Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Черният дроб => Статии и новини, свързани със здравето на черния дроб => Темата е започната от: Мери_ в Март 30, 2009, 14:03:08

Титла: Патоморфологични промени в черния дроб при чернодробни заболявания - статия
Публикувано от: Мери_ в Март 30, 2009, 14:03:08
При различните чернодробни болести, които се развиват в резултат на въздействието на различни фактори (хранителен и кислороден недостиг, метаболитни нарушения, токсични и медикаментозни агенти, вирусни и бактериални причинители), се наблюдават поотделно или в съчетание всички общопатологични процеси. Това включва алтерацията (дегенерация и некроза), както и феномени на натрупване на нарушения в циркулацията, възпалението, фиброплазията, компенсаторно-приспособителните изменения и неоплазията.
 
Алтерация
 
Под алтерация (увреждане) се разбира промяната на структурата на клетките и междуклетъчния матрикс на съединителната тъкан, която води до функционални нарушения. Алтерацията на хепатоцитите се представя от два патологични процеса – дегенерация и некроза.
 
Дегенерация
 
Дегенерацията е сложен процес, при който в резултат на нарушен клетъчен и тъканен метаболизъм настъпват структурни промени.

........................

Прочети повече тук: http://hepactive.org/content/articles/general_information/liver_patomorhology