Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - Feya

Страници: 1 2 [3] 4
31
Благодаря, Буба,
Надявам се и аз поне подготовката на документите и достъпа до самото лечение да стане по-скоро, въпреки че за сега не се очертава да е така.
Относно биопсията, наистина преди 5 години, когато лекарите решиха, че няма да я лекуват с интерферон, а ще чакат да излезнат новите безинтерферонови лекарства, отказаха да й направят биопсия тогава под предлог, че резултатът от него важял 4 години, а за новите лекарства за хепатит C имаше само слухове тогава и никой с точност не знаеше кога точно ще станат реалност. Не разбирам какво е пречело и тогава още да се направи биопсия, за да се види какво е началното състояние след откриването на вируса?
А що се отнася до високото желязо, лекарите заключиха, че има вторично натрупване на желязо вследствие на хепатита, т.к. генетичен тест отхвърли хемохроматоза.
Имаме много въпроси, на които нямаме отговор, но в случая е по-добре да се концентрираме върху предстоящото лечение и събирането на необходимите документи и да имаме търпението да чакаме то да се случи.

Бъдете здрави,
Фея!

32
Аника,
И ние това се чудим - да не би заразяването с вируса да е станало много преди това ? Или другият вариант е от високото желязо /което е в следствие от хепатита/ да е прогресирала фиброзата с такава голяма скорост ?

33
Здравейте, от доста време не съм писала в темата и ако модераторите преценят може да прехвърлят поста в нова.
През 2011 г. /както съм отбелязала в началото на темата/ майка ми прекара остър хепатит C и сега - 5 год. по-късно след биопсия се установи преход към цироза. Възможно ли е за толкова кратко време да е напреднала чак толкова фиброзата - не спирам да се питам. Лекарите в началото уверяваха, че ще "държат" черния дроб с хепатопротектори и периодични постъпвания в клиниката, докато излезнат новите безинтерферонови лекарства, с които евент. ще се лекува. Но, уви.... Резултатът е налице.
Ще се опитам да дам малко по-подробна информация за резултата от биопсията:

Фиброза - наличие на разширени портални пространства с множество фиброзни септи и единичен псевдонодул. Стадий на фиброзата - F3/4.
Степен на хистологична активност, Пареметри:
  - Писмийл некрози - умерен интерфейс хепатит в някои от портални пространства (2, умерен)
  - Лобуларни некрози - единични лимфоцитарни струпвания и ацидофилна некроза интралобуларно (1, умерени)
  - Портално възпаление - тежко портално възпаление в повечето от порталните пространства (3, тежко)
  - Бриджинг некрози - (1, налице)

Слаба макровезикуларна стеатоза (10 %).
Диагноза: Хроничен хепатит с умерена хистологична активност (А2) и стадий на фиброзата F3/4.

Бих искала да помоля някой, който е по-запознат с материята, да каже много ли е зле положението.
Успокоението беше, че при този резултат по-приоритетно ще я включат в лечението с новите лекарства за хепатит C. И човек на кое да се радва в случая ?

Лека вечер,
Поздрави, Фея!

34
http://www.nhif.bg/web/guest/207 - Ето ги най-накрая дългоочакваните критерии за новото лечение на хепатит C.

35
Здравейте,
Интересува ме дали е уместно да се пие маслото от черен сусам от човек с хепатит C и силно активна имунна система, което се вижда от високите стойности на автоимунните маркери - IgG, ANA, ASMA ?
Става въпрос за майка ми, която така или иначе го пие вече повече от един месец, ама се страхувам да не й навреди при това положение, т.к. самото масло допълнително повишава имунната система?

36
    Здравейте,
    Исках да ви споделя една история, която ме накара да се побъркам от притеснение в рамките на една седмица.
Предишната седмица постъпих в болница за диагностициране на гастроентерологичен проблем, нямащо общо с хепатит C. Ден, след като бях изписана, лекуващата лекарка ми се обади да ми каже, че ми е била пуснала и тест за anti HCV, който е излезнал положителен и за да се потвърди резултата каза, че трябва да постъпя отново в болницата, за да се види дали има размножаване на вируса. Допълни също, че няма нужда сама да си правя някакви тестове, защото те веднъж излизали положителни, веднъж - отрицателни. Това тотално ме срина и буквално дни наред не бях на себе си.
    Реших да си пусна все пак едни тестове и аз, за да се уверя, дали е истина или не. Първият тест го направих в една лаборатория и излезе отрицателен. Днес реших да потвърдя теста в друга лаборатория и отново излезе отрицателен. Притесненията ми почти се стопиха. Във всяка една лаборатория питах надежден и достоверен ли им е метода за теста и на двете места отговаряха, че са им точни резултатите.
    Звъннах на лекарката да й кажа за двата отрицателни резултата и да я питам как е възможно в болницата като са ме изследвали да е излезнал положителен. Питах я да не би да ми е била пуснала някакъв бърз тест, за който знам, че е само ориентировъчен. Отговора й беше, че ми е бил направен тест за anti HCV с метода ELISA. Понякога, според нея, тези тестове можели да дадат фалшиво положителен резултат.
    Моля ви, ако някой може да ми каже дали и в кои случаи тези тестове за anti HCV могат да излезнат фалшиво положителни и кой метод е най-надежден за прилагане.
    Поздрави,
    Лека вечер на всички !

37
Силвия, тя и майка ми има болки в ставите /макар и не постоянно/, мисля си да не би да се опитват да докажат наличието на артрит и при нея с тези изследвания ? Какви други симптоми има този артрит ?

38
  Здравейте,
исках да споделя с вас конкретните резултати от имунологичните изследвания на майка ми от м.май, а именно:

 - IgG - 20  /н.6.58 - 18.37/
 - ANA - 1:160  /н. до 1:80/
 - ASMA - 1:40  /н. < 1:40/

  В епикризата пише, че при последния й престой през м.август отново са й изследвани имуноглобулини и автоантитела, за които се изчаква резултата и че е обсъдено да се проследи в динамика след 6 месеца.
  Не знам какво се цели да се докаже с тези резултати, но се притеснявам да не е нещо автоимунно...
  Освен това ензимите АСАТ и АЛАТ отново бяха повишени /АСАТ - 127, АЛАТ - 185/
  - Fe - 58
  - ЖСК - 60, поради което отново имаше кръвопускане
  Спред моите скромни познания в областта май това говори за активен хепатит, респективно процес на увреждане на черния дроб ? Дано да се лъжа ! И дано по-скоро излезнат новите безинтерферонови лекарства, иначе този хепатит си е неконтролируем /каквито и хепатопротектори да се пият/. Бих била благодарна на по-запознатите тук от форума за по-компетентен коментар.


  Поздрави и лека вечер,
  Фея !

39
Привет на всички отново,

Отдавна не съм писала във форума и сега реших да го направя.
Исках да споделя с вас положението около майка ми. В края на м. май й направиха изследване за вирусния товар и резултата беше HCV RNA - 4000 U/ml  (сравн. с м.01.2012 - 17900 I U/ml, м. 07.2012 - 9750 I U/ml). Наистина има значителен спад, но доколкото разбрах от вас, той варира и остава да се надяваме само да не се покачва пак, поне скоро. АСАТ и АЛАТ за сега са спаднали също под 100 - около 70 са. Освен това й направиха още едно изследване за автоантитела. Лекуващата лекарка ни каза по телефона, че резултата е "малко" положителен, имало няколко автоантитела, но не пожела да обясни по тел. повече нищо за това изследване. Само добави, че всичко е на базата на хепатита и че майка ми е сравнително по-добре сега заради ниския вирусен товар и значително по-ниските стойности на ензимите и при това положение увреждането сега е било много малко.
Въпроса ми е към вас е - някой правил ли го е това изследване за автоантителата и какво се установява с него?

Въпреки добрите новини, остава неразрешен проблема с високото желязо при майка ми. Трансф. насищане е 100 %, а феритина - 888 (при Г.Реф.Гр. - 150). Високият феритин означавало, че има натрупване на желязо и в органите, което много ни притесни. За пореден път й беше направено пак кръвопускане. На въпроса ми -  при това положение дали има сериозно увреждане на черния дроб, лекарката каза, че всъщност при дроба - не, но има увреждане на тъканта. Майка ми постъпва в болницата през около 3 месеца, като почти всеки път й правят такова кръвопускане за намаляването на желязото. Препоръката на лекуващата лекарка беше, ако може да си направи на всеки месец и половина процедурата, та да има по-голям ефект. Но основният проблем е кой да го направи това - не всеки се съгласявал да го прави. По думите й единствено в София, в клиниката по гастроентерология в "Иван Рилски" и още на 2 места са я прилагали тази процедура. Побърках се тези дни да звъня в някакви лаборатории все и да питам дали се извършва тази процедура при тях, но навсякъде ми казваха, че не.
Имам някакъв спомен, че края на м. май като бях отишла с майка ми в болницата ("Иван Рилски"), някъде ми се мерна до лабораторията списък с извършвани изследвания, където имаше и "Терапевтично кръвопускане" - 8 лв.
Звънях и в тази лаборатория много пъти, но там пък никой не ми вдигаше. Иначе бяхме съгласни майка ми да отиде за един ден до София в клиниката, да й направят кръвопускането примерно в лабораторията (ако имаше такава възможност) и да се върне същия ден, без да има нужда да се хоспитализира. На някой дали му се е налагало да прави тази процедура и ако да - къде? Ще съм ви благодарна, ако може да ни упътите.

Лека вечер от мен и бъдете здрави !  :smile:40
Поздравления и от мен за Тошка !
И аз като повечето останали прочетох книгата на един дъх. Фактът, че това е една истинска история, а не някаква художествена измислица, ме накара да съпреживявам всяко едно изпитание, през което е минала тя. За да можеш да говориш открито за състоянието и положението, в които си бил и за които доста хора се смущават да признаят, се иска изключителна смелост. Книгата отразява трудният път, през който е минавал (минава) всеки един, борейки се "със зъби и нокти" - със системата, със себе си дори, за да получи лечение. Етапът от живота на авторката е преплетен с възходи и падения, но всеки път след поредното разочарование, силата на духа побеждава винаги. Това говори наистина за един духовно силен човек, успял да се пребори с коварното заболяване. Дано всички други имат нейния късмет!

41
Майка ми се лекува в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" София, където й прилагаха и кръвопусканията. От там не са ни насочвали към хематолог, а само към ендокринолог и кардиолог, за да се проследят другите й придружаващи заболявания. Не знам при този случай хематолога дали ще може да ни помогне, имайки впредвид хепатита, който евентуално е причина за натрупването на желязото в организма. Дали не трябва консултация с гастроенеролог, който при нужда да ни насочи към хематолог?

42
  Руми, точно за това се притеснявам, че не търсят причината, а само казват, че при такива случаи се прилага кръвопускане. През колко време трябва да се прави тази процедура, колко пъти никой не казва. Последните два пъти при постъпването й я приложиха (на 03.07 - веднъж и на 20.08 - 2 пъти в рамките на една седмица). Сега има насрочена хоспитализация пак за 16.10.2012 - отново запланувана за същата процедура. В интернет пишеше, че понякога се налага ежеседмично да се правят кръвопускания, докато желязото се нормализира. А тя постъпва в болницата средно през около 2 месеца за проследяването на състояноето й. Не знам някъде другаде евентуално може ли да се прилага тази процедура? Мислех си да направим една консултация с хематолог или пък да запишем час за консултация при проф. Антонов, да чуем и неговото мнение за това как се процедира при подобни случаи.
  Освен това, натрупаното желязо в органзима нанасяло щети не само на черния дроб, но и на сърцето и панкреаса, ставите... А тя вече има новооткрит диабет и на моменти силни болки в ставите. Що се отнася до биопсия - не й е направена, понеже нямало да се лекува сега и като дойде време тогава(т.к. резултатът от биопсията важял 2 години, а новите лекарства очакват да излязат след 2-3 години)
Извинявам се за объркания пост, но се надявам да разбирате притесненията ни.

  Лека вечер на всички !

43
  Здравейте отново!
  Бих искала да споделя за последните резултати от изследванията на майка ми:

  HCV RNA - 9750 I U/ml (сравн. с м.01.2012 - 17900 I U/ml)
  HCV RNA - 3,9 log 10
  ALAT > 6 ГРГ (не беше цитирано с точност в епикризата, но поне 240 са били стойностите при изписването)
  ASAT > ASAT
  Желязо - 62 (норма жени:   10,7-23,4 μmo/l)
  Трансфериново насищане - 100 % (предният път м.юли беше 95 %, нормата е 25-40 % за жени)

  Мен лично много ме притеснява това натрупване на желязо в организма. Във връзка с това реших да придружа майка ми до болницата и лично да говоря с лекуващия й лекар. Попитах го дали тези толкова високи стойности на желязото не са симтом на хемохроматоза (или вторична хемохроматоза - хемосидероза). Отговорът му беше, че не е това, по-скоро от самото заболяване при някои пациенти се получавало такова натрупване на желязо. Също така, каза още, че от високото желязо са се покачвали и чернодробните ензими, т.к. то се отлагало в черния дроб. Ако разбирам правилно, хепатитът причинява натрупването на желязо в организма, а желязото от своя страна води до увеличаването на АЛАТ и АСАТ, т.е. получава се един омагьосан кръг. Сега вече можем да си обясним защо не спадат ензимите й - проблемът е в желязото и за намаляването на количеството му отново са й приложили кръвопускане (2 пъти по 300 мл в рамките на престоя й в болницата).
  Някой имал ли е такъв случай - с хепатит C и натрупване на желязо в организма? Ще ви бъда много благодарна, ако някой сподели информация относно този проблем.
 
  Поздрави, Фея!


44
Здравейте,

Първо искам да ви благодаря за информацията, която сте споделили и за това, че ви има всички в този форум.
Горе долу си изясних нещата, но едно не ми е ясно само - Ако приемем, че майка ми ги е имала диабета и хемохроматозата от преди хепатита, то защо тогава не са й открити по-рано, с оглед на това, че всеки път при хоспитализация й взимат кръв за изследване.
Освен това, от началото на месеца, от както са я изписали, тя всяка седмица си прави тест за кръвната захар при личния лекар и резултата си е напълно в нормата /без да е почнала да приема още лекарства за диабета/. Дори личният лекар се е чудел как е възможно да са й открили този диабет при тези нормални показатели на кръвната захар. Аз много се надявам тя временно да ги е била вдигнала стойностите тогава, когато са й правели теста за диабет/след проведен ОГТТ - крива на кръвна захар като при захарен диабет, след обременяване с глюкоза: 0'- 5.22 mmol/l, 60' - 11,5 mmol/l, 120' - 10.28 mmol/l /, но то ще си покаже.
Другото, което ме учудва е, че в последната й епикриза диабетът го има като новооткрито заболяване (Захарен диабет тип II - новооткрит), докато за високите стойности на желязото имаше само едно изречение написано: "Предвид установеното високо трансфериново насищане - 95 % се извърши терапевтична флеботомия (около 300 мл) - с добра поносимост."
Т.е. никъде не се споменава за хемохроматоза. И това е другото, което ме кара да си мисля, че това може да са временно установени високи стойности. Може би другия месец като постъпи пак в болницата, когато отново ще й направят кръвопускане, ще стане по-ясно какво е положението.

Лека вечер на всички !

45
     Една добра новина от нас - в петък майка ми се е обаждала в болницата да пита за резултата от изследването за вирусния товар от началото на месеца.  Казали са й, че вирусният товар значително е намалял, но не са цитирали с колко. Като постъпи пак другия месец ще разбере с точност. Знаех, че използването на висока доза хепатопротектори намалява и количеството на вируса донякъде, но не знам дали това е трайно или временно, т.е. при евентуалното им спиране дали се връща пак към първоначалните си нива или не?
    Поздрави, Фея!

Страници: 1 2 [3] 4

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007