Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - Feya

Страници: 1 2 3 [4]
46
Здравейте отново!
Бих искала да споделя тук последните новини от нас след престоя на майка ми миналата седмица в болницата. Още първия ден са й установили натрупване на желязо в кръвта ("високо трансфериново насищане - 95 %", Fe - 57, ЖСК - 60), поради което са й приложили и кръвопускане от около 300 мл, с цел да се намали нивото на желязото. На следващия ден като за капак на всичко й откриват и захарен диабет тип II. Това от своя страна предизвика поредния шок у нас и възникнаха много въпроси, на които се опитвахме да намерим отговори, а именно: Това натрупване на желязо в организма всъщност хемохроматоза ли означава или е нещо временно, като страничен ефект от хепатита? От друга страна, възможно ли е високите стойности на желязото да са предизвиквали и високите стойности на АСАТ и АЛАТ? Захарният диабет вследствие на хепатита или на високите нива на желязото се е получил? Многото хаотични въпроси изникнаха поради това, че и майка ми не е разбрала много добре като са й обяснявали в болницата - това, което е запомнила, е че всичко е свързано - хепатита, високото желязо, диабета.
Това, което мен лично ме притесни (без да съм го споделила с майка ми разбира се), е следното(ако става въпрос за това заболяване изобщо):

"Хемохроматозата е протичащо хронично заболяване на обмяната на веществата, което се характеризира с повишено отлагане на желязо (под формата на хемосидерин) в черния дроб, белите дробове, кръвоносни съдове и други вътрешни органи."

"Изследователите се интересуват и проучват връзката между натрупването на желязо при хората с HCV инфекция. Изглежда, че има по-голяма вероятност чернодробното заболяване да прогресира при пациентите, които имат и двете заболявания. "

Като се включи и новооткрития диабет нещата ми изглеждат много стряскащи и поради това че хората с диабет по-трудно се повлияват и от евентуално лечение.
Пропуснах да спомена и резултатите за чернодробните ензими от миналата седмица:
- АСАТ - 139
- АЛАТ - 183
Като са я изписвали са й казали, че след един месец пак трябва да постъпи, за да се направи отново кръвопускане. Колко пъти се прави тази процедура, дали някой може да ми каже?
Ще Ви бъда благодарна, ако някой може да коментира това състояние, както и стойностите на отделните кръвни показатели.
Лека вечер на всички!

47
    Благодаря ви за полезната информация и за подкрепата, която сте дали. Наистина, освен да чакаме май нямаме друг избор за момента.
    Има и още нещо, което бих искала да споделя с вас. Става въпрос за доста високите стойности на АСАТ и АЛАТ, въпреки високата доза хепатопротектори (Карсил - 3х3), които приемаше майка ми през последните месеци. Резултатите от последните й изследвания са: АЛАТ - 230,  АСАТ - 179  . Доколкото знам, нивата на АЛАТ в кръвта се увеличават, когато хепатоцитите са увредени или умират със скорости, по-големи от нормалните.  А това от своя страна е свързано и с по-бързото прогресиране на заболяването.
    По какъв друг начин евентуално можем да въздействаме на нивата на ензимите, че да ги поддържаме в някакви по-нормални граници? Или изобщо зависи ли това от нас или те са резултат от активността и размножаването на вируса?
    Поздрави и Лека вечер !

48
     Здравейте,
     Ето и нашата история - става въпрос за майка ми (54 г.), на която й откриха Хепатит C преди около 1,5 г., когато беше приета в инфекциозна болница с "Остър вирусен хепатит C" с всичките симтоми на заболяването - жълтеница, температура, болки в областта на черния дроб и др.,както и много високи стойности на АСАТ и АЛАТ (около 2000). Последва нормализиране на състоянието й, но 3 мес. след това когато ензимите й бяха отново със стойности от около 800, беше насочена отново към инфекц. болница. В последствие след 6-тия месец се установи, че заболяването й е станало вече хронично. Това от своя страна създаде доста притеснения у нас, понеже се надявахме организмът сам да успее да изчисти вируса, но уви! Така края на миналата година решихме да се консултираме с доц. Антонов от УМБАЛ "Св. Иван Рилски", който от своя страна ни насочи и за лечение в болницата. Постъпи м.януари т.г. и бе изписана с резултати - вирусен товар - 17900 и генотип 1. И понеже майка ми е с хипертония и в предвид възрастта й, последва дълъг период на умуване дали тя е подходяща за лечение с интерферон. Тогава лекарите от болницата я изпратиха на изследване за сърдечно-съдови заболявания, а също и на доплерова сонография, за да се види дали има някакво запушване на периферните кр. съдове от страни на врата. Оказа се, че има 30 % плака (стеснение). Това още повече намали шанса й за започване на лечение, особено когато от болницата се свързаха с фирмата производител (или дистрибутор не съм сигурна) на интерферон, от където им казаха, че при такива случаи е противопоказно започване на антивирусно лечение. Същевременно ние се отчаяхме толкова много, че не знаехме какво да кажем. В този момент доц. Антонов ни вдъхна макар и малка надежда за това, че след 2-3 години се очаквало да се появи някакво ново лекарство, което щяло да се приема само през устата и нямало да има страничните реакции на интерферона. До тогава каза, че черният дроб трябва да се "държи" - с висока доза хепатопротектори, задържане на стойностите на ензимите в ниски граници и проследяване на състоянието й в болницата през определен период от време.
   Моля Ви, ако някой е имал подобен случай, нека сподели, ще му бъдем много благодарни!
   П.С. Ако някой има информация за новото лекарство, което се очаква да излезе, нека сподели също.
 


Страници: 1 2 3 [4]

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007