит С. "Цял живот ще бъда благодарен на д-р Димитров, който ме спаси, но за мен няма никакво съмнение, че бях заразен в болницата", категоричен е Красимир. Дали е при манипулациите в спешния център, дали е от инструментите при операцията или прикрепващите скоби, които по признанието на докторите били от 60-те години, дали е от кръвопреливането, за него вече няма никакво значение. "Докато се възстановявах след операцията вкъщи през тези 2 месеца, не си спомням да съм се убол дори с игла", отхвърля той подозренията на лекари и санитарни инспектори, че може и сам да се е заразил. Две седмици след Красимир в инфекциозното отделение с диагноза хепатит С постъпва 51-годишната Маргарита Русева. Тя била оперирана в онкодиспансера в средата на октомври 2003 г. "О, това е сигурно от кръвопреливането", казвали й съжалително доктори и сестри, като чуели нейната история. Като медицинско лице - тя е стоматологична сестра в ТЕЦ "Марица-изток" 2, Русева била съвсем обезкуражена от думите на националния хематолог проф. Тошко Лисичков по телевизията. На практика той признал, че поради липса на пари кръвта не се изследва за вируса на хепатит С. Сегашната проверка за антитела, които се изграждат за около 40 дни, не дава 100-процентова гаранция, че няма да бъде използвана кръв от донор с хепатит, припомня страшното признание на професора Маргарита.

За 24 ч хепатит С възпроизвежда 10 трилиона свои копия
Вирус убиец застрашава над 110 000 българи
Повечето от тях не знаят това, уврежданията настъпват без симптоми

Нейка КРЪСТЕВА,
20 Ноември 2002

По данни на Световната здравна организация (СЗО) над 170 милиона души са заразените с вирусен хепатит С. Това са 3% от човечеството. Разпространението на болестта е различно в отделните страни и народи. Предполага се, че в близките 10-20 години инфекцията ще създаде огромен здравен и икономически проблем. Според Националния осигурителен институт на САЩ до 2015 г. разходите за лечение на усложненията, предизвикани от този вирус - цироза и рак на черния дроб, ще нараснат неимоверно. Как да се преборим със заразата ще обсъдят български и чужди специалисти по време на Националния конгрес по гастроентерология, който ще се проведе на 22 и 23 ноември в София.

Вирусът на хепатит С се размножава, след като проникне в човешките клетки. Само за 24 ч. той ги принуждава да произведат 10 трилиона негови копия. Докато вирусът на СПИН например се нуждае от 7 денонощия, за да удвои количеството си в кръвта, твърдят експертите. За разлика от хепатит A - болестта на мръсните ръце, специалистите наричат този от типа С "тихия убиец". Уврежданията на черния дроб настъпват без симптоми. Заразеният човек не предполага това. А откриването на заболяването почти винаги става случайно при изследване на кръвта. Много често наличието на вируса се установява едва тогава, когато пациентът вече е развил цироза. За България няма официални данни на СЗО. Според епидемиолозите процентът на заразените у нас е 1,4, т. е. над 110 000 души. За сравнение, носителите на СПИН са под 1000 95% от наркоманите в България са заразени с хепатит С. Освен тях в рисковата група са всички, на които е преливана кръв, претърпели са трансплантация на органи, хемофилиците и болните на хемодиализа. Най-страшното е, че само около 10% от заразените са открити. У нас тестът за хепатит С е въведен през 1991 г. Общ скрининг на населението обаче засега не е по силите на страната ни. Експертите са категорични, че съществува огромен брой пациенти, при които инфекцията предстои да бъде установена. Повече от половината заразени развиват хронично заболяване на черния дроб, което за 10-20 г. води до чернодробна недостатъчност, цироза и рак на черния дроб. Вирусът на хепатит С се разпространява преди всичко при директен контакт с кръв. Най-честият път е чрез венозна употреба на наркотици, преливане на неизследвана кръв или трансплантация на органи. Установено е, че при наркоманите, които си инжектират дрогата, заразяването става още в началото, по време на т. нар. зарибяване. Тогава най-често се "споделя иглата". Дори по-късно наркоманът да се откаже или изобщо да не стане зависим, вирусът продължава да застрашава живота му. "Тихият убиец" се разпространява и чрез нестерилни хирургични и зъболекарски инструменти. Такива нерядко се използват при обрязването, татуирането и поставянето на обеци, предупреждават епидемиолозите. Друг застрашен контингент са здравните работници. Разпространението на хепатит С при тях винаги е над средното за страната. Заразяването става чрез убождане с остри инструменти или попадането на заразена кръв върху кожа дори с микроскопични наранявания И при най-малкото съмнение за хепатит С пациентът трябва да се обърнe към специалист - гастроентеролог. Първият показател за инфекция с хепатит С са повишените нива на чернодробните ензими при кръвни изследвания. Това се установява с тестове, които могат да се направят в повечето болници и лабораториите на ХЕИ. Най-напред се търсят антитела срещу вируса. Ако се окаже, че човекът е бил заразен, се проверява дали вирусът се размножава в черния му дроб. При положителен резултат се назначава лечение, тъй като пациентът може да развие цироза и рак на черния дроб, както и да зарази близките си или други хора.


Преборват с ваксини хепатит С
Белгийската компания, създала препарата, обяви блестящи резултати

Николай Кръстев,
11 Ноември 2002

Над 200 милиона души по целия свят са заразени с хроничен хепатит С - потенциално смъртоносно заболяване, което води до цироза и рак на черния дроб. Според данните на Световната здравна организация при 30% от заразените изходът ще е смърт. И докато срещу хепатит А и В има ваксини, съществуващите в момента лечения на базата на интерферон алфа са ефективни само при около 40% от пациентите, заразени с генотип 1 на хепатит С - най-често срещания в Европа и Америка генотип на вируса. Но сега черните дробове на тези милиони хора могат да бъдат спасени, ако се окаже, че някое от няколкото експериментални лекарства срещу заболяването потвърди първоначалните си оптимистични резултати.

Белгийската компания "Инодженетикс" (www.innogenetics.com) обяви, че нейната терапевтична ваксина срещу хепатит С - ваксина, която е разработена да лекува болестта, а не да я предотвратява - е дала блестящи резултати, съобщи списание "Ню сайънтист". Ваксината спира уврежданията на черния дроб, а понякога дори и регенерира част от органа на пациенти, заразени с хепатит С. "Инодженетикс" е една от поне петте компании в света, които разработват терапевтични ваксини срещу хепатит С. Хепатит С се пренася по кръвен път - чрез преливане на кръв, от употреба на заразени игли от много хора или дори от игли за татуировки. Първите симптоми на заболяването са много леки - например умора. Но при около една трета от заразените хора състоянието на черния дроб след няколко десетилетия се влошава, той престава да функционира правилно и води до слабост, изтощение, възпаление и жълтеница. В някои случаи черният дроб престава да функционира въобще или заболява от рак. Болестта е една от най-честите причини за трансплантация на черен дроб. "Типичният пациент е жена на около 60 години, която преди 25 години се е заразила при кръвопреливане след Цезарово сечение или някаква друга операция", казва за "Ню сайънтист" Франк Хулстерт, шеф на отдела за клинични изследвания в "Инодженетикс". Дори и дългосрочните лечения с най-новите лекарства лекуват само 50% от заразените и имат сериозни странични ефекти, включително тежка депресия, която много хора не могат да понасят. Ваксината на "Инодженетикс" е базирана върху един от протеините в обвивката на вируса. По време на опитите 24 пациенти, които са носители на вируса средно от 19 години, са получили по пет инжекции с ваксината на три седмици и други шест инжекции след шестмесечен интервал. Биопсиите от черния дроб на пациентите, взети преди и след лечението, показват, че ваксината спира разрушаването на черния дроб при повечето пациенти. А при 9 души, на които ваксината е подействала най-силно, състоянието на черния дроб на практика се е подобрило. "Озадачаващ", така вирусологът Мати Салберг от Стокхолмския кралски институт описва за "Ню сайънтист" един аспект от резултатите. Количеството на вируса в кръвта на пациента - "вирусния товар" - обикновено е показател за тежестта на вирусното заболяване. Но изглежда ваксината на "Инодженетикс" работи, без да променя вирусния товар. И следователно, макар и вирусният товар да показва ефективността на лекарствата, които блокират размножаването на вируса, той може и да не е истински индикатор за тежестта на болестта, казва Салберг, който е шеф на "Трипеп" (www.tripep.se), шведска компания, която разработва конкурентна терапевтична ваксина срещу хепатит С. Според Хулстерт, за да се потвърдят положителните резултати, ще са необходими още тестове, но необходимостта от подобна ваксина е безспорна. От "Инодженетикс" се надяват, че тяхната ваксина до 5 години ще е на пазара. Само в САЩ и Европа 9 милиона души са заразени с хепатит С. Въпреки че броят на заразяванията намаля драстично през 90-те години, когато започна изследване на банките с кръв за вируса на хепатит С, все още има много нови случаи, а хората, заразени преди това, в момента развиват синдромите на последната фаза на заболяването. В доклад на Световната здравна организация, който ще излезе догодина, се очаква да фигурира числото от 200 милиона заразени с хепатит С по целия свят. А за съжаление тези перспективни ваксини, които ще се появят до няколко години, най-вероятно ще са прекалено скъпи за повечето от пациентите носители на вируса.

Вирусният хепатит В се открива трудно
В България живеят 400 000 носители на заразата

Д-р Радка Комитова,
доктор по медицина, специалист по инфекциозни болести в ДКЦ "И.С.Грийнберг",
14 Ноември 2001

Вирусният хепатит В е една от най-честите инфекциозни болести и е на 9-о място сред болестите убийци. Той атакува черния дроб и уврежда многобройните му жизненоважни функции. По света повече от 2 милиарда души са инфектирани с този вирус и около 350 млн. от тях са хронични носители, което е 5% от световното население. Всяка година в Европа се инфектират нови 900 000 до 1 млн. души. Девет от всеки 10 заразени новородени развиват хронично чернодробно заболяване. Едно от всеки 4 деца с хроничен хепатит умира от цироза или чернодробен рак. При инфекция на възрастните 5-10% също остават носители. Повечето от тях нямат оплаквания и изглеждат видимо здрави. Въпреки това обаче черният дроб прогресивно се уврежда. В България живеят около 400 000 заразоносители, немалка част от които са изложени на същия риск. Инфекцията с хепатитния В-вирус е и водеща причина за чернодробен рак. Хепатит В трудно се лекува, но може да се предпазим чрез ваксиниране. Разработването на сигурна и ефикасна противохепатитна ваксина е едно от нaй-значимите научни открития на ХХ в. Предпазва и от още един вирусен хепатит - делта хепатит, понеже неговият вирус се размножава само "обгърнат" от хепатитния В вирус. България е сред една от първите страни в света, която включи противохепатитната ваксина в имунизационния си календар през 1992 г. В резултат кърмаческият В-хепатит е изключителна рядкост. Имунизацията започва още в родилния дом заедно с тази против туберкулозата. Тя се препоръчва и при хора с повишен риск от инфектиране: медицински служители, персонал в затворите, болни на хемодиализа, венозни наркомани, както и пътуващи в страни с висока заболеваемост от В-вирусна инфекция, каквито са Китай, Югоизточна Азия и особено Африка. Често инфекцията с хепатитния В-вирус се изкарва на крак, без проява на типичната за нея жълтеница. Затова преди самото имунизиране е необходимо да се направят определени серологични изследвания. Ако резултатите покажат наличие на антитела срещу повърхностния (австралийски) антиген, това означава, че има защита и ваксината не е нужна. Възможно е и да се установи носителство на вируса. В тези случаи - след консултация с инфекционист или хепатолог, са необходими допълнителни изследвания за уточняване степента на засягане на черния дроб; биохимия, ехография, разширени серологични изследвания за хепатитния В-вирус. Както при редица вирусни инфекции, така и при хепатит В, профилактиката е най-добрата терапия.


Лекарска грешка погуби шивачка в Асеновград
Сбъркана диагноза на остра форма хепатит Б е причина за смъртта на 34-годишната жена

Златка Чуртова,
23 Февруари 2000

Погрешно поставена диагноза причини смъртта на 34-годишната жителка на Асеновград Мария Стоянова. Шивачката от фирма "Валина" е починала от остра форма на хепатит Б. Това станало няколко дни след като специалистът по уши, нос и гърло д-р Лъчезар Христев й предписал антибиотик срещу фарингит. Лекарят прегледал болната на 11 февруари. Тъй като Стоянова се оплаквала от силно повръщане, организмът й не приел лекарството. На следващия ден жената потърсила помощ при друг лекар. Той установил всички симптоми на хепатит. След необходимите изследвания пациентката била приета в инфекциозно отделение. "На втория ден Стоянова изпадна в кома и спешно я закарахме в Пловдив", каза д-р Стефка Ангелова от болницата в Асеновград. Часове по-късно Мария починала. Според патоанатомите черният й дроб е бил напълно разрушен, защото болестта се е развила в много тежка форма. В деня на погребението колежки на шивачката алармираха, че са принудени да работят в ненормални условия. Болнични ползваме само в изключителен случай. Надпреварваме се да работим повече, тъй като получаваме 50% над заплатата, обясниха жените. "Имаме съревнование помежду си и ако си бил болен, губиш 50-те процента над заплатата. Шефката на производствения отдел във "Валина" Славка Ангелова призна, че служителите на фирмата наистина работят в голямо напрежение. Тя обаче отрече на шивачките да им се спестява правото на болничен отпуск заради условията на заплащане.

5920
Гайдарски не може да реши проблемите на болните от хепатит С
брой 2817, дата: 26.01.2007
България е единствената страна членка на ЕС, в която все още не е намерено решение по проблемите на болните от хроничен хепатит. Това обяви вчера д-р Станимир Хасарджиев, секретар на Националното сдружение за борба с хепатита. Той уточни, че по-малко от 100 пациенти са започнали необходимата терапия през миналата година. Според официалната статистика над 110 000 българи страдат от хепатит С, който медиците наричат "тихия убиец". Заразеният от хепатит С развива чернодробна недостатъчност, цироза и рак на черния дроб за период от 10-20 години. През март миналата година здравната каса преустанови приема на протоколи за лечение на хепатит C. Към настоящия момент в листата на чакащите все още има пациенти, които не са започнали лечение като някои са диагностицирани преди повече от година.
По данни на специалистите от март миналата година досега има издадени около 250 протокола за лечение, но нито един не е приет от здравната каса. Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания ще изпрати официални писма до президента, председателя на НС, комисията по здравеопазването, здравния министър и НЗОК и ще очертае европейските принципи и поведение спрямо болните от хепатит.

5921
Касата затегна финансовата примка на болниците
от Нели ЧОЛАШКА
31 юли 2006, 18:14

Лекарският съюз и здравната каса подписаха в понеделник анекс към националния рамков договор за тази година, но се разбраха само за новия списък с лекарства, които институцията плаща. Двете страни обаче не постигнаха съгласие за цените на клиничните пътеки в болниците.

От юли касата едностранно реши да намали парите, които дава за лечението на някои болести. Лекарският съюз обяви, че това е незаконно, и призова директорите на болниците да не фактурират по новите цени. На болниците ще се плаща по намалените цени, каза председателят на управителния съвет на здравната каса д-р Емил Райнов. Здравният министър Радослав Гайдарски, който също сложи подписа си под анекса, обяви, че подкрепя решението на здравната каса, защото целяло да се дисциплинират болниците при харченето на пари. Не може един месец лечението на хората да струва 75 млн. лв., а когато затегнем контрола, сумата да пада на 45 млн. лв., заяви той. Гайдарски обяви, че здравното министерство не може да даде и стотинка на болниците при възприетата система на единно финансиране.

В променения лекарствен списък, който ще влезе в сила от септември, има 154 нови лекарства, но 197 отпадат. Скъпоструващите програми за лечение като тази за хепатит С не са спирани, но кандидатите масово не отговарят на критериите за достъп, обяви Гайдарски.

Поне 4 хил. души са болни от най-опасния хепатит, без да знаят
Никой не уведомява заразените кръводарители

от Лили ГРАНИЦКА
26 юли 2006, 19:44

Над 4 хил. българи са болни от особено опасния хепатит В или С, без да знаят за това, и освен че не се лекуват, може да заразят и други. Това съобщи д-р Станимир Хасърджиев, секретар на Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист". Техният брой в действителност е значително по-голям, защото това са данни само от тези, които са дарили кръв, и така е установено, че са носители на болестта, уточни той.

От над 153 хил. кръводарители за миналата година над 3 хил. са били болни от хепатит В и С, каза д-р Милка Кирова, началник-отдел в Националния център по хематология и трансфузиология. По Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането центровете не са длъжни да уведомят дарителите, че са носители на вируса. С приета преди две години наредба и друга от тази година центровете по хематология и трансфузиология са били задължени да изпращат информация за болния до местното ХЕИ и до личния му лекар, който пък трябва да го издири и уведоми, обясни д-р Кирова. Тя посочи, че нямат обратна връзка дали до кръводарителите достига информацията, че са засегнати от вируса, който може да е и смъртоносен.

Единственият сигурен начин болните да разберат, че са носители на вируса, е, ако дарят кръв отново или се поинтересуват за резултатите, каза д-р Кирова. Според д-р Хасърджиев статистиката показва, че само 1% от кръводарителите питат за това.

Дори пациентите да разберат, че са болни, няма гаранция, че ще получат лечение. От общо 4480 заразени само 200 са получили достъп до програмите за лечение на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), каза д-р Хасърджиев. По думите му от март НЗОК е спряла да приема документи за хора с хроничен хепатит и 154-ма, някои които боледуват повече от година, чакат да започне лечението им. То е много скъпо, като в зависимост от продължителността може да достигне десетки хиляди левове, казаха лекари.

Ако е допусната човешка грешка при заразяването с хепатит А на населението на Своге, ще бъде потърсена най-строга отговорност, закани се министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов. Досега около 115 души се заразиха вследствие на замърсяване на питейната вода с фекалии заради ремонт на водопроводната мрежа.

Болни от хепатит не знаят за болестта си
Смъртоносно бездушие
26 юли 2006, 19:21
Над 4000 българи носят вируса на хепатит В или С, без да знаят за това. Техният брой вероятно е значително по-голям, защото това са данни само за тези, които са дарили кръв. Когато тези вируси, и по-специално на хепатит С, предизвикат заболяване, то е трудно откриваемо, защото дълго време няма външни симптоми. Обикновено човекът не подозира, че е носител на коварния вирус, който се предава основно чрез кръвта. Заразяванията стават при операции или при зъболекаря от недобре стерилизирани уреди, както и при преливане на неизследвана кръв. Наркоманите също са чести носители на хепатит С заради многократно използваните игли. Лечението е трудно, сложно и скъпо и ако не започне навреме, усложненията може да доведат до фатален край, чиято алтернатива е още по-скъпото присаждане на черен дроб. Колко от тези 4000 българи могат да си го позволят? За капак и здравната каса е спряла приема на документи за хроничен хепатит, защото още оптимизирала програмите за скъпоструващото лечение...

Необяснимо е как здравни работници могат да си позволят небрежността да не уведомяват хората, за които е установено, че са носители на опасен хепатитен вирус. Невероятна е и практическата липса на задължението да го правят. По закон центровете по хематология и трансфузиология не са длъжни да съобщават на кръводарителите каквото и да било. Едва преди две години с наредба бяха задължени да подават информация до местното ХЕИ, а отскоро и до личния лекар, който пък трябва да издири болния и да го уведоми. Усложнена бюрократична система, която очевидно не действа, щом се оказва, че няколко хиляди души не са получили информация за състоянието, в което се намират.

Една трета от хората на хемодиализа имат хепатит
от Мария Чипилева
29 август 2005, 16:17

Напоследък се увеличават пациентите на хемодиализа, които се заразяват с хепатит В и С, предупреди Петър Ананиев, председател на Фондацията на пациентите с бъбречна недостатъчност и хемодиализираните. Според него причината е в недостатъчно добрата хигиена. Заради това той е разпратил писма до всички 63 хемодиализни центъра в страната с молба да се спазват стриктно изискванията, които са заложени в медицинския стандарт. Според тях носителите на хепатит трябва да се лекуват на отделни апарати, а след всяка процедура техниката трябва да се дезинфекцира.

Вярно е, че има подобна тенденция на увеличение, но причините са съвсем други, коментира доц. Валентин Мушеков, национален консултант по хемодиализа. Според него нарастването се дължи на разширяването на изследванията, както и на удължаването на живота при тези хора заради напредването на медицината, а не на лоша хигиена. "Невъзможно е апаратите да не се дезинфекцират.

Те са програмирани да се почистват след всеки пациент, иначе няма да тръгнат", обясни той. Освен това заразата не може да се предаде чрез машините, тъй като частите, които са в досег с кръвта на хората, са за еднократна употреба и директно се изхвърлят.

Точният прираст на заразените с хепатит В и С сред хемодиализираните не се знае, защото отскоро се правят подобни проучвания. През 2004 г. от всички 2423-ма болни на диализа носители на двата вируса са 34%, или 804 души, каза доц. Мушеков.

Повечето от тези хора - 551, са заразени с хепатит С, а 253 - с хепатит В. За малцина от тях обаче това има фатални последици, обикновено нашите пациенти си отиват от сърдечно-съдови заболявания, поясни доц. Мушеков.

Основната причина за появата на хепатит е големият брой на интервенциите при хемодиализата, като заразата обикновено се предава чрез ръцете на медицинския персонал. За да живеят болните, кръвта им трябва да се прочиства през апаратите три пъти седмично, или около 150 за една година. Следователно медиците трябва да прободат ръцете им с игли от 600 до 1000 пъти. При толкова много манипулации е възможно да стане заразяване, дори сестрата да сменя ръкавиците си постоянно и да спазва изрядна хигиена, поясни доц. Мушеков.

За да се сведе рискът до минимум, трябва периодично да се правят изследвания на пациентите. Освен това трябва да се слагат ваксини както на хората на диализа, така и на медиците, които също са застрашени от хепатит. Тези правила са част и от медицинския стандарт, но те не се спазват съвсем точно от някои лекари.

Проблем е и финансирането - по 60 лв. получават болниците за тази дейност от Министерството на здравеопазването, често обаче тези пари не стигат до центровете, а се пренасочват към други отделения, твърдят и медиците и пациентите. Заради липсата на средства не са подменяни и апаратите за хемодиализа, въпреки че това трябва да става на всеки 4-5 години. Друг голям проблем за болните е, че някои медици използват остаряло лечение. Според изискванията диализа трябва да се прави само с разтвори на бикарбонатна основа. В доста центрове обаче се ползват ацетатни разтвори, чието въздействие върху състоянието на пациентите не е толкова добро.

Единствената причина за това е криворазбраното чувство за пестене от някои колеги, каза доц. Мушеков. Сред местата, където безнаказано продължава да се прави ацетатна диализа, са Перник, Кюстендил, Дупница, Враца, Видин и Добрич, каза и Ананиев.

Той помоли, ако някой може, да подари на фондацията факс и ксерокс.

Вирусолози ще обсъждат бума на хепатити
28 септември 2004, 20:36
Появата на тревожен брой случаи на хепатитно болни ще обсъди и анализира в четвъртък на годишната си среща Консултативният съвет по хепатология. Един от важните за българското общество въпроси е създаването на пациентска организация на страдащите от хепатит В и С, коментира проф. Константин Чернев. Начините за създаването на асоциация на страдащите от хепатити ще бъдат обсъдени от "светилата" на българската вирусология. За боледуващите от хепатит С, който се очертава като световен проблем, вече има специализиран сайт на адрес www.Hep-links.com

ЕС пуска лекарство срещу хепатит С
23 юни 2002, 13:40
Европейската агенция за оценка и сертификация на лекарствата е одобрила новия медикамент "Pegasys" на швейцарския фармацевтичен концерн "Hoffmann-La Roche" за лечение на хепатит С.

Това съобщиха от представителството на концерна в България.

Медикамент "Pegasys" (peginterferon alfa 2-a 40KD) е вече регистриран в Европейския съюз и предстои да бъде разрешен за употреба и в страните от Централна и Източна Европа, включително и в България.

От първото му одобрение в Швейцария през август 2001 г. до сега "Pegasys" е регистриран в 24 страни.

Решението на Европейската лекарствена агенция е основано на отличните резултати, които медикаментът е показал при лечението на включени в предварителните проучвания над 20 000 пациенти в целия свят, посочиха от "Hoffmann-La Roche".

Въз основа на резултатите от клиничните проучвания на 12 юни тази година препаратът "Pegasys" е включен в Консенсуса на Националния осигурителен институт на САЩ, определящ правилата за добра клинична практика при всяко заболяване. Те се приемат като референтни в целия свят.

С новия лекарствен продукт могат да се лекуват пациенти с хроничен хепатит С, включително и тези с начален стадий на цироза. Данните от приключилите клинични изпитвания са показали, че "Pegasys" премахва вируса на хепатит С при двойно повече пациенти, отколкото досега използваните лекарства. Като основно качество на новия медикамент европейската агенция е подчертала високата му ефективност дори и при така наречените "трудни за лечение" форми на хепатит С.

Хепатит С е инфекция, която се предава по кръвен път. Носители на вируса са около 3 процента от населението на планетата, или около 170 милиона души.

В Европа от това заболяване страдат над 5 милиона души. Предполага се, че броят им в страните от Източна Европа е по-голям.

Хепатит С е най-честотата причина за развитие на чернодробна цироза и на рак на черния дроб. Заразяването може да стане при кръвопреливане, стоматологични и хирургични манипулации, както и при инжектиране на наркотици с общи игли.

Заболяването протича без симптоми, но накрая при повечето болни завършва с чернодробна цироза и рак на черния дроб.

Около 30 хил. са зависимите от наркотици в столицата
от Вангелина Михайлова
14 ноември 2001, 17:02

Зависимите от упойващи в столицата са около 30 000, съобщи вчера директорът на Националния център по наркомании на съвместен семинар с охранителна фирма "Егида". Само 1025 зависими от наркотични вещества са постъпили миналата година за лечение в здравното заведение, а на метадонова програма в момента са около 250 души. По данни на центъра средната възраст на пристрастените мъже е 20-22 години, а на жените около 20 г. Три четвърти от наркоманите са мъже, а половината от всички зависими нямат завършено средно образование. В момента около 12.5 на сто от българите редовно употребяват наркотици, като тази стойност е равна на средноевропейската. Според Василев в цялата страна зависимите са около 50 хил.

Според статистиката на центъра тенденцията е към намаляване на средната възраст за първо приемане на наркотици, като, ако през 1995 г. тя е била 25 г., тази година вече е 18 години. Най-масово използваният наркотик е марихуаната, като той започва да се приема на 10-12 годишна възраст. Данните сочат, че 30% от учениците в 8-9 клас пушат канабис, а за горните класове процентът е значително по-висок. "През последните години у нас силно започват да навлизат кокаинът и всички видове синтетични наркотици", алармира Василев. Според него разпространението на тези опиати се е увеличило значително и на пазара на наркотици вече може да се намерят всички разновидности. 15 лв. струва хапче екстази, а амфетамините се търгуват по около 5-6 лв.

Тревожно е, че освен вноса от Холандия на пазара се продават все по-често и синтетични наркотици наше производство, заяви Василев. Това се обяснява с факта, че техните химически съставки са достъпни за почти всички фармацевти.

"Около 70 на сто от наркоманите у нас са носители на хепатит С", заяви още Василев. Според него лечението на това заболяване е много трудно и струва няколко хиляди долара. В момента обаче по-малко от половината от болните от хепатит наркомани се лекуват. Известно успокоение е фактът, че сред регистрираните 350 болни от СПИН в страната има само 9 жертви на интервенозно заразяване. Според медицинските данни в световен мащаб от чумата на века в средите на наркоманите се заразяват около 10-20 на сто.

Открит е начин за лечение на Хепатит С в ранния му стадий
от Д-р Красимира Христова
04 октомври 2001, 15:22

Изследване на германски учени е показало, че Интерферон, приеман в рания стадий на хепатит С, веднага след появата на първите му симптоми, унищожава всички следи от присъствието на вируса в организма, като ефекта от лечението е около 100%, съобщава Ananova.com.

Поради трудното диагностициране на заболяването започването на лечение в ранния стадий често е невъзможно. Началните симптоми на болестта наподобяват лека простуда: болки в мускулите, лош апетит. Ако лечението с Интерферон стартира в първите 2-3 месеца след доказване на инфекцията, възможността за излекуване е практически 100%.

Учените подчертават изключително голямото значение на ранната диагноза на заболяването за неговия добър изход, в противен случай то хронифицира и завършва с чернодробна цироза.

5922
Здравейте,

В този пост искам да напиша малко за важността на това всеки болен от хепатит да бъде информиран максимално за болестта и лечението, както и да се научи да говори за болестта с близките си, а и да се опита да намери хора със същия проблем, което може много да му помогне в това да се научи да живее с болестта.
Интернет е източник на информация, която може да помогне на всеки да научи повече за хепатита и да намери отговор на въпросите, които го интересуват. В същото време искам да уточня, че винаги на първо място трябва да се поставя лекуващия лекар и информацията, която той ви дава.
Аз самия съм жертва на собствената си неинформираност и все още продължавам да виждам прекалено много хора, които не знаят почти нищо за болестта, въпреки че са диагностицирани и живеят с нея от дълги години.
Тук ще се опитам да споделя с вас малко източници - интернет страници, които могат да ви помогнат да се научите повече за болестта и лечението и.
Един от малкото източници на информация на български език е страницата на Хепасист:
Хепасист - Национално сдружение за борба с хепатита - тук можете да намерите много информация на български, както и да използвате горещата телефонна линия, за да се консултирате по въпросите които ви интересуват.
Всички източници по-долу са на английски език, за съжаление на български информацията е много малко.
Обща информация за Хепатит C
Обща информация за Хепатит B
Hepatitis C - An Epidemic for Everyone
Hepatitis C Fact Sheet
Hepatitis B Fact Sheet
Hepatitis C - Information Center
HCV Advocate - един от най-ценните и полезни сайтове, които можете да намерите по темата, с много информация, седмични новини и всичко най-ново от областта.
Hepatitis C - Everything You Need To Know - страница, коятo се поддържа от Roche. Тук може да видите и снимки от може би най-силната социална реклама, която съм виждал по темата.
Hepatitis Link - Страница, която се опитва да обедини доста източници по темата, пак поддържана от Roche.
Janis & Friends Hepatitis C Support Web Site - този сайт е много ценен, поради това, че се опитва да отговори на всички въпроси, които някога сте си задавали или ще си зададете. Събира на едно място много източници и представя почти цялата информация, която се среща в интернет и има отношение към дадения въпрос. Винаги съм намирал много полезни неща в него.
The Hepatitis C Trust - също много ценен сайт с много информация. Тук можете да откриете цели дискусии (Live chats) с лекари, или хора, които са изявени и имат отношение към борбата с болестта. Организацията е изключително активна в подпомагането на болните в справянето им с болестта, пример за това са т.нaр. Hepatitis C support groups and helplines, нещо което още не се е случило тук.
Hepatitis C Links
Peter’s Hep C Links
The Ten Golden Rules During The Treatment
Martin's Hep C Site - Hepatitis C Information Treatment and Support - създателя на сайта Мартин Болтън е един от най-силно ангажираните и знаещи хора във Великобритания, който не е лекар, а просто се опитва да се бори с болестта си.
Roche Bulgaria - На сайта на Roche Bulgaria може да се намерят новини и статии на български по темата.
По-долу можете да намерите и консенсуса, от който се води здравната каса, когато преценява кои пациенти са подходящи за лечение и кои не, т.е. на кои ще плати лечението и на кои ще откаже:
КОНСЕНСУС ОТНОСНО ДИАГНОЗАТА, ЛЕЧЕНИЕТО И ПРОСЛЕДЯВАНЕТО НА БОЛНИ С ХРОНИЧНИ ВИРУСНИ ХЕПАТИТИ
Следващия документ мисля, че е от последната европейска конференция или т.нар. The 2002 French consensus: Consensus conference Treatment of hepatitis C (Paris, France, 27-28 February 2002)
Coping with Hepatitis C: Diet and Nutrition - много полезна статия за въпросите относно диетата и какви храни са полезни за хората, живеещи с Hepatit C.
Roche, заедно с Schering-Plough, са двете световни фармацевтични компании, които предлагат пегилиран интерферон и рибавирин за лечение на хепатит, и чийто продукти се използват най-масово в момента.
Изключително ценни са интернет форумите, които могат наистина да помогнат на всеки имащ този проблем, заради това че може да срещне други като него и може свободно да говори за проблема си, а и да задава въпроси.
Ron Metcalfe's Hepatitis C Forum - Това е най-ценния сайт, който съм посещавал, заради шанса да пишеш и четеш мнения на реални хора, които имат, лекуват се или са се лекували от болестта, да прочетеш лични истории и да получиш помощ. Форумът е изключително активен, с много постинги и мнения, силно го препоръчвам на всеки. Този форум е една от главните причини да реша да стартирам подобен форум на български.
Ако имате време, изчетете всички стари постинги, ще откриете изключително ценна информация.
Според статистиката на Рон, за 2006 година форумът е имал 120 000 посетители.
Hepatitis C Association - Forum - по-малко популярен форум, който също може да се посещава.
Друг източник за всеки, който иска да се информира, са т.нар. блогове или уеблогове.
Ето един от тях:
Ron Metcalfe's Hepatitis C Weblog. Ако погледнете линковете вдясно на блога на Ron, ще можете да откриете още куп други такива блогове по темата. Ценното на тези сайтове е, че те са дневници на реални хора, които се борят или са се борили с болестта. Можете да проследите историята им, да комуникирате с тях, а с това да научите още повече.
Друг източник за информация са книгите, които може да си купите от www.amazon.com, пак за съжаление само на английски. Мога да сложа линкове към някои от най-популярните книги по темата, ако някой се интересува и пожелае да си купи от тази интернет книжарница.
За съжаление в България всичко става със закъснение от 5-10 години и когато обходите всички тези страници ще разберете, че почти навсякъде вече болестта се възприема като изключителен и сериозен проблем (вече има 200 милиона души, които са болни в целия свят), има много организации, както и цели общности, които се опитват да алармират и да се борят с проблема. За разлика оттам тук здравната каса спря да плаща за лечението на болните от хепатит, което ни отдалечи още повече от Европа и това, което се случва там.
В България все още прекалено малко хора знаят каквото и да е за болестта и то при положение, че има 150 000 потенциални носители на вируса на хепатит C, a потенциалните носители на вируса на хепатит B са 200 000. Дори и хората, които знаят за диагнозата си не правят нищо, за да научат повече. А още по-големия проблем е, че има само една организация, която се опитва да прави нещо по въпроса. Все още хората, които започват лечение или са на лечение нямат шанс да се срещат и да споделят опита си, а това би могло да помогне на много от тях през този тежък период.
Надявам се тези линкове да бъдат полезни на всеки, които иска да научи повече за болестта и иска да бъде информиран.
За всички, които ще четат тази информация, искам да кажа, че това са свободни източници и нищо не може напълно да гарантира достоверността им, ако зад тях не стои сериозна организация. Затова винаги вашия първи и най-важен източник трябва да бъде вашия лекар (, който трябва да има опит в лечението на хепатит C). Винаги преди да предприемете нещо, независимо какво сте прочели или някой ви е казал се консултирайте с лекуващия лекар (,който трябва да има опит в лечението на пациенти с хепатит C). И за каквото и лечение да ви споменават или да прочетете, досега има само едно одобрено и работещо лечение, и това е интерфероновото лечение.

Поздрави,
Радо

5923
Здравейте,
Целта на този форум е да позволи на всеки да говори свободно за хепатита и да открие други хора, които имат същия проблем. Форумът е насочен основно към българите, които носят вируса на хепатит в себе си, както и към всички имащи някакво отношение към темата - лекари, близки на болни и т.н.
Аз се казвам Радослав Русинов и съм администратор на форума. Форумът не е свързан с някаква конкретна организация е и мое начинание. Липсата на достатъчно информация на български и най-важното, липсата на каквото и да е място, където човек може да говори свободно за проблема си, да сподели опита си и да срещне други хора със същия проблем, са причините да стартирам този сайт. Аз самият имам хепатит C и се надявам той да бъде много полезен и на мен.
Надявам се с течение на времето форумът да се превърне в място, където човек може да намира полезна информация за болестта, за лечението и изобщо да среща и да разговаря с хора със същия проблем.
Дано той да бъде полезен на всички!

С най-добри пожелания,
Радо

Страници: 1 ... 393 394 [395]

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007