Вирусен хепатит - Лечение > Завършено лечение

 Финалът настъпи и при нас

(1/3) > >>

Feya:
Здравейте,

Лечението на хепатит C с Харвони и при нас даде успех - Резултатът от ПСР след първия месец от леченето беше "Не се открива",  а сега чакаме резултата и след приключване на 3-месечното лечение. Стискаме палци и той да бъде отрицателен.   :doubleup:

Майка ми разговаряла с лекуващата я лекарка в болницата относно поставянето на ваксина за хепатит Б. Тя й казала да си пусне първо anti Hbs Ag за проверка на титъра, след което да си постави ЕНЖЕРИКС при личния лекар по схема. Предполагам и други с хепатит C са го правили това превантивно, поне от другия вирус /на хепатит Б/ да са защитени. 

Според вас кога най-рано може да се направи отново оценка на фиброзата /с биопсия, фиброскан, фобромакс и др./, за да се види има ли някакво възстановяване на дроба след изчистването на вируса?

Другото, което ни интересува е това, дали е възможно след време да има обрат на фиброзата - в случая става въпрос за Ф3/4. Това, което знаем, е че Ф1 и Ф2 са обратими, Ф3-необратима, Ф4-цироза. Има ли все пак случаи от практиката, при които дори и при напреднала фиброза, след изчистването на вируса, да се получи регресия и възстановяване на дроба?

Поздрави,
Фея

Даниил Андреев:
Черния дроб е уникален орган, с правилна диета и режим, всичко от Ф3 може да се регенерира, но бих казал че въстановителния процес също много зависи и от ЕГН-то на човека, както и ако има стеатоза, най вече човек трябва да се настрой психически и да се наслаждава на втория шанс.

Feya:
Искам да допълня още, че майка ми в момента е на 59 г. и с установена стеатоза след биопсията 10 % (това много ли е, не знам?). Дали има някакъв шанс за обрат на фиброзата при нея или има ли изобщо такива случаи сред излекувалите се от хепатит C, които са били с напреднала фиброза? Все пак и преди да се появат новите лекарства за хепатит C, е имало излекувани и с интерферон. Някой правил ли си е повторна биопсия след елиминирането на вируса, за да види дали има процес на регенерация на черния дроб?

Данаил, какво имаш впредвид под
"ако има стеатоза, най вече човек трябва да се настрой психически и да се наслаждава на втория шанс." ?


Силвана Лесидренска:
Фиброзата дори и при Ф4 с течение на времето може да се обърне, камо ли Ф3. Фиброскан има смисъл да правите поне година, година и половина след приключване на лечението.

Даниил Андреев:

--- Цитат на: Feya в Май 22, 2017, 20:25:17 ---Данаил, какво имаш впредвид под
"ако има стеатоза, най вече човек трябва да се настрой психически и да се наслаждава на втория шанс." ?

--- Край на цитат ---

Имах превид, като изброявах фактори за въстановителния процес, степента на стеатозата играе роля(10% не мисля че е проблем), а за психически, да се настрои човек на положителни емоции, по малко стрес, също фактор за по-бърз фъстановителен процес.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия