Вирусен хепатит - Обща дискусия > Общи теми

 Силови тренировки при хроничен хепатит

(1/2) > >>

positivevibes:
Здравейте на всички!

Вместо да пиша в моята тема, реших да пусна нова, тъй като имам конкретен въпрос и дискусията ни може да е полезни и на други!

Скоро си пуснах изследване за чернодробните ензими и преди 3 месеца всичко ми беше в норма. Но сега Алат-а ми е около 75. Все още съм с активен хроничен хепатит за съжаление, но откакто се следя винаги има спад в ензимите и сега за първи път срещам покачване.

Чувала съм, че с хепатит (всякакви видове) е добре да се избягва прекомерното натоварване и се препоръчват само леки тренировки. Така че от 5-6 дни тренировки, намалих на 2-3 дни.
Та седя и си мисля, а и се поразрових в интернет и открих проучвания, които доказват, че вдигане на тежести (фитнес) води до покачване на ензимите, което може да е до 7 дни и повече след тренировка. Следователно много доктори не обръщат внимание, че това може да е от силова тренировка, а не от чернодробно заболяване. Доста хора без хепатит споделят, че имат повишени чернодробни ензими след тренировка и при последващи изследвания и след прекратена тренировка за поне 7 дни, се наблюдава спад в ензимите.
И така де, може би се опитвам да бъда прекалено оптимистична, но предните ми изследвания са когато не бях тренирала, тъй като фитнесите бяха затворени. А последното изследване беше направено около 12 часа след тренировка (тренирах късно вечер, както обикновено и се изследвах рано сутрин). За съжаление нямам изследване на товара или количествен на вируса за повече информация, но се надявам след около 2 седмици да си направя и ще се опитам да спра тренировките предварително.

Какво е вашето мнение по въпроса? Някой “изпробвал” ли е това твърдение?
Би било успокояващо да знам, че това е причината, въпреки че никак не ми се иска да спирам тренировките (действат ми психически супер разтоварващо след работа), но може би поне преди изследвания ще го пробвам.

hristo_gb:
Спокойно, не само, че е напълно възможно, но е и доказано, че остават повишени и то до 7 дена след тренировките.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2291230/

--- Цитат ---The liver function parameters, AST and ALT, were significantly increased for at least 7 days after the exercise.
--- Край на цитат ---
Според мен е добре да не се натоварва човек с тежки тренировки, но не вируса е проблем толкова, колкото това, че дробът може да е увреден и това да го донатовари.
Не знам как успяваш, но аз в тези жеги съм много мързелив, едвам се навивам на разходки (а те са важни) камо ли на силови упражнения :)

П.п. относно това дали съм изпробвал това твърдение - да, ходих бързо пеша (2 км) един път до лабораторията и Алат ми беше по-висок (58 при около 30 при останалите изследвания)

П.п.2. Е, сега се зачетох отново в твоя пост и видях, че съм написал това, което явно вече си прочела. :) Но пак мисля, че няма повод за тревоги.

positivevibes:
Благодаря за включването, Христо!
Всъщност аз не живея в Бг и тук сме на студена вълна, така че тренировките действат загряващо. Но скоро живот и здраве ще си дойда малко и аз на жега.  :mocking:
Ще изпробвам сега да видя дали ще има разлика при мен, надявам се нивата да се нормализират. И да, най-вероятно ще е добре така или иначе да намаля интензивността на тренировките или поне честотата. Но докато не затихне вируса не ми се иска да го напрягам излишно.
Изключително рядко си позволявам да пия, то така или иначе не е полезно, но за тренировките не знаех, че не са препоръчителни също. Едва ли постоянно повишен Алат дори и поради различни причини е добра идея при чернодробно заболяване.

positivevibes:
10-11 дни без никакви тренировки и АЛАТ-а ми беше спаднал на 70 от 78. Но също имах и спад в количествения, така че предполагам отново се води някаква борба.

edna_ot_vas:
Забелязала съм по себе си, че единственият момент, в  който бях с нулев вирусен товар беше, когато заради друга диагноза бях много дълго на легло. И като цяло, когато не съм много активна физически. Емна ли се насам-натам, чистене, носене на някакви неща, движение и хоп - всичко се вдига. Обаче пък тези неща ги правя, когато съм добре, в останалото време е невъзможно. А и ако стоя на легло, това пък би довело до други последствия, да не говорим, че е абсурдно. Днес съм се наканила да проверя на едно място за спорт... на който да ходя веднъж седмично, защото комбинацията му с натоварено ежедневие, трицифрени стойности на ензимите и това, че не взимам лекарства за хепатита си, не знам какво точно мога да си позволя. Според доктор Балабанска няма противопоказания да се спортува от болни с хроничен хепатит, но може би тя няма предвид тези, които не прилагат никакво лечение. Общо взето, ако си на хапчета, виремията няма да ти скочи, каквото и да правиш, освен ако не пиеш, де.
Та въпросът е може ли да се спортува в крайна сметка или не? Не силово. На танци примерно :)
Аз реших за себе си, че веднъж седмично не би се отразило зле, а и дори да се отрази, в крайна сметка имам и други проблеми, с които трябва да се боря, като инсулиновата резистентност. Може би наблюдаваш нещата и ако не се отразява ок, правиш промени и така.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия